IKEA agtige frikadeller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauce

  • IKEA kødboller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauce

IKEA kødboller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauceEr det også en fast tradition i din familie, at spise en portion svenske kötbullar, når I er IKEA for at handle?

Sådan er det her i familien. Retten er en succes hver gang, og det går bare ikke at springe restaurant-punktet over, når vi er i varehuset. Mine børn er vilde med IKEA’s frikadeller, og har været det i årevis.

Mine børns absolutte yndlingslivret her i huset er de små minifrikadeller serveret med sprøde sesamfritter til. Frikadellerne kan købes færdige og cirkelrunde i Netto, men I årevis har jeg alligevel lagt skumle planer. IKEA’s servering med tyttebær og flødesauce burde man da også selv kunne trylle?

IKEA-menuen blev afprøvet i dag og mine børn var glade. Ikke IKEA-sauceglade, men tæt på.  Frikadellerne smagte ikke helt som IKEA’s og cirkelrunde var de heller ikke, men gode og smagfulde var de og som Amanda sagde: “Tænk, at man kan sidde her og nyde den lækre mad og så slippe for at være i et larmende varehus. Fedt!”. IKEA kødboller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauceMenuen scorede mange stjerner og der var julelys i mine børns øjne, da de så hvor stort et frikadellebjerg der blev serveret. “Orv mand, hvor mange må man tage???” 🙂

Jeg havde kun hakket oksekød på lager og det gav frikadeller med god og rigelig kødsmag. Du kan også bruge hakket kalv/flæsk eller hakket svine-/kyllingekød.

Jeg sjussede mig lidt frem og varierede opskriften på Verdens Bedste frikadeller her

Jeg brugte min store Scanpan-pande og formede små frikadeller med en dessertske. Det var noget af et arbejde, men det blev et festligt måltid, med et bjerg små oksekøds-frikadeller.IKEA kødboller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauceDet ville også have smagt godt med en tomatsauce til frikadellerne, men brun flødesauce med tyttebær er nu også altid et hit og det var jo IKEA’s servering vi prøvede at plagiere. Du bestemmer selv hvilken sauce du vil servere til frikadellerne.

Jeg lavede en portion hjemmelavet kartoffelmos til frikadellerne, men servér også gerne pasta, eller hvad du nu ellers foretrækker. En hjemmelavet kartoffelsalat til vil også være et hit tror jeg? (minus flødesauce selvfølgelig) IKEA kødboller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauceDu får opskriften på IKEA-frikadellerne og den brune flødesauce lige her:

IKEA agtige frikadeller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauce
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
IKEA frikadeller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauce
Forfatter:
: Billig hverdagsmad
: Mad til to dage
Portioner: 8-10 pers.
Det skal du bruge:
  • 1 kg hakket oksefars (eller kalv/flæsk, ren svine- eller kyllingefars)
  • 5 dl oksebouillon (der skal bruges ialt 3 bouillonterninger)
  • 1 stort fintrevet løg (eller to små)
  • 4 æg
  • Salt/peber (brug rigeligt)
  • 4 dl rasp
  • Evt. 1 spsk sennep
  • Olie og smør til stegning.
  • Pandesauce:
  • 5 dl bouillon
  • 2½ dl mælk
  • 2½ dl fløde
  • 100 gram mel rystet i melryster med et par dl mælk
  • Kulør
  • Salt/peber
  • 1 spsk Tyttebærsyltetøj
  • Tilbehør: Pasta eller hjemmelavet kartoffelmos
Sådan gør du:
  1. Laver du hjemmelavet kartoffelmos, så start med at skrælle kartoflerne.
  2. Sæt dem til kogning, imens du laver frikadellerne.
  3. Kog 1 liter vand og bland bouillonterningerne heri. Tilsæt 5 dl af bouillonen til farsen og gem resten til saucen.
  4. Tilsæt æg, sennep og salt/peber. Rør godt.
  5. Riv løget fint og tilsæt
  6. Rør raspen godt i til sidst.
  7. Smelt en god klat smør på en stor pande og hæld 2-3 spsk olie ved (suppler evt. med ekstra olie/smør undervejs)
  8. Form små frikadeller med en dessertske og steg dem på panden 3-4 minutter på hver side. Har du ikke plads til alle frikadellerne på én pande, så læg dem i et fad undervejs som de bliver færdige og hold dem varme i ovnen på 100 grader varmluft.
  9. Når alle frikadeller er færdige, laves pandesaucen:
  10. Hæld bouillon og mælk på panden.
  11. Tilsæt fløde og tyttebær
  12. Rør meljævningen i og tilsæt kulør.
  13. Smag til med salt/peber
  14. Mos kartoflerne og spæd mælk og smør ved, til konsistensen er fin. Pisk gerne med elspisker.
  15. Servér.

IKEA kødboller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauceEn lækker servering! Måske du synes arbejdsbeskrivelsen lyder unødigt besværlig? Tro mig, frikadellerne tager ikke lang tid at lave og til gengæld bliver der jo et kæmpe bjerg med rigeligt til 2-3 dage. Frikadellerne kan sagtens fryses til madpakker, frikadellespyd til grill, eller bare til en nem frikadelleservering en travl dag.

Retten vil også være fin at servere på et buffetbord – måske lige undtaget saucen, der nemt vil stå og trække skind. Lav gerne en tomatsauce i stedet herIKEA kødboller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauceHar du en stor pande, er det genialt til alle disse frikadeller, men har du kun en pande i almindelig størrelse, er det slet ikke noget problem, så skal du bare lave flere pandefulde. Beklager meget, men jeg fik altså ikke talt op, hvor mange frikadeller portionen endte ud i. 40-50 stk. vil jeg tro? Tæl gerne efter her på billedet, hvis du orker 😉

Du får lige lidt billeder af frikadellearbejdsprocessen i billeder fra start til slut.

Altså jeg ved ikke med dig, men jeg synes altså godt dette kunne ligne en IKEA-menu?

Jo frikadelleformen er lidt tvivlsom, men mine frikadeller ville altså bare gerne tage form efter den flade stegepande. Sådan er det vist bare, med mindre du steger frikadellerne “vægtløst” i olie/friture? 
IKEA kødboller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauceJeg bruger meget tyttebærsyltetøj i saucen, men smag gerne til og lad også gerne folk supplere med ekstra ved middagsbordet selv. Tyttebærsyltetøj hører sig til, når der serveres flødesauce, synes jeg og det smager også rigtigt godt som “dyppelse” til frikadeller (og til nakkesteg stegt som vildt med bacon – uhm!)

Et kæmpe bjerg frikadeller blev der serveret, hertil flødesauce med tyttebær og hjemmelavet kartoffelmos. Vi spiste smørristede majs til. Der er vist overhovedet slet ikke noget at udsætte på denne onsdags-menu 🙂 

Bon appetit – tør du vove en kopi af IKEA-menuen? Tænk nu, hvis familien hellere ville blive hjemme næste gang? 🙂IKEA kødboller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauce

Mere inspiration

Læg en kommentar