Karamelagtige hasselnøddekurve med is, frugt og chokolade.

Det er weekend! Afslapning efter en kort arbejdsuge. Fedt! Jeg dovner den med familiekrammere, shoppeture, cafebesøg og kys. Jeg hygger mig med læsestof, og alle mine nye platforme på smartphonen. Wordfeud, Mindfeud, Twitter, Instagram, Facebook. Jeg forstår dælme godt de unge har så travlt med alt det der skal følges med i. Det er jo vanedannende! Man skal liiiiige tjekke om der er sket noget nyt, også selvom det kun er 5 minutter siden sidst. 😉

Jeg hygger mig også med madlavning og bekæmper en indædt trang til at bage søde sager. Jeg PRØVER virkelig at indstille mig på et nyt og sundere liv, men har det godt nok svært med det! Småkagedåserne med de lækre julekager frister mig stadig og jeg overvejer virkelig at gøre som en god kollega : Tage hurtigt affære. Hælde småkagerne ud på fuglenes foderbræt.

Smager lige en småkage til, imens jeg er ved at gøre klar til at gøre alvor af min beslutning om at forkæle fuglene med småkage-fuglemad.Hm, hm…

Forleden skrev jeg om et smugkig på nytårsmenuen 2012 og nu er tiden kommet til at skrive om desserten.

Den lækreste dessert som faktisk viste sig at være den enkleste og letteste.

Men alligevel gik det galt.

Altså jeg forestillede mig jo at det ville være så svært at lave de nøddekurve, at de ville knække halvdelen af dem. Derfor tænkte jeg at jeg ville være nødt til at bage dobbelt portion. Jamen tænkte jo at der ikke ville blive mange nøddekurve ud af 50 gram hasselnøddekerner, 50 gram sukker og 25 gram mel?

Jeg skulle hilsen og sige at der altså bliver ret så mange nøddekurve af denne opskrift. 24 nøddekurve af en pæn størrelse blev der. Jeg ved ikke hvor mange gæster du får eller hvor sulten din familie er? :-9

Mine kurve kunne dog godt have været lidt større, men troede ikke at jeg ville kunne finde ud af at få dem løsnet fra bagepladen, mens de var lune, hvis de var alt for store?

Det gik faktisk ok, så lav gerne dine kurve lidt større. Så er der nemlig plads til mere is. Vi synes næsten, når nu der var så mange kurve, at vi var nødt til at få 2 hver til dessert. Og øhm. Vi var også nødt til at få nøddekurve til dessert dagen efter igen. Der var jo så MAAAANGE! Så absolut ikke et slanketrick, skulle jeg hilse at sige, at bage dobbelt-portion nøddekurve!

Her kommer opskriften på de lækre karamelagtige nøddekurve: 

Dette er den originale opskrift affotograferet fra min ældgamle Politikens Bagebog. Jeg lavede som sagt dobbeltportion, dryppede med smeltet chokolade på toppen og så reducerede jeg ingefærmængden til 1/4 tsk. og tilsatte 1 tsk vanillesukker istedet. Forestille mig ikke at ingefærsmagen ville være helt så god i nøddekurvene?? Prøv det endelig gerne af for mig, hvis du har lyst. Jeg hører meget gerne om dine erfaringer 🙂

Nødderne hakkes

Tilsæt smør i tern. Jeg brugte resterne af smørret fra julefrokostbordet. Det SKAL være rigtigt smør til de allerbedste kager. “Det er smørret der gør’et” – smørsmagen har stor betydning i kager!

Brug meget gerne din røremaskine, hvis du har en sådan. Det bliver en hård fast dej. Elpisker med dejkroge kan også bruges.

Form små valnøddestore kugler på en bageplade, måske en lille smule større. Ca. 6-7 stykker pr. bageplade. Tryk kuglerne lidt flade.

Kagerne bages i 8 minutter ved 175 grader varmluft. Hold øje med dem. Når de er brune i kanterne er de ved at være færdige.

Tag kagerne ud og lad dem afkøle et par minutter. Prøv at løsne dem lidt med en paletkniv. Når de er ved at være lidt stive, men stadig bøjelige kan du begynde at tage dem af og lægge dem på et glas eller en omvendt skål.

Hvis kagerne er blevet for stive, og ikke kan formes, kan de blive blødgjort ved at ryge tilbage til ovnen 1 minut igen.

Når bagepladen er frigjort, og kagerne lagt på glas, gør du en ny bageplade klar.

Nøddekurvene er kølet helt af efter et par timer. Hvis du stabler dem for hurtigt, kan der være fare for at kagerne hænger sammen. Læg dem på en bageplade med bagepapir når de har fået form, og lad dem afkøle helt færdige her.

Efter et par timer kan nøddekurve fyldes med iskugler. Lav evt. dine iskugler selv, men vi købte lækkert Carte D’Or is med pistacie og chokolade, vanille og bananasplit. Vi formede kugler, og lagde lidt frisk frugt i hver kurv. Jordbær og pærer. Kun moren her ønskede pærer i sine kurve, men det smagte altså GODT!

Chokoladen smeltede vi lige nogle sekunder i mikrobølgeovnen først. 15 sekunder af gangen og herefter omrøring. Så er der smeltet chokolade uden vandbad – en  effektiv og rationel chokoladeopværmningsmetode 😉

Chokoladen trækkes  i striber hen over is og jordbær. Du vil opleve at chokoladen straks stivner og det er det, der er meningen. Den bliver knasende sprød! 🙂

Nøddekurvene smagte fantastisk! En fin nøddeagtig karameagtig smag. Der var RIGELIGT med kurve! Helt til i dag (5 dage snere). Jeg spiste én i dag uden is i, bare “naturel”. De har været indpakket i en tætsluttende pose, men alligevel var de blevet lidt bløde. De smagte nu godt, også på 5 dagen, men de er nu allerbedst samme dag som de er bagt.

Du behøver ikke forme nøddekurve. Du kan lade dine kager flyde ud til almindelige kager, køle dem af og lægge dem sammen med smørcreme eller nougatcreme. Det ville også være rigtigt lækkert, men nogen her i familien havde bestilt “noget knasende, noget med is og noget med nødder og chokolade .Det er jo klart. Ønsker må man at efterkomme, især sådan en dag som denne. Der måtte is i kurvene.

Behøver jeg at sige at alle var glade og at kagerne blev et hit? 🙂

Dessertkurvene kan klart anbefales! Havde man haft lidt iskoldt flødeskum/eller sprøjtefløde til at putte på toppen havde det ikke været så dårligt. Det måtte vi tænkte os til men desserten var KLART fornem alligevel. …;-)

Velbekomme. Skal du snart have fest eller får du snart mange slikmunde at mætte, så var nøddekurvene måske et tip?

God weekend til dig fortsat. …

Mere inspiration

2 Kommentarer

 1. Piskeriset 6. januar 2013 af 11:33 - Svar

  Meget smukke og indbydende billeder! Jeg lavede også nøddekurve til nytårsaften for nogle år siden, og folk bliver så dejligt imponerede, når de finder ud af, at man selv har lavet dem 😀

  • Gitte Hansen 6. januar 2013 af 12:15 - Svar

   Tak kære Piskeris. Ja nøddekurvene ligner virkelig en million og jeg griner jo blot af mig selv. Tænk at jeg troede at mindst halvdelen ville knække. Næsten 30 nøddekurve var ihvertfald nok. 🙂
   Næste gang vil jeg prøve at samle nøddekagerne med creme i, har du en god ide til en creme måske?
   Jeg håber du er kommet godt ind i det nye år. Jeg føler interesseret dit stenalder-tema. Skægt med disse benspænd du giver dig selv 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar