Klassisk forloren hare med bacon og flødesauce

 • Forloren hare, hasselback kartofler og flødesauce

Forloren hare, hasselback kartofler og flødesauce

Det var en søndag i eftertænksomhedens tegn. Terror, skyderier og angreb på det trygge danske samfund og vores ytringsfrihed, slog mig ud af kurs. Jeg har været oprigtigt ked af det og følelsesmæssigt berørt og jeg har lige skullet finde balancen igen; hvordan kommer man tilbage til et normalt liv efter dette chok, hvordan genfinder man glæden i hverdagens små banaliteter når trusselsbilledet banker på?

Jeg har delt mine tanker på bloggens Facebook-side – tak fordi jeg igen må bruge bloggen som ventil og “kanal” og få afløb for mine tanker og følelser. Mange har kigget forbi på FB i dagens løb ; jeg tror at mange af os har gået fortvivlede rundt om os selv i dag, afmægtige og uden evne til at handle os ud af ulykken. <3

Forloren hare, hasselback kartofler og flødesauce

Vi samlede os om et godt måltid mad her til aften. Fandt tryghed i mormormad- en oldschool-ret, som der ikke er lavet om på, heller ikke selvom verden har forandret sig siden igår. Der er kommet ridser i lakken og i idyllen, men flødesaucen bestod, og bacon på den forlorne hare skaber stadigvæk lykke og vil, hvis man spørger mig, sagtens kunne skabe mere fred i verden <3

Forloren hare, hasselback kartofler og flødesauce

Dette var den nemmeste forlorne har jeg nogensinde har lavet, forberedelserne tog 10 minutter og “haren” er meget nem at købe ind til; ingredienslisten er nem og overskuelig 😉

DSC_1889

Til den forlorne hare fik vi flødesauce, tyttebær og ovnbagte grøntsager. En lækker søndagsmenu – og der er rester nok til i morgen også. Fedt med nemme madrester på en mandag!

Her kommer opskriften på:

Klassisk forloren hare med bacon, flødesauce og hasselbackkartofler:

Du skal bruge (4 personer i 2 dage):

Forloren hare:

1 kilo hakket svinefars

3 dl. havregryn

3 æg

2½ dl. mælk

2 dl. hvedemel

1 tsk salt

1 tsk peber

1 pakke bacon i strimler

Ca. 1 liter kogende vand – tilsættes undervejs til stegefadet.

Flødesauce: Stegesky, kulør, 1/4 liter fløde smages til med salt, peber og tyttebær.

DSC_1891

Ovnbagt grønt: 8 gulerødder i stave, 4 rødløg i både, 2 peberfrugter i strimler, 4-5 spsk. olie, hvidløgspeber, salt

Hasselbackkartofler: 2 kilo kartofler, olie, salt/peber.

Forloren hare, hasselback kartofler og flødesauce

Sådan laver du klassisk forloren hare med flødesauce, hasselbackkartofler og bagte grøntsager:

 • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
 • Skræl kartoflerne og skær riller i. Pensl med olie og drys med krydderier. Sæt kartoflerne i ovnen og bag mindst 1 time.
 • Forbered den forlorne hare:
 • Rør farsen med æg, mælk, havregryn, hvedemel og krydderier. Alle ingredienser piskes godt sammen.
 • Form en forloren hare i et ildfast fad. Drys med lidt ekstra salt og peber øverst.

Forloren hare, hasselback kartofler og flødesauce

 • Vikl bacon om haren og stop det godt indunder, så den ikke slipper undervejs.
 • Steg den forlorne hare 45-60 minutter i ovnen sammen med kartoflerne. Efter et kvarters stegetid tilsættes lidt kogende vand til stegefadet. Tilsæt lidt mere undervejs, så “haren” ikke steger tør. Vandet gør den “saftig” og giver dig mulighed for at lave den lækreste sauce. Haren er færdig når den er sprød og gylden.
 • Bagte grøntsager: Gør grøntsagerne klar, vend med olie og krydderier og bag ½ time sammen med kartofler og den forlorne hare. Thank god for en varmluftovn med plads til MEGET!
 • Flødesauce: Hæld stegeskyen over i en gryde undervejs og tilsæt nyt vand til stegefadet. Det er en god metode, hvis du skal lave meget sauce. Mine teenagere og min mand spiser MEGET sauce, så jeg må strække den alt det jeg kan.
 • Jævn saucen og smag til med fløde og tyttebær.
 • Gør klar til at servere din mormor-ret og husk at servere tyttebær til:

Forloren hare, hasselback kartofler og flødesauce

Den nemmeste forlorne hare ever! Jeg plejer jo ellers at sværge til min yndlingsopskrift på forloren hare, hvor der er sennep og revne kartofler i. Den bliver også superlækker, men jeg spurgte familien rent ud om dagens forlorne hare og kommentarerne var: “Denne smager ligesom mere klassisk”, “Denne smager godt, sådan ville man have fået den serveret på en kro, et plejehjem eller et hospital?”  (jeg var lidt i tvivl om jeg skulle tolke dette positivt?) 😉

DSC_1887

Min mand og min søn kastede bare mad ind og overhørte i første omgang mine spørgsmål. Det tolker jeg som gode tegn? At der blev øst mad op 2-3 gange er vel også et succesparameter?  🙂

Nem og lækker søndagsmenu, der gav en dejlig duft af mormormad i huset. En duft vi trængte til, en duft der gav tryghed og en følelse af “det nære”, det hjemlige, kærlighed, trygge rammer og alt det gode i livet, en følelse af noget der kan “passe på os” når utrygheden banker på udenfor døren. Er jeg mon den eneste der har haft brug for ekstra tryghed i dag? Jeg tror det næppe.

Forloren hare, hasselback kartofler og flødesauce

Helt passende at servere mormor-mad på sådan en dag tænker jeg <3.

Kald mig bare naiv, men jeg har stadigvæk et brændende ønske: Kunne verden bare blive et bedre sted, hvor vi alle kan få lov til at leve et fredeligt liv i lykke og harmoni. <3

Jeg har bidraget til verdensfreden i køkkenet i dag – skabt glæde, jubel og harmoni. Jeg har bagt store lækre bløde boller og en lækker forloren hare. Hvis vi bare alle sørger for at sætte et positivt aftryk, dér hvor vi er,  må verden da kunne blive et bedre sted? <3

Forloren hare, hasselback kartofler og flødesauce

Mere inspiration

10 Kommentarer

 1. Kathrine Rex 25. februar 2015 af 07:45 - Svar

  Hej Gitte.
  Selv tak for al den gode inspiration!! 🙂
  Jeg tror også at den Forlorne hare snart skal på madplanen igen, dog med havregryn i stedet for rasp – jeg synes tit det fungerer bedre.
  Hvis du savner lidt inspiration til din egen madplan kan jeg anbefale Indiske hakkebøffer fra Arla og nu din søn er så glad for sovs vil jeg nok anbefale dig selv at lave den evt. med en blanding af kokosmælk (de bruger deres egen færdige mælkesovs) 😉

  • Gitte Hansen 27. februar 2015 af 18:21 - Svar

   Hej Kathrine
   Tak for supergode ideer! Vil da også snige havregryn med i “haren” næste gang. Det plejer jeg indimellem at gøre, men synes rasp opløses bedre. Prøver lidt havregryn alligevel.
   Jeg vil tjekke Arla ud – de har rigtigt mange gode opskrifter. Jeg abonnerer på deres ugeplan, som kommer i min indbakke. Der henter jeg også meget god inspiration. Tak for sovsetip!
   God fornøjelse i køkkenet fortsat 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Kathrine Rex 24. februar 2015 af 07:48 - Svar

  Hej Gitte.
  Mange tak og selv tak for inspiration!!
  Enten bruger jeg 1 dl bouillon og 2½ dl creme fine – hælder først bouillon ved og efter de 15 min. tilføjer jeg creme fine og ribsgele (så står jeg heller ikke tilbage med ½ dl creme fine, som jeg ikke kan bruge til noget – stop madspild 😉 ). Ellers kan jeg også finde på bare at bruge 2 bøtter creme fine – 1 creme fine til at starte med og den næste tilføjes efter de 15 min. sammen med ribsgele.
  Hvis det skal være rigtig godt bruger jeg den på 7%
  Det er rigtigt at der måske ikke bliver så meget sovs, men mængderne er fine til min familie, og man kan måske ikke kalde det sovs men mere sauce 😉
  Det kan godt være at jeg bliver nødt til at lave sovs i gryde, når min dreng nærmer sig teenagealderen, så der er sovs nok, men den tid den sorg 😉

  • Gitte Hansen 24. februar 2015 af 20:58 - Svar

   Hej Kathrine

   Tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig med al den gode feedback. Lyder rigtigt lækkert. MÅske jeg skulle prøve det næste gang jeg laver forloren hare? (selvom min søn nok vil kigge skuffet efter sovsegryden – er du vimmer hvor kan en 16-årig stor knægt sætte meget sovs til livs 😉
   Tusind tak for dine gode ideer og hyggeligt med en hilsen fra dig igen
   God aften til dig
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Kathrine Rex 23. februar 2015 af 10:03 - Svar

  Rigtig godt forslag til grønsagstilbehør, som kan bruges hele året 🙂
  (Det er ikke altid nemt at finde på noget som en lille dreng på knap 2 år kan og vil spise – han har været rigtig lang tid om få sine tænder og de er der ikke allesammen endnu)

  Min mor har altid lavet Forloren hare af hakket oksekød og derfor kan jeg ikke forestille mig andet (- og selvfølgelig sammen med hasselbackkartofler). Prøv det!!
  Opskriften er fra “Bogen om hakket kød” af Lotte Haveman: 500 g hakket oksekød, 2 tsk. salt, ½ tsk. ingefær, ½ tsk. tør gul sennep, 1 æg, 1 finthakket/revet løg, 4-6 spsk. bouillon/vand, 3 spsk. rasp, 1 pk. bacon, Sovs: 2 dl. bouillon, 1 dl. fløde, 1-2 tsk. ribsgele
  Rør farsen sammen, form den til et aflangt brød, læg det i er ildfast fad/lille bradepande, Læg bacon skiverne tæt sammen oven på brødet. Sæt fadet i ovnen ved 225 grader i 15 min. Hæld bouillon og fløde ved. Skru ned til 175 grader og steg videre i 40-45 min. Sigt stegeskyen og lav verdens bedste sovs af den. Brug ribsgele efter behag.
  (Jeg sigter ikke stegeskyen, men lader den bare være i fadet, fordi jeg ikke gider det ekstra besvær og opvask og den er derfor lavet af 1 dl bouillon og 2 dl fløde (creme fine) – familien brokker sig ikke, så derfor “dovenskaben længe leve!!”)

  • Gitte Hansen 23. februar 2015 af 20:50 - Svar

   Hej Kathrine
   Tusind tak for din hilsen og dit fine indlæg med en ny lækker opskrift på forloren hare. Den skal helt sikkert prøves, tror den vil smage lækkert med oksekød. Den er noteret og den vil jeg prøve!
   Interessant med saucen, hvordan jævner du den hvis du ikke hælder den op i en gryde? Det er ikke m eget væde, når den ikke at fordampe? Bliver der sauce nok?
   Tusind tak for dit bidrag og din hilsen – du er med til at gøre bloggen så meget bedre, da alle kan læse med her og få gode ideer. TAK
   God fornøjelse i køkkenet fortsat
   Mange hilsner
   Gitte

 4. jette Kristensen 16. februar 2015 af 12:58 - Svar

  Hej
  tak for god inspirationskilde ,jeg ville spørge ,når du nu har 3 ting i varmluft oven ,hvor stiller du så hvad ? i ovnen
  Mvh Jette

  • Gitte Hansen 16. februar 2015 af 21:15 - Svar

   Hej Jette
   Tusind tak for dine søde ord 🙂
   Jeg har som regel altid min ovn stående på 175 grader varmluft. Det er som regel en fin temperatur, også selvom jeg har 2-3 plader inde af gangen. Nogen gange hæver jeg temperaturen til 200 grader.
   Håber det er svar nok?
   Mange hilsner
   Gitte

 5. Solvejg 15. februar 2015 af 22:58 - Svar

  Ja, mærkelig dag har det været, man har bekymrings knude i maven.
  Forloren hare – ikke dårligt – dejlig tilbehør. Vi har også fået Hasselbagte kartofler i weekenden. De var næste gået i glemmebogen herhjemme.
  Når jeg laver hare, så kommer jeg ikke vand ved, men varm mælk hvori der et opløst en bouillonterning. Det syntes jeg giver mere smag til sovsen.
  VH
  Solvejg

  • Gitte Hansen 16. februar 2015 af 21:17 - Svar

   Hej Solvejg
   Ja vi er mange der er berørte af situationen – det er grimt når sådan noget sker.
   Livet går videre også i vores køkkener. Tak for god inspiration – og godt fif med bouillon og mælk. Det prøver jeg næste gang. 🙂
   Mange hilsner
   Gitte
   P.S: Så dejlgit med en hilsen fra dig igen. Tak

Læg en kommentar