Kage med marengs – norsk Kvæfjordskake

  • Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk Kvæfjordskake

Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk KvæfjordskakeUhm – hvis du er vild med syndige kager med marengs og flødeskum, skal du kigge med her. En overdådig én af slagsen venter der dig opskriften på her lige straks.

Kageinspiration har jeg fået fra vores norske naboer, hvor kagen er et stort hit og har været det i årevis. I 2002 vandt kagen prisen som den norske nationalkage og den serveres på mange kageborde rundt i det norske. Kagen er så populær, at den ligefrem har fået sin egen venneforening 😉

Kagen bliver også kaldt “Kongekake” og det forstår jeg godt, for det er tæt på, at den er en konge værdig 🙂

Kagen hedder også Kvæfjordkage og lidt om kagens historie kan du læse her. ELSKER kager med historier. Lange historier 🙂Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk KvæfjordskakeJeg er Norges-fan ja og vi holder tit vores sommerferier der. Hvis du følger bloggen trofast, har du også læst op til flere sommer-Norge-indlæg. Resten af året følger jeg Norge på sidelinien, norske nyheder, norske madblogs, norske rejse- og feriesites.

Norge har vundet mit hjerte – og det har deres Sveler og kager også. 🙂

Kvæfjord-kagen har jeg set omtalt på  flere norske kage-sites og selvfølgelig ville jeg da prøve at lave en fordansket version. Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk KvæfjordskakeKagen minder jo ret meget om Bedstefars Skæg-kage, som du kan finde flere varianter af på bloggen.  I den oprindelige norske Kvæfjord-kake-version, er der ikke syltetøj, men jeg sneg alligevel lidt abrikossyltetøj i, som en kontrast til det søde? Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk KvæfjordskakeKagen er en smørbagt sukkerbrødsbund, med marengstop og mandelflage-drys.

Kagen lægges sammen med flødeskum rørt med creme fraiche eller græsk yoghurt. Frisk frugt ville også klæde kagen, måske friske jordbær eller hindbær serveret til? Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk KvæfjordskakeJeg iler med at bringe dig opskriften, så du hurtigt kan komme i gang med at bage:

Kage med marengs - norsk Kvæfjordskake
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Kage med marengs - norsk Kvæfjordskake
Forfatter:
: Frugttærter og bradepandekager
: Brød og kager
Portioner: 10-12 pers.
Det skal du bruge:
  • Kagebund:
  • 150 gram blødt smør
  • 150 gram sukker
  • 5 æggeblommer
  • 150 gram hvedemel
  • 1½ tsk bagepulver
  • 1 dl mælk
  • Evt.: 5-6 tsk abrikossyltetøj
  • Marengstop:
  • 5 æggehvider
  • 200 gram sukker
  • Drys: Mandelflager
  • Fyld:
  • 2½ dl. fløde pisket til skum og rørt med 4-5 spsk græsk yoghurt ell. creme fraiche ell. lign. Fløde fraiche kan også bruges.
Sådan gør du:
  1. Lun smørret 15 sekunder i mikrobølgeovnen
  2. Pisk smør og sukker godt med elpisker
  3. Tilsæt æggeblommer, en af gangen. Vær obs., når du deler æggene, at intet æggeblomme kommer i hviderne (så vil du ikke kunne piske dem stive)
  4. Bland bagepulver med hvedemelet og rør det i skiftesvis med mælken.
  5. Beklæd en bradepande med bagepapir. Min form var 25x30 cm. Bruger du ovnens store bradepande, vil jeg tro at du skal bage dobbelt portion (eller 1½)
  6. Fordel dejen i bageformen med en dejskraber. Fordel evt. små teskefulde abrikossyltetøj på dejen.
  7. Marengstop:
  8. Pisk hviderne stive og tilsæt sukkeret lidt efter lidt. Pisk godt, men ikke for længe.
  9. Fordel marengsen ovenpå den ubagte kage, brug dejskraberen igen.
  10. Drys mandelflager på toppen
  11. Bag kagen ca. 30 minutter v. 140 grader varmluft. Bager du dobbelt portion, vil jeg tro at kagen skal have 35-40 minutter. Kig til kagen flere gange undervejs, marengsen må ikke branke.
  12. Kagen er færdig, når marengsen er sprød og gylden.
  13. Åbn ikke ovnen undervejs, så vil marengsen kunne falde sammen.
  14. Lad kagen afkøle
  15. Pisk flødeskum og bland creme fraiche/græsk yoghurt i.
  16. Del kagen midt på og læg den underste del med marengssiden nedad.
  17. Fordel den syrlige creme fraiche herpå. Er der for meget fyld, så gem det og servér i en skål ved siden af.
  18. Læg den øverste kagebund på toppen, med marengssiden øverst.
  19. Lad evt. kagen sætte sig 5-10 minutter
  20. Server med frisk frugt til.
  21. Kagen kan også bages uden mandelflager og cremen blot hældes på marengsen. Herefter vil du kunne pynte med friske bær.

Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk KvæfjordskakeKagen bliver så fornem og fin med mandelflagerne på toppen. Næste gang vil jeg prøve at bage den uden mandler og så lade kagen være hel. Cremen kan så bare smøres på og frugt lægges på toppen. Kagen er nem, men så vil den jo blive endnu nemmere at lave.

Uhm – jeg forestiller mig en sommerkage med jordbær, kiwi på toppen, nektarin-skiver, halve blommer, kirsebær? Lav gerne din helt egen frugtkage, og pynt den gerne dekorativt og smukt med din yndlingsfrugt.

Stikker den norske Kvæfjordskage så den danske Bedstefars skæg-kage?

Uha – den var svær! Hvem ønsker jeg skal vinde en landsholdskamp, Danmark eller Norge? 😉

Kvæfjordskaken er et hit – helt bestemt – og den er allerede blevet et hit herhjemme i min familie. Den vil uden tvivl også kunne blive det hjemme i din.

Skal du invitere hele familien til fødselsdag, og servere kage til mange, ville jeg lave en dobbelt portion til ovnens store bradepande og så servere et overflødighedshorn på toppen; en masse creme og frisk lækker frugt. Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk Kvæfjordskake

Kvæfjordskaken er dog også rigtig fin som den er. Se selv på billederne her, de lyver ikke 😉

Undrer du dig over marengsen skal være nederst mod fadet? Jeg har kunnet læse mig til, at det er for at marengsen skal forblive sprød. Hvis der kommer fløde på den, vil den hurtigt blive blød. Derfor. Smart! De har styr på det de nordmænd 🙂

Tak for tippet til det norske broderfolk – skønt at vi sådan kan dele kageinspiration.

Uha det ville være svært for os at udnævne den danske nationalkage, hva? Der er jo lige et par stykker at vælge imellem.

Hvilken kage skulle vi tippe vores norske kagevenner om synes du?

Drømmekagen fra Brovst ligger ret højt på min liste. Hvilken er din kagefavorit? Skriv gerne en kommentar herunder 🙂Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk Kvæfjordskake

Mere inspiration

14 Kommentarer

  1. Anette 4. maj 2017 af 05:15- Svar

    Da ikke alle har varmluft ovn ville det være rart hvis du kunne skrive hvad temperatur vi andre skal bruge
    På forhånd tak

    • Gitte Hansen 4. maj 2017 af 10:08- Svar

      Hej Anette
      Bruger du almindelig ovn skal du altid bare skrue temperaturen 25 grader ekstra op.
      Rigtig god fornøjelse med kagen, håber den vil smage dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Tanja Appelgren 3. maj 2017 af 11:05- Svar

    Skal dejen ikke bages først inden marengsen kommer på for jeg synes kagen er mislykket for mig

    • Gitte Hansen 4. maj 2017 af 10:13- Svar

      Hej Tanja
      Ej hvor hulan da, det er jeg ked af at høre. Kagen skal være ubagt, når marengsen kommer på. Jeg tænker om din ovn kan have varmet for kraftigt, så toppen så færdig ud, før bunden? Måske har du også sat kagen for højt oppe?
      Øv da! håber kagen smagte dig alligevel og at den kunne reddes bare lidt?
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Lisbeth 29. marts 2017 af 21:11- Svar

    Min mor har bagt den kage i mange år, og vi kalder den for “verdens bedste” . Vi har boet deroppe i 10 år, men det er ved at være 20 år siden – men kagen hænger ved!!;
    Jeg mener st have set, at man kan købe en færdig bageblanding i Norge under samme navn 🙂

    • Gitte Hansen 30. marts 2017 af 07:28- Svar

      Hej Lisbeth
      Ej hvor dejligt at høre fra en ægte “indfødt” med gode kageerfaringer. Kan godt forstå at kagen hænger ved. Den skal helt sikkert snart bages her igen. Tak for din historie – og håber at denne kage matcher din families? Tip mig gerne om gode fiduser 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Hvadskalvibage/Mette 20. marts 2017 af 10:24- Svar

    Den har stået på min “ønskeliste” et par år, og jeg synes den lød rigtig spændende. Har lovet mig at det bliver til sommer den bliver prøvet – for så vil jeg komme lidt friske jordbær i cremen 🙂

    • Gitte Hansen 23. marts 2017 af 20:02- Svar

      Uhm – ja jordbærskum vil også smage lækkert i. Jeg ville dog ikke vente helt til sommer, men gå bageamok såsnart de første bær kan købes. Hindbærskum vil også være lækkert?
      Rigtig god kagebagefornøjelse til dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Yvonne i 19. marts 2017 af 23:04- Svar

    Mit Norge’s hjerte er også mega stort. Elsker det skønne land.
    For pokker en lækker kage, den skal saftsuseme snart afprøves. Her går tiden simpelthen for langsomt 😃😃 turen på motorcykel til vores skønne Norge er FØRST til maj, pyyyy altså kan næsten ikke vente. Vi skal gerne deroppe to gange om året.

    • Gitte Hansen 23. marts 2017 af 20:00- Svar

      Hej Yvonne
      Wow da også – dit heldige asen, at turen snart går mod Norge. Jeg har også komplet tabt mit hjerte <3
      Rigtig god tur til jer - hvor bliver det da bare skønt 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  6. Birgith Agger 19. marts 2017 af 19:54- Svar

    Kære Gitte. Tak for mange dejlige opskrifter. Jeg bruger rigtig mange af dem. Jeg læste forleden den norske opskrift på kagen, du skriver om i dag, og der var nævnt en romcreme. Ved du, hvad den består af? Mange hilsener fra en fan.😄😄

    • Gitte Hansen 19. marts 2017 af 20:40- Svar

      Hejsa Birgith
      Ej hvor pudsigt, nej den romcreme har jeg ikke hørt om? Det lyder da vældigt spændende. Kender desværre ikke til opskriften, så del den gerne, hvis du kan genfinde den 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

      • Tove Elsner 19. marts 2017 af 21:25- Svar

        Det er romcreme den kage er blevet “født” med, men nogen foretrækker den med vanillecreme 😉 Jeg er selv voksede op lige i nærheden af Kvæfjord i troms hvor kagen stammer fra. Romcreme laves på følgende måde…. 2 stk æggeblommer-1 spsk sukker – 1,5 spsk maizenna – 2 dl mælk eller fløde – smag til med lidt mørk rom, evt 8-10 dråber romessens. kog det hele op i en tykbundet gryde medens du hele tiden rører rundt. Pas godt på, da cremen lige pludselig tykner. Lige så hurtig cremen har den ønskede konsistens, tages den af den varme plade. Den skal være en rimelig tyk, blank og smidig 🙂 Mange hilsen Tove 🙂

        • Gitte Hansen 23. marts 2017 af 19:59- Svar

          Hej Tove
          Tusind tak for din gode historie. Jeg har godt set omtale af rom-creme som fyld i den lækre kage og nu ved jeg jo pludselig hvordan sådan en skal laves. Tak skal du have og så skønt med en hilsen fra en ægte Kvæfjord-bo. Hyggelig, fornøjelse læsning – vi er da næsten nødt til at prøve en ægte Kvæfjordskake med romcreme så 🙂
          Mange hilsner
          Gitte

Læg en kommentar