Kalkun i Römertopf. Kalkunbryst med bacon stegt på toppen af flødekartofler med ost og peberfrugt.

 Kalkun i Römertopf med bacon & flødekartofler

I dag får du opskriften på en lækker ret til stegesoen. En rigtig nem og lækker ret vi lavede en dejlig søndag.

Sol, frost, sne, gåture, te, brændeovn, kys, kram og kærlighed. Ingen var syge, alle var glade. Selv hunden fjollede vimsende glad rundt i sneen. Og så vi fik vi lækker mad også, ikke mindst!

Gid man kunne fryse øjeblikket sådan en skøn søndag 🙂

Søndage og især vintersøndage inviterer til mad i stegesoen. Langsommelig simremad. Mad med god tid. Ja tak! 🙂

Om sommeren er stegesoen også fin, for her kan maden nemlig lave sig selv i ovnen imens I er på skovtur måske?Kalkun i Römertopf med bacon & flødekartofler

Jeg har efterhånden lavet flere Römertopf-retter (tjek kategorien “Retter til Römertopf/stegeso“). Alligevel lykkes det mig hver gang at hitte på noget nyt. Ofte efter princippet: Hvad er der i køleskab og fryser?

Idag kunne det blive til kalkunbryst med bacon på bund af kartofler, løg, hvidløg, fløde og revet ost med chilismagt.

Enkelt, simpelt og ingredienser der spiller godt sammen i en Römertopf. Du kan variere retten i det uendelige.

Har du ikke en stegeso, så fortvivl ej, for du kan sagtens tilberede retten i et tildækket ildfast fad eller i din støbejernsgryde. Bare spring på. 
Kalkun i Römertopf med bacon & flødekartoflerDu kan sagtens lave retten med f.eks. kyllingebryst i stedet eller måske en nakkefilet? Prøv lykken. I en stegeso går det aldrig galt.Kalkun i Römertopf med bacon & flødekartoflerHer kommer opskriften på dagens  lækre ret

Kalkun i Römertopf med bacon og flødekartofler – opskrift på mør og saftig kalkunsteg

Kalkun i Römertopf med bacon & flødekartofler
Kalkunbryst i baconsvøb på bund af kartofler med fløde, bacon, ost og peberfrugt
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 2 timer 30 minutter
Samlet tid: 3 timer
Ret: Retter til Römertopf/stegeso
Portioner: 6 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 2 kg kartofler
  • 3 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 peberfrugt røde eller gule er fine. Peberfrugt kan udelades
  • 200 gram revet ost Ost kan også udelades
  • 2½-5 dl piskefløde eller madlavningsfløde flødekartoflerne bliver ekstra cremede hvis du bruger ½ liter piskefløde
  • 2 hønsebouillonterninger
  • 1 kalkunbryst a ca. 1 kg kan erstattes af f.eks. 1 hel nakkefilet á 2 kg eller f.eks. kyllingebryst (så skal tilberedningstiden forkortes)
  • 125-250 gram bacon i skiver (2 pakker) en til svøb og en til fyld.

Sådan gør du

  • Start med at fylde begge Römertopf-halvdelene med vand. Lad dem stå og trække imens du skræller kartofler.
    Kalkun i ovn med bacon og flødekartofler
  • Snit herefter løg og peberfrugt og klip en pakke bacon i små stykker (gem 1 pakke til baconsvøb). Svits bacon, løg, hvidløg, peberfrugt sammen med 2 bouillonterninger (d skal bare svitses med, ikke opløses i vand). Du behøver intet fedtstof
    Kalkun i ovn med bacon og flødekartofler
  • Skær kartoflerne i skiver og fyld Römertopfen 1/3 med kartofler og lidt af løgblandingen ovenpå, og lidt revet ost. Fortsæt med kartofler og lidt mere løgblanding og lidt mere revet ost.
    Kalkun i ovn med bacon og flødekartofler
  • Fløden hælder du over til sidst. Skyl kartonen med vand så du får det sidste fløde med. Kog også panden af med lidt mælk, så du får den sidste stegesky med. Fordel det sidste fyld i din stegeso
    Kalkun i ovn med bacon og flødekartofler
  • Vikl en pakke bacon omkring kalkunbrystet. Forinden krydrer du kalkunbrystet godt på begge sider med salt og peber. Vikl baconen stramt omkring så den ikke slipper.
    Kalkun i Römertopf med bacon & flødekartofler
  • Placer kalkunbrystet midt i Römertopfen ovenpå fyldet. Tjek om der er nok væde ved, ellers giver du den lige en ekstra sjat mælk. Der skal være væde ca. halvt op i Römertopfen.
  • Låget lægges på og sikr dig at låget slutter helt tæt. Sæt Römertopfen i en kold ovn. Temperaturen sættes til 200 grader varmluft. Retten skal minimum have 2½ time. Du kan også tilberede v .175 grader varmluft, men så skal retten have 1 time ekstra.
    Kalkun i ovn med bacon og flødekartofler

Noter

Du kan bruge andet kød til retten f.eks. kyllingebryst eller en hel nakkefilet. Hvis du bruger kyllingebryst, skal tilberedningstiden halveres, vil jeg tro.
Retten er færdig, når kartoflerne er møre og kødet gennemstegt.  
Du kan bruge fløde light og lave en lidt mere fedtfattig version. Vær obs på at fløden kan skille under tilberedningen, uden det dog går ud over smagen
Retten kan også tilberedes i en støbejerngryde, der sættes i ovnen eller du kan bruge et tildækket ildfast fad
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Kalkunbryst i ovn med bacon tilberedt med flødekartofler i stegeso

Flødekartofler med rigeligt fløde, ost, løg og hvidløg. Perfekte flødekartofler med kalkunbryst i baconsvøb på toppen. En nem og lækker ret. Kalkun i Römertopf med bacon & flødekartoflerDet er bare så smart med en stegeso, for alt laves i ét og samme fad og alle ingredienser giver smag til hinanden.

Der er ingen fordampning, så både kød og flødekartofler bevarer fugt, smag og konsistens. SÅ lækkert! Kalkun i Römertopf med bacon & flødekartofler

Tip : Sæt stegesoen på en bradepande på et stykke bagepapir. Så undgår du at skulle gøre ovnen ren bagefter. Ofte bobler der lidt fløde ud undervejs, hvis der er bare en milimeter-sprække.

Tjek efter om låget slutter helt tæt, inden du sætter Römertopfen i ovnen.

Efter to timer er der mør kalkunsteg! Mørt, saftigt kød. Kalkunstegen bliver SÅ meget bedre i en Römertopf!

Slet ikke tør og kedelig som kalkun ellers godt kan have en tendens til at blive. Baconen hjælper også godt til her 🙂
Kalkun i Römertopf med bacon & flødekartoflerKartoflerne bliver også rigtigt lækre. De steger i kalkunstegens stegesky. Ost, løg, fløde og peberfrugt er en rigtig god kombination.

De ordinære flødekartofler får meget mere smag. Er du ikke fan af ost i flødekartofler, så udelader du det jo blot  🙂Kalkun i Römertopf med bacon & flødekartoflerVi åbnede bare en dåse majs til som tilbehør. Vi burde have lavet en frisk grøn salat, men sådan gik det ikke lige.

Majs passede faktisk også helt perfekt til retten og hvor er det da bare så let at åbne en dåse majs! 😉Kalkun i Römertopf med bacon & flødekartofler

Jeg skal LOVE for at min familie kunne grovspise af denne ret! Familien giver retten vores allerbedste anbefalinger.

Kalkun i Römertopf med bacon & flødekartofler

Römertopfen var fyldt til randen og der er kun 1/3 tilbage nu (vi er kun en familie på 4). Jeg havde ellers satset på at der var madrester til mandag, men vi må supplere med et godt brød til nu. Måske et dejligt nemt madbrød som dette? 

Madbrød nemt bradepandebrød med havregryn
Et skønt og nemt madbrød med Manitobamel og oregano
Se opskriften her
Kalkun i Römertopf med bacon & flødekartofler

Den lækre kalkun i ovn ret med fløde og bacon er et hit.  Jeg er sikker på at din familie vil ELSKE dig hvis du en dag tryller den på middagsbordet 🙂

Få inspiration til flere lækre opskrifter til stegeso her:

1.

Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso
Svinemørbrad i baconsvøb med bouillonkartofler i stegeso
Se opskriften her
Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso

2.

Kylling i stegeso med kartofler & tomat
En mør og lækker ret med kylling, kartofler, tomat, hvidløg og rosmarin
Se opskriften her
Kylling i Römertopf med kartofler & tomat - god ret til stegeso

3.

Steaks af oksefilet i stegeso - med flødesovs
Steaks i flødesauce - langtidsstegt i Römertopf
Se opskriften her

4.

Kalkunbryst i stegeso - langtidsstegt kalkun
Kalkunbryst i baconsvøb med flødekartofler i Römertopf
Se opskriften her
Kalkunbryst i stegeso - langtidsstegt kalkun

5.

Kalkun i stegeso med flødekartofler og porrer
En skøn simreret til stegeso
Se opskriften her
Kalkun og flødekartofler med porrer i stegeso

6.

Kalkunret i stegeso med grøntsager og fløde
Mør og saftig ret med kalkun, gulerødder, porrer, bacon og ost - tilberedt i ovn
Se opskriften her
Kalkunret i stegeso med grøntsager og fløde

7.

Kylling i stegeso med øl - Römertopf opskrift
Saftig stegeso kylling i øl
Se opskriften her

8.

Kyllingefilet i stegeso med bacon og kartofler
Kyllingeinderfilet i baconsvøb på kartoffelbund
Se opskriften her
Kyllingefilet i stegeso med bacon og kartofler

9.

Kyllingebryst i stegeso - nem kyllingefilet i ovn
Stegesoen fyldes med kyllingebryst, fløde, bacon, ost, porrer
Se opskriften her
Kyllingebryst i stegeso - nem kyllingefilet i ovn

10.

Kylling i cola i stegeso eller gryde - opskrift
Lækker mør og saftig kylling i cola med lækker barbecuesovs
Se opskriften her
Kylling i cola i stegeso eller gryde - opskrift