Jødekager uden æg. Uhm her får du opskriften på de populære julesmåkager, her i en version, der ikke skal rulles ud.
Altså hvad gør man, hvis man er helt vild med jødekager, men ikke er så stor fan af dej der skal rulles ud?
Jamen man triller da bare en lang dejpølse og skærer den ud i tynde skiver! Super nemt og meget hurtigt og småkagerne bliver sprøde og lækre.
Ingen jul uden jødekager. Hvis du er fan af de særligt nemme hurtige småkager, så kig med her.
Jødekagerne blev en succes. Hvis du har tålmodighed til at vente på at dine dejstænger køler godt af, så vil du kunne lave dem endnu tyndere end jeg.
Jo tyndere jødekagerne er, jo sprødere bliver de nemlig.
Jeg har angivet at jødekagerne er uden æg. Der er ikke æg i dejen og jeg har brugt smeltet smør til pensling. Du kan dog sagtens pensle med sammenpisket æg i stedet.
Hvis du gerne vil bage klassiske jødekager med æg, så kan du få en opskrift her.
Her får du opskriften på nemme jødekager udskåret med kniv
Jødekager uden æg – udskåret med kniv. Opskrift på nemme julesmåkager
Ingredienser
- 200 gram smør
- 125 gram sukker
- 250 gram hvedemel
- ¼ tsk hjortetakssalt. kan udelades
Pensling og drys:
- 25 gram smør smeltet. Kan erstattes med sammenpisket æg
- 1 tsk stødt kanel
- 1 spsk sukker
- mandelsplitter på toppen
Sådan gør du
- Rør smør og sukker godt. Brug gerne røremaskine. Bland mel og hjortetakssalt og tilsæt lidt efter lidt. Saml evt. dejen med hænderne. Varmen får dejen til at hænge bedre sammen.
- Lav to pølser af dejen af ca. 5-6 i diameter. Jødekagerne hæver næsten til den dobbelte størrelse under bagningen, så du bestemmer størrelsen.
- Sæt dejstængerne til afkøling i køleskabet en times tid eller i fryseren i ca. et kvartér. Vær opmærksom på, at stængerne får en oval form under afkølingen. Tril lige stængerne runde, før du skærer dem ud. Skær kagerne så tyndt ud som muligt - gerne tyndere end mine
- Pensl kagerne med smeltet smør og drys med kanelsukker og gerne mandelsplitter.
- Bag kagerne 6-7 minutter ved 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn), eller indtil de er gyldne og sprøde som vist her. Bagetiden afhænger af kagernes tykkelse.
- Løft hurtigt kagerne over på en rist så de hurtigt kan afkøle.
- Put først kagerne i kagedåse, når de er helt afkølet
Noter
Du kan rulle dejen ud med kagerulle og så udstikke dem - som traditionelt.
Kagerne kan holde sig i flere uger i tætsluttende kagedåse. Læg evt. et stykke køkkenrulle i bunden, det opsuger fugtenDu kan erstatte smeltet smør med sammenpisket æg
Kagerne kan laves uden hjortetaksalt. Det kan udelades eller erstattes med bagepulverSprøde lækre klassiske julesmåkager med kanel – nemt udskåret med kniv
Det var en nem dej at arbejde med. Hvis du ælter den med hænderne til sidst, blødgør varmen fra dine hænder dejen, så den hænger bedre sammen.
Jødekagerne hæver næsten til den dobbelte størrelse under bagningen, så du bestemmer størrelsen.
Du kan sagtens lave jødekager uden hjortetaksalt. Hævemiddel kan helt udelades, men du kan også bage jødekager med bagepulver.
Vær opmærksom på, at stængerne får en oval form under afkølingen. Tril lige stængerne runde, før du skærer dem ud. Skær kagerne så tyndt ud som muligt og gerne noget tyndere end jeg 🙂
Jeg trykkede kagerne lidt fladere og tyndere. Dyp evt. håndfladen i en lille smule mel. Måske det kan lykkes dig at få skåret dine kager tyndt ud fra starten? Jeg brugte den gode økologiske kanel fra Urtekram,men al slags kanel kan bruges. Drys gerne også lige med lidt mandelsplitter på toppen – det hører sig jo til på jødekager, men jeg var lige løbet tør.
Jeg var vist lidt for optimistisk i min tro på hvor store kagerne ville blive. I hvert fald havde jeg lavet overdrevent stor plads imellem kagerne. Mindre kan gøre det… 😉
Løft hurtigt kagerne over på en rist så de hurtigt kan afkøle. Husk: Du må først putte dem i en kagedåse når de er helt afkølet.
En kage i hånden, er bedre end ti på taget…;-)
Så er der jødekage smagsprøver og de blev faktisk ganske fine, også selvom det var på den hurtige måde og udskåret med kniv.
Så blev der alligevel jul i det lille hjem. Jødekager uden bøvl. Kagedåse nr. 7 blev fyldt, så må vi se hvor længe de rækker. 🙂
Få flere gode opskrifter på julesmåkager ved at klikke her eller se med nedenfor:
Lyst til at bage flere klassiske julesmåkager? Få opskrifter her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10,
Hej Gitte, rigtig god ide at skære skiver i stedet for det andet bøvl med udstikning.
Jeg tænkte, at hvis dej-rullerne lige kom en tur i fryseren inden de skal skæres i skiver, så tror jeg, det er meget nemmere at få dem runde og tynde! Jeg bruger metoden ved pebernødder med godt resultat. Venlig hilsen Jette og tusind tak for dine dejlige opskrifter, jeg er flittig bruger og de fejler aldrig, glædelig Jul🎄
Hej Gitte
Tal for dine mange gode opskrifter. Er det korrekt, at du kun bruger 150 g mel i denne opskrift? I Arlas opskrift, som du henviser til, bruges der 250, så jeg er er lidt i tvivl om, hvilken jeg skal rette mig efter ?
Vh Mette
Jeps – 130 grader – 1 time med brystet nedad, 2-3 med brystet opad – jævnlig dryppen. Det er ikke så svært, som det bliver gjort til – ligesom det meste andet. (Utilsigtet joke – men ret sjov, ikke – nå – nu ikke næbbet). God fornøjelse med de 22 gæster! Jeg kokkererer til arbejdsjulefrokost lige nu – vi skal allesammen have mad med – det bliver en herlig buffet.
Mange hilsener, Karen
P.S. Ja, de kattedyr – de er født frække, og det er derfor, vi elsker dem så højt 😉
3 dage er helt fint 🙂 Og husk – hvis du har kat, skal den dækkes med en balje…
Det tror jeg også, vi er 🙂 Har du tænkt på at øge fryserkapaciteten? Jeg har tre propfulde frysere nu – hæ – ligesom ting tager den tid, der er til rådighed, bliver frysere fyldt op, når de er der. Lige nu er den ene fyldt med oksekød, gris og lam (de sidste kvadratcentimeter er optaget af to store ænder), den anden er fyldt med bær og grønt fra haven, og den tredje – den lille med de tre skuffer under køleskabet – er fyldt med ‘diverser’. Det er der, jeg klemmer en dejrulle ned i ny og næ. Og… Læs mere »
Det gør livet så meget nemmere at rulle dem til en pølse og skære kagerne ud istedet for at stå der og fedte med udrulning 🙂 Næste gang kan du prøve at komme dejen lidt i fryseren når du har rullet pølsen, så dejen bliver endnu mere fast og så prøv evt at skære dejen med en brødkniv, det kan nogle gange hjælpe lidt 🙂 Det kan sagtens lade sig gøre at få pæne runde kager ihvertfald
P.S. Hvad er der nu i vejen med ovale kager? 😉
Der er rigtig mange kager, der kan laves på den måde. Jeg bruger fryseren, hvis det skal gå lidt tjept med afkølingen. Og så skærer jeg ud til én plade ad gangen og lægger dejen i fryseren imellem udskæringerne. Det gør jeg også med havrekiks og med Arlas chokoladesmåkager – jeg hader også både at rulle og stikke og at stå og fedte med to teskeer 🙂 vh/Karen