Kalkun-simregryde med timian, oregano, fløde og ost

Dagen var mandag. Den slog som en hammer.

Dagen var tung, våd, kold og blæsende. Dagen var en mandag i maj. Det var der ingen der kunne fornemme! Jeg fortrød jeg ikke havde taget vanter på i morges. Vanter!! I maj!

Jeg frøs på jobbet, selv med 2 trøjer. Ud på cyklen. Hjemad i modvind. En af disse dage hvor man bare lige skal hive sig selv op ved hårrødderne og keep-on-going. “Vi cykler til arbejde” og vi fortsætter. 😉

Jeg skyndte mig hjem til brændeovnen, den varme te og uldsokkerne.

Vi var simpelthen NØDT til at lave VARM mad. En MASSE varm mad, simremad og ovnmad der kunne tø den frysende amatør-kok op. Simremad  på en efterårsagtig forårsdag i maj

Kalkungryde med timian, fløde og ost

Køleskabet bød på et kalkunbryst købt på tilbud. Man kan nogen gange købe 1 kg kalkunbryst på discount til 50 kr. Det tilbud springer jeg altid på! Man kan jo bruge kalkunbryst til alt muligt! F.eks. kalkungryde med porre og bacon i Römertopf  Skære/klippe det i småstykker til sammenkogt, stege det helt med bacon på, f.eks.i Römertopf, skære det i schnitzler osv. osv.

Det er langt billigere at købe et helt kalkunbryst fremfor at købe det i tern. Det tager ingen tid at klippe/skære det i tern.

Vi er ikke fattige i den forstand, men tiden på SU har nok gjort, at jeg ikke helt kan få afkodet mig blikket efter billige fødevarer. Nogen ville kalde mig en nærigpind, men helt ærligt? Så er der jo bare råd til andet og mere? Jeg har f.eks. lige købt de FEDESTE sorte jeans, som jeg SLET ikke manglede. Så kigger jeg gerne lidt tilbud for at få råd til den slags spontane udskejelser! 😉

I mine gemmer har jeg en GAMMEL opskriftbog, med udklip, fraklip, håndskrevne opskrifter. En opskriftbog der bare VENTER på at jeg skal tage mig kærligt af den : ordne, sortere, få bragt orden i.

Der er orden i kaos i den rodede opskriftbog. Jeg ved f.eks. at jeg, i den, har “Kalkungryde-opskriften”.

Du får den i helformat hér. Smart! Så slipper jeg for at håndskrive :

Udklippet fra forrige århundrede (ja det stemmer!) og har fulgt mig i mangt og meget.

Det er en virkelig lækker ret, den kalkunret!

Jeg prøver så vidt muligt at holde mig til opskrifterne men det kniber gevaldigt. Har var jeg dog tæt på. Jeg lavede dobbelt portion (havde jo 1 kg kalkunkød), tilsatte mere krydderi og vand end i opskriften her (kogte 1 liter i elkogekedlen). Jeg tilsatte også 2 glas champignon (svitset og væden hældt ved)

Kalkunbryst klippes i stykker og svitses

Jeg startede med at svitse 2 store løg klare med 3 hønsebouillonterninger.

Jeg klippede mit kalkunbryst i stykker. Jeg foretrækker at klippe. Det er træls at skære kødet i småstykker synes jeg. Stik en gaffel i og klip små stykker af. Det er nemmest.

Herefter tilsatte jeg voldsomt meget tørret timian og knap så meget oregano. Timian smager hamrende godt i denne kalkunret så fortvivl ej over mængden 😀

Svitset kalkunbryst med tørret timian

Jeg svitsede champignon med. Imens kogte jeg 1 ltr. vand i elkogekedlen og tilsatte det kalkunen. Herefter kom låget på til simring.

Kalkunbryst og champignon svitses med timian og oregano.

Imens kogte jeg ris. Jeg kogte igen vand i elkogekedlen. Med det kogte vand går det lidt hurtige. Vi spiser altid brune  ris. De smager og mætter bare bedre!

Brune ris er bedst!

Efter ½ times simren jævnede jeg kalkunretten med meljævning. Efter yderligere 5 minutter tilsatte jeg en lille flaske kaffefløde og 5-6 skiver af familieosten (jeg køber næsten aldrig den revne ost. Hvorfor det når man nu har en kæmpe ost at skære af?)

Kalkungryde med timian, fløde og ost der smelter.

Imens kalkungryden og risene simrede det sidste, kogte jeg et broccoli i microbølgeovnen.

Det er SÅ smart at bruge mikrobølgeovnen til at koge grøntsager i!

6 minutter, en spsk vand og salt, låg på en mikrobøtte og så er der færdigkogt broccoli. Grøntsager kogt i mikrobølgeovn smager langt bedre end grøntsager kogt i gryde synes jeg. I gryde koger de nemt ud og meget af smagen bliver skyllet ud med kogevandet synes jeg. Og så er det bare SÅ meget nemmere og nok også mere energivenligt?

Udover simreduftene bredte der sig en liflig hvidløgsduft i huset. Hvorfor mon?

Inden jeg satte kalkungryden over, forberedte jeg et hurtigt kæmpe bradepandebrød med hvidløg og olie. Masser af olie. Masser af hvidløg. Knasende sprødt. Vi ELSKER bare godt brød til gryderetter.

Det lyder vildt overskudsagtigt sådan bare lige at lave et kæmpe brød, men jeg brugte lynmetoden. Lavede en dej der ikke skulle æltes. Den skulle bare hurtigrøres og hældes ud i bradepande, der blev lynhævet på 50 grader ½ times tid.

Herefter hurtigbages 30 min på 200 grader.

Familien på fire spiste et halvt bradepandebrød! Sikke fornuftige vi er, for brødet er nemlig også bedst idag 😀

Altså jeg ville godt kunne have nøjes bare med brødet. Med en lille skive ost på, ville det være et rigeligt fornemt måltid til mig.

Jeg skriver om brødet imorgen. Men se lige hvor smukt det så ud. Rigeligt olivenolie og hvidløg på toppen, sprødte i bunden og knasende kanter.

Fantastisk madbrød! Opskrift kan ses her

Vi ses! 🙂

Hvidløgsbrød med flagesalt i bradepande

Bradepandebrød med hvidløg og flagesalt

Mere inspiration

2 Kommentarer

 1. Solvejg 14. maj 2015 af 19:36- Svar

  Du har ikke haft gang i stegesoen i dag, men det har jeg! Dine gode inspirationsmiddage lavet i stegeso inspirerede mig, så mens jeg arbejdede i haven – arbejde som i hive ukrudt op – tilberedte stegesoen en dejlig middag med lam, løg, gulerødder, hvidløg, rødvin og bouillon. Så der blev kogt ris og lynstegt de grøntsager skuffen indholdt. Det gode snask der var efter kødet var taget op, blev blended til dejlig sauce og hjemmebagt grovflutes – herlig middag. Nu hviler det trætte legeme så med den sidste sjat rødvin.
  God aften til dig og dine…….

  • Gitte Hansen 15. maj 2015 af 10:46- Svar

   Hej Solvejg
   Hvor lyder det lækkert, ja det synes jeg, også selvom jeg ikke er så meget til lam. Rigtig god ide at lade stegesoen lave arbejdet imens man er i haven. Du for da fortjent en god menu, når du sådan har slidt. Jeg slappede af på terrassen i går, du går mig jo helt dårlig samvittighed. Måske jeg burde ordne den have i dag! 🙂
   God dag til dig
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar