Honningristede sukkermandler med et saltstrejf

Jamen så skete der jo lige det, at jeg denne lørdag formiddag fik sådan en lyst til brændte mandler. Er det mon fordi julemåneden nærmer sig? Er det mon fordi jeg tilfældigvis ved at brændte sukkermandler med salt smager fantastisk? eller er det simpelthen bare fordi jeg kom til at forkøbe mig i mandler da vi var i Tyskland i efterårsferien?

Jeg skal ikke kunne sige det, men argumenter for at lave sukkermandler er der rigeligt af 😉

Jeg er den lykkelige ejer af 2 kilo mandler (mindst) og idag blev 300 gram af dem brugt til en vidunderlig portion sukker/honning-ristede mandler med salt. Det var en god investering!

Har du ikke prøvet at lave brændte mandler før, kan du sagtens kaste dig ud idet. Det er ikke svært, det kræver blot lidt tålmodighed. Anstrengelserne lønner sig! De smager ustoppeligt godt! 🙂

Til en portion honningristede mandler skal du bruge :

1 dl. flydende honning (100 gram tænker jeg det er?)

50 gram sukker

300 gram mandler.

1/2 teskefuld salt

Fremgangsmåde : 

Honningen varmes let i mikrobølgeovnen (2 gange 30 sekunder ca. )

Sukkeret opløses heri.

Mandlerne vendes rundt i sukker/honningblandingen.

Mandlerne bredes ud på et stykke bagepapir, på en bageplade, som sættes i en 175 grader varm ovn. Sæt minuturet til at bippe hvert 5. minut, hvor mandlerne skal vendes.

Sådan ser mandlerne ud, klar til ovn. Sørg for at alle mandler er vendt godt rundt i sukker/honningblandingen.

Det ER faktisk lidt svært at se hvornår mandlerne har fået nok. Jeg gav dem 5 minutter ekstra, men var alligevel i tvivl. Lavede “karamel-prøven” Tog en portion fra og afkølede. Testede om sukkermassen var stiv nok og mandlen sprød.

Det passer med 20-25 minutter. Man skal passe SÅ meget på. Et minut for meget og hele portionen er ødelagt. Har prøvet at skulle kassere 500 gram mandelblanding. Det var ikke sjovt. Ikke græde over spildt mælk men ja, græd gerne over spildte mandler! De er dyre, de er nogle små guldklumper! 🙂

Jeg funderer lidt over om det ikke var nemmere at lave mandlerne på panden? Det tror jeg jeg gør næste gang. Det er lidt nemmere at røre rundt på en pande end på en bradepande tænker jeg 😉

Sådan ser de færdige mandler ud. Når de er kølet af i nogle minutter drysses et par spsk. sukker over og prikken over i’et : ½ tsk salt.

Saltsmagen er lidt usædvanlig i forhold til almindelige brændte mandler, men du vil ikke fortryde det. Kan du lide snickers? Hvis ja, kan du også lide salte honning/sukkerristede mandler. Snickers forener jo også det salte og det søde.  :

Mandlerne køler helt af inden de brækkes fra hinanden. Du skal måske finde en kniv og hakke løs (det måtte jeg).

Mandlerne gemmes i en beholder med tætsluttende låg, hvis ikke bliver de bløde og klistrede.

Så var der jo allerede lige en godteskål til jul!…eller hm, hm Der er vist ingen tvivl om, at denne skål IKKE holder til jul. Man kunne kalde det en test-mandel-prøvekørsel?

Mandler er jo også fyldt med sunde fedtstoffer, så det er sundt slik uden tilsætningsstoffer.

Vi kan snildt nå flere prøvekørsler inden jul, og julen varer lige til påske 😉

Spis mandlerne alene til en god kop kaffe, eller hak dem groft og drys dem på en dessert. På is, på frisk frugt med flødeskum, på en banana split, på en nylavet vaffel med flødeskum og is, på……ja mulighederne er uendelige….

Du vil opleve, at hvis mandel-bøtten står et trafikeret sted i huset, så vil de forsvinde som dug for solen. Alle bliver langfingrede når de kommer i nærheden af sådan en bøtte! 🙂

…..mandler er små guldklumper!

Jeg er GLAD for mine resterende 1,7 kg i køkkenskabet! Tænk alle de mandel-herligheder vi har i vente…. 🙂

 

 

Mere inspiration

Læg en kommentar