Franskbrød og hvidløgsflutes af samme grunddej. Super smart og super lækkert brød du skal høre om i dag 🙂
Forleden skrev jeg om en lækker Römertopf-ret med kalkunbryst og bulgur .
Til retten spiste vi et lækkert hvidløgsbrød og nu skal du da have opskriften.
Det er en helt genial opskrift, for der bliver nemlig nok til både flutes og et franskbrød ud af samme portion – så du kan glæde familien med både lækre hvidløgsflutes til aftensmaden og et lækkert franskbrød til morgenkaffen/eftermiddagsteen.
Jeg har brugt majsgryn i dejen og det giver brødene en fin gul farve. Du kan også bruge majsmel eller en helt anden meltype.
Hvidløgsflutes og franskbrød af samme grunddej – nem opskrift med majsmel
Ingredienser
Dej:
- 8 dl lunkent vand
- 50 gram gær
- 1 tsk sukker
- ½ tsk salt
- Ca. 1 kg hvedemel/speltmel
- Ca. 250 gram grahamsmel kan erstattes af anden meltype
- Ca. 250 gram majsgryn/majsmel kan erstattes af anden meltype
Hvidløgsolie:
- 1 dl olie solsikke- eller rapsolie. 100 gram smeltet smør kan også bruges
- 4 friskpressede fed hvidløg
- ½ tsk groft salt
- 1 spsk persille tørret eller 2 spsk frisk. Andre krydderurter kan bruges
Sådan gør du
- Gæren røres ud i den lunkne væske og melet tilsættes lidt efter lidt. Brug gerne forskellige og lidt grovere meltyper.
- Brug gerne røremaskine. Dejen skal have sådan en konsistens, at den let slipper dejkrog og fingre, uden at klistre for meget. Måske du skal bruge lidt mere/mindre mel.
- Tag lidt under halvdelen af dejen fra et til franskbrød/boller. Af denne grunddej vil du kunne bage mange lækkerier. Af denne portion fik jeg 4 flutes og 1 franskbrød, men det kommer meget an på hvor store du laver dem.
- Lad gerne franskbrødet hæve i en hævekurv. Det giver det fineste brød.
- Rør nu hvidløgsolieblandingen sammen i en lille skål og ælt den herefter ind i flutes-dejen. Dejen må godt føles lidt klistret.
- Nu skal flutes-dejen hæve. Ca 20 minutter et lunt sted.
- Form nu flutes af hvidløgsdejen. Dyp fingrene i olie, så går det lettere
- Træk flutes'ene ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Skær riller i brødene, så kan du nemmere "styre" hvor de sprækker.
- Drys med groft salt på toppen
- Hævetid for både flutes og franskbrød: mimimum 20 minutter et lunt sted.
- Bag hvidløgsflutesene ved 200 grader varmluft i ca. 15 minutter. De er færdige, når de er gyldne og sprøde. Franskbrødet skal bages mindst den dobbelte tid
- Hold øje og bank på flutes'ene til sidst. Når de lyder hule er de ved at være færdige - dette gælder og
Noter
Skønne brød – flutes med hvidløg og et lækkert brød
Af denne grunddej vil du kunne bage mange lækkerier. Af denne portion fik jeg 4 flutes og 1 franskbrød. Du kan også bage flutes af al dejen og så bare fryse dem ned? Måske du lige skal lave lidt ekstra hvidløgsolie så?
Jeg brugte min hævekurv til franskbrødet. Det giver det fineste rillede mønster på overfladen. Når franskbrødet er hævet, vippes brødet direkte ud på bagepladen (beklædt med bagepapir)
Har du ikke en hævekurv, så lad bare dejen hæve i en skål og bag brødet i en almindelig rugbrøds/franskbrødsform.
Her et close-up af de lækre hvidløgsflutes. Knasende sprøde og lækre.
Brødene snuser himmelsk!
Behøver jeg fortælle, at brødene smager helt igennem himmelsk med iskoldt smør på?
ALT nybagt brød smager jo himmelsk med iskoldt smør på, men hvidløgsbrød smager bare ENDNU bedre! 🙂
Knasende, sprøde og meget lækre hvidløgsbrød med salt.
Der var rigeligt til fryseren og til madpakkebrød dagen efter. Hvidløgsbrød smager fantastisk med ost eller paté på. Perfekte til tapas og brunch-bordet også.
Brødene vil også være et hit til en lækker hjemmelavet lasagne eller pasta bolognese
Et sidste syndigt smørbillede kommer der lige her. Her kan du også lige ane lidt af kalkun/bulgurretten. Uhm.
Hvidløgsbrødet gik så fint i spænd med kalkunretten. Kast dig roligt ud i begge projekter 🙂