Hjemmelavet rugbrød uden surdej – med hvidtøl og solsikkekerner

DSC_1246

Har du stadigvæk hvidtøl på lager efter julen? Kig i øl-depotet, måske du kan trylle et lækkert rugbrød i weekenden?

Her følger en nem opskrift på et lækkert rugbrød helt uden surdej, med hvidtøl og solsikkekerner.

DSC_1235

En nem opskrift! Rugbrødet er hurtigt at lave i forhold til andre opskrifter med surdej. Kig med her. Jeg iler med at bringe opskriften:

Hjemmelavet rugbrød uden surdej – med hvidtøl og solsikkekerner:

Du skal bruge:

3 dl. mælk

1 hvidtøl

4 dl kogende vand

700 gram rugmel

150 gram fuldkornsrugmel

200 gram hvedemel

200 gram solsikkekerner (andre kerner kan bruges. Du kan sagtens tilsætte mange flere og flere forskellige kerner, det bliver brødet kun bedre af)

1 tsk. salt

50 gram gær

½ dl. olie

DSC_1334

Sådan laver du hjemmelavet rugbrød uden surdej – med hvidtøl og solsikkekerner:

  • Bland hvidtøl med mælk og tilsæt det kogende vand lidt efter lidt, imens der røres til væsken er lunken.
  • Tilsæt gær, salt og olie.
  • Tilsæt solsikkekerner.
  • Tilsæt først rugmel, dernæst fuldkornsrugmel og til sidst hvedemel. Brug allerhelst en køkkenmaskine eller din elpisker med dejkroge.
  • Gem lidt hvedemel, dejen skal være tung og klæg, ikke alt for klistret men heller ikke alt for tør. Den skal have sådan en konsistens, at den kan glattes ud med en dejskraber for at få form. Er det en dækkende og præcis beskrivelse?  Det håber jeg!
  • Inden du glatter dejen ud, skal den først hæve i en halv time i skålen et lunt sted, under et klæde.

Hjemmelavet rugbrød med hvidtøl og solsikkekerner

  • Fordel dejen i en rugbrødsform og glat den ud med en dejskraber med vand på. Om der bliver 1 eller 2 brød afhænger af hvor store dine rugbrødsforme er. Formene skal max. fyldes 2/3 med dej.
  • Pensl med vand og drys med sesamfrø f.eks. Det kan også være græskarkerner, solsikkekerner eller andet? Dine yndlingskerner?
  • Lad rugbrødene efterhæve i formen ½ time.
  • Prikmed en gaffel, så undgår du at brødene sprækker.
  • Bages 1 time på nederste rille. Det første kvarter v. 200 grader varmluft og herefter sænkes temperaturen til 150 grader varmluft. Sæt en skål med vand ind i ovnen sammen med brødene, det giver fugt til brødet og en sprød skorpe.

  • Brødene er færdige når de er faste og sprøde. Føles de bløde når du trykker på dem, skal de bages længere tid. Tag dem evt. ud af formen og bank lidt under bunden. Bankelyden skal være hul.
  • Det er her det kræver lidt “gefühl”. Jeg kan kun give dig ca. anvisninger på bagetid og temperatur, da ovne varmer forskelligt. Prøv dig lidt frem.

DSC_1409

Et vigtigt bagetrick: 

Når brødet kommer ud af ovnen, så tag det straks ud af formen. Omvikl brødet med et fugtigt klæde og lad rugbrødene køle af godt pakket ind. Du kan også lægge brødet i en tætsluttende pose, imens det stadig er varmt; kondensen vil så tilføre brødet fugt.

Fidusen er at fugten bliver i brødet. Ofte bliver hjemmelavede rugbrød hurtigt tørre og triste, men det hjælper altså at gøre hvad man kan for at tilføre og “gemme” fugt i brødet.

Brødet kan skæres efter afkøling. Lad det køle af udenfor, når det er køligt i vejret, imens det er godt pakket ind. Så går det hurtigere.

Er du heldig kan brødet skæres samme dag det er bagt, men ofte er det nemmest dagen efter. Til gengæld smager brødet bedre jo friskere det er, så vent ikke for længe med at spise! 😉

Får du og din familie ikke spist hele rugbrødet, så kan du bruge rugbrødsrester til den lækker øllebrød med æggesnaps. Uhm! 
DSC_1331

Det blev et lækkert brød og perfekt til mig, der ikke har tålmodighed til rugbrødssurdej. Jeg bager ikke rugbrød hver uge, så en surdej dør hurtigt for mig. Pudsigt nok, for jeg holder jo rigtigt fint liv i min koldthævede morgenbolledej hvor jeg også bruger surdejsprincippet? Her gemmer jeg en portion hver uge og laver en ny portion oveni. Det bliver de lækreste brød. Du kan finde opskriften her. 

Xurdej ville jo sikkert sagtens kunne fungere med rugbrød også, men altså, rugbrød får jeg ikke bagt hver uge. Mest i ferier og i weekender med særligt god tid eller særligt stor bageiver.

Rigtig god fornøjelse med dit hvidtøls-rugbrød. Den hvidtøl gør altså noget godt for det rugbrød dér.

Tip: Smid ALDRIG øl/hvidtøl eller lignende ud! (de fleste får dem jo drukket inden, men her hos os kan øl sagtens blive for gamle).

Øl er godt at bruge i rugbrød, især hvidtøl, men øl kan du også bruge når du laver retter i din steges- se f.eks.  her hvordan du kan lave kylling i Römertopf, langtidsstegt i øl. – Den smager SÅ godt den kylling!

NÅ men nu var det jo brød det handler om. Rigtig god fornøjelse med dit rugbrød. Gå ombord i det og invitér familien med. Det smager allerbedst de første 2-3 dage, så lav det gerne inden et frokostbord hvor I skal være mange bords 🙂
DSC_1413

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. John Christensen 17. maj 2015 af 08:59- Svar

    Hej Gitte, et lille tip til “gammelt” eller trist og halvtørt rudbrød er at hvis du har hund kan du skære små tern af lidt tykkere brødskiver sådan ca. 1 x 1 cm og tørre dem fuldstændig op enten i en bakke på en varm og solrig plads eller som jeg plejer at lige gemme en portion i en plastpose og lægge den i køleskabet, så den ikke bliver dårlig, og så lægge dem i ovnen på en bageplade på eftervarmen evt. over et par gange, når de er helt tørre kan du gemme den hvor du har lyst, ved stuetemperatur, Nå det blev til en ordentlig smøre, det var ikke meningen, men hundene elsker dem for de er super til godbidder, jeg er i hvert fald anerkendt for mine rugbrøds-knullerter i hundeklubben
    Med venlige hilsnen og God søndag
    John

    • Gitte Hansen 17. maj 2015 af 09:57- Svar

      Det var da en fantastisk god idé John, tusind tak for den. Vores hund har faktisk foderallergi og kan ikke tåle almindelige godbidder, så dette tip var da bare alle tiders!
      Tusind tak skal du have, kan da godt forstå du er populær hos dine hundevenner 🙂
      God søndag til dig
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Charlotte Dreyer 26. januar 2015 af 10:44- Svar

    Hej Gitte
    Du skriver fuldkornsrugmel et sted og fuldkornshvedemel et andet sted, du mener fuldkornshvedemel ikk?
    mvh Charlotte

    • Gitte Hansen 27. januar 2015 af 20:12- Svar

      Hej Charlotte

      Tak for korrektionen og påmindelsen. Jeg har nu rettet opskriften til. Det var faktisk fuldkornsrugmel jeg brugte, men jeg tænker at du også sagtens vil kunne fuldkornshvedemel.
      Rigtig god fornøjelse med dit rugbrød – det bliver rigtigt lækkert
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar