Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk Kvæfjordskake

Kage med marengs – norsk Kvæfjordskake

Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk KvæfjordskakeUhm – hvis du er vild med syndige kager med marengs og flødeskum, skal du kigge med her. En overdådig én af slagsen venter der dig opskriften på her lige straks.

Kageinspiration har jeg fået fra vores norske naboer, hvor kagen er et stort hit og har været det i årevis. I 2002 vandt kagen prisen som den norske nationalkage og den serveres på mange kageborde rundt i det norske. Kagen er så populær, at den ligefrem har fået sin egen venneforening 😉

Kagen bliver også kaldt “Kongekake” og det forstår jeg godt, for det er tæt på, at den er en konge værdig 🙂

Kagen hedder også Kvæfjordkage og lidt om kagens historie kan du læse her. ELSKER kager med historier. Lange historier 🙂Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk KvæfjordskakeJeg er Norges-fan ja og vi holder tit vores sommerferier der. Hvis du følger bloggen trofast, har du også læst op til flere sommer-Norge-indlæg. Resten af året følger jeg Norge på sidelinien, norske nyheder, norske madblogs, norske rejse- og feriesites.

Norge har vundet mit hjerte – og det har deres Sveler og kager også. 🙂

Kvæfjord-kagen har jeg set omtalt på  flere norske kage-sites og selvfølgelig ville jeg da prøve at lave en fordansket version. Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk KvæfjordskakeKagen minder jo ret meget om Bedstefars Skæg-kage, som du kan finde flere varianter af på bloggen.  I den oprindelige norske Kvæfjord-kake-version, er der ikke syltetøj, men jeg sneg alligevel lidt abrikossyltetøj i, som en kontrast til det søde? Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk KvæfjordskakeKagen er en smørbagt sukkerbrødsbund, med marengstop og mandelflage-drys.

Kagen lægges sammen med flødeskum rørt med creme fraiche eller græsk yoghurt. Frisk frugt ville også klæde kagen, måske friske jordbær eller hindbær serveret til? Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk KvæfjordskakeJeg iler med at bringe dig opskriften, så du hurtigt kan komme i gang med at bage:

Kage med marengs - norsk Kvæfjordskake

Forberedelse: 

Tilberedelse: 

Tidsforbrug ialt: 

Portioner: 10-12 pers.

Kage med marengs - norsk Kvæfjordskake
Det skal du bruge:
  • Kagebund:
  • 150 gram blødt smør
  • 150 gram sukker
  • 5 æggeblommer
  • 150 gram hvedemel
  • 1½ tsk bagepulver
  • 1 dl mælk
  • Evt.: 5-6 tsk abrikossyltetøj
  • Marengstop:
  • 5 æggehvider
  • 200 gram sukker
  • Drys: Mandelflager
  • Fyld:
  • 2½ dl. fløde pisket til skum og rørt med 4-5 spsk græsk yoghurt ell. creme fraiche ell. lign. Fløde fraiche kan også bruges.
Sådan gør du:
  1. Lun smørret 15 sekunder i mikrobølgeovnen
  2. Pisk smør og sukker godt med elpisker
  3. Tilsæt æggeblommer, en af gangen. Vær obs., når du deler æggene, at intet æggeblomme kommer i hviderne (så vil du ikke kunne piske dem stive)
  4. Bland bagepulver med hvedemelet og rør det i skiftesvis med mælken.
  5. Beklæd en bradepande med bagepapir. Min form var 25x30 cm. Bruger du ovnens store bradepande, vil jeg tro at du skal bage dobbelt portion (eller 1½)
  6. Fordel dejen i bageformen med en dejskraber. Fordel evt. små teskefulde abrikossyltetøj på dejen.
  7. Marengstop:
  8. Pisk hviderne stive og tilsæt sukkeret lidt efter lidt. Pisk godt, men ikke for længe.
  9. Fordel marengsen ovenpå den ubagte kage, brug dejskraberen igen.
  10. Drys mandelflager på toppen
  11. Bag kagen ca. 30 minutter v. 140 grader varmluft. Bager du dobbelt portion, vil jeg tro at kagen skal have 35-40 minutter. Kig til kagen flere gange undervejs, marengsen må ikke branke.
  12. Kagen er færdig, når marengsen er sprød og gylden.
  13. Åbn ikke ovnen undervejs, så vil marengsen kunne falde sammen.
  14. Lad kagen afkøle
  15. Pisk flødeskum og bland creme fraiche/græsk yoghurt i.
  16. Del kagen midt på og læg den underste del med marengssiden nedad.
  17. Fordel den syrlige creme fraiche herpå. Er der for meget fyld, så gem det og servér i en skål ved siden af.
  18. Læg den øverste kagebund på toppen, med marengssiden øverst.
  19. Lad evt. kagen sætte sig 5-10 minutter
  20. Server med frisk frugt til.
  21. Kagen kan også bages uden mandelflager og cremen blot hældes på marengsen. Herefter vil du kunne pynte med friske bær.

Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk KvæfjordskakeKagen bliver så fornem og fin med mandelflagerne på toppen. Næste gang vil jeg prøve at bage den uden mandler og så lade kagen være hel. Cremen kan så bare smøres på og frugt lægges på toppen. Kagen er nem, men så vil den jo blive endnu nemmere at lave.

Uhm – jeg forestiller mig en sommerkage med jordbær, kiwi på toppen, nektarin-skiver, halve blommer, kirsebær? Lav gerne din helt egen frugtkage, og pynt den gerne dekorativt og smukt med din yndlingsfrugt.

Stikker den norske Kvæfjordskage så den danske Bedstefars skæg-kage?

Uha – den var svær! Hvem ønsker jeg skal vinde en landsholdskamp, Danmark eller Norge? 😉

Kvæfjordskaken er et hit – helt bestemt – og den er allerede blevet et hit herhjemme i min familie. Den vil uden tvivl også kunne blive det hjemme i din.

Skal du invitere hele familien til fødselsdag, og servere kage til mange, ville jeg lave en dobbelt portion til ovnens store bradepande og så servere et overflødighedshorn på toppen; en masse creme og frisk lækker frugt. Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk Kvæfjordskake

Kvæfjordskaken er dog også rigtig fin som den er. Se selv på billederne her, de lyver ikke 😉

Undrer du dig over marengsen skal være nederst mod fadet? Jeg har kunnet læse mig til, at det er for at marengsen skal forblive sprød. Hvis der kommer fløde på den, vil den hurtigt blive blød. Derfor. Smart! De har styr på det de nordmænd 🙂

Tak for tippet til det norske broderfolk – skønt at vi sådan kan dele kageinspiration.

Uha det ville være svært for os at udnævne den danske nationalkage, hva? Der er jo lige et par stykker at vælge imellem.

Hvilken kage skulle vi tippe vores norske kagevenner om synes du?

Drømmekagen fra Brovst ligger ret højt på min liste. Hvilken er din kagefavorit? Skriv gerne en kommentar herunder 🙂Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk Kvæfjordskake

Mere inspiration

2 tanker om "Kage med marengs – norsk Kvæfjordskake"

  1. Kære Gitte. Tak for mange dejlige opskrifter. Jeg bruger rigtig mange af dem. Jeg læste forleden den norske opskrift på kagen, du skriver om i dag, og der var nævnt en romcreme. Ved du, hvad den består af? Mange hilsener fra en fan.😄😄

    1. Hejsa Birgith
      Ej hvor pudsigt, nej den romcreme har jeg ikke hørt om? Det lyder da vældigt spændende. Kender desværre ikke til opskriften, så del den gerne, hvis du kan genfinde den 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *