Kartoffelgratin med bacon og ost

  • Kartoffelgratin med bacon og ost

Kartoffelgratin med bacon og ostLivstegn fra mig til dig. Det er med hiv og sving at indlægget bliver skrevet, men i dag skal du altså høre om den kartoffelgratin der blev lavet i sidste weekend.

Retten vil vække jubel i din familie, og kan fungere fint som hovedret, men der skal skrælles mange kartofler så. Mange.

Retten er god hvis man er til det salte køkken – og især god hvis man – som jeg – har brug for at få blodtrykket i vejret med ekstra salt i kosten. (Bare øv, at det kniber med appetitten).Kartoffelgratin med bacon og ostHvis du vil have livstegn og sygeupdate fra den svækkede, kan du læse mere nedenfor. Hvis du vil springe direkte til kartoffelgratin-opskrift, hopper du bare på her:

Kartoffelgratin med bacon og ost
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug ialt
 
Kartoffelgratin med ost og bacon
Forfatter:
: Billig hverdagsmad
: Dagens ret
Portioner: 4 pers.
Det skal du bruge:
  • 2 kilo revne kartofler
  • 2 store revne løg
  • 4 fed pressede hvidløg
  • 200 gram bacon i tern
  • 2 dl mælk/fløde
  • 100 gram revet ost (eller gerne mere)
  • Salt/peber
  • 1 tsk tørret paprika
  • 10 gram smør
Sådan gør du:
  1. Riv kartofler og løg. Brug gerne minihakker/køkkenmaskine.
  2. Hæld kartofler og løg i et stort smurt ildfast fad. Brug evt. gerne to fade, så større overflade, jo sprødere gratin.
  3. Bland med friskpressede hvidløgsfed.
  4. Tilsæt bacontern, kryddderi og revet ost. Bland godt.
  5. Hæld mælk/fløde ved. Fløde bliver en tand for meget tænker jeg, mælk var fint.
  6. Læg smørklatter på toppen. Brug gerne en ostehøvl, til at "høvle" tynde smørskiver.
  7. Gratinér kartoffelfadet i ovnen minimum 45 minutter v. 175 grader varmluft, eller til toppen er gylden og sprød.
  8. Servér gerne med en grøn salat til.

DSC_8300Retten er ultralet at lave, og smager lækkert, men er jo ikke den sundeste. Riv evt. gerne gulerødder eller andre rodfrugter i, det tror jeg vil smage lækkert og vil også gøre retten sundere?

Her ser du hvor let det er at lave retten:

Kartoffelgratin ved jeg ikke om retten kan kaldes, men skal vi ikke bare sige den hedder det? Måske der kræves æg før det er en gratin? Jeg er blevet god til at sige pyt – også i gratinsammenhæng.Kartoffelgratin med bacon og ost

Skal du også en dag springe over hvor madgærdet er lavest, er dette en nem menu. Både at fremstille og købe ind til.

Jeg håber du har en god stor minihakker eller en køkkenmaskine til at  hjælpe dig, for du bliver lam i armen af at rive alle de kartofler på et rivejern.

Jeg lover dig, at det er alle anstrengelserne værd 🙂Kartoffelgratin med bacon og ost

Velbekomme dig/jer og her lige en hyggelig hilsen fra Kallehunden. Åh hvor den nyder efteråret foran brændeovnen og i sofaens tæpper. 🙂2015-10-02 19.10.27

Mere inspiration

12 Kommentarer

  1. Mia 25. april 2017 af 14:33- Svar

    Det ser lækkert ud.
    Jeg tænker på, om kartoflerne skal være rå og om baconen skal være stegt, inden det kommer i fadet? 🙂

    • Gitte Hansen 26. april 2017 af 21:08- Svar

      Hej Mia
      Det er helt rå kartofler og helt rå bacon. Kartoffelfadet skal jo have rimeligt lang tid i ovnen, så alt steger færdigt i et. God fornøjelse med retten 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Poul-Erik Jacobsen 17. november 2015 af 22:06- Svar

    Jeg vil bare ønske dig RIGTIG GOD BEDRING….??????

    • Gitte Hansen 18. november 2015 af 20:38- Svar

      Tusind tak Poul-Erik men heldigvis er jeg kommet mig og har det rigtigt fint i dag. Dejligt alligevel at blive mindet om “tunge dage” – så sætter man nemlig ekstra stor pris på hverdagen. Man skal være glad og taknemmelig hvis man har et godt helbred. Tak for din hilsen og håber du synes om gratinen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Jenny 17. oktober 2015 af 17:00- Svar

    God bedring.
    Jeg tænker, at man kan erstatte kartoflerne med selleri eller blomkål, og få en ok sund ret ud af det (jeg er IKKE på lchf, synes bare det lyder godt). Mht kartoffelgrød, så betyder sorten meget, nogle koger ud, andre beholder fasonen. Ren mælk skal evt. Have lidt jævning, og mere salt.

    • Gitte Hansen 17. oktober 2015 af 21:12- Svar

      Hej Jenny
      Tak for de – som altid – gode ideer du kommer med – god ide at tilsætte grøntsager.
      Ja du har ret i at kartoffelsorten betyder en del, tror dog at fløde ville have jævnet retten mere end mælk, men jeg synes altså den blev for fed så. God ide med jævning. Tak for dine tips – som jo hermed nu er givet videre 🙂
      Mange hilser
      Gitte

  4. Låvise 10. oktober 2015 af 20:01- Svar

    Kram til dig – du er så sej at du visker dine sårbar side. Håber snart du er ovenpå igen

    • Gitte Hansen 10. oktober 2015 af 20:38- Svar

      Tusind tak Låvise. Det var sødt sagt. Håber også snart jeg er på toppen igen 💙
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Elin 10. oktober 2015 af 19:35- Svar

    Kære Gitte.
    Jeg håber, de snart får styr på blodtrykket, så du kan komme på højkant igen. Vi savner bloggen, men venter selvfølgelig på, at du kommer frisk tilbage 😘

    • Gitte Hansen 10. oktober 2015 af 20:34- Svar

      Hej Elin Tusind tak og dejligt du
      /I har tålmodighed :mrgreen:
      Mange hilsner
      Gitte

  6. Maria 10. oktober 2015 af 18:41- Svar

    Forsøgte med opskriften her til aften, men det endte med at være en kartoffelgrød uden nogen sønderlig smag… Ærgerligt! Det så ellers så lækkert ud på billedet 🙂

    • Gitte Hansen 10. oktober 2015 af 20:32- Svar

      Mystisk? Gav du retten tid nok, og smørklatter på toppen? Det forstår jeg slet ikke? Øv da, prøv at sætte fadet en tur i ovnen igen, måske lidt ekstra krydret? Rigtigt ærgerligt da, håber du vil prøve forsøget igen.
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar