Kalkunbryst i baconsvøb på bund af kartofler med fløde, bacon, ost og peberfrugt

DSC_1085Søndagen i dag var bare sådan en god dag! Sol, frost, sne, gåture, te, brændeovn, kys, kram og kærlighed. Ingen var syge, alle var glade. Selv hunden fjollede vimsende glad rundt i sneen. Og så vi fik vi lækker mad også, ikke mindst! Gid man kunne fryse øjeblikket sådan en skøn søndag 🙂

Søndage og især vintersøndage inviterer til Römertopfmad. Langsommelig simremad. Mad med god tid. Ja tak! 🙂

Jeg har efterhånden lavet flere Römertopf-retter (tjek kategorien “Retter til Römertopf/stegeso”), men alligevel lykkes det mig hver gang at hitte på noget nyt. Ofte efter princippet : Hvad er der i køleskab og fryser?

Idag kunne det blive til kalkunbryst med bacon på bund af kartofler, løg, hvidløg, fløde og chiliost. Enkelt, simpelt og ingredienser der spiller godt sammen i en Römertopf. Du kan variere retten i det uendelige.DSC_1054

Her kommer en mere præcis opskrift:

Kalkunbryst i baconsvøb på bund af kartofler med fløde, bacon, ost og peberfrugt
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Kalkunbryst i baconsvøb på bund af kartofler med fløde, bacon, ost og peberfrugt
Forfatter:
: Retter til Römertopf/stegeso
: Slow food - simremad
Portioner: 4-6 pers.
Det skal du bruge:
  • 2 kg kartofler
  • 3 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 gul peberfrugt
  • 1 pakke Karolines chililost (eller almindelig ost, hvis du foretrækker en mere neutral smag)
  • ¼ piskefløde eller Milda fløde light. ½ liter hvis du frådser.
  • 2 hønsebouillonterninger
  • 1 kalkunbryst
  • 2 pakker bacon (en til svøb og en til fyld).
Sådan gør du:
  1. Start med at fylde begge Römertopf-halvdelene med vand. Lad dem stå og trække imens du skræller kartofler.
  2. Snit herefter løg og peberfrugt og klip en pakke bacon i små stykker. Svits bacon, løg, hvidløg, peberfrugt sammen med 2 bouillonterninger.
  3. Hvis du putter baconen på panden først behøver du ikke stege i fedtstof. Bouillonterningerne svitser du bare med til de er godt opløst.
  4. Skær kartoflerne i skiver og fyld Römertopfen ⅓ med kartofler og lidt af løgblandingen ovenpå, og lidt revet ost. Fortsæt med kartofler og lidt mere løgblanding og lidt mere revet ost.
  5. Fløden hælder du over til sidst. Skyl kartonen med vand så du får det sidste fløde med. Kog også panden af med lidt mælk, så du får den sidste stegesky med. Fordel det sidste fyld i Römertopfen.
  6. Vikl en pakke bacon omkring kalkunbrystet. Forinden krydrer du kalkunbrystet godt på begge sider med salt og peber. Vikl baconen stramt omkring så den ikke slipper.
  7. Placer kalkunbrystet midt i Römertopfen ovenpå fyldet. Tjek om der er nok væde ved, ellers giver du den lige en ekstra sjat mælk. Der skal være væde ca. halvt op i Römertopfen.
  8. Låget lægges på og sikr dig at låget slutter helt tæt. Sæt Römertopfen i en kold ovn. Temperaturen sættes til 200 grader varmluft. Retten skal minimum have 2½ time. Du kan også tilberede v .175 grader varmluft, men så skal retten have 1 time ekstra.

DSC_1055DSC_1057 DSC_1069DSC_1073 DSC_1076DSC_1082DSC_1085Tip : Sæt stegesoen på en bradepande på et stykke bagepapir. Så undgår du at skulle gøre ovnen ren bagefter. Ofte bobler der lidt fløde ud undervejs, hvis der er bare en milimeter-sprække. Tjek efter om låget slutter helt tæt, inden du sætter Römertopfen i ovnen.

Efter to timer er der mør kalkunsteg! Mørt, saftigt kød. Kalkunstegen bliver SÅ meget bedre i en Römertopf! Slet ikke tør og kedelig som kalkun ellers godt kan have en tendens til at blive. Baconen hjælper også godt til her 🙂
DSC_1103Kartoflerne bliver også rigtigt lækre. De steger i kalkunstegens stegesky. Chiliost, løg, fløde og peberfrugt er en rigtig god kombination. De ordinære flødekartofler får meget mere smag 🙂DSC_1104 DSC_1105Vi åbnede bare en dåse majs til som tilbehør. Vi burde have lavet en frisk grøn salat, men sådan gik det ikke lige. Majs passede faktisk også helt perfekt til retten og hvor er det da bare så let at åbne en dåse majs! 😉DSC_1110Altså kaloriemæssigt er det en sværvægter denne ret. Jeg ved ikke lige hvad der skete? Fløde, ost og 2 pakker bacon. Hm, hm. Januar skulle jo være slankemåned, men altså…..

Jeg skal LOVE for at min familie kunne grovspise af denne ret! Ofte er der en sammenhæng. Jo mere kalorietung, jo mere bliver der spist. Altså sådan burde det jo slet ikke være? Römertopfen var fyldt til randen og der er kun 1/3 tilbage nu (vi er kun en familie på 4). Havde satset på at der var madrester til mandag (EEEEELSKER når der er nemme madrester om mandagen!). Tror måske jeg vil bage et Verdens Bedste Brød i morgen, til at supplere med……

Det er hurtigt at røre sammen og smager fantastisk som tilbehør til de allerfleste retter

Den lækre kalorietunge kalkunbryst-ret giver jeg hermed mine allerbedste anbefalinger. Jeg er sikker på at din familie vil ELSKE dig hvis du en dag tryller den på middagsbordet 🙂DSC_1111

 

Mere inspiration

14 Kommentarer

  1. Christina 28. oktober 2013 af 10:24- Svar

    Hej Gitte 🙂

    det er så super lækkert du altid kommer med et svar, det betyder meget for os læsere :)! jo tænkte også det ville blive for lang tid for den stakkels mørbrad, så det kunne godt være den kun skulle på i den sidste time 🙂

    mht. kartoflerne, så tror jeg da du har ret i jeg bare kunne give den en halv time mere, så de får 1½ time og så kommer mørbraden på 🙂 jeg har aldrig været udsat for at fløden bobler over og ud af den, og jeg har ellers prøvet med rimelig høje temperaturer 🙂 men følger også altid dit råd om at der skal være ca. 2 cm eller mere op til kanten 🙂

    mange tak for en dejlig blog og altid søde svar 🙂 så bliver den kære mørbrad lagt i ovnen i morgen og tror kæresten bliver henrykt over overraskelsen 😉

    knus 🙂

    • Gitte Hansen 29. oktober 2013 af 21:26- Svar

      Hej Christina

      Åh jeg er så glad for din hilsen. Lige netop i disse dage hvor jeg bøvler med massive blogtekniske driller, så muntrer det mig i den grad op, at sådan en sød læser som dig giver udtryk for at have nytteværdi af bloggen.
      Det glæder mig at du har lyst til at eksperimentere med mine opskrifter og jeg er så spændt på at høre fra dig, om du og kæresten blev tilfredse med flødekartofler og mørbrad med bacon.
      Jeg er spændt på at høre fra dig. Beklager mit sene svar, men jeg bøvler i teknikrummet. Øv også. Håber også jeg når at skrive aftenenes indlæg. Det giver mig større energi og glæde end blogdrillerierne 😉
      Håber alt vel hos dig i køkkenet
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Christina 27. oktober 2013 af 14:22- Svar

    Hov glemte lige at spørger om et andet problem 🙂

    nogle gange bliver kartoflerne ikke helt møre, er det fordi jeg har for lidt væske ved, eller er det fordi de bare ikke har fået længe nok ? 🙂

    De kærligste hilsner 🙂

    • Gitte Hansen 27. oktober 2013 af 16:37- Svar

      Hej igen
      Ja det kunne godt tyde på at der skulle minimum ½ times ekstra tilberedningstid til. Jeg har nogle gange dristet mig til at skrue højere op for temperaturen, men så synes jeg nemt at flødeblandingen vil boble ovenud. Har du problemer med det?
      Godt vi kan hjælpe hinanden med gode råd 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Christina 27. oktober 2013 af 14:18- Svar

    Hej Gitte 🙂

    sidst var det din karry suppe jeg spurgte dig til råds om, og nu er det denne vidunderlige ret som jeg ofte har lavet – med Succes ! vi er kun 2 herhjemme og alligevel spiser vi denne ret på kun 2 dage 😉

    jeg har en lækker svinefilet ala mørbrad, og tænkte man kunne tage den ovenpå flødekartoflerne istedet for kalkunen, men hvor længe skal den have i min elskede rømertoph så den ikke bliver tør 🙂 ? havde tænkt mig at tage noget bacon rundt om ligesom med kalkunbrystet da vi elsker bacon 😉

    håber du kan hjælpe mig med mit lille problem, er ikke så erfaren i køkkenet endnu som du, men håber det kommer med årene 😉 (er kun 23 år, men elsker at stå i køkkenet)

    Mange hilser en trofast læser 🙂

    • Gitte Hansen 27. oktober 2013 af 16:35- Svar

      Hej Christina
      Tusind tak for din hilsen – elsker bare trofaste læsere. 🙂

      Du har den helt rette tilgang til køkkentjansen. Bare du har lyst og initiativ, så kommer erfaringen hen af vejen.
      Mht. til den lækre kalkunret (vi er også storfans af den ret herhjemme), så har du ret i at en mørbrad nemt vil blive tør hvis den for for lang tid. Man kunne overveje at lade kartoflerne tilberede den første time alene og så lægge mørbraden på den sidste time? Tror du ikke det vil blive godt?
      Rigtig god fornøjelse. Mørbrad med bacon er superlækkert, også på grill 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Ida Kindt 2. juni 2013 af 17:21- Svar

    I min fryser har jeg et dejligt stykke kalvekød, som jeg har villet lave frikandeau af, en ret jeg fik første gang da vi ¤4 af mine søskende og jeg) lå på epidemiafdelingen på Haslev sygehus i 1940!
    Uhm, hvor smagte den ret godt!

    Din opskrift kan vist bruges i min lille Rømertopf, jeg vil spække det hele kødestykke (3/4 kg) med røget svinespæk,men jeg tror jeg vil udelade peber, løg, hvidløg og ost. Hvor længe, og ved hvilken temperatur, vil du råde mig til at have den i ovnen?

    • Gitte Hansen 2. juni 2013 af 20:39- Svar

      Hej Ida

      Dejligt med en hilsen fra dig og sikke en tillid du viser mig, når du spørger mig til råds 😉

      Jeg ville selv nok tilberede 3/4 kg kød et par timer i Römertopfen v. 175 grader varmluft. (eller 3 timer v. 150 grader varmluft) Jeg ville nok brune kalvekød og spæk inden jeg stopper det i Römertopfen.

      Stik evt et stegetermometer ned i kødet undervejs, så du kan følge lidt med i temperaturen. Sluk gerne ovnen et kvarter før stegetiden er slut. Varmen holder sig længe i en Römertopf.

      Rigtig god fornøjelse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Gitte Jørgensen 11. april 2013 af 12:01- Svar

    Hej Gitte

    Fandt din blog for et par måneder siden og har efterhånden prøvet flere af dine Römertopf-opskrifter. (Og bl.a. dit nemme bradepandebrød med skinke og ost, som er et hit hos mine lockout-ramte børn, der selv skal finde frokost i køleskabet! Jeg frøs det ned i dagsportioner og tager en pose op hver dag. Næste uge må der nyt fyld på – hvis lockouten fortsætter.)

    Faldt over et billigt kalkunbryst, da jeg var ude og handle i weekenden, og kunne huske at du havde en opskrift med det og bacon. Så det tog jeg med hjem. Men jeg havde glemt at der skulle fløde i – som jeg ikke plejer at have i køleskabet – så jeg improviserede med mælk med lidt maizena i sammen med noget kyllingefond.
    Det kan IKKE anbefales!!
    Da Römertopfen kom ud af ovnen, var låget brændt fast, så min mand måtte finde gummihammeren for at få det af! Der var en ca. 2 cm bred sortbrændt stribe indvendig på både top og bund ved åbningen.
    Men bortset fra lidt fastbrændte kartofler i bunden (som hunden nød) var både kartofler og kød dejlig møre og sovsen smagte fantastisk!
    Der måtte ståluld (!) til at få rengjort Römeren, så jeg er spændt på, hvordan den opfører sig næste gang.

    Tak for de mange gode opskrifter og entusiasmen. Vi har lige været igennem et stort, langvarigt byggeprojekt, men nu har jeg et fantastisk nyt køkken, der bare skal bruges!

    Mange hilsner
    Gitte

    • Gitte Hansen 11. april 2013 af 22:11- Svar

      Hej Gitte navnesøster 🙂
      Tusind tak for din søde hilsen. Dejligt du synes om bloggen og at du har turdet kaste dig ud i flere af opskrifterne. Dejligt dine børn synes om pizzabrødene. Du kan jo sagtens prøve et pepperoni eller baconbrød måske, hvis dine børn trænger til lidt variation? Oksekødsfyld måske også? Det kunne jeg da faktisk godt tænke mig at eksperimentere med 😉
      Sikke da en grum historie du fortæller om den “sammenvoksede Römertopf”. Jeg har også oplevet en tendens til sammenvokset låg, ret underligt. Har varmen måske været for kraftig? Er der mon en lille sprække imellem lågene, så der kan slippe damp og væde ud?

      Håber ikke det sker igen og godt at din mand havde udstyret i orden, da det “brændte på” i dit køkken ;-D
      FEDT med et nyt køkken at boltre dig i. Det er SÅ skønt!. Vi fik nyt køkken (og al anden indmad i huset) for 5 år siden. Jeg nyder det stadig, selvom jeg godt kunne tænke mig et ENDNU større køkken med plads til større armbevægelser 😉

      Jeg er rigtigt glad for din hilsen og er sikker på at vi skrives ved igen 🙂

      Mange hilsen
      Gitte

  6. Ostesnak.dk 15. januar 2013 af 19:08- Svar

    Hej Gitte,
    Jeg får helt lyst til simreretter i römertopf, når jeg læser dit indlæg. Jeg er enig med dig i, at chiliost giver en god smag i sådan en ret. Og så kan man vælge typen af ost og dosere mængden alt efter hvilken smagsretning, man gerne vil opnå.
    Mange hilsner, Camilla

    • Gitte Hansen 15. januar 2013 af 21:45- Svar

      Tak for din hilsen Camilla. Det glæder mig du har lyst til at kigge med:-) Ja du har ret. Ost gør underværker! Har dog for nylig overdoseret ost i en æggekage. Det var IKKE godt. Ikke lutter ostesuccesser i mit køkken altså;-)
      Kast dig bare ud i Römertopf-retterne. Det vil du ikke fortryde. Kødet bliver ALTID lækkert mørt. Husk minimum 2 timer når du steger i en Römertopf….
      Hører gerne om dine rømer-oplevelser!:-)
      Mange hilsner
      Gitte

  7. Maj-Britt 14. januar 2013 af 08:53- Svar

    Mums, hvor ser det lækkert ud 🙂

    • Gitte Hansen 14. januar 2013 af 18:16- Svar

      Tak Maj-Britt. Det var også en virkelig lækker og meget nem kalkunret. Kan anbefales! 🙂
      Hyggeligt at du har lyst til at kigge med her 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar