Kalkun i Römertopf. Kalkunbryst med bacon stegt på toppen af flødekartofler med ost og peberfrugt.
I dag får du opskriften på en lækker ret til stegesoen. En rigtig nem og lækker ret vi lavede en dejlig søndag.
Sol, frost, sne, gåture, te, brændeovn, kys, kram og kærlighed. Ingen var syge, alle var glade. Selv hunden fjollede vimsende glad rundt i sneen. Og så vi fik vi lækker mad også, ikke mindst!
Gid man kunne fryse øjeblikket sådan en skøn søndag 🙂
Søndage og især vintersøndage inviterer til mad i stegesoen. Langsommelig simremad. Mad med god tid. Ja tak! 🙂
Om sommeren er stegesoen også fin, for her kan maden nemlig lave sig selv i ovnen imens I er på skovtur måske?
Jeg har efterhånden lavet flere Römertopf-retter (tjek kategorien “Retter til Römertopf/stegeso“). Alligevel lykkes det mig hver gang at hitte på noget nyt. Ofte efter princippet: Hvad er der i køleskab og fryser?
Idag kunne det blive til kalkunbryst med bacon på bund af kartofler, løg, hvidløg, fløde og revet ost med chilismagt.
Enkelt, simpelt og ingredienser der spiller godt sammen i en Römertopf. Du kan variere retten i det uendelige.
Har du ikke en stegeso, så fortvivl ej, for du kan sagtens tilberede retten i et tildækket ildfast fad eller i din støbejernsgryde. Bare spring på.
Du kan sagtens lave retten med f.eks. kyllingebryst i stedet eller måske en nakkefilet? Prøv lykken. I en stegeso går det aldrig galt.Her kommer opskriften på dagens lækre ret
Kalkun i Römertopf med bacon og flødekartofler – opskrift på mør og saftig kalkunsteg
Ingredienser
- 2 kg kartofler
- 3 løg
- 4 fed hvidløg
- 1 peberfrugt røde eller gule er fine. Peberfrugt kan udelades
- 200 gram revet ost Ost kan også udelades
- 2½-5 dl piskefløde eller madlavningsfløde flødekartoflerne bliver ekstra cremede hvis du bruger ½ liter piskefløde
- 2 hønsebouillonterninger
- 1 kalkunbryst a ca. 1 kg kan erstattes af f.eks. 1 hel nakkefilet á 2 kg eller f.eks. kyllingebryst (så skal tilberedningstiden forkortes)
- 125-250 gram bacon i skiver (2 pakker) en til svøb og en til fyld.
Sådan gør du
- Start med at fylde begge Römertopf-halvdelene med vand. Lad dem stå og trække imens du skræller kartofler.
- Snit herefter løg og peberfrugt og klip en pakke bacon i små stykker (gem 1 pakke til baconsvøb). Svits bacon, løg, hvidløg, peberfrugt sammen med 2 bouillonterninger (d skal bare svitses med, ikke opløses i vand). Du behøver intet fedtstof
- Skær kartoflerne i skiver og fyld Römertopfen 1/3 med kartofler og lidt af løgblandingen ovenpå, og lidt revet ost. Fortsæt med kartofler og lidt mere løgblanding og lidt mere revet ost.
- Fløden hælder du over til sidst. Skyl kartonen med vand så du får det sidste fløde med. Kog også panden af med lidt mælk, så du får den sidste stegesky med. Fordel det sidste fyld i din stegeso
- Vikl en pakke bacon omkring kalkunbrystet. Forinden krydrer du kalkunbrystet godt på begge sider med salt og peber. Vikl baconen stramt omkring så den ikke slipper.
- Placer kalkunbrystet midt i Römertopfen ovenpå fyldet. Tjek om der er nok væde ved, ellers giver du den lige en ekstra sjat mælk. Der skal være væde ca. halvt op i Römertopfen.
- Låget lægges på og sikr dig at låget slutter helt tæt. Sæt Römertopfen i en kold ovn. Temperaturen sættes til 200 grader varmluft. Retten skal minimum have 2½ time. Du kan også tilberede v .175 grader varmluft, men så skal retten have 1 time ekstra.
Noter
Kalkunbryst i ovn med bacon tilberedt med flødekartofler i stegeso
Flødekartofler med rigeligt fløde, ost, løg og hvidløg. Perfekte flødekartofler med kalkunbryst i baconsvøb på toppen. En nem og lækker ret. Det er bare så smart med en stegeso, for alt laves i ét og samme fad og alle ingredienser giver smag til hinanden.
Der er ingen fordampning, så både kød og flødekartofler bevarer fugt, smag og konsistens. SÅ lækkert!
Tip : Sæt stegesoen på en bradepande på et stykke bagepapir. Så undgår du at skulle gøre ovnen ren bagefter. Ofte bobler der lidt fløde ud undervejs, hvis der er bare en milimeter-sprække.
Tjek efter om låget slutter helt tæt, inden du sætter Römertopfen i ovnen.
Efter to timer er der mør kalkunsteg! Mørt, saftigt kød. Kalkunstegen bliver SÅ meget bedre i en Römertopf!
Slet ikke tør og kedelig som kalkun ellers godt kan have en tendens til at blive. Baconen hjælper også godt til her 🙂
Kartoflerne bliver også rigtigt lækre. De steger i kalkunstegens stegesky. Ost, løg, fløde og peberfrugt er en rigtig god kombination.
De ordinære flødekartofler får meget mere smag. Er du ikke fan af ost i flødekartofler, så udelader du det jo blot 🙂Vi åbnede bare en dåse majs til som tilbehør. Vi burde have lavet en frisk grøn salat, men sådan gik det ikke lige.
Majs passede faktisk også helt perfekt til retten og hvor er det da bare så let at åbne en dåse majs! 😉
Jeg skal LOVE for at min familie kunne grovspise af denne ret! Familien giver retten vores allerbedste anbefalinger.
Römertopfen var fyldt til randen og der er kun 1/3 tilbage nu (vi er kun en familie på 4). Jeg havde ellers satset på at der var madrester til mandag, men vi må supplere med et godt brød til nu. Måske et dejligt nemt madbrød som dette?
Den lækre kalkun i ovn ret med fløde og bacon er et hit. Jeg er sikker på at din familie vil ELSKE dig hvis du en dag tryller den på middagsbordet 🙂
Få inspiration til flere lækre opskrifter til stegeso her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Hvor stor er din römertopf? Nu er jeg jo blevet helt vild efter at have en, men kan se de fås i forskellige størrelser.
Jeg er også ved at spare sammen til en crockpot???
Kalkunbryst ser lækkert ud Gitte. Vil afprøve opskriften. Jeg har en dyb bradepande med tætsluttende låg, kan det bruges i stedet for Rømertopf? Chiliosten er det en smøreost?
På forhånd tak. Mvh Hanne
Hej Gitte 🙂 det er så super lækkert du altid kommer med et svar, det betyder meget for os læsere :)! jo tænkte også det ville blive for lang tid for den stakkels mørbrad, så det kunne godt være den kun skulle på i den sidste time 🙂 mht. kartoflerne, så tror jeg da du har ret i jeg bare kunne give den en halv time mere, så de får 1½ time og så kommer mørbraden på 🙂 jeg har aldrig været udsat for at fløden bobler over og ud af den, og jeg har ellers prøvet med rimelig høje… Læs mere »
Hov glemte lige at spørger om et andet problem 🙂
nogle gange bliver kartoflerne ikke helt møre, er det fordi jeg har for lidt væske ved, eller er det fordi de bare ikke har fået længe nok ? 🙂
De kærligste hilsner 🙂
Hej Gitte 🙂 sidst var det din karry suppe jeg spurgte dig til råds om, og nu er det denne vidunderlige ret som jeg ofte har lavet – med Succes ! vi er kun 2 herhjemme og alligevel spiser vi denne ret på kun 2 dage 😉 jeg har en lækker svinefilet ala mørbrad, og tænkte man kunne tage den ovenpå flødekartoflerne istedet for kalkunen, men hvor længe skal den have i min elskede rømertoph så den ikke bliver tør 🙂 ? havde tænkt mig at tage noget bacon rundt om ligesom med kalkunbrystet da vi elsker bacon 😉 håber… Læs mere »
I min fryser har jeg et dejligt stykke kalvekød, som jeg har villet lave frikandeau af, en ret jeg fik første gang da vi ¤4 af mine søskende og jeg) lå på epidemiafdelingen på Haslev sygehus i 1940!
Uhm, hvor smagte den ret godt!
Din opskrift kan vist bruges i min lille Rømertopf, jeg vil spække det hele kødestykke (3/4 kg) med røget svinespæk,men jeg tror jeg vil udelade peber, løg, hvidløg og ost. Hvor længe, og ved hvilken temperatur, vil du råde mig til at have den i ovnen?
Hej Gitte Fandt din blog for et par måneder siden og har efterhånden prøvet flere af dine Römertopf-opskrifter. (Og bl.a. dit nemme bradepandebrød med skinke og ost, som er et hit hos mine lockout-ramte børn, der selv skal finde frokost i køleskabet! Jeg frøs det ned i dagsportioner og tager en pose op hver dag. Næste uge må der nyt fyld på – hvis lockouten fortsætter.) Faldt over et billigt kalkunbryst, da jeg var ude og handle i weekenden, og kunne huske at du havde en opskrift med det og bacon. Så det tog jeg med hjem. Men jeg havde… Læs mere »
Hej Gitte,
Jeg får helt lyst til simreretter i römertopf, når jeg læser dit indlæg. Jeg er enig med dig i, at chiliost giver en god smag i sådan en ret. Og så kan man vælge typen af ost og dosere mængden alt efter hvilken smagsretning, man gerne vil opnå.
Mange hilsner, Camilla
Mums, hvor ser det lækkert ud 🙂