Kæmpe deep-pan-agtige pizzaer med skinke og pepperoni

Hvor er det SKØNT at have weekend og god tid til at bage og kokkerere!

God tid til at lade langsom dej hæve op, god tid til at lave kæmpe madportioner så der er mad til flere dage inklusiv til madpakkerne mandag.

Lørdag bød på KÆMPEPIZZAER.

Kæmpepizza med skinke

 

Kæmpepizza med pepperoni

Pizzaer er taknemmelige.

Du kan pynte dem efter fri fantasi, lave en halvdel uden løg (til dem i familien der afskyr dette), lave en voksenhalvdel MED løg og chili, hvidløg etc, en børnehalvdel med ren skinke osv. Heldigvis er mine børn nu så store, at de har fundet ud af, at pizzaer med løg og lignende bare smager bedre og af mere.

Pizzaer er også taknemmelige i den forstand at du kan putte lige det fyld på, som gemmer sig i dit køleskab, helt i Stop Madspild-ånden.

Vi havde en pakke skinkestrimler og pepperoni (som vi plejer at bruge til hurtigpizzaerne på pitabrød), oplagt til pizzafyld. Det var lørdag og weekend, så hvorfor dog lave hurtigpizzaer når der var god tid?

Vi havde løg, peberfrugt, og majs i grøntsagsskuffen, men det kunne have været andet grønt? Vi havde også en osterest (vi smider ALDRIG osterester ud, men gemmer dem altid til pizzaer). Jeg fandt en pose durum-mel i melskabet, som skulle bruges inden længe og heraf kom ideen til kæmpepizzaerne. Pizzaer bliver bare bedre på durummel!

Min røremaskine blev sat i sving. Ih hvor jeg igen-igen glæder mig over hvor vidunderlig en tingest den er! Tænk at have hænderne fri imens der æltes! Fantastisk! 😀

Pizzadej

Uha, nu gyser jeg jo lidt ved tanken om at I sikkert gerne vil have lidt anvisninger på hvor meget mel og væske jeg brugte. Pyh, det er ikke let for sådan én som mig der bare pøser i, på slump. :-/

Opskrift på pizzadej : 

Ca. 7-8 dl. lunkent vand,

½ pk. gær, salt, lidt olie,

750 gr durummel (min pose var ca. 3/4 fuld).

Hvedemel

Som med anden gærdej så tilsatte jeg melet lidt efter lidt. Alt durummelet kom i på en gang og så tilsatte jeg hvedemel til dejen kunne slippe kanterne i skålen. Kan du måske fornemme konsistensen ved at kigge på billedet ovenfor? Den skal ikke være klistret, men heller ikke for hård. For meget mel giver en hård og tør pizzabund.

Af denne portion var der dej til to bradepander kæmpetykke pizzaer. Har du lavet lidt rigeligt dej, så gør det ikke noget dejen bliver lidt tyk. Den bliver bare sådan lidt “American Deep Pan-agtig”, men det er smag og behag. Hvis du ønsker bunden tynd, så brug evt. det overskydende dej til at lave nogle hurtige boller af, et lille hvidt franskbrød (har du børn vil de juble!).

Er du i det syndige hjørne kan du lave kanelsnegle til dessert af resten.

Dejen stilles til hævning med film over. Når dejen har hævet til dobbelt størrelse er den klar (kan variere afhængig af din temperatur i køkkenet. Vil du speed-hæve dejen kan du sætte den i ovnen på 50 grader, fjern så lige filmen først 😉

Pizzadej hæver

Imens dejen hæver forbereder du tomatsaucen.

Du kan bruge en færdig tomatsauce fra glas, men har du god tid er det let at lave selv.

Tomatsauce : 

Svits 1 stort eller 2 små løg i lidt olie

4-5 fed hvidløg svitses i (kan udelades, hvis du ikke er hvidløgsfanatiker)

Tilsæt to dåser flåede tomater, en masse oregano, hvidløgspeber, urtesalt eller hvad du ellers har af yndlingskrydderier, tørrede eller friske. Ups jeg glemte at bruge min friske rosmarin og oregano ude i haven. Øv, sådan går det tit :-/ Tomatsaucen må gerne være godt krydret, ellers bliver pizzaerne for ferske i smagen synes jeg.

Jeg var så heldig at en af mine tomatdåser var flåede cherry tomater. Smagen er vel næsten den samme, men jeg synes det var et fantastisk smukt syn! Synes du ikke?

Cherrytomater fra dåse til tomatsauce

Tomatsauce med voldsomt meget krydderi i 🙂

Det ser helt vildt ud, alt det krydderi jeg puttede i! Hm, hm. Men altså, oreganoen er jo ikke stærk, hvidløgspeberen smager jo bare fantastisk og urte/flagesalten kan slet ikke undværes. 😉

Lad saucen stå og simre imens du ruller pizzabundene ud.

Dejklump til pizza

Denne klump blev til en tyk pizzabund. I virkeligheden var der nok dej til 3 pizzaer (eller en rulle til kanelsnegle) men jeg lavede to tykke med min fantastiske kagerulle.

Fantastisk kagerulle

Imens bundene efterhæver 10  minutters tid, gør du fyldet klar.

Jeg skar osterest, løg og peberfrugt i skiver, åbnede en dåse majs, et glas champignon, klippede en pakke bacon i småskiver, åbnede pakker med skinke og pepperoni osv.

Når hævetiden er gået starter du med at fordele tomatsaucen på pizzabundene.

Tomatsauce fordeles

Fordel osten over pizzaerne. Det behøver slet ikke være dyrt revet ost (der som regel også har en høj fedtprocent). Brug resten af familieosten, find en danbo ost på tilbud, gå hér efter den billigste kilopris. Jeg brugte familieosten og en rest emmentaler. Stop madspild – stop ostespild.:-)

Pizzaer med osterester

Pizzaer med osterester

Drys et lag oregano ovenpå osten inden resten af fyldet kommer på.

Vigtigt : 

Tænd ovnen på 225 grader varmluft imens du pynter. Den skal være rygende varm når du sætter pizzaerne ind. Det er vigtigt ellers får du bløde og ikke sprøde pizzabunde!

Herefter muntrer du dig med at pynte/dekorere dine pizzaer. Lave “børne/voksenafdelinger”, vegetarafdeling, afdeling uden løg etc.

Pizza med pepperoni

Pizza med skinke, løg, pepperoni og peberfrugt

Når ovnen er varm nok, sætter du pizzaerne ind. De skal have kraftig varme. Er du ikke så heldig at have en pizzabagesten, så brug høj temperatur som jeg, det virker også godt.

Sæt minuturet på 15 minutter, men kig gerne til dem lidt før. Sæt ikke den øverste plade for tæt på toppen, det er bare SÅ ærgerligt at brænde fyldet af.

Efter 15 minutter kan du skrue ned på 175 grader, så du bedre kan styre temperaturen. Hvis du ikke giver pizzaerne den stærke varme fra starten får de ikke sprød bund. Den sprøde bund er altafgørende!

Mine pizzaer var færdige efter 20-25 minutter. Brug alle sanser når du er i dit køkken, især lugtesansen. Kan du fornemme den mindste smule brændte lugt, så åben straks ovnen og kig til pizzaerne. Løft bunden lidt op, bank lidt på den og føles den sprød er bunden ved at være færdig. Fyldet ovenpå skal jo også have fået nok. Kig til dem mange gange og sænk evt. temperaturen yderligere.

Helt oppe i toppen af dette indlæg kan du se hvordan vores færdige pizzaer så ud, her følger lige et par “close-ups”. Kan du fornemme sprødheden her? 🙂

Færdigt pizzastykke

 

Pizza med løg og pepperoni

Pizza med pepperoni

Mine børn er hårde kritikere, men jeg fik en krammer af min søn, da han havde spist. Det får jeg kun når min mad smager fantastisk! Åh hvor er de skønne (men sjældne) disse krammere. Jeg nyder dem i fulde drag. Jeg er nødt til at lave fantastisk mad for at få flere! 😉  Min søn sagde, at mine pizzaer var rigtigt gode (ja han smider ikke om sig med superlativerne 😉  og min datter sagde gudhjælpemig at pizzaerne stak pizzamandens! (det sagde min søn dog ikke. Han kunne spise pizzamandens pizzaer HVER dag 😉

Den sprøde bund var fantastisk lækker. Jeg var lidt spændt på om den ville lykkes, når nu bunden var så tyk, men stærk varme gør underværker!

Der var pizza nok til flere dage, og mere end rigeligt til madpakkerne i morgen. Fantastisk.

Vi spiste gulerods/og agurkestave til igår og frisk salat til idag. Nemt! Jeg har tilladt mig at placere denne i kategorien “Fast food”. Du skal nemlig kun bruge tid på dem den ene dag. Smart! 🙂

Velbekomme!

Sprød "deep-pan-agtig" pizzabund,

 

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. GitteHansen 14. maj 2012 af 18:37- Svar

    Tak. Stop madspild. Stop ostespild 😀

  2. Stop Spild Af Mad 14. maj 2012 af 16:39- Svar

    Hvor er de bare herlige! 🙂

Læg en kommentar