Hurtige rugbrød uden surdej – med sesam og græskarkernedrys

Er du heller ikke den store rugbrødsbager, men elsker alligevel at spise de hjemmebagte? Har du aldrig rigtig fået gang i din egen surdej?

Elsker du fiberholdigt brød men synes du bagerens køberugbrød er alt for dyrt og hurtigt bliver for tørt?

Så kan du da bage dit eget rugbrød, og det endda helt uden surdej. Du skal da bare bruge tykmælk i stedet for. Tykmælk er tricket. Kærnemælk kan også bruges. 
DSC_9368Du bestemmer helt selv om du vil bage et rugbrød drysset med græskarkerner, solsikkekerner, birkes eller sesam på toppen. Du vælger bare din helt egen favorit.

Opskriften på rugbrød uden surdej kommer her: 

Hurtige rugbrød uden surdej - med sesam og græskarkernedrys
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Hurtige rugbrød uden surdej - med sesam og græskarkernedrys
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 2 brød
Det skal du bruge:
  • 3 dl. lunkent vand
  • 7 dl. tykmælk eller kærnemælk
  • 700 gram rugmel
  • 300 gram hvedemel
  • 25 gram olie/smeltet smør eller margarine
  • 50 gram gær
  • 2 tsk. salt.
  • Drys: F.eks. sesam eller græskarkerner.
Sådan gør du:
  1. Lun vandet i din elkogekeddel, og tilsæt tykmælk, til blandingen er fingervarmt. Opløs gæren heri.
  2. Tilsæt salt og tilsæt resten af tykmælken. Tilsæt fedtstof.
  3. Tilsæt rugmel på en gang og hvedemelet lidt efter lidt.
  4. Rør gerne dejen på din køkkenmaskine. Ca. 10 minutter. Dejen bliver tung og sej, og har du ikke en røremaskine, så bliver du øm i armene. Dejkrogene til din elpisker kan også bruges. Dæk dejfadet med et klæde, og lad dejskålen hæve i et lunt køkken i en halv times tid.
  5. Fordel herefter dejen i to mindre rugbrødsforme, eller en stor. Formene skal kun fyldes halvt, da dejen hæver en del op.
  6. Pensl brødene med en dejskraber fugtet med vand og drys med græskarkerner og sesam, eller birkes eller bygflager eller?
  7. Jeg lavede både en variant med græskarkerner og sesam. Jeg fordelte dejen i to rugbrødsforme, men tror jeg kunne have nøjes med en enkelt stor. Det ene rugbrød blev ikke så stort. Tror mine rugbrødsforme er 1½ liter stykket?
  8. Lad brødene efterhæve 30 minutter i dit lune køkken. Skal dækkes med klæde.
  9. Bag brødene 50 minutter v. 175 grader varmluft. Sæt gerne en skål med vand ind i bunden af ovnen, når du bager, så får du en bedre brødskorpe.
  10. Tag straks brødene ud af formene efter bagningen, så bliver skorpen sprødes.
  11. Opbevares bedst indpakket i et viskestykke og med en plasticpose omkring

DSC_9369DSC_9375 DSC_9393 DSC_9394 Snif snif Så er der lækre rugbrød. Nu kommer det allersværeste. At vente til brødene er afkølede (ellers får du nemlig svært ved at skære dem ud).

Hvor er det altså smart, at rugbrødene kan bages uden surdej. Så er det jo nemt at få spontane rugbrødstanker. Uhm – her i huset er vi vilde med rugbrød. Vi elsker det 🙂

Nybagt rugbrød smager fantastisk med ost, varm leverpostej, nutella.

Uhm! Forstår godt hvorfor rugbrød er blevet en nationalspise! 🙂DSC_9422

Mere inspiration

12 Kommentarer

  1. Mette 2. januar 2017 af 13:13- Svar

    Uhh så er brødet kommet i ovnen, uhh hvir jeg glæder mig ?

    • Gitte Hansen 3. januar 2017 af 20:21- Svar

      Hej Mette
      Håber brødet var en succes og at I vil få fornøjelse af brødet mange dage fremover 🙂
      Tak for din søde feedback – skønt med sådan en positiv hilsen fra dig.
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Christina 22. august 2016 af 14:55- Svar

    Hej Gitte.

    Jeg har ledt og ledt efter en rugbrødsopskrift, som hele familien kan lide – og nu har jeg endelig fundet den!

    Tusind tak, nu skal der bages rugbrød i lange baner fremover.

    • Gitte Hansen 23. august 2016 af 06:52- Svar

      Hej Christina
      Tusind tak for din søde tilbagemelding – det glæder mig. Så dejligt at høre at din familie er vilde med rugbrødene. God fornøjelse med bageriet fremover 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Eva Sørensen 5. april 2016 af 15:01- Svar

    Virker nemt og lækkert! Men kan jeg komme rugkerner i dejen, eller f.ex solsikkekerner?

    • Gitte Hansen 6. april 2016 af 20:49- Svar

      Hej Eva
      Verdens nemmeste rugbrød! Kast dig roligt ud i dem – rugkerner skal jo nok opblødes og så ved jeg ikke lige med væskemængden? Du kan sagtens tilsætte solsikkekerner uden at lave om i basisopskriften tænker jeg.
      Rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. JP 30. december 2014 af 19:10- Svar

    Ser lækkert ud – kan det fryses?

    • Gitte Hansen 1. januar 2015 af 14:34- Svar

      Ja det kan de sagtens. God fornøjelse 🙂
      Mvh. Gitte

  5. Linda Skovgaard 4. december 2013 af 11:54- Svar

    Så hæver mine rugbrød 🙂
    Jeg tilsatte solsikkekerner og udblødte knækkede rugkerner..
    Der fulgte noget væde med, så jeg tilsatte lidt ekstra mel..
    Så nu håber jeg de bliver gode! 😀

    • Gitte Hansen 4. december 2013 af 21:57- Svar

      Rigtigt godt Linda, at improvisere og tilrette undervejs. Håber dine rugbrød blev rigtigt gode 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  6. Linda Skovgaard 4. december 2013 af 06:25- Svar

    Hej Gitte
    Gad vide om a38 også duer?
    Hmm.. Jeg prøver! 🙂

    • Gitte Hansen 4. december 2013 af 21:56- Svar

      Ja alle surmælksprodukter er gode. Håber dine rugbrød bliver en succes. 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar