Karbonader, bearnaise og ærter – lynhurtig fastfood

  • Karbonader, ærter og bearnaise

Karbonader, ærter og bearnaise

Tirsdag og en overambitiøs plan om at lave gullash. Det holder bare ligesom ikke, når man først er hjemme 18.45 vel?

NÅ. What to do? Jeg kiggede dybt i supermarkedets køledisk kl.18. Hvad gør man hvis man vil servere lynhurtigt rimeligt sundt fastfood, som kan mætte en familie på 4 med to meget sultne teenagere?

Pap-pizzaer får du mig aldrig til at købe, heller ikke selvom jeg er virkeligt sent ude.

Det tog mig 10 minutter at finde 1 kilo hakket svinekød, pommes frites og frosne ærter. Bearnaise var på lager hjemme (Jensens Bearnaise er det bedste købebearnaise hvis du spørger min familie).

Den lynhurtige tirsdagsmenu blev:

Karbonader, ærter, pommes frites og bearnaise:

Karbonader, ærter og bearnaise

Udenfor butikken var klokken blevet mange, poserne tunge og maven rumlende. Forude ventede en lang cykeltur. Pludselig stoppede en bil ved min cykel. Naboen. Vores sødeste naboer. “Skal vi ikke tage dine indkøbsposer med hjem, vi kører jo lige forbi?”

JO TAK – hvilken fryd og glæde, uden 100 kilo indkøbsvarer kunne cyklen jo pludselig flyve. Gode naboer er GULD 🙂

Hjemme 18.45. Ovnen blev tændt. Lynhurtigt. Pommes frites’ene blev kastet ind. Indrømmet. Sådan en dag bliver det altså købefritter. Ovnen blev fyret op på 225 grader varmluft. Skal det gå virkelig hurtigt må ovntemperaturen skrues op på “fuld knald”. Gør du det, skal du dog være forberedt på at vende kartoflerne ofte.

Karbonaderne blev paneret i æg og rasp og kom hurtigt på panden.
Karbonader, ærter og bearnaise

1 kilo hakket kød blev udmålt efter milimeterdemokrati. Alle her i huset elsker karbonader og de store teenagere får julelys i øjnene når de får lov til at spise to store pr. mand. Farsen udmåles nøje, så ingen bliver snydt. Jeg bruger en kniv og skærer firkanter, presser karbonaderne flade og panerer.

2015-04-14 18.55.07

Brug rigeligt smør og krydr godt. Vend karbonaderne flere gange undervejs. 
Karbonader, ærter og bearnaiseIntet stikker sprøde lækre karbonader, i hvert fald ikke hvis man spørger mine teenagere. De kom hjem da karbonaderne var på panden: “Wow – karbonader! Dagens lyspunkt! Mor det er da dagens bedste nyhed!” Jeg fik ligefrem et kram? Tænk at være mor, og arbejde til vildt sent, og så alligevel blive krammet og skamrost for den fastfood der bliver lavet? Det kaldes vist mor-win 🙂

Karbonader, ærter og bearnaise

Manden kom også sent hjem, men pludselig gik alt alligevel op i en højere enhed. Bordet blev dækket. Karbonaderne vendt en sidste gang. Ærterne blev lavet færdige i mikrobølgeovnen, bearnaisesaucen varmet. Så var der serveret. Alle var snakkende, glade, fortællende, åbne, imødekommende. Hvor er det SKØNT at komme hjem til familien og lige den time, hvor vi sætter os til bordet og sammen åbner sluserne, er den allerbedste time på hele dagen 🙂

Købepommesfrites – i dagens udgave som krydrede spiral-pommesfrites. De forsvinder som dug for solen, når jeg køber dem, men der er dobbelt så mange kalorier i som i almindelige pommes frites, så jeg køber max. 1 pose. De er på ration og bliver nøje fordelt  (milimeterdemokrati gælder også hér)

Karbonader, ærter og bearnaise

Jep med to meget sultne teenagere skal der faktisk to poser pommes frites til her i huset, næsten 1 kilo ærter spiste vi også og ja 1 kilo hakket svinekød. Ok der er også til et par frokostbøtter til i morgen, men ja jeg kan stadig trække på smilebåndet når jeg tænker på, at før vi fik børn kunne ½ kilo hakket svinekød række til 2-3  dage 🙂

Kl. 19.30 blev der råbt “Så er der maaaad” – og sikke en sværm der blev ved kødgryderne. Karbonadeduft lokker teenagere til, så ved du det 🙂

Jublen ville ingen ende tage. “Fedt vi slap for gullash – kan du ikke også komme sent hjem i morgen??” 😉

Jo spurgte man mine unger kunne de spise karbonader hver dag, og indrømmet,  tirsdagens menu var bestemt anbefalelsesværdig, især når man tænker på, at vi alle kom hamrende sent hjem. Virkelig et godt alternativ til pappizzaer.

Karbonader, ærter og bearnaise

Hvorfor skriver jeg overhovedet en karbonadeopskrift til dig, med simple købefritter og købebearnaise?

Jo hverdage er der måske også flest af i din familie? Hos mig kommer du jo med både når der er hverdag og når der er fest, og ja that’s life. Hos os er der nogle dage ekstremt hurtige hverdagsmenuer på matriklen.

Måske du mangler en ide til et hurtigt mættende og rimeligt sundt måltid der kan laves klar på  tre kvarter alt incl.? Sundt og sundt, tja, tjo men 1 kilo ærter tæller vel også? 😉

Jeg vil ile til køjs. Jeg skal være frisk i morgen. Jeg skal undervise kolleger på en workshop i morgen tidlig, drøne rundt og hjælpe søde bibliotekslånere og knokle med min alen lange to-do-liste på kontoret bagefter.

Jeg er SÅ glad for mit arbejde og får virkelig kam til mit hår som bibliotekar. Jeg arbejder/nørder med hardcore formidlingsopgaver, hjemmeside, artikelskrivning, undervisning, databaser og licenser. Jeg har skønne dygtige vidende og videbegærlige kolleger. Vi har en fantastisk ping-pong fra tidligt til sent – I love it. 🙂

Tror du at bibliotekarer kun langer bøger over disken fra morgen til aften så tro om – der foregår tonsvis spændende ting i kulissen – du skulle bare vide! 🙂

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Jenny 21. april 2015 af 19:36- Svar

    Elsker dine indlæg om hverdagsmad

    • Gitte Hansen 21. april 2015 af 20:48- Svar

      Hej Jenny
      Tusind tak skal du have – dette indlæg var der dog vist næsten intet nyt i, men dejligt hvis det alligevel kunne give lidt inspiration. Tusind tak for din søde hilsen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar