Trænger du til en bolle med “gods” i er rugbrødsboller de bedste. Skal du have madpakke med, skal du på tur og vil gerne have noget mættende med, så prøv en rugbrødsbolle. Smager fantastisk med en skive ost, syltetøj, pate. Måske du har andre favoritter?

Trænger du til at smide nogle kilo efter ferien (tra la la er det mon mig selv jeg taler til her? 😉 så er rugbrødsboller også gode. Smør et tyndt lag marmelade, eller god nutella på så har du et sødt mellemmåltid der ikke er ALT for usundt. Bedre end kage eller andre fristelser, under alle omstændigheder 😉

Jeg er fan af Amo’s koldthævede rugstykker. Følg anvisningen på pakken. Der skal 6 dl koldt vand i til 25 gr. gær.

 

Sæt din røremaskine igang med at ælte og har du ikke en sådan så brug el-piskeren med dejkroge. Dejen æltes i 5 minutter. Tilsæt gerne tranebær, mandler, solsikkekerner, rosiner, græskarkerner eller hvad du nu synes kunne være lækkert i dit brød. Hvis du tilsætter lidt flydende sødemiddel bliver det søde rugbrødsboller..

Efter æltning stilles dejen til hævning i køleskab natten over eller på køkkenbordet 2-3 timer. Når den er hævet til dobbelt størrelse kan du forme boller med et par skeer. De flyder lidt ud men pyt med det. Er dejen blevet for fast så væd dine hænder med vand og form bollerne med fingrene.

Læg evt. solsikkekerner nedenunder bollerne. Så får du sprøde kerner nederst i bollen (trick som bageren bruger i Skagenlapper)

Pensl med tykmælk, hvis du har det, ellers mælk eller vand. Drys med sesam, græskarkerner, havregryn, solsikkekerner eller hvad du nu foretrækker?

Jeg fordelte halvdelen af dejen i et lille ildfast fad som jeg penslede, dryssede med sesam og ridsede i blokke. Så har du pludselig et fad minirugbrød med brød i en mere regulær form.

Bollerne bages ved 200 grader varmluft i 15 minutter. Kig til dem og bank på dem. Føles de for bløde giver du dem 5 minutter ekstra. Brødet i formen skal have en halv time ca.

Bollerne ser temmelig brændte ud men det er de altså ikke. Det er rugmelen der gør dem mørke. Bare rolig 😉Lækre brød! Knasende sprøde udenpå, bløde og svampede indeni. Helt som lækkert brød skal være.

Du kan jo forholdsvist nemt lave din egen rugbrødsdej. Jeg er vist bare lidt Amo-forelsket for tiden 😉

 


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.