Hjemmelavet hønsekødssuppe og tarteletter med høns i asparges

I weekenden serverede jeg mormormad på matriklen. En langtidssimret kæmpekylling blev til den lækreste hønsekødssuppe. Det plukkede kyllingekød blev til de lækreste tarteletter med høns i asparges. To retter af en kylling. Win-win.

Så tænker du nok: “Ha, hun har jo ikke engang bagt tarteletterne selv og bollerne i suppen ser jo heller ikke engang hjemmelavede? No big deal?” Jo det er! Jeg giver mig selv et kæmpe klap på skulderen for at have dristet mig ud i mormor-retterne og for faktisk at have fået så smagfulde retter ud af eksperimentet, at ikke engang en mormor ville kunne gøre det bedre. Det er vel bestået så? JAAA!! 😉

Så altså hermed, har du endnu ikke haft din debut i køkkenet med din første hønsekødssuppe eller din første omgang tarteletter, så kan du altså sagtens springe på her.Altså det er rigtigt snedigt. Kyllingen skal koge i lang tid, og det vand den har kogt i bliver, som ved et trylleslag, forvandlet til den lækreste suppe. Kyllingekødet plukkes, der bages en sauce op og kyllingekød og asparges tilsættes. Så har du tarteletfyld. Det var den korte version. Det betyder jo altså, at du ud af én kylling får to lækre retter med rigeligt mad til familien på 4 i 2-3 dage.

Jeg foreslår dig at lave retterne en dag du har god tid, ikke fordi retterne er særligt vanskelige, men fordi kyllingen skal koge i 3-4 timer.Her kommer opskriften på hønsekødssuppe og tarteletter med høns i asparges:

Hjemmelavet hønsekødssuppe og tarteletter med høns i asparges
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Hjemmelavet hønsekødssuppe og tarteletter med høns i asparges
Forfatter:
: Mormormad - klassiske oldschool retter
: Dagens ret
Portioner: 8 pers.
Det skal du bruge:
 • Suppe:
 • 1 god stor fersk kylling (min vejede 1400 gram)
 • 4 liter kogende vand
 • Et bundt porrer
 • 4 gulerødder
 • 2 løg
 • Salt/peber
 • Evt.: Knoldselleri i tern.
 • En pose blandede kød og melboller (gerne hjemmelavede)
 • Tarteletfyld:
 • 25 gram smør
 • Plukket kyllingekød fra den kogte kylling
 • 1 liter suppefond (hønsekødssuppen, kyllingen har kogt i)
 • 2 dåser asparges (HUSK: gem væden)
 • 3-4 dl. mel
 • Salt/peber
 • 2 pakker tarteletter
Sådan gør du:
 1. Gå igang 3-4 timer før maden skal serveres.
 2. Køb en kæmpekylling og skyl den godt. Læg den i din store suppegryde og dæk med 4 liter kogende vand (koges nemmest i elkogekedlen).
 3. Snit to af porrerne og løgene. Tilsæt til suppevandet. Gulerødderne og den sidste porre venter du med. Krydr godt med salt og peber.
 4. Lad kyllingen simre i fonden 3-4 timer
 5. Skum suppen af undervejs og smag suppen til.
 6. Fisk kyllingen op. Den falder fra hinanden, men pyt med det, bare du får fisket alle kyllingestykkerne op. Lad bare løg/porrer blive i suppen. Tag 1 liter suppefond fra og sæt til side (skal bruges til tarteletterne).
 7. Det er nu den sidste porre og gulerødderne skal tilsættes. Skær gulerødderne i små tern og porren i 2 cm. skiver. Du kan også tilsætte tern af knoldselleri, persillerod eller pastinak til suppen
 8. Tilsæt til suppen og lad den koge op i et kvarters tid, inden kød og melboller tilsættes (suppen må IKKE koge, når først de er tilsat)
 9. Imens suppen koger færdig, laver du tarteletfyldet:
 10. Kyllingen er meget mør, efter at have kogt 3-4 timer. Det yderste bløde skind kasserede jeg, resten af kyllingekødet plukkede jeg af med en gaffel. Der blev en kæmpestor tallerken fyldt med kyllingekød.
 11. Tarteletfyldet laver du af en opbagt sauce. Start med at hælde væden fra aspargesdåserne og gem vandet.
 12. Smelt smør og tilsæt mel. Jeg startede med 3 dl. mel, men du skal bruge 4 hvis du gerne vil have ret fast tarteletfyld. Tilsæt aspargesvand og bag en sauce op.Tilsæt 1 liter suppefond, lidt af gangen. Rør godt, så saucen ikke klumper.
 13. Når saucen har en fin konsistens smager du den til med salt og peber. Måske den skal have lidt ekstra jævning? Tilsæt nu asparges og kyllingekød.
 14. Sæt tarteletterne i ovnen i 3-4 minutter på 125 grader
 15. Fyld herefter tarteletfyldet i tarteletterne
 16. Suppen nydes bagefter.

Det er nemt at købe ind til de to retter, og billige retter er det også. To fluer med et smæk. Forret og hovedret ud af samme kylling:

Gå igang 3-4 timer før maden skal serveres. Start f.eks. en søndag når Giro 413 skydes i gang. Så går du i komplet mormor-mode, det gjorde jeg! 🙂

Køb en kæmpekylling – jo større jo bedre.
DSC_1798DSC_1803Her ser du en kylling der har kogt i 3-4 timer. Suppefonden er blevt kraftig og god. Skum suppen af og smag suppen til nu.
DSC_1850DSC_1851

Nogle tilsætter knoldselleri, persillerod eller pastinak til suppen, men jeg er ikke stor fan af disse rodfrugter i suppe (har barndomstraumer om de små hvide firkanter i suppen, yarrgh – jeg fiskede efter melbollerne! 😉

Har du ikke selleri-traumer, så tilsæt du gerne det (eller lignende rodfrugt).
Jeg nøjedes med løg og gulerødder og ingen savnede noget i smagen (ikke engang min mand eller søn og de forstår sig godt på at vurdere mormor-mad! 😉
DSC_1855DSC_1853 Der blev en kæmpestor tallerken fyldt med det lækreste mest velsmagende kyllingekød. Så er vi snart klar til tartelet-fest! 🙂DSC_1864 DSC_1866

Jeg har endnu til gode at bage mine egne tarteletter, men jeg flottede mig og købte de dyreste jeg kunne få i butikken. Skal der være tartelet-fest, så lad der være tartelet-fest! 😉 Men ok, jeg skal da engang prøve at bage mine tarteletter selv! (men du ved jo hvordan jeg har det med udrullede deje! Ikke godt! 😉
DSC_1869Jaaa julelys i især sønnikkes og gemals øjne. “MOR har du lavet TARTELETTER??” sagde min søn med sådan et udtryk som, var det næsten for godt til at være sandt? Han var noget skeptisk da han satte sig til bords. Mors havde jo sikkert snydt med et eller andet. Gjort tarteletterne mere fedtfattige f.eks.?

Næh nej, oldschool opskrift og der var jubel ved  middagsbordet. “Hvor mange må man tage?” Det plejer min søn ellers kun at sige når der serveres frikadeller, steaks, karbonader eller lignende lækkerier. Det er VIRKELIG en anbefaling, når sønnike kommer med denne melding!

Tartelet med høns i asparges til forret. DSC_1874Hønsekødssuppe med kød og melboller til hovedret. 
DSC_1868Jeg varmede kun en pakke tarteletter pr. dag, det var adfærdsregulerende i forhold til antallet. Ud af 1 kylling blev der til ialt 20 tarteletter. Rimeligt godt gået.

Du kan tro, at dette fad fik sønnikes øjne til at stråle!DSC_1876…og en god hønsekødssuppe fyldt med saft og kraft. Bemærk lige farven? Meget mere gul, end den hønsekødssuppe man kan købe?

Smagsmæssigt er der også en verden til forskel. Jeg er ikke helt overbevist om, at jeg får købt købe hønsekødssuppe nogensinde igen.

Det er ikke fordi det er så besværligt at lave suppen selv, du skal blot gå igang i rigtigt god tid, brug gerne en fridag. Der breder sig en hyggelig suppe-simre-duft, så ja, man går komplet i mormor-mode… 🙂

Rigtig god fornøjelse med mormor-syslerne. Har du succesoplevelser med bagte tarteletter hører jeg gerne om det og hjemmelavede kød og melboller for den sags skyld også 🙂

Jeg er altid frisk på en udfordring og nu har jeg jo fået boostet mit mormor-mads-ego 🙂
DSC_1882

Mere inspiration

20 Kommentarer

 1. Asta Kleinberg 30. oktober 2015 af 00:13- Svar

  TIP! Jeg var forresten nødt til at spæde to bouillonterninger til, før den smagte af nok…på trods af den havde simret og hygget sig i næsten 5 timer med alle de lækre råvarer…måske jeg ikke havde nok salt og peber i…?! Men snyd eller ej: Den smagte helt perfekt…og jeg slap også for at skumme suppen…den var klar, gullig og “olieret” – helt som en klar suppe nu skal være?
  PS: Vi fik som Pia M. også søde ris med rosiner og gulerødstern til samt noget lækkert brød.
  Og så havde mormor æblekage med til kaffen…prikken over i’et; og ingen går sultne i seng i aften?

  • Gitte Hansen 31. oktober 2015 af 20:09- Svar

   Hej Asta
   Så fint du smagte suppen til og tilsatte ekstra kraft og krydderier. Du har da rigtigt haft travlt, når du også nåede at lave en portion ris til. Det vil jeg også lave næste gang – elskede faktisk ris i suppen hos min farmor, men altså rosiner alligevel? Dem skal jeg lige overveje en ekstra gang 🙂
   Sikke en fornem menu og med en ægte mormordessert også. Heldige jer – skønt at være gæst ved jeres middagsbord 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Asta Kleinberg 30. oktober 2015 af 00:04- Svar

  Hejsa Gitte.
  Vi har lige haft min mormor og bedstefar på besøg til aften: Og dit bud på tarteletter og hønsekødssuppe sad bare lige i skabet og faldt i god jord ved alle mand.? Rigtig mormormad som min bedste også ville have lavet det!(heldigvis, når de nu skulle være forsøgspersoner og dommere af min første, hjemmelavede klare suppe?)
  Jeg har GLÆDET mig hele ugen til at skulle begive mig i kast med det i dag = sådan virkelig gå og hygge med det; meget skyldes nok dine gode refleksioner og tanker.
  Tusind tak for det! Tak for inspirationen! Tak for hjælpen! Tak for, du var med til at gøre vores almindelige torsdagshverdag til en helt igennem hyggelig festdag!?
  Kærlige hilsner
  Asta

  • Gitte Hansen 31. oktober 2015 af 20:05- Svar

   Hej Asta

   Sikke dog en skøn og dejlig melding at få fra dig. Du beskriver det så malende, at jeg næsten føler jeg sad med omkring bordet. Det emmer af hygge og intet er da bedre end at gøre bedsteforældre lykkelige med mad. Skønt Asta – det glæder mig virkelig og jeg er så glad for at du tog dig tid til at skrive så fin en tilbagemelding. Tak og rigtig god fornøjelse i dit køkken fortsat. Jeg er sikker på at du vil fortsætte med at sprede liv og glæde dér. 🙂
   Mange venlige hilsner
   Gitte

 3. Pia 19. oktober 2015 af 08:46- Svar

  Hej igen Gitte.
  Jeg har læst, at det er sådan nogle små tartelet-agtige ting, man laver med et krustadejern, og de kan fyldes med både salt og sødt :mrgreen:
  jeg har et foto af krustadejernet, men kan ikke lige finde ud af at sætte det ind her.
  Håber meget, din dag bliver god !
  Mange hilsener, pia

  • Gitte Hansen 19. oktober 2015 af 15:49- Svar

   Spændende! Held og lykke med “jernet“ og tak for din hilsen ☺
   Mange hilsner
   Gitte

 4. Pia 18. oktober 2015 af 21:30- Svar

  Hej igen Gitte.
  Efter hvad jeg ved, er alle mine forfædre fra Østjylland, men min Sønderjyske veninde og jeg er blevet enige om, at der må have været noget sønderjyde i en af dem ?.

  Og jeg har en bollesprøjte – købt hos en isenkræmmer i Århus i begyndelsen af 80’erne, så den bliver selvfølgelig brugt til melbollerne.
  Hvis du skal have et minikursus på et tidspunkt, skal du bare sige til.

  Men apropos sjovt køkkengrej fra gamle dage, fandt jeg en dag et krustadejern – det har jeg ikke haft mod til at prøve endnu altså ?
  Mange mad-nørde hilsener til dig ,
  Pia

  • Gitte Hansen 18. oktober 2015 af 21:59- Svar

   Ej hvor sjovt Pia – ja tror bestemt også der må have været en sønderjyde gemt i dem 😉 Gud ja, det hedder jo en bollesprøjte? Tror da vist man skal være rigtig heldig på loppemarkeder, hvis en skal opdrives i dag.
   Tak for tilbud om kursus – det var da ikke et dårligt tilbud. Mener min storesøster altid laver sine suppeboller selv, så hun kan nok også hjælpe mig igang.
   Hvad er mon et krustadejern? Hvad kan du mon trylle med sådan et?
   Dejligt du får historien med i dit køkken – det er spændende at høre om. Tak for dine historier 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 5. Pia M. 16. oktober 2015 af 14:08- Svar

  Kære Gitte.
  Én gang i løbet af efterår/vinter koger jeg en kæmpe portion suppe, hvor jeg blander oksekød, en stor kylling og kraftben samt masser af gulerødder samt porrer, gulerødder, løg, pastinak, persillerod og selleri samt gerne selleritop mm.
  Sellerien fiskes op, når den er mør, og resten koger bare og kasseres, når suppen har kogt længe nok.
  Kylligen plukkes og laves til tarteletfyld – i købte tarteletter – men kød- og melboller til suppen er hjemmelavede – og specielt melbollerne er meget sarte – de tåler absolut ikke noget, der nærmer sig kogepunktet – og opskriften er fra min mormor, som blev født omkring 1900 – og nu har været død i mange år.
  Men melbollerne består, og jeg føler altid en vis frygt, når jeg starter på tilberedningen 😉
  Sellerien skærer jeg i små tern, og den serveres ved siden af suppen, så man selv kan komme i. Og nye porrer og gulerødder tilsættes suppen inden servering.
  Vi får for øvrigt også “søde ris” til /i vores suppe – det er ris, der koges med lidt sukker og et nip salt – og rosiner. Massen formes f.eks. i æggebægre til små toppe, som man kan tilsætte sin suppe efter lyst.
  Pyh, det blev en længere roman. Vores traditionelle suppedag denne vinter er fastlagt sidst i januar – der er efterhånden mange kalendere, der skal passe – og jeg glæder mig.

  • Gitte Hansen 16. oktober 2015 af 19:58- Svar

   Hej Pia
   Tusind tak for din hilsen og din gode suppehistorie. Man bliver da helt sulten. Så lækkert. Stammer du – eller din familie – mon fra Sønderjylland? Det lyder næsten som sønderjyske traditioner med ris i suppen og med rosiner i også. Det lavede min farmor altid og mine bedsteforældre kom fra Sønderjylland. Min farmor lavede selvfølgelig også altid både kød- og melboller selv. Hun havde den helt særlige dims at klemme melbolle-dejen ud med. Øj de var gode. Jeg har endnu til gode at gøre forsøget – men ingen tvivl om, at hjemmelavede boller bare smager bedst. Hvis man har tid og energi til det, er det at klart foretrække.
   Lyder som en rigtig lækker suppe får lavet, værd at vente på, selvom der er lidt længe til jeres suppedag 🙂
   Dejligt med en hilsen fra dig og rigtig god fornøjelse i dit køkken fortsat
   Mange hilsner
   Gitte

 6. peter 15. oktober 2015 af 15:34- Svar

  Angående hønsekødssuppen.
  Har selv lavet et en par gange på en høne på 2500 gram, men du glemmer at sige at man skal skumme suppen af fra urenheder inden at man kommer grønsager i.

  • Gitte Hansen 16. oktober 2015 af 12:14- Svar

   Hej Peter
   Vigtig pointe. Det var en forglemmelse. Opskriften er nu rettet til. Tak.
   Håber suppen smagte dig og god fornøjelse i dit køkken fortsat. 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 7. Glavind 14. februar 2014 af 11:55- Svar

  Mmmmhhhh det tror jeg, jeg skal kaste mig ud i i dag. Jeg kan da slet ikke vente med at komme fra arbejde nu. Min ellers manglende graviditets appetit ser ud til at have fundet sin vej tilbage 🙂
  Jeg vil bare lige høre om du tror det er fryseegnet? Vi får jo nok ikke lige spist det hele på en gang, Og det er ikke det værste at kunne hive ud af fryseren tænker jeg 🙂

  • Gitte Hansen 14. februar 2014 af 12:01- Svar

   Hej Cecilia
   ..allerførst tillykke med de glædelige omstændigheder. Dejligt du har lyst til suppe nu.
   Du kan fint fryse suppen, jeg ved dog ikke helt hvordan melboller vil have det efter en tur i fryseren? Måske du bare kan tage lidt suppe fra i en beholder til frysning uden kød- og melboller.
   God fornøjelse med din suppe. Den bliver fantastisk lækker og tarteletterne ligeså 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 8. Christina 28. januar 2014 af 22:12- Svar

  Så har jeg sørme fået afprøvet suppen. Den blev super lækker 🙂
  Jeg tilføjede dog lidt gulerod, selleri og laurbærblad, sammen med porrer og løg imens den kogte. Lækker lækker suppe, og den var faktisk meget bedre og mere smagfuldt dagen efter 😉
  Jeg gik hele vejen og lavede selv både kød og melboller, og selvfølgelig også en omgang tartelet fyld. Det var en rigtig mormor dag 😉
  Jeg kan varmt anbefale at trave genbrugsbutikker tynde efter en bollesprøjte. Det gør det hele lidt mere autentisk. Min var ret gammel og selve der hvor man kommer melbolle dejen i, altså metalrøret, havde for meget slip i forhold til træ stopperen, så jeg kom dejen i en frysepose, ned i røret, og klippede et hul for neden. Det fungerede perfekt og jeg slap for rengøring af sprøjten. Win win 😉

  • Gitte Hansen 30. januar 2014 af 21:40- Svar

   Hej Christina
   Hvor lyder det bare fantastisk. Sikke da en lækker suppe du fik lavet lyder det til.
   Super god ide med genbrugsbutikker og også en god ide at putte en plasticpose ind i bollesprøjten, så man slipper for at rengøre.
   Tusind tak for din feedback og dine rigtigt gode ideer. Godt suppen blev god. Jeg synes også den næsten var bedre dagen efter, og skønt med hurtigt varmemad dagen derpå.
   Har du snart mere mormormad på menuen igen?
   Spændende at høre fra dig 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 9. Sanne 28. januar 2014 af 20:01- Svar

  Åh, det ser lækkert ud -og tænderne løber i vand!! Her er det ikke kun min mand, der elsker sin mors fantastiske (farmor)mad -det gør jeg også! Men med din beskrivelse lyder det jo næsten for nemt… Mon jeg kan være heldig at imponere ham i køkkenet igen, som med ølbraiseret oksesteg 🙂 Den snakker han altså stadig om. Jeg skal nok berette om erfaringerne, når jeg kommer så langt 😉

  • Gitte Hansen 28. januar 2014 af 20:41- Svar

   Hej Sanne

   Vi er vist mange der ELSKER mormormad, jeg indrømmer og erkender det glad og gerne 🙂

   Ja hønsekødssuppen var overraskende nem at lave og det passer altså, så den kan du roligt kaste dig ud i. Glæder mig sådan til at høre om både du og din mand bliver tilfreds med suppen og tarteletterne også
   Rigtig god fornøjelse med mormormaden og alle jeres andre køkkensysler 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 10. Christina 22. januar 2014 af 09:24- Svar

  Lækkert lækkert ser det ud. Mums, ELSKER tarteletter. Suppe har jeg endnu tilgode at kaste mig ud i. Tænker det snart skal være 😉
  Jeg har tænkt tanken i så mange år! At jeg faktisk var i den lokale genbrug for at købe en gammeldags bollesprøjte, så jeg selv kunne lave melboller. Det er et skattet mormor barndomsminde når jeg husker tilbage (mange år hehe) da jeg stod i mormors køkken, på en skammel ved den store gryde, og fik lov at trykke melboller ned i den nylavede suppe 🙂

  • Gitte Hansen 23. januar 2014 af 21:29- Svar

   Hej Christina
   Åh ja jeg drømmer også om at finde sådan en dims i en genbrug og så lave melboller selv! Hjemmelavet suppe er da et skridt på vejen, måske den ender med at blive 100% hjemmelavet med tiden?
   Det er faktisk rigtigt nemt at lave suppe, et oplagt weekendprojekt. Er det så en hønsekøds- eller en oksekødssuppe du vil kaste dig ud i?
   Rigtig god fornøjelse i køkkenet fortsat, skriv gerne lige om dit suppeprojekt ikke?
   Mange hilsner
   Gitte 🙂

Læg en kommentar