Karamelbrud. Uhm her får du opskriften på lækre hårde karameller lavet med fløde og hasselnødder og salt.
Uhm lækre hjemmelavede flødekarameller med smør og piskefløde.
Skønne saltkarameller med nødder, der dog sagtens kan laves som klassiske flødekarameller uden salt – og nødder.
Disse karameller er hårde karameller, der brækkes i grove stykker som karamelbrud. Nærmest som bolcher, du kan sutte på.
Halløj de er lækre! Det er faktisk rimeligt adfærdsregulerende, at karamellerne er så hårde. Man kan ikke spise dem med stor hast, som de bløde fudge karameller.Smart! 🙂
Karamel-ideen, hvordan opstod den? Tja tjo, fordi der lige præcis var 2½ dl. fløde tilovers i denne karton. Oh la la FLØDEkarameller!
Dem må du prøve. Karamellerne er nemme at lave og konsistensen bestemmer du selv.
Hvis du gerne vil have bløde karameller, så koger du bare karamelmassen i kortere tid. Få tips i opskriften nedenfor.
Opskriften på de lækre karamelbrud får du lige her:
Karamelbrud hård karamel med fløde – få en god nem opskrift her
Ingredienser
- 250 gram sukker
- 25 gram smør
- 1 vaniljestang eller 1 spsk vaniljesukker
- 1 dl. glucosesirup eller almindelig sirup både lys eller mørk kan bruges
- 2½ dl. piskefløde
- ½ tsk. groft salt kan udelades
- Drys: 3-4 spsk hakkede ristede hasselnøddekerner du kan riste hasselnødder selv - giv dem 10 minutter i ovnen v. 125-150 grader varmluft og nulr skallen af. Lad nødderne afkøle helt
Sådan gør du
- Smelt sukkeret let ved svag/middel varme. Rør undervejs og vær obs. på at sukkeret ikke bliver for mørkt. Brug en grydeske af træ, silicone eller metal, de kan ikke smelte.
- Tilsæt smør
- Flæk vaniljestangen og bland vaniljemarven med lidt sukker og tilsæt
- Tilsæt sirup og lad karamellen koge op, forsat ved svag/middel varme.
- Tilsæt piskefløden i en tynd stråle, så den ikke når at afkøle sukkerblandingen for meget. Rør godt. Karamellen vil bruse op, når fløden kommer i, men det er kun de første par minutter. Tilbered stadig kun karamellen ved svag/middel varme.
- Nu skal karamellen boble og simre langsomt.
- Holder du gryden under konstant opsyn/omrøring, kan du godt skrue temperaturen lidt yderligere op, men pas på at sukkermassen ikke branker.
- Efterhånden begynder karamelmassen at tykne og når den slippe gryden og så er den ved at være færdig.
- Hvordan finder man ud af om karamellen er færdig?
- Du kan lave karamelprøven: dryp en smule karamel i en glas koldt vand, og kan du trille en kugle, er den ved at være fin. Lav også gerne karamelprøven ved at lægge lidt karamel på en kold tallerken. Kan du trille en fast kugle, er den som "traditionelle" flødekarameller". Ønsker du hårde karameller, som disse karamelbrud, skal de tykne mere.
- Du kan bruge karamel termometer. Traditionelle karameller er færdige, når massen når en temperatur på 122-125 grader. Hvis du vil lave hårde karameller, skal temperaturen være ca. 150 grader
- Min hårde hårde karamel kogte ved svag varme i 20-30 minutter. Hvis du ønsker en blødere karamel og/eller tilbereder ved højere temperatur, kan du nøjes med kortere tilberedningstid
- Beklæd en bageplade med bagepapir og hæld karamelmassen ud herpå. Brug grydeskeen til at trække massen ud med. Hvis du vil lave karamelbrud, skal de kun ca. være ½ cm tykke. Du kan også lave karamellerne tykkere
- Hak hasselnødderne groft og drys dem straks på den varme karamel sammen lidt groft salt. Tryk nødderne lidt ned i karamellen med grydeskeen
- Lad karamellen køle helt, før du brækker den i mindre stykker.
- Det gøres nemmeste ved at stikke i den med en skarp kniv eller hamre på den med en hammer
Noter
Smelt evt. lidt chokolade og fordel det på toppen af karamelbruddene
Hårde karameller er nemme og lækre – prøv en portion hjemmelavede flødekarameller
Karamellerne smager skønt med hasselnødder og salt på toppen. Hvis du koger karamellen til næsten 150 grader, bliver de næsten hårde som bolscher. Så holder de lidt længere i slikskålen. 🙂
Indrømmet. Det kan være lidt svært at finde ud af hvornår en karamel er færdigkogt.
Hvis du bruger mine tips nedenfor, så skal du nok kunne lykkedes med at få lavet nogle lækre karameller – med succes.
Hvordan finder man ud af om karamellen er færdig?
- Du kan lave karamelprøven: dryp en smule karamel i en glas koldt vand, og kan du trille en kugle, er den ved at være fin. Lav også gerne karamelprøven ved at lægge lidt karamel på en kold tallerken. Kan du trille, er den som bløde “traditionelle” flødekarameller”. Ønsker du hårde karameller, som brud, skal de tykne mere.
- Du kan bruge karamel termometer. Traditionelle karameller er færdige, når massen når en temperatur på 122-125 grader. Hvis du vil lave hårde karameller, skal temperaturen være 150 grader-
- Min hårde hårde karamel kogte ved svag varme i 20-30 minutter. Hvis du ønsker en blødere karamel og/eller tilbereder ved højere temperatur, kan du nøjes med kortere tilberedningstid
Når du laver lækre flødekarameller, så skal du da bruge rigtigt smør, synes jeg. Det giver klart den bedste smag.
Jeg brugte glucosesirup, som er godt at bruge til karameller og bolscher, fordi det forhindrer krystallisering.
Siruppen kan du købe i alle store supermarkeder, men kan du ikke opdrive det, så kan du sagtens bruge helt almindeligt sirup. Både lys og mørk kan bruges.
Jeg havde nogle færdigristede hasselnøddekerner jeg kunne bruge. Det er dog nemt at lave dem selv i ovnen.
Sådan rister du hasselnødder i ovnen:
Rist hasselnødderne i ovnen i ca. 10 minutter v. 125-150 grader varmluft. Når hasselnødderne er ristede, kan skallen så fint nulres af.
Hakkede hasselnøddekerner klar til at blive drysse ud på den varme karamel.
Lækre lækre karameller! Jeg elsker de hårde bolscheagtige karameller.
Fordelen, i forhold til fudge, er, at man ikke spiser så mange så hurtigt, simpelthen fordi, at det kan man ikke 😉
Jeg har drysset karamellerne med groft salt, fordi salte flødekarameller bare smager så godt!
Hvis du er lidt skeptisk, så kan du f.eks. nøjes med at drysse lidt salt på et lille hjørne, første gang. Jeg er sikker på at du bliver fan herefter! 🙂
Jeg fandt min fineste godte-dåse og fyldte madpapir i bunden og lagde karamellerne lagvis, efter afkøling.
Uhm lækre og nemme karameller!
Prøv dig lidt frem med konsistensen. Er du til hårde/bløde karameller? Det er nemt at finde ud af, hvis du laver karamelprøven undervejs.
Prøv også gerne forskellige varianter. Du kan tilsætte chokolade eller lakrids i stedet for hasselnødder og salt. Udforsk og afprøv gerne forskellige karamel-varianter 😉
Uhm lækre karamelbrud!. Dem må du prøve.
På bloggen finder du en masse andre opskrifter på flødekarameller – du kan se dem alle her eller kigge med nedenfor
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Hej Gitte
Kunne du ikke fortælle mig, hvilke kager det er, som er på billedet i din header på forsiden ?
Det ligner måske lidt kanelsnegle ?
Tak og mange hilsner Marie 🙂
Hejsa. Fik lyst til at lave flødekarameller, men jeg kan ikke læse mig til hvornår fløden skal i.. ;))