Koldskålsfromage med mandelnougat

DSC_1744

Jeg kører vist mormor-tema her på bloggen for tiden. I går skrev jeg om kringle med marcipanremonce, i dag skriver jeg om fromage (igen) og de næste dage kommer jeg til at skrive om hønsekødssuppe og tarteletter. Det er jo lige før jeg skal have en “mormormad-kategori”? Oldschool-retterne holder, vi er fan alle mand her i huset. Vi er også fromage-fans! I dag skal du høre om koldskålsfromage.

Desserter med husblas er slet ikke bøvlede og firseragtige! Du kan lave de lækreste fromager med husblas og surmælksprodukter! Prøv f.eks. denne tykmælksfromage med mandelknas eller denne vanillefromage med kirsebærsauce

Fromage-desserterne kræver kun et kvarters arbejde, og efter et par timers afkøling, er der serveret.

Jeg mangler faktisk kun at lave en ymerfromage (men tænker, den vil minde meget om tykmælksformagen?).

DSC_1739

Jeg troede jeg havde været alle fromagevarianterne igennem, lige indtil jeg faldt over en liter koldskål til en femmer i supermarkedet. Den var sat ned, fordi den skulle bruges på dagen. Hov? Koldskål?? Det kan man vel også bruge til fromage? Det tror jeg da forresten ville smage ret fantastisk i fromage? Så slipper man jo også for at putte både sukker og fløde i?!
DSC_1699

Det skulle prøves og jeg kan allerede nu afsløre, at det var en dundrende succes. Tænk sig en dessert, hvor der kun skal åbnes en karton? Ja tak til ultralette dessertter!

Ok husblas skulle lige smeltes, men alligevel? Jeg brugte i stedet 10 minutter på at lave mandelnougat, der blev brugt som topping på fromagen, men stadigvæk en dessert i den lynhurtige ende af skalaen!

Det skal du bruge til koldskålsfromage med mandelnougat: (4-6 personer)

1 liter koldskål

6 blade husblas

Lidt flødeskum til toppen (evt. sprøjteflødeskum)

Mandelnougat: 1½ dl. sukker og et par håndfulde mandler.

DSC_1736

Sådan laver du koldskålsfromage og mandelnougat:

Opblød husblas i vand i ca. 10 minutter. Løft husblassen op af vandet og lad det sidste vand dryppe af. Læg husblassen tilbage i skålen og lun den i mikrobølgeovnen 10-15 sekunder. Rør undervejs.

DSC_1697

Hæld lidt koldskål i husblassen for at køle den lidt af. Hæld herefter husblas i koldskålen i en tynd stråle. Rør hele tiden. Virker fromagen klumpet så si den inden den stivner for meget.

DSC_1700Når fromagen er omrørt, siet og pisket, hældes den i portionsskåle, dækkes til med film og stilles til afkøling i et par timer. Jeg stillede mine på terrassebordet udenfor, perfekt med en temperatur på 2-5 grader i januar 😉

Imens fromagen afkøler laver du mandelnougat/mandelknas

Hæld sukker på en middelvarm pande og lad det smelte langsomt. Sukkeret skal være helt smeltet og brug kun lav/middel temperatur. Hvis du fyrer for meget op for varmen brænder sukkermassen af, lynhurtigt smager sukkeret brændt og skal kasseres, så husk: lav/middel varme og hold øje hele tiden.

Når sukkeret er helt smeltet tilsættes to håndfulde mandler. Rør godt.
DSC_1704Lad mandlerne varme 5-10 minutter ved meget svag varme. Når de har suget al karamellen er de færdige. Pas på med temperaturen, det er SÅ ærgerligt at skulle kassere en pande fyldt med brændte mandler fordi de er blevet…..brændte mandler!

Når mandlerne er godt dækket med karamel, hældes de over på en bageplade beklædt med bagepapir. Forsøg at lave et jævnt lag, så er mandlerne lettere at skille bagefter.DSC_1733Når mandlerne er afkølede, grofthakkes de.DSC_1738Efter afkøling er fromagerne klar til topping. Sprøjt lidt flødeskum på toppen (eller pisk flødeskum og læg en flødeskumsklat på toppen). Drys mandeltopping på toppen, og det er vigtigt at der er RIGELIGT af den lækre knasende sprøde mandeltopping!

Kombinationen af surt/sødt/knas/ er vidunderlig. Sødme fra fløde og sukker fra nougat’en. Den syrlige koldskålsfromage bare var en succes! Hvorfor dog anstrenge sig og tilføre fløde og sukker til en fromage, når der er nogen der har gjort arbejdet for én? Overvéj virkelig det med koldskålen næste gang du skal lave fromage. Så nemt og jo også virkelig en billig dessert, også selvom du køber din koldskål til fuld pris+ Tror egentlig også, at det er en rimelig kalorielet dessert, i hvert fald sammenlignet med visse andre?

Så er der serveret: Koldskålsfromage med mandelnougat. Jeg er fan!

DSC_1741

Mere inspiration

Læg en kommentar