Kog en dåse : Verdens nemmeste karamel

Man skulle tro det var løgn. At noget kan være så let. At man kan trylle den lækreste karamel ved blot at sætte en gryde vand på komfuret. Men det passer!

Den er god nok!

Man KAN altså lave verdens nemmeste karamel ved at koge en dåse!

Køb kondenseret mælk (fås i de fleste større supermarkeder og nogle gange som spotvarer i discountbutikkerne). Sænk en dåse i en gryde vand. Dåsen skal være helt tildækket med vand. Sæt gryden i kog og lad dåsen simre i 3 timer.

Tip : Tag papiromslaget af dåsen inden kogningen. Så slipper du får at få limklister  og papirsmulder i gryden.

Afkøl i mindst 1 time og som ved et forunderligt mirakel er der den lækreste karamel når du åbner dåsen.

Det passer! Tro mig! Duften og smagen er himmelsk! 🙂

Karamellen kan du bruge som karamel på is, pandekager eller som det perfekte smørepålæg på en nybagt bolle.

Er nødt til lige at fortælle en historie. Vi har i mange år rejst på sommerferie i Norge. Når vi er udenlands elsker vi at gå på raids i de lokale supermarkeder og afprøve specialiteter. Sjove glas og konservesdåser med nationalt særpræg. Nyt, sjovt og som oftest lækkert indhold.

I Norge faldt vi på denne måde over Hapå!

Karamelsmørepålæg som vi ret hurtigt blev afhængige af. Så afhængige at vi købte 10 glas med hjem. Så afhængige at vi blev desperate da det sidste glas var tømt. Skrig! Der er ikke mere Hapå! Hvad gør vi så? Vi skriver da til producenten (Nestlé) for at spørge om Hapå ikke vil kunne komme på danske hylder!

Spændt ventede vi og stor var ærgelsen da der kom negativt svar. Man forventede ikke at der ville være et dansk marked for Hapå! ØV! Der gik Nestlé lige glip af nogle potentielt gode kunder!

Det har betydet at vi hver gang har hamstret Hapå når vi er i Norge, men lagret slipper jo hurtigt op….

STOR var glæden derfor da jeg åbnede den kogte afkølede dåse kondenserede mælk. Kan I gætte hvad det var vi havde fremstillet i den boblende gryde, helt uden at vide det?

VI HAVDE FREMSTILLET VORES EGEN HAPÅ! 

Jubii!

Vi vil faktisk gå så vidt som til at sige, at vores egen Hapå smager bedre end Nestlés variant!

Ha! Nu kan vi da bare selv! Ta’ den!  Nestlé! 🙂

Prøv at lav Hapå til din familie. Du vil opleve at den vil hitte på morgenbordet. Vi serverede den i julen til julegæsterne og vupti var glasset tomt. Den eneste fejl man kan gøre når man koger dåsekaramel er at nøjes med at koge en enkelt dåse. Kog to med det samme. De forsvinder som dug for solen. 🙂

Nestlé skriver “Hapå smaker ustoppeligt godt på nybakt brød”. Det passer! Det er der, den hitter for mig, men drømmer alligevel om kage med karamel i, om is med karamel i. Måske du hér har karamellen til desserten nytårsaften?

Udnyt at du nu har god tid nu til at simrekoge din egen karamel og husk : Kog to dåser nu du alligevel er i gang 🙂

Lige nu fås to dåser kondenseret mælk på tilbud i Kvickly for 35 kroner. Som sådan er det ikke dyrt. Der bliver et stort glas smørepålæg af en dåse, så det er langt billigere end Nutella (og smager dobbelt så godt!)

Kast dig endelig ud i karamel-projektet. Det er nemt at koge en dåse 🙂

Mere inspiration

18 Kommentarer

  1. britt spurre pedersen 9. november 2016 af 20:14- Svar

    Man kan tage til Sydamerika og købe dulche de letche . …eller til Holland og købe smeerbare Karamelpasta/Caramelpasta. Det er super lækkert….som det man laver selv. Ikke dyrt i Holland og de hollandske supermarkeder bugner af spændende ting! Så vidt jeg husker, kan man også få det i Tyskland. ☺?☺

    • Gitte Hansen 9. november 2016 af 21:20- Svar

      Hej Britt

      Ja vores nabolande har rigtigt fået øjnene op for det lækre karamelpålæg. Vi blev første gang præsenteret for den i Norge, med produktet “Hapå”som Nestlé producerer. Jeg har spurgt om de ikke har lyst til at sælge det i Danmark, men desværre. Urtekram har en version dulce du leche, men ellers må man jo koge sin egen dåse. Det kan jo heldigvis også lade sig gøre 🙂
      Jep er også fan af de hollandske supermarkeder. Man kan godt fornemme at det er en gammel kolonimagt -spændende indflydelse fra andre lande. God godt snart til Amsterdam igen. Tak for din gode historie 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Christina 8. november 2016 af 00:30- Svar

    Kom dåsen i Sous Vide ved 80 g i 8 timer. Så er den perfekt.

    • Gitte Hansen 8. november 2016 af 19:25- Svar

      Hej Christina
      Godt tip, hvis man altså har en Sous Vide. Er du glad for din?
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Rikke Karstensen 6. juli 2016 af 15:35- Svar

    Dåser er ikke beregnet til at koge. De afgiver forurenene stoffer!.

    • Gitte Hansen 7. juli 2016 af 18:54- Svar

      Hej Rikke
      Det er meget muligt du har ret. Jeg har læst forskelligt om det og nogle fraråder, nogle gør ikke. Fint du lige pointerer at der kan være noget om det. Jeg vil lade det være op til folk selv om de vil koge karamellen i dåse eller ej. Jeg har ikke prøvet at tømme dåsen for indhold og koge op særskilt, men det tænker jeg da sagtens, at man kan. Har du forsøgt dig med det?
      Tip gerne om et godt råd og et godt alternativ
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Kerstin nielsen 22. august 2015 af 05:31- Svar

    Hej Jeg fandt dem i min Netto nedsat til 5 kr. Og tog alle 3 .
    Glæder mig til at skulle åbne en.
    Kerstin

    • Gitte Hansen 22. august 2015 af 07:54- Svar

      Heldige heldige dig. Jeg tjekker Netto!
      Spændende projekt, skriv gerne hvordan det går 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Kerstin nielsen 20. august 2015 af 22:01- Svar

    Jeg har købt nogle dåser kondenseret chokolade mælk , kan den også bruges til at lave chokolade smørrepålæg som den alm. kun med mælk.

    • Gitte Hansen 21. august 2015 af 09:42- Svar

      Heldige dig og sikke da et godt spørgsmål. Har aldrig prøvet den variant, og ved faktisk ikke om den er færdigkogt? Står det mon på? Prøv vil jeg sige, tror det bliver rigtigt godt. Lækkert, som Nutella vel?
      Rigtig god fornøjelse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

    • Gitte Hansen 21. august 2015 af 22:33- Svar

      Hej Kerstin
      Heldige dig. Disse dåser har jeg også været på udkig efter, men har endnu ikke fundet dem. Jeg tror dåsen skal koges først, medmindre andet er anført. Nogen af de dåser man kan købe er færdigkogte, så jeg ved ikke helt?
      Jeg kan forestille mig at det bliver ligesom Nutella – eller endnu mere karamelagtigt. Ikke dårligt! 🙂
      Rigtig god fornøjelse med din karamel
      Mange hilsner
      Gitte

  6. Camilla 25. juni 2015 af 17:26- Svar

    Gitte, du, er min redning. For mange år siden var jeg på ski tur i Norge og vi fik det BEDSTE smørepålæg på vores toastbrød karamel/ vanilie og chokolade kan ikke huske om der var flere slags???.har ledt efter det i ca 15 år på nærmest alle hjemmesider for at kunne købe det hjem, men uden held. Så nu vil jeg prøve dette og tusinde tak for dit opslag så familien kan smage ” guld på tungen”
    Mvh camilla

    • Gitte Hansen 25. juni 2015 af 22:02- Svar

      Lyder fantastisk. Det må være HAPÅ du tænker på? Vi er også helt vilde med det og storkøber det også når vi er i Norge. 🙂 Dejligt vi også kan lave vores eget HAPÅ når vi bliver desperate herhjemme i DK. Dejligt at jeg kunne være din redning 🙂
      God fornøjelse med karamellen
      Mange hilsner
      Gitte

  7. Nemme, smukke påskeæg farvet med rødkål | mere af det gode 30. marts 2015 af 13:59- Svar

    […] Mens de koger, er det smart at bruge noget tungt til at holde dem nede i vandet. Jeg anbefaler følgende kreative opstilling, der samtidigt giver dig karamelcreme. […]

  8. Anne Marie 21. februar 2014 af 13:50- Svar

    Hvor længe i forvejen tror du at jeg kan koge karamellen?

    • Gitte Hansen 21. februar 2014 af 23:19- Svar

      Hej Anne Marie
      Dåse-karamellen vil kunne holde sig et par uger i køleskab. Hæld den i et kogt afskyllet glas med låg. Gem den endelig ikke i dåsen.
      Rigtig god fornøjelse.
      Mange hilsner
      Gitte

  9. Anne Marie 19. februar 2014 af 11:12- Svar

    Hejsa. Hvor tyk er Karamelen når den er kogt i 3 timer. Skal bruge noget til nogle chokolade cupcakes hvor der skal karamel i som en lille overraskelse. Jeg vil derfor gerne have en rimelig tyk karamel. Tror du jeg skal koge den mere end 3 timer?
    Mvh Anne

    • Gitte Hansen 19. februar 2014 af 21:34- Svar

      Når den bliver kogt i 3 timer bliver den som en fast pasta/smør/nutella-konsistens? Er det passende? Hvis den bliver kogt mere end 3 timer vel den blive gele-agtig oplever jeg og nærmest smuldre.
      3 timer tror jeg er rigtigt fint 🙂
      Rigtig god fornøjelse. Lyder da som nogle superlækre cupcakes! 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar