Kanelkager med kardemomme – sprøde og lækre

 • Kanelkager med kardemomme - sprøde og lækre

Kanelkager med kardemomme - sprøde og lækreI weekenden bagte jeg et fad lækre kanelkager med strejf af kardemomme. Er du vimmer de var gode og det er de stadigvæk! Kagedåsen bør/skal vist næsten opbevares under lås og slå – for vi er nogen her i huset der bare slet ikke kan administrere det. 🙂Kanelkager med kardemomme - sprøde og lækreKagerne er rigtigt nemme at lave og der bliver næsten 100 stk – en stor portion – med rigeligt til den store kagedåse og mange lækkersultne slikmunde.

Der er brugt både gær og natron i opskriften, måske det er forklaringen på at kagerne bliver ekstra sprøde? Du skal være obs på at kagerne flyder meget ud under bagningen, så fordel gerne kagerne på 3 bageplader. Bare lige et tip til dig 🙂

Inspirationen til kagerne har jeg fundet på Arlas hjemmeside, men jeg har tillempet den lidt. Kig gerne forbi Arla’s hjemmeside, de har et væld af gode opskrifter dér. Bare lige et tip til dig. Kanelkager med kardemomme - sprøde og lækreDu får opskriften på kanelkagerne lige her. Jeg tænker du er utålmodig efter at komme i gang med bageriet? 🙂

Kanelkager med kardemomme - sprøde og lækre
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Kanelkager med kardemomme - sprøde og lækre
Forfatter:
: Biscotti, muffins, kanelsnegle og cookies
: Brød og kager
Portioner: 100 stk
Det skal du bruge:
 • 2 æg
 • 10 gram gær
 • 125 gram blødt smør
 • 3½ dl sukker (brun farin vil også være godt at bruge)
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 5 dl hvedemel
 • 1 spsk kanel
 • 1 tsk kardemomme
 • 1 tsk natron
 • Kanel/kardemomme kan erstattes af stødt ingefær/stødt nellike
Sådan gør du:
 1. Pisk æggene sammen og opblød gæren heri.
 2. Lun smørret 15 sekunder i mikrobølgeovnen og bland med sukkeret.
 3. Tilsæt vaniljesukker
 4. Rør æggeblandingen i.
 5. Bland krydderier og natron med hvedemel og tilsæt. Sigt evt. hvedemelet i for at undgå klumper
 6. Dejen kan røres blot med gaffel.
 7. Beklæd 3 bradepander med bagepapir
 8. Fordel små kager på bagepladerne med to teskeer. Der er plads til ca. 30-35 kager pr. plade.
 9. Bag kagerne 7-8 minutter v. 175 grader varmluft. Bruger du varmluft kan du bage flere plader af gangen.
 10. Kagerne er færdige, når de er sprøde og gyldne.
 11. Lad kagerne afkøle helt på en bagerist, før du putter dem i en kagedåse. De bliver først helt sprøde, når de er helt afkølede.

Der bliver virkelig en kæmpe portion kanelkager ud af denne opskrift og er du fan af særligt sprøde kager, skal du kigge med her. Knasende sprøde kager!

Opskriften er også god, hvis du skal bage kage til mange og er på jagt efter en nem opskrift. Du kan bruge elpisker til at røre dejen sammen med, men du kan også fint nøjes med en gaffel.dsc_2973 Når man tænker på, at der bliver 100 kager af portionen, så synes jeg faktisk heller ikke 125 gram smør er så meget? Forholdsmæssigt er det nogle rimeligt “fedtfattige” julesmåkager tænker jeg?

Kanel og kardemomme er perfekte julesmåkage-krydderier. Smagen er “julet” og gode juledufte bliver spredt i dit hjem. Den perfekte måde at sprede julehygge på.

Jeg har det dog sådan, at jeg sagtens kan spise krydrede småkager hele året rundt, kan du også? Spring derfor gerne på opskriften, selvom det ikke lige er julemåned, når du læser dette . Du bestemmer 🙂

Prøv lige at se et fint julebord der blev dækket.Kanelkager med kardemomme - sprøde og lækreEt kæmpe bjerg kanelcookies er klar til dig.

Spændende opskrift med gær i dejen. Tror altså den gær kan nogle tricks i forhold til sprødhed og luftighed i kagerne? Prøv også selvom du er lidt skeptisk. Du skulle næsten gøre forsøget. 🙂
Kanelkager med kardemomme - sprøde og lækreJep – julemåneden starter om få dage og disse kanelsmåkager kunne være et godt bud, hvis du har lyst til at afprøve en ny og uprøvet julesmåkage-variant.

Jeg skal bestemt også have afprøvet varianten med nellike og ingefær. Jeg er nemlig totalt fan af ingesmåkager, og tror versionen med ingefær i, vil kunne blive en af mine nye småkagefavoritter.

Forleden bagte jeg disse ingefærkager med rugmel i . De er næsten allerede spist her. Min datter og jeg ELSKER disse kager og forsyner os tit i kagedåsen! Kig forbi opskriften – heldigvis er det også småkager i en rimeligt fedtfattig version.

Hvorfor går hende Gitte nu pludselig op i fedtfattige småkagevarianter?

Tjo ser du, i går var jeg indkaldt til helbredstjek på byens sundhedscenter. Sådan en indkaldelse får man åbenbart i min kommune når man når en vis alder. Ja ja dril mig bare. Jeg er ved at være gammel. Bare rolig. Jeg kan tage det 😉 Nå men jeg støtter da op op helbredstjekket og mødte selvfølgelig op. Et rigtigt fint initativ.

NÅ men altså, det er jo et “alvorligt” helbredstjek, hvor man får målt både blodtryk, pulsmåling, kolesterol og deslige og selvfølgelig også højde og vægt. Farligt! Afslørende farligt!

NÅ men jeg kom frisk og frejdig ind af døren. Skulle puste i en lungefunktions-måler og var herefter ved at kollapse. Er du vimmer, jeg følte mig svimmel og svag…..og gammel!

Herefter fulgte vægt og højdemåling. Jeg blev målt til sølle 162 cm – hele 6 cm lavere end på mit kørekort, der blev udstedt som 18-årig. Og hvad betyder nu det så?

Tjo, når man er lav, så skal man altså ikke veje særligt meget, før ens BMI bliver for høj. Forbistret altså! Jeg troede jo alt var i sin skønneste orden og pludselig viser det sig, at jeg er overvægtig?

Herre jemini at få sådan en melding lige før julemåneden og alle dens fristelser bliver skudt i gang; julegodter, julesmåkager, julemad.

Ej jamen det er da næsten ikke hverken menneskeligt eller rimeligt? Gud ved om jeg bare skulle have udskudt det helbredstjek til efter jul? 😉

Nej helt ærligt, så var det rigtigt fint at få sådan et wake-up-call.

Hvis du er trofast læser på bloggen her, så vil du vide, at jeg for år tilbage præsterede at tabe mig 25 kilo. Jeg var så sej, så stolt og slet ikke til at skyde igennem. Dengang.

Som årene er gået, har nogle af kiloene lige så stille sneget sig på igen. 8-10 kg for at være helt præcis. Altså det er jo slet ikke kritisk, men når man tænker på, at jeg også er blevet lavere med årene, så kan det jo hurtigt blive det, hvis man (=jeg) fortsætter med at give los og lukke ørerne?

Hvis jeg nu ender som pygmæ, går det da først helt galt med det dér BMI. Hvor lavt kan man synke monstro? 🙂

Nå, men nu står vi overfor en god, ubrugt og lang julemåned og vi har ikke engang nået at bage de gode fedtebrød endnu?`Oveni det, så har jeg fået ekstra svært ved at styre min sukkertrang, den er jo nærmest helt ustoppelig?

Da jeg var sej og tabte mig helt vildt, kunne jeg, når bølgerne gik højt, nøjes med 1 biscotti pr. dag, hvis jeg skulle synde. Mega-hellig! Biscotti er perfekte, for der er jo slet ikke noget fedt i.

Kig forbi biscotti-opskrifterne på bloggen, hvis du også er på jagt efter et fedtfattigt kagealternativ. Der findes faktisk også juleagtige biscotti – kig forbi opskrifterne her. Du finder både en version med Amarena kirsebær og  en med tørrede bær/frugt, julekrydderier og mange flere.dsc_2984Altså jeg var bare så god, da jeg tabte mig. Jeg spiste sukkerfrit slik. Jeg fik komplet afvænnet mig min sukkertrang. Jeg var så forbilledligt god og tabte mig så fint og sådan vil jeg da bare være igen!? Gid der var en nem genvej! Gid jeg bare kunne springe over hvor gærdet er lavest og fortsætte med at spise småkager? 🙂

Jeg har erkendt, at jeg aldrig stopper med at bage, jeg er derfor nødt til at arbejde med min “mestringsstrategi”, altså hvordan jeg formår/mestrer at sige stop ved bare en enkelt kage måske? Viljestyrke, råstyrke, rygrad af stål? Hm, hm.

Nå men vi kom lige ud på et sidespor her. Vi startede med kanelkager, rimeligt fedtfattige, og endte med endnu mere fedtfattige biscotti og så endte vi med et BMI over normalen.

Nu var det jo ikke for at give dig dårlig samvittighed altså, men tjo, helbredstjekket gav da lige mig anledning til en del selvrefleksion.

Jeg har da helt klart et billede af mig selv som “ikke-overvægtig”, så et kæmpe wake-up-call var det for mig. Gys.

Min livvidde blev også målt og ved du hvad? Man skal jo faktisk kun have en livvidde på max. 80 cm for ikke at få en “anmærkning i bogen”. 80 cm lyder af MEGET, men prøv du lige at finde et målebånd frem, hvis du da ellers tør? 80 cm er faktisk ganske lidt! Du bliver slemt overrasket :-/

Ok prøver at tage mig sammen, sige nej og udvise lidt mådehold, bare engang imellem. Måske jeg dog lige venter med at måle livvidden igen til engang efter jul? Det tror jeg der vil være god strategi i 😉

En uheldig drejning dette indlæg fik. Glem bare lige alt om BMI og taljemål, ikke? Jeg kan mærke at jeg  faktisk slet ikke magter at forholde mig til det lige nu. Altså vi snakker jo december! Hulk! Skal vi ikke bare sige at vi tager det totalt seriøst….til januar???! 🙂

Mere inspiration

Læg en kommentar