Spidsbryst. Langtidsstegt i stegeso med hvidløgssmør.
Sikke en lækker oksesteg du skal høre om i dag. Langtidsstegt oksespidsbryst marineret med lækkert hvidløgssmør.
I går var der dyst på Bagenørdens Facebook-side. Jeg spurgte jer om dagens opskrift skulle være om cookies eller oksesteg?
Det blev disse cookies der vandt, selvom der var tæt løb.
Flere har dog givet udtryk for at de glæder sig særligt til dagens okstestegs-opskrift. Nu kommer den og den er god, den steg! 🙂Spidsbryst er rigtigt fint at bruge til denne opskrift, men andre former for okstestegs-udskæringer kan også bruges.
Cuvette, culotte, tyksteg mv. Spidsbryst er taknemmeligt, for det fås ofte til ret billige penge.
Dagens 1,6 kilo steg blev indkøbt til 112 kr. Det kan der normalt ikke købes meget oksekød for.Spidsbrystet tilberedte jeg i min Römertopf stegeso. Uhm – kødet blev mørt og lækkert. Det var den nemmeste ret, der (næsten) lavede næsten sig selv. Fantastiske Römertopf!Jeg elsker at tilberedemad i min stegeso.
Det er nemt og det dufter så hyggeligt af lækkert mormormad i huset dagen lang. Der bliver også den lækreste stegesky, som du kan lave en god flødesovs af bagefter. SÅ lækkert!Forberedelserne til denne ret tager kun få minutter, men alligevel bliver det en super lækker ret.
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Spidsbryst med hvidløg i stegeso – langtidsstegt opskrift
Ingredienser
- 1 oksespidsbryst á ca. 1½ kg - culottesteg cuvettesteg, af okse eller kalvekød kan også bruges
- 3 løg
- 2 rødløg
- Salt
- 4 dl. vand
Hvidløgssmør:
- 30 gram smør blødt
- 1 tsk persille tørret eller 1 spsk frisk
- 5 fed friskpressede hvidløg du kan nøjes med mindre
- Salt/hvidløgspeber
Flødesovs:
- Stegesky
- 2½ dl fløde gerne madlavningsfløde eller kaffefløde
- jævning
- Salt peber
- 2-3 tyttebærsyltetøj. smag til. Kan udelades eller erstattes med f.eks. ribsgele ell. lign.
- Tilbehør: små olieristede kartofler, tyttebær, kogt broccoli (f.eks.).
Ovnkartofler - olieristede:
- 1½ kg kartofler gerne små hurtige med skræl
- ½ dl olie raps/solsikkeolie
- flagesalt
Sådan gør du
- Sæt din stegeso i blød i vand i minimum et kvarter. Fyld den underste del, og sænk den anden del ned oveni.
- Rør hvidløgssmør: blødgør smør i mikrobølgeovnen, tilsæt hvidløg, persille, salt og peber.
- Skræl løgene og læg dem i bunden af Römertopfen
- Dup stegen tør.
- Smør hvidløgssmør på stegen og læg den ovenpå løgene.
- Tilsæt vand og læg låget på Römertopfen.
- Sæt stegesoen i en kold ovn og sæt temperaturen på 150 grader varmluft en halv time, herefter 125 grader varmluft 3 timer. Kødet blev meget mørt, så kan du godt nøjes med 2-2½ timer. Brug evt. stegetermometer. Kernetemperaturen skal gerne være 62-65 grader, men ved langtidsstegning på temperaturen godt komme højere op.
Olieristede ovnkartofler:
- Fordel kartoflerne i et fad/bradepande/bageplade. Bland kartoflerne med olie og salt. Steg kartoflerne i ovnen sammen med stegesoen, v. samme temperatur. Vend dem undervejs. Kartoflerne skal ca. have 45-60 minutter. De er færdige, når de er sprøde
- Når stegetiden er gået, så sier du stegeskyen over i en gryde. Lad steg og løg stege alene uden låg lidt tid v. 150 grader varmluft, Det giver stegen en god sprød overflade. Lad også kartoflerne blive i ovnen imens, så de også kan blive sprøde. Lad stegen hvile 5-10 minutter før servering.
Flødesovs:
- Tilsæt fløde til stegeskyen. Kog op og tilsæt jævning. Skum evt. sovsen af for fedt og smag til .med mere senere.
- Smag til med tyttebærsyltetøj, salt og peber. Det giver en god vildtsmag at smage saucen til med tyttebær.
- Servér f.eks. med ovnristede kartofler, flødesovs, tyttebærsyltetøj og broccoli
Noter
En mør og lækker langtidsstegt oksesteg stegt i stegeso – hvidløgsmarineret med hvidløgssmør
Det er super nemt at lave hvidløgsstegt oksespidsbryst i Römertopfen. Genialt med mad der passer selv og som ovenikøbet bliver supert lækkert.Prøv du også at smøre stegen med hvidløgssmør – det gav både kødet smag og gjorde det ekstra saftigt og lækkert.
Få en god opskrift på hvidløgssmør her:
Når kødet er færdigstegt, er der i bunden af stegesoen fremtryllet den lækreste skysovs.
Sovsen skal jævnes og smages til med f.eks. tyttebærsyltetøj. Det giver en god vildtsmag at smage saucen til med tyttebær. Uhm en skøn flødesovs.
Når vi er i Norge, så køber vi store forsyninger af tyttebærsyltetøj. Tænk man kan købe 1 kg bøtter til næsten ingen penge. Vi må snart en tur til Norge igen. Sidste bøtte er for længst brugt 🙂Stegen er så mør, at den ikke kan skæres i tynde skiver.
Lad den gerne hvile 10 minutter, så bliver den nemmere at skære. Tykke skiver fungerer også fint. Stegen va så mør, at den kan tygges uden gebis. Det kan godt være en fordel for nogle! 😀
Du kan godt reducere tilberedningstiden noget, så du får en steg der er knap så mør steg. Mærk efter i stegen undervejs og brug gerne stegetermometer.
Sådan laver du langtidsstegt spidsbryst i stegeso – se billederne her.
Hele tilberedningsprocessen får du, fra start til slut:
Skøn søndagssteg – der smagte fornemt, både steg og flødesovs.
Hvidløgssmørret gjorde kødet ekstra mørt og smagfuldt, det er ikke sidste gang jeg bruger det trick.Flødesovsen smagte fantastisk!
Jeg har jo en sovsetosset teenagesøn, der kan spise sovs i litervis.
GODT jeg havde puttet vand ved stegen, så der var rigeligt stegesky at lave sauce af. Det er et af de vigtigste punkter.
Gå ALDRIG ned på sovs! Måske I også har det sådan i din familie? 🙂
Jeg brugte madlavningsfløde til saucen og det gik rigtigt fint. Kaffefløde eller også fint. Det er en noget fedtholdig steg, så piskefløde vil måske kunne blive lidt for meget?
Det blev en rigtig lækker søndagsservering. Virkelig en ret i kategorien for mormor-mad. Mør oksesteg og lækker flødesauce med tyttebær til. Ikke et øje var tørt.
Lav gerne ovnkartofler og servér til retten. Det er oplagt at udnytte ovnvarmen, nu ovnen alligevel er igang.
Du kan få nogle gode opskrifter her:
1,
2.
Jeg sender hermed denne ret husets allerbedste anbefalinger 🙂
Hej Gitte. Fantastisk blog du har. Jeg bruger den tit, og jeg elsker alle dine alternativer, man kan bruge, hvis ikke lige man har præcis det produkt på lager, som du nævner. Nu til en undring: Jeg har et par gange lavet denne opskrift med spidsbryst på ca. 1,7 kg. og en enkelt gang med en bov på 2,5 kg. Jeg har freestylet lidt ift. opskriften. Gav den 30 min. ved 150 grader varmluft, derefter 3 timer ved 130 grader varmluft. Desværre er kødet alle gange blevet gummiagtigt og tørt. Jeg kan ikke finde ud af, hvad der går galt.… Læs mere »
Det er vist fjerde gang jeg bruger denne opskrift, og den er lige fantastisk hver gang.
Hej jeg har prøvet en af dine andre opskrifter med held og denne vaf som sådan også lækkert men kødet der kun var 1 kg og fik den lange stegetid kunne godt være mere mørt. Det var varmluft. Tror du at de 125 er loge lidt nok eller skulle den have fat 4 timer ved 125grader ?
Jeg synes det er nogen lækre opskrifter du laver. Mmmums
Har du prøvet at købe tyttebærsyltetøj i Aldi? Har købt forskellige steder…. men den er da den BEDSTE… prøv den.
Tusind tak for alle dine dejlige opskrifter .
Venlig hilsen
Grethe
Det ser godt ud. Vi har taget udgangspunkt i denne opskrift til dagens søndagssteg, som står i ovnen. Har tidligere ladet mig inspirere af denne blog – med godt resultat ?
Tak for endnu en dejlig aftensmad. Alt fungerede – jeg snød dog og købte mig til hvidløgssmørret. Den besøgende yngstedatter var MEGET tilfreds. Hun syntes, løgene var fantastiske.
Jeg er glad for at have gjort stegesolisten en ret længere. Min stegeso er en glaseret moderne en af slagsen, men fungerer fortrinligt.
Mmmm, det er godt nok længe siden, at jeg har haft sådan en kæmpebøf i ovnen. Det er jo lige det en påskeferie bør bruges på, og så er det også en god anledning til at bruge stegesoen til andet end bagning. Jeg tror faktisk aldrig, at der har været kød i…