Rugbrød uden surdej. I dag får du opskriften på hjemmebagte rugbrød, lavet nemt og hurtigt uden surdej.
Er du heller ikke den store rugbrødsbager, men elsker alligevel at spise de hjemmebagte rugbrød?
Har du aldrig rigtig fået gang i din egen surdej?
Elsker du fiberholdigt brød, men synes du bagerens køberugbrød er alt for dyrt og hurtigt bliver for tørt?
Så kan du bage dit eget rugbrød, og det endda helt uden surdej. Du skal da bare bruge tykmælk i stedet for.
Tykmælk er tricket og kærnemælk kan også bruges.
Når du bager uden surdej, betyder det, at du meget hurtigere vil kunne trylle et hjemmelavet rugbrød.
Du kan impulsivt bage et rugbrød, i samme øjeblik, som du får tanken. Du bestemmer helt selv, hvad du vil drysse dit rugbrød med.
Jeg kan anbefale både græskarkerner, solsikkekerner, birkes eller sesam på toppen. Du vælger bare din helt egen favorit.
Der er ikke kerner i dejen og rugbrødene kan selvfølgelig også sagtens bages uden kerner som drys. Opskriften på rugbrød uden surdej kommer her:
Rugbrød uden surdej – få en god opskrift på nemme brød uden kerner i dejen hér
Ingredienser
- 3 dl. lunkent vand
- 7 dl. tykmælk eller kærnemælk
- 700 gram rugmel
- 300 gram hvedemel
- 25 gram olie/smeltet smør eller margarine
- 50 gram gær
- 2 tsk. salt.
- Drys: F.eks. sesam eller græskarkerner.
Sådan gør du
- Lun vandet i din elkedel, og tilsæt tykmælk, til blandingen er fingervarmt. Opløs gæren heri.
- Tilsæt salt og tilsæt resten af tykmælken. Tilsæt fedtstof.
- Tilsæt rugmel på en gang og hvedemelet lidt efter lidt.
- Rør gerne dejen på din køkkenmaskine. Ca. 10 minutter. Dejen bliver tung og sej, og har du ikke en røremaskine, så bliver du øm i armene. Dejkrogene til din elpisker kan også bruges. Dæk dejfadet med et klæde, og lad dejskålen hæve i et lunt køkken i en halv times tid.
- Fordel herefter dejen i to mindre rugbrødsforme, eller en stor. Formene skal kun fyldes halvt, da dejen hæver en del op.
- Pensl brødene med en dejskraber fugtet med vand og drys med græskarkerner og sesam, eller birkes eller bygflager eller?
- Jeg lavede både en variant med græskarkerner og sesam. Jeg fordelte dejen i to rugbrødsforme, men tror jeg kunne have nøjes med en enkelt stor. Det ene rugbrød blev ikke så højt. Tror mine rugbrødsforme er 1½ liter stykket?
- Lad brødene efterhæve 30 minutter i dit lune køkken. Skal dækkes med klæde.
- Bag brødene 50 minutter v. 175 grader varmluft. Sæt gerne en skål med vand ind i bunden af ovnen, når du bager, så får du en bedre brødskorpe.
- Tag straks brødene ud af formene efter bagningen, så bliver skorpen sprødes.
- Opbevares bedst indpakket i et viskestykke og med en plasticpose omkring. Pak dem gerne ind imens de stadig er lune
Noter
Nemme, lækre, saftige rugbrød, bagt helt uden surdej – tykmælk, A38 eller kærnemælk kan bruges
Snif snif Så er der lækre rugbrød. Nu kommer det allersværeste. Brødene kan først skæres, når de er kølet helt af. Tålmodighed er en dyd. 🙂
Hvor er det altså smart, at rugbrødene kan bages uden surdej. Så er det jo nemt at få spontane rugbrødstanker.
Uhm – her i huset er vi vilde med rugbrød. Vi elsker det 🙂
Nybagt rugbrød smager fantastisk med ost, varm leverpostej, nutella.
Uhm! Forstår godt hvorfor rugbrød er blevet en nationalspise! 🙂
Du opbevarer dine rugbrød bedst på køkkenbordet, indpakket i et viskestykke og en plastpose.
De bliver saftigst, hvis du pakker dem ind, imens de stadig er ret lune. Bare lige et tip, fra mig til dig.
Rigtig god fornøjelse med bageriet til dig. Jeg håber – og tror – at rugbrødene også bliver et hit hjemme hos dig.
Få flere gode opskrifter på nemme hjemmebagte rugbrød her:
1.
2.
3.
4.
Jeg glemte at lade dejen hæve i skål før end jeg formede dem. Skal jeg lade det hæve 1/2 time ekstra ?
Skön opskrift, jeg vingede den sku lidt da jeg ikke bor i Danmark, og det gik såmänd helt fint. Jeg håndältede dejen i 2-3 minutter, den så fin ud, og hävede helt naturligt og slut resultatet var fint, så hvis i ikke har en dejdrejer, så kan i altid bruge hånden. Måske en god ide at putte lidt olie eller koldt vand på da dejen klistrer inden bag. Dejen klistrer ikke rigtigt når brödet er färdigt, men jeg brugte dog bagebagepapir i bunden, men den rög lige af. Min ovn har heller ikke varmluft, men på almindelig ovn bagte den… Læs mere »
Kan man bruge skyr? Og tørgær? Evt hvor meget?
Hvis man gerne vil have kerner i, hvor meget kan man så putte i? Og skal man så putte mindre mel i eller mere væde?
Jeg lægger et vådt viskestykke over de nybagte varme brød mens de køler , disse brød kan klart anbefales , jeg gåhavde ikke nok tykmælk men brugte A38 og kærnemælk 👍
Skal brødformene smøres
Uhh så er brødet kommet i ovnen, uhh hvir jeg glæder mig ?
Hej Gitte.
Jeg har ledt og ledt efter en rugbrødsopskrift, som hele familien kan lide – og nu har jeg endelig fundet den!
Tusind tak, nu skal der bages rugbrød i lange baner fremover.
Virker nemt og lækkert! Men kan jeg komme rugkerner i dejen, eller f.ex solsikkekerner?
Ser lækkert ud – kan det fryses?
Så hæver mine rugbrød 🙂
Jeg tilsatte solsikkekerner og udblødte knækkede rugkerner..
Der fulgte noget væde med, så jeg tilsatte lidt ekstra mel..
Så nu håber jeg de bliver gode! 😀
Hej Gitte
Gad vide om a38 også duer?
Hmm.. Jeg prøver! 🙂