Julens nemme sprøde jødekager – uden bøvl!

DSC_0445

Altså hvad gør man, hvis man er helt vild med jødekager, men hader at rulle dejen ud? Altså hader sådan en dej der hænger fast i bordet, dej der skal udstikkes, overskydende dej samles, udrulles, udstikkes und so weiter?

Jamen man triller da bare en lang dejpølse og skærer den ud i tynde skiver! Jeg er nemlig sådan én, der hader dej der skal rulles ud og udstikkes! Bringer derfor en særlig stor tak til en god læser her på bloggen, der bragte mig et godt tip om Arlas nemme opskrift på jødekager. En pølse trilles og udskæres med kniv? Den skulle da straks prøves. Ingen jul uden jødekager!

Det gik rigtigt fint, jødekagerne blev en succes, sprøde og lækre. Der var lidt småudfordringer undervejs, mere herom senere.;-)

DSC_0438

Først får du opskriften på nemme sprøde jødekager udskåret med kniv:

200 gram smør

125 gram sukker

250 gram hvedemel

1/4 tsk hjortetakssalt.

Kanelsukkerdrys af: 1 spsk sukker

1 tsk. kanel

1 sammenpisket æg.

DSC_0444

Sådan gør du: 

Rør smør og sukker godt. Brug gerne røremaskine. Bland mel og hjortetakssalt og tilsæt lidt efter lidt. Saml evt. dejen med hænderne. Lidt varme blødgør smørret, og får dejen til at hænge bedre sammen.

DSC_0420

 Lav to pølser af dejen. Arla foreslår 6 cm. i diameter, jeg lavede mine lidt mindre. Jødekagerne hæver næsten til den dobbelte størrelse under bagningen, så du bestemmer størrelsen. Mine var lidt små men måske en ok størrelse alligevel? Der skal jo også være plads til andre julesmåkager på tallerkenen (og i maven?) (hvis man altså har 7 dåser at vælge imellem…;-)

DSC_0424 Sæt dejstængerne til afkøling i køleskabet en times tid. Vær opmærksom på, at stængerne sætter sig under afkølingen og derfor får en oval form efter udskæring. Jeg skulle vist have trillet stængerne om inden jeg skar dem ud, men reddede kagerne ved at klemme dem runde med fingrene i stedet. Det gik. Det skal gå lidt tjept med at skære kagerne ud, inden dejen bliver alt for varm, så hænger den nemlig fast i kniven.

Arla fortæller at dejen skal skæres tyndt ud, men det lykkedes altså ikke for mig. Jeg lavede derfor små kager af ca. 3 millimeters tykkelse.

DSC_0428 Jeg trykkede kagerne lidt fladere og tyndere. Dyp evt. håndfladen i en lille smule mel. . Måske det kan lykkes dig at få skåret dine kager tyndt ud fra starten? DSC_0429Jeg brugte den gode økologiske kanel fra Urtekram. 
DSC_0427Pensl kagerne med sammenpisket æg og drys med kanelsukker.DSC_0430 Jeg var vist lidt for optimistisk i min tro på hvor store kagerne ville blive. I hvert fald havde jeg lavet overdrevent stor plads imellem kagerne. Mindre kan gøre det… 😉DSC_0433 Bag kagerne 6-7 minutter ved 175 grader varmluft, eller indtil de er gyldne og sprøde som vist her.

Løft hurtigt kagerne over på en rist så de hurtigt kan afkøle. Husk: Du må først putte dem i en kagedåse når de er helt afkølet. DSC_0436En kage i hånden, er bedre end ti på taget…;-)DSC_0439 Så er der jødekage-smagsprøver og de blev faktisk ganske fine, også selvom det var på den hurtige måde og udskåret med kniv.

Så blev der alligevel jul i det lille hjem. Jødekager uden bøvl 🙂DSC_0443Kagedåse nr. 7 blev fyldt. 😉DSC_0447

Mere inspiration

12 Kommentarer

 1. Mette 30. november 2016 af 17:25- Svar

  Hej Gitte
  Tal for dine mange gode opskrifter. Er det korrekt, at du kun bruger 150 g mel i denne opskrift? I Arlas opskrift, som du henviser til, bruges der 250, så jeg er er lidt i tvivl om, hvilken jeg skal rette mig efter ?
  Vh Mette

  • Gitte Hansen 30. november 2016 af 21:17- Svar

   Hej Mette
   Ja ups, det var da godt nok en fæl smutter du fangede mig i der. Gud ved hvor mange der har stået med en klistret, mislykket dej mon? Jo du skal bruge 250 gram mel og tusind tak til dig fordi du havde et vågent øje. Jeg har skyndt mig at rette opskriften til.
   Rigtig god fornøjelse med bageriet. Måske de også skal på bageprogrammet herhjemme snart. De udrullede jødekager bliver det altså ikke, er simpelthen ikke storfan af de udrullede deje.
   Håber kagerne vil smage dig/jer og tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Karen 18. december 2013 af 21:55- Svar

  Jeps – 130 grader – 1 time med brystet nedad, 2-3 med brystet opad – jævnlig dryppen. Det er ikke så svært, som det bliver gjort til – ligesom det meste andet. (Utilsigtet joke – men ret sjov, ikke – nå – nu ikke næbbet). God fornøjelse med de 22 gæster! Jeg kokkererer til arbejdsjulefrokost lige nu – vi skal allesammen have mad med – det bliver en herlig buffet.
  Mange hilsener, Karen

  P.S. Ja, de kattedyr – de er født frække, og det er derfor, vi elsker dem så højt 😉

 3. Karen 17. december 2013 af 22:55- Svar

  3 dage er helt fint 🙂 Og husk – hvis du har kat, skal den dækkes med en balje…

  • Gitte Hansen 18. december 2013 af 21:45- Svar

   uh havde satset på at der ville være plads til anden i mit køleskab, til langsom optøning, men jeg får 22 gæster på lørdag og køleskabet er fyldt. Godt tip ellers, med en balje over. Vi har nemlig en kat som sagtens ville kunne finde vej, hvis anden skulle tø op i det fri.
   God fornøjelse med dine to lækre juleænder 🙂
   Det kan kun gå godt. Langtidssteger du dem?
   Mange hilsner
   Gitte

 4. Karen 17. december 2013 af 10:35- Svar

  Det tror jeg også, vi er 🙂 Har du tænkt på at øge fryserkapaciteten? Jeg har tre propfulde frysere nu – hæ – ligesom ting tager den tid, der er til rådighed, bliver frysere fyldt op, når de er der. Lige nu er den ene fyldt med oksekød, gris og lam (de sidste kvadratcentimeter er optaget af to store ænder), den anden er fyldt med bær og grønt fra haven, og den tredje – den lille med de tre skuffer under køleskabet – er fyldt med ‘diverser’. Det er der, jeg klemmer en dejrulle ned i ny og næ. Og ovaler? Mine brunkager er ovaler, og det er nu blevet en hæderkronet tradition 😀

  • Gitte Hansen 17. december 2013 af 20:54- Svar

   Hej Karen

   Uha jeg tror vist det er godt jeg ikke har plads til 3 frysere, så ville de bare være stopfyldte alle og jeg ville miste overblikket (det gør jeg så rigeligt med en fryser 😉
   Ja du har ret. Jeg har da faktisk også tit fået ovale brunkager uden at tænke over det var forkert? Det så bare skørt ud med ovale jødekager synes jeg? 😉
   Håber vi får gjort indhug i vores fyldte frysere. Jeg har endnu ikke plads til en frossen and. Er vist nødt til at købe en bundfrossen og tø den langsomt op. Tror du ikke 3 dages optøningstid er passende?
   Gode juleforberedelser til dig fortsat 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 5. Sabrina 16. december 2013 af 10:02- Svar

  Det gør livet så meget nemmere at rulle dem til en pølse og skære kagerne ud istedet for at stå der og fedte med udrulning 🙂 Næste gang kan du prøve at komme dejen lidt i fryseren når du har rullet pølsen, så dejen bliver endnu mere fast og så prøv evt at skære dejen med en brødkniv, det kan nogle gange hjælpe lidt 🙂 Det kan sagtens lade sig gøre at få pæne runde kager ihvertfald

  • Gitte Hansen 16. december 2013 af 21:29- Svar

   Hej Sabrina
   Jo læste godt om frysertricket, men min fryser er stopfyldt. Øv. Forstår heller ikke helt den ovale form? Jeg skar også dejen med en brødkniv, uden det hjalp det store. Nå men pyt. Jeg formede de ovale kager med fingrene og det gik. Det skal nok blive jul i det lille hjem alligevel 😉
   Tak for de gode tips og hyggeligt du kigger med her 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 6. Karen 16. december 2013 af 08:49- Svar

  P.S. Hvad er der nu i vejen med ovale kager? 😉

 7. Karen 16. december 2013 af 08:49- Svar

  Der er rigtig mange kager, der kan laves på den måde. Jeg bruger fryseren, hvis det skal gå lidt tjept med afkølingen. Og så skærer jeg ud til én plade ad gangen og lægger dejen i fryseren imellem udskæringerne. Det gør jeg også med havrekiks og med Arlas chokoladesmåkager – jeg hader også både at rulle og stikke og at stå og fedte med to teskeer 🙂 vh/Karen

  • Gitte Hansen 16. december 2013 af 21:33- Svar

   Karen jeg vidste det! Vi er to alen af ét stykke! Gode tips med fryseren, men min fryser var stopfyldt og er det desværre altid (selvom jeg gør ALT hvad jeg kan for at tømme den). Tak fordi du mindede mig om Arlas chokoladesmåkager igen, dem skal jeg altså huske. Havrekiks? Dem vil jeg da også prøve! 🙂
   Tusind tak for din hilsen og ja – hvad er der nu i vejen med ovale kager? Ahem, de ligner jo ikke rigtigt jødekager så vel? og julen er jo hjerternes og traditionernes fest 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar