Hurtigrørt ølkage med krydderier og iskoldt smør

Her får du lige et tip om et brød der nok i virkeligheden mest er en kage. Et brød med farin, hvidtøl og en masse krydderier, der, når du bager brødet, spreder den mest julede duft i huset.

Julede dufte er der nok ikke sæson for her midt i januar? Eller måske alligevel? Måske du også er en kagegris hele året rundt? Måske du har hvidtøl stående fra risengrøds-middagene? Det er absolut ikke en jule-kage. Nok nærmere en krydderkage.Denne ølkage/krydderbrød er helt speciel.

Der er ikke æg i kagen og den kan røres sammen på 5 minutter. Der er ikke fedtstof i dejen, hvilket gør den til en sund(ere) kage. Den smager helt fantastisk med iskoldt smør på. Ølkagen bliver sej, klæg, sprød og sød på en gang.

Mine søstre elsker når jeg bager ølkagen til jul. Og jeg kan snildt bage den flere gange om året.

Her kommer opskriften : 

Hurtigrørt ølkage med krydderier og iskoldt smør
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Forfatter:
Portioner: 8-10 pers.
Det skal du bruge:
  • 400 gram farin
  • 500 gram mel
  • 1 tsk. natron
  • 1 spsk. kanel
  • 1 tsk ingefær
  • 1 tsk nellike
  • 1 tsk allehånde
  • 1 flaske hvidtøl.
  • Tilbehør: Smør
Sådan gør du:
  1. Alle de tørre ingredienser blandes sammen.
  2. Hvidtøl røres i. Der røres, til der ikke er flere klumper.
  3. Det var det. 2 minutter så er den ølkage klaret!
  4. Har du en røremaskine, er opgaven klaret på 1 minut! 🙂
  5. Dejen fyldes i en rugbrødsform beklædt med bagepapir. Kagen kan også bages i en flad form, så skal bagetiden halveres.
  6. Kagen skal bage længe i ovnen. 11/4-1½ time ved 175 grader nederst i ovnen. Prik evt. i den med en strikkepind undervejs og læg evt. et stykke stanniol over, hvis du synes den bliver for mørk undervejs.

Dejen fyldes i en rugbrødsform, gerne beklædt med bagepapir, hvis du har en form hvor brød og kager kan have svært ved at slippe.

Kagen er hurtig at røre sammen, til gengæld skal den bage længe i ovnen. 11/4-1½ time ved 175 grader nederst i ovnen. Prik evt. i den med en strikkepind undervejs og læg evt. et stykke staniol over, hvis du synes den bliver for mørk undervejs.Hm, hm. Min ølkage her ser så måske ikke ligefrem så hamrende lækker ud her, men gid duften kunne komme med. Den LÆKRESTE krydrede duft breder sig i huset. Uhm. Måske er den ikke smuk, men LÆKKER det er den!

Du kan også bage kagen i en mindre bradepande. Så får du en fladere kage og stykkerne får en lidt mere “bradepandekage”-agtig facon. Kagen skal ikke have helt så lang tid, hvis du bager den i en lav form.

Lad kagen køle lidt af og gør så dig selv den tjeneste at finde en pakke iskoldt smør frem. Smør et lag smør på ølkagen, find en kop kaffe og smæk stængerne op. Den sprøde endeskive er det ALLERBEDSTE stykke. Det stykke har du fortjent, når det er dig der er bagermesteren 😉Kagen kan bages som kage, hvis du vil slanke dig. Kagen kan bages til julebordet, til kollegakaffen, til eftermiddagsgæster osv. osv.

Kagen er lidt overraskende for de fleste både i smagen og i konsistensen. Den krydrede smag og konsistensen, der er tung og sej. De fleste sig lidt over, at der skal smør på. Måske du også tænker at det er noget underligt noget? Lov mig. Prøv en skive ølkage med iskoldt smør på. Jeg er sikker på du bliver fan. Forever!

Er endnu ikke stødt på nogen der ikke synes om ølkage, og når de hører at den er fedtfattig, så bliver den et endnu større hit!

Kagen kan holde sig frisk i 3-5 dage (hvis slikmundene ikke har spist den før).

Prøv den.

Har du også udnævnt januar til slankemåned? Så var ølkagen måske et sundt sødt alternativ??

Håber ikke jeg har fået dig tryllet om til at være kagegris året rundt som jeg??  🙂

Mere inspiration

3 Kommentarer

  1. Ulla 21. januar 2014 af 20:29- Svar

    Hejsa. En dejlig kage. Vi er også vilde med den her hos os. Jeg har en lille historie, som jeg gerne vil dele med dig og alle I andre som læser med. Vores søn skulle have kage med i skolen, og det blev ølkage. Han fik de andre drenge med til at sige til pigerne at det var rugbrød, og de hoppede alle på den. Det var lige før at der var nogle af pigerne som ikke ville smage i starten.
    Vh
    Ulla

    • Gitte Hansen 21. januar 2014 af 20:39- Svar

      Hej Ulla

      Sikke en sød historie. Jeg tænker måske, at drengene hellere ville prøvesmage, når de fik at vide at det var en ølkage? Rugbrød ej det var lidt strengt, det tog da næsten kageglæden fra børnene? 😉
      Sikke nogle drenge-drillepinde! 😉
      Mange hilsner
      Gitte

  2. […] at bage lidt flere kager måske? Fedtebrøds-kagedåsen er jo bekymrende tom? Jeg vil også bage ølkage, som er en fast tradition til julefrokoster på min […]

Læg en kommentar