Koldhævet dej til flere dage. I dag får du opskriften på koldhævet brød, lavet af en nem koldhævet dej, der kan holde sig i køleskabet i flere dage. Koldhævet dej til flere dage - nem opskrift

Med sådan en dej, er der dej nok til morgenboller og frokostboller til i morgen og de næste dage.

Det smarte ved denne dej er, at den kan holde sig 3-4 dage i køleskabet. Hver dag kan du bare tage dej fra, til det brød du skal bruge. Smart!

Bollerne kaldes også brusebadsboller, for det smarte er, at de bager i ovnen imens du er i bad. Dejen skal slet ikke æltes eller trilles.

Det er en opskrift med rig mulighed for at “free-style”. Du kan bruge lige det mel og den væske du har på lager og som du har lyst til at bruge.

Du behøver ikke måle væske/melmængderne præcist af. Når du har prøvet dejen nogle gange, vil du med garanti gå over til at bage bollerne “på slump”

Mindst halvdelen af melet, skal bare være hvedemel. Dejen har den rette konsistens, når røreskeen kan stå selv i dejfadet.Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift Måske du skal tilsætte mere/mindre mel end jeg har angivet i opskriften?

Dejen skal bare lægges på bagepladen med to skeer. Du slipper for at ælte og trille bollerne. En æltefri dej af allerbedste slags.

På 4. dagen kan du røre hvedemel mel i dejen. På den måde bliver dejen “fodret” og holdbarheden forlænges. Dejen vil derved kunne holde sig yderligere 2-3 dage.

Når en ny portion skal røres, fungerer den lille rest dej, i bunden af skålen, som en slags surdej (men du skal dog alligevel bruge gær).Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift

Denne morgenbolle dej har vi lavet i mange år og det er bare et kæmpe hit.

Bare brug opskriften nedenfor som inspiration. Du kan sagtens eksperimentere med opskriften udfra det mel du har i dit køkkenskab.

Du kan også bruge rester af mælk/tykmælk/skyr/ymer til væsken. Der er rig mulighed for at sætte dit eget aftryk på din koldhævede dej.Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift

Opskriften er nem og du får den lige her:

Koldhævet dej til flere dage – få en nem opskrift på grunddej til koldhævet brød her

Koldhævede müsliboller med tranebær
Nem koldhævet dej af groft mel
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 12 timer
Samlet tid: 12 timer 20 minutter
Ret: Koldhævet dej til flere dage - nem opskrift på grunddej
Kategori: Brød og boller
Portioner: 30 boller
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 2 liter vand mælk eller surmælksprodukt kan også bruges.
  • 5-10 gram gær ca. 1 teske
  • 2 tsk honning sirup eller sukker kan også bruges
  • 1,5 kg hvedemel
  • 100 gram rugmel kan erstattes med andet groft mel
  • 140 gram hørfrø ca. 2 dl. Kan erstattes med andre gryn eller kerner
  • 150 gram havregryn ca. 4 dl kan erstattes med andet groft mel andet groft mel kan bruges)
  • 1 tsk salt.

Sådan gør du

  • Hæld væsken i et stort dejfad. Rør gær og honning ud heri.
  • Tilsæt havregryn, rugmel, kerner og salt. Rør hvedemelet i lidt efter lidt. Konsistensen skal være som tyk havregrød. Rør dejen, til grydeskeen kan stå selv i dejfadet. Måske du skal tilsætte mere/mindre mel.
    Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift
  • Læg låg eller folie på dejfadet og stil det til hævning i køleskabet natten over.
  • Beklæd en bradepande med bagepapir og læg dej på til boller, med to spiseskeer. Læg gerne 1 spsk solsikkekerner på bagepladen under hver bolle. Brug 3-4 spsk dej til hver bolle.
    Koldhævede boller med havregryn - nem opskrift
  • Drys evt. bollerne med græskar- eller solsikkekerner før bagningen. Du behøver ikke pensle dem.
  • Bag bollerne ca. 20-25 minutter v. 200 grader varmluft (225 grader alm. ovn). De er færdige, når de er sprøde og gyldne.
    Koldhævet dej til flere dage - nem opskrift

Noter

Sæt gerne et ildfast fad  fyldt med vand i bunden af ovnen, så vil din ovn kunne fungere som en dampovn og dit brød får en ekstra sprød overflade.
Dejen hæver bedst hvis mindst halvdelen af melet er hvedemel, ellers kan du bruge lige det mel, kerner og gryn, som du foretrækker. 
Dejen kan holde sig 3-4 dage i køleskab, så du kan lave nemme morgenboller flere dage i træk.
Hvis du har dej tilbage på 4. dagen, så rør lidt nyt hvedemel i. Portionen kan nu række til dag 7, hvor en ny portion røres. Lad lidt dej blive tilbage i skålen, den vil fungere som surdej for den nye portion.
Hvis du synes din dej er for tynd og bliver dine boller for flade, så rør mere hvedemel i. 
Bollerne er fryseegnede
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Nemme sprøde koldhævede brusebadsboller, morgenboller eller frokostboller

Koldhævede boller med havregryn - nem opskriftDet er nogle super nemme boller at bage. Sæt dem i ovnen, før du går i bad om morgenen og vupti, er der lækkert hjemmebagt brød til morgenkaffen.

Lav gerne rigeligt, så I har nemme frokostbrød til madpakken derhjemme.

Koldhævede müsliboller med tranebær

Koldhævede boller af koldhævet dej – 5 gode tips til dig:

  1. Sæt gerne et ildfast fad i bunden af ovnen, så vil din ovn kunne fungere som en dampovn og dit brød får en ekstra sprød overflade.
  2. Læg gerne 1 spsk solsikkekerner på bagepladen under hver bolle
  3. Dejen hæver bedst hvis ca. halvdelen af melet er hvedemel, ellers kan du bruge lige det mel, kerner og gryn, som du foretrækker.
  4. Hvis du synes din dej er for tynd og bliver dine boller for flade, så rør noget mere hvedemel i.
  5. Du kan blande f.eks. krydderurter eller kardemomme/kanel/rosiner/æblestykker i noget af dejen og sådan kan du nemt trylle müsliboller eller lækre krydderurteflutes eller sprøde madbrød
Lækkert med nybagt brød til hverdag og i weekenderne.

Når I spiser jeres nybagte morgenbrød, så kan I jo smøre madpakkerne ved bordet imens.

Bollerne fungerer nemlig også rigtigt fint som sandwich- og madpakkeboller.

I tidens løb har mange af mine kolleger udtrykt begejstring over mine hjemmelavede sandwichbrød til frokost.Koldhævet dej til flere dage - nem opskrift

Mange har troet at de er svære at lave og at jeg var mega-overskudsagtig. Næh slet ikke. Faktisk er brødene ret nemme at lave, når dejen står klar i køleskabet.

Når du først er kommet i gang med at bage boller på denne måde, vil du tænke, hvorfor har jeg dog ikke gjort det noget før?

Ingen æltning, trilning, 2 gange hævning. Så nemme boller.

God fornøjelse med dine koldhævede morgen/frokost/frugtboller.

Prøv også disse koldhævede müsliboller med tranebær eller disse koldhævede gulerodsbrud.

Få inspiration til lækre opskrifter, hvor du kan bruge din koldhævede dej her:

1.

Pizza af koldhævet dej - nem pizzadej opskrift
Pizza af koldhævet dej - nem og hurtig pizza
Se opskriften her

2.

Pizza med pepperoni af nem koldhævet dej
Pizza md pepperoni af koldhævet dej
Se opskriften her

3.

Løgbrød med krydderurter - koldhævet brød
Løgbrød med friske krydderurter
Se opskriften her

4.

Foccacia med tomat, ost & bacon - koldhævet
Lækre foccacia madbrød med mozzarellaost, bacon og soltørret tomat
Se opskriften her
Foccacia med ost, bacon & tomat - koldhævet

5.

Koldhævede müsliboller med tranebær
Nemme boller med tranebær, solsikkekerner, kardemomme og græskarkerner
Se opskriften her
Koldhævede müsliboller med tranebær

Savner du mere inspiration til koldhævning, så find en nem og lækker opskrift på koldhævede boller hos Hurtigmums.


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.