Kalkunbryst i baconsvøb med flødekartofler i Römertopf

  • Kalkunbryst i baconsvøb med flødekartofler i Römertopf

Kalkunbryst i baconsvøb med flødekartofler i RömertopfFor en sand stegeso-nørd, er det da bare slet ikke nogen hindring, at man skal passe sin søndagsvagt på biblioteket. Faktisk er det jo bare endnu mere perfekt, for så kan maden jo bare laves klar inden man suser af sted? Det er bare det skønneste at komme hjem igen, mange timer senere, åbne døren og indsnuse de gode lækre simredufte. Fornemt blot at kunne løfte låget af, og så er der serveret.

Römertopfen kom, så og sejrede igen. Denne gang var det et lækkert kalkunbryst i baconsvøb, lagt på en bund af flødekartofler med peberfrugt, løg og rigeligt hvidløg. Uhm.Kalkunbryst i baconsvøb med flødekartofler i RömertopfForberedelserne tog under ½ time og anstrengelserne står rigeligt mål med resultatet: totalt mørt kød, smagfulde flødekartofler og som ekstra gevinst; rigeligt mad til to dage.

Det er helt genialt med en Römertopf, for maden kan forberedes i rigtig god tid. Dagens ret var 7 timer i ovnen her hos os og på denne tid kan man snildt nå både at besøge bedstemor, tage på skovtur, tage på arbejde, tage en slapper?

Jeg har brugt kalkunbryst til retten her, men svinemørbrad vil også kunne bruges. En marineret nakkesteg eller en culottesteg vil også være godt. Uanset hvilken type kød du bruger, vil det blive en LÆKKER ret. Tro mig 🙂Kalkunbryst i baconsvøb med flødekartofler i Römertopf

Du får opskriften lige her:

Kalkunbryst i baconsvøb med flødekartofler i Römertopf
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Kalkunbryst i baconsvøb med flødekartofler i Römertopf
Forfatter:
: Retter til Römertopf/stegeso
: Slow food - simremad
Portioner: 8 pers.
Det skal du bruge:
  • 1 kalkunbryst
  • 1 pakke bacon i skiver
  • 2-2½ kilo kartofler i skiver
  • 5 fed hvidløg
  • 4 løg i skiver
  • 1-2 røde peberfrugter i skiver
  • ½ liter piskefløde (brug evt. Milda i stedet).
  • 2-3 dl mælk
  • Salt/peber
Sådan gør du:
  1. Start med at sætte din Römertopf i blød i minimum et kvartér. Fyld den underste del og sænk den anden del ned oveni og fyld også den. Køkkenvasken kan fint bruges.
  2. Jeg har en stor og en lille Römertopf, men du skal bruge den store Römertopf til denne portion, alternativt kan du nøjes med kun 1½ kg kartofler og 3 løg.
  3. Skær kartofler, løg og peberfrugt i skiver og fordel i Römertopfen lidt på skift. Pres hvidløgsfeddene over og krydr godt med salt/peber flere gange undervejs. Retten kræver meget krydderi.
  4. Krydr kalkunbrystet godt og omkvikl det med bacon. Læg kalkunbrystet på toppen af kartoflerne.
  5. Hæld piskefløden ved og skyl kartonen godt med mælken og tilsæt også det.
  6. Læg låget på Römertopfen og sæt den i en kold ovn.
  7. Sæt temperaturen på 100 grader varmluft og lad stegesoen simre i 7 timer. Har du kun 5 timer, kan du tilberede retten ved 125 grader varmluft, har du 3 timer v. 150 grader varmluft. Har du 2 timer, så prøv 175 grader varmluft.
  8. Tjek gerne kartoflerne undervejs, om de har fået nok, brug også gerne et stegetermometer til kødet. Skru gerne lidt op for temperaturen
  9. Vær obs. på at fløden bobler meget ovenud, jo højere temperaturen er. Langtidssimren er klart bedst, hvis du spørger mig.
  10. Servér

Synes du det lyder lidt bøvlet det med at fylde Römertopf-halvdelene med vand? Kig med på billedet her og se hvor nemt det er. Jeg plejer at lade stegesoen trække vand i køkkenvasken imens jeg ordner kartofler og grøntsager. No problem.

Hvorfor skal stegesoen trække vand? Jo det er fordi stegesoens rødler opsuger vand, som herefter afgives til det kød/tilbehør der tilberedes. Resultat: Møre og saftige lækkerier. Du kan bruge lige det kod og de grøntsager du synes allerbedst om, når du laver mad i din Römertopf. Jeg synes at løg, hvidløg og peberfrugt passer godt i flødekartofler, derfor blev det til hovedingredienserne til dagens ret.
Kalkunbryst i baconsvøb med flødekartofler i Römertopf Jeg er begyndt at købe baconskiver hos slagteren i store 1 kg. vakuumpakkede poser. Slagtens bacon er mest kødfyldt, det har mest smag og skiverne er tykkere. 1 kg. koster 70 kr hos slagteren – peanuts, når man tænker på, at 150 gram nemt kan koste 10-15 kr i butikkerne – for en betydeligt ringere kvalitet.Kalkunbryst i baconsvøb med flødekartofler i RömertopfKig forbi, når du er hos slagteren. Måske din også har bacon-engros? Det betyder jo intet at dele sådan  en stor slagterportion op i mindre poser. Jeg nyder i hvert fald at have små poser med den gode slagterbacon i fryseren.

I fryseren fandt vi også denne ½ liters piskefløde, købt til ingen penge i dagene efter juleaften. 5 kr. kostede den vist? Jeg købte et par stykker, reserveret til flødekartofler o.lign.. Sådan kan man engang imellem være så heldig i “Stop madspilds-lotteriet”. Jeg er ‘vaks ved havelågen’ i den sammenhæng 😉
Det var da bare en SKØN søndagssimre-servering.

At lave og spise godt og lækkert hjemmelavet mad, forbinder jeg normalt med god weekendtid. Med en stegeso blev det muligt at trylle lækkert mad, også selvom jeg arbejdede lystigt på biblioteket imens. Römertopfen tryllede lækkerierne, imens jeg var optaget andetsteds. Genialt. 🙂

Anbefalingen er nu hermed givet videre til dig.

Jeg har sunget jubelsange for Römertopfen flere gange før og du finder opskrifter på stribe her på bloggen.

Jeg har både en stor og en lille stegeso, men efter jeg fik den store, har jeg nærmest ikke brugt den lille. Laver du mad til 4 eller flere, vil jeg foreslå dig at kigge efter den store, hvis du alligevel skal på tilbudsjagt. Måske julemanden snød dig? Glemte han at komme med en stegeso til dig, så fortvivl ej for de kan tit fås på tilbud til hos isenkræmmerne. Billedresultat for bagenørden römertopfJeg elsker virkelig min og vi bruger den allermest om vinteren. Måske den i perioder kan samle støv og måske du synes den fylder lidt for godt op i køkkenskabet? Har du en stegeso du sjældent bruger, så hiv den frem i lyset og giv den en revival. Du vil ikke fortryde det. Her i huset er vi totalt fan og vi glæder os allerede til de lækre madrester vi skal nyde imorgen. Stegeso-win 🙂Kalkunbryst i baconsvøb med flødekartofler i RömertopfJeg håber du har haft en rigtig god weekend?

Jeg har jo arbejdet og det har været hyggeligt nok, men jeg glæder mig nu alligevel til at holde rigtigt fri næste weekend. Denne weekend har jeg af gode grunde ikke faldet i kagebagefristelse…..FEDT og jeg har faktisk allerede tabt 1 kilo. Vildt. Lad det endelig gerne fortsætte da. 😉

Når jeg har fri i næste weekend, så mind mig lige om at jeg skal snuppe en gulerod, når jeg begynder at fable om kagebagedrømme? 😉

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Sunny Kamp 10. januar 2017 af 17:08- Svar

    Jeg er Ikk så vild med bacon ,har du en ide til hvad jeg ellers kan bruge ?

    • Gitte Hansen 10. januar 2017 af 17:42- Svar

      Hej Sunny
      Rør evt. en god marinade af rigeligt olivenolie og gode krydderier, f.eks. paprika/salt/peber/lidt cayennepeber – eller brug bare de krydderier du synes allerbedst om. Smør kalkunbrystet godt ind på alle sider med marinaden, eller lad det evt. trække i køleskab et par timer eller natten over. Nam nam det vil også blive rigtigt lækkert tror jeg 🙂
      Rigtig god fornøjelse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Jimmi 8. januar 2017 af 22:25- Svar

    Det må prøves 🙂

    Jeg troede bare at kartoflerne ville smatte helt ud efter 7 timer i stegeso….*s*

    • Gitte Hansen 8. januar 2017 af 22:43- Svar

      De er totalt lækre. 100 grader er ikke meget jo. De var komplet bidefaste. SÅ lækre! Rigtig god fornøjelse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar