Koldthævede flutes – grove, sprøde og nemme

  • Koldthævede flutes - grove, sprøde og nemme

Koldthævede flutes - grove, sprøde og nemmeEr du også vild med knasende, sprøde flutes til din suppe, dine salater eller din sandwich?

Du behøver slet ikke købe flutes i dyre domme hos bageren, for det er faktisk rigtigt nemt at at bage dem selv. Dejen tager 5 minutter at røre sammen, og den skal slet ikke æltes.

Hvis du lader dejen koldthæve i køleskabet, kan du servere nybagte flues til aftensmaden, selv på en travl hverdag. Dejen kan også sagtens hæve på køkkenbordet i 2-3 timer, hvis du er utålmodig og ønsker at speede hævningen op. Flutes’ene smager skønt og hvis du er vild med det sprøde, grydebagte Verdens Bedste Brød vil du også elske disse brød. Blød krumme og knasende skorpe. Uhm <3Koldthævede flutes - grove, sprøde og nemmeVi spiste flutes’ene til en lækker hønsesalat nytårsaften og den skal du nok komme til at høre mere til. Det var en skøn servering!

I dag lavede vi en ny portion flutes, som vi spiste til en skøn løgsuppe. Her var flutes’ene også et hit. Løgsuppen kommer du også til at høre mere til. Ja opskrifterne hober sig op, godt vi har et helt friskt og spritnyt år at tage hul på. Vi har al tid i verden 🙂

Flutes’ene er allerede blevet vildt populære her i huset og sønnike har planer om at bage flutes til madpakke-sandwich. De vil blive et hit – måske han vil kunne sælge ud af dem på HF? 😉
Koldthævede flutes - grove, sprøde og nemme

Koldthævede flutes - grove, sprøde og nemme
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Koldthævede flutes - grove, sprøde og nemme
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 3 flutes
Det skal du bruge:
  • 4 dl vand (brug lunkent vand, hvis du vil hæve brødet 2-3 timer på køkkenbordet)
  • 10 gram gær (25 gram hvis du vil hæve dejen 2-3 timer på køkkenbordet)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 75 gram rugmel (eller grahamsmel, fuldkornshvedemel eller havregryn)
  • 325 gram Tipo 00 hvedemel (Manitobamel eller alm. hvedemel)
Sådan gør du:
  1. Rør gæren ud i vandet
  2. Tilsæt salt og sukker
  3. Rør det grove mel i og hvedemelet i til sidst
  4. Læg låg på skålen og stil skålen til koldthævening i køleskabet 6-8 timer
  5. Kan du ikke vente 8 timer, så lad dejen hæve på køkkenbordet 2-3 timer
  6. Varm din ovn op til 275 grader varmluft
  7. Beklæd en bageplade med bagepapir.
  8. Træk dej på bagepladen - dyp evt. fingrene i vand først, så er det nemmere at forme flutes'ene. Dejen er meget våd og klistret - det skal den være.
  9. Form tre flutes. De behøver ikke være snorlige, et rustikt look klæder flutes'ene godt.
  10. Sæt et fad vand i ovnen og sæt straks flutes'ene i den varme ovn.
  11. Sænk temperaturen til 225 grader varmluft.
  12. Bag flutes'ene ca. 15 minutter. er færdige, når de er gyldne og sprøde
  13. Lad flutes'ene afkøle på rist eller på bagepladen.
  14. Flutes'ene kan fint fryses - og skal blot lunes i ovn efter optøning. Hold dem en tur under vandhanen først.

Koldthævede flutes - grove, sprøde og nemmeTotalt skønne flutes! Spring du roligt og bag en portion.

Dejen er rigtig nem at lave og det er virkelig et plus, at den slet ikke skal æltes eller formes. Sådan så mine flutes ud før bagning – ja snorlige er de ikke, men pyt 🙂Her i huset er vi storfan af de grydebagte brød og vi er rimeligt begejstrede over at vi nu har fundet en flutes-variant af det lækre brød. Flutes’ene er noget nemmere at bage, når man slipper for at håndtere den varme gryde. Måske vi skulle kalde dem Verdens Bedste Flutes? Det fortjener de næsten. 😉

Ovnens høje temperatur og vandfadet i ovnen gør, at flutes’ene får en helt særlig overflade – knasende, sprød og lækker. Krummen bliver blød og lækker. Se selv:Koldthævede flutes - grove, sprøde og nemmeJeg har brugt rugmel og tipo 00 mel til flutes’ene. Rugmel kan jeg godt lide at bage med, fordi det giver “bid” og mæthed i maven, men du kan sagtens bruge andet groft mel som f.eks. fuldkornshvedemel, grahamsmel, havregryn eller lign.? Hvis du ønsker helt “hvide” flutes, så kan du også bare bruge rent hvedemel.Tipo 00/Manitobamel er hvedemel med særlig god bageevne, og der fint at bage med, men du kan sagtens bruge almindeligt hvedemel eller durummel. Manitoba- eller Tipo OO mel kan du købe i alle supermarkeder og langt de fleste discountbutikker også. Dejen er meganem at lave og kan røres blot med ske. Dejen skal slet ikke æltes og det vil være realistisk at røre en dej, om morgenen før jobbet kalder eller i weekenden, som forberedelse til en lækker lørdagsmenu?

Her kan du se lidt billeder af den nemme arbejdsproces:

Hvis du undrer dig over, at flutes’ene ser lidt forskellige på billederne, så er det fordi jeg de er fra to forskellige bagninger. Den ene gang, glemte jeg at sætte vand i ovnen og så kom skorpen til at se sådan ud. Mere glat.Koldthævede flutes - grove, sprøde og nemmeDagen efter huskede jeg vandfadet i bunden af ovnen og se her, hvor fint de sprækkede:

Har du en dampovn, behøver du intet vandfad, men vand i bunden af ovnen er altså et rigtigt godt trick, som selv bagere brugere. Prøv det 🙂Koldthævede flutes - grove, sprøde og nemmeNytårsforsætter har jeg ikke rigtigt nogen af, men skulle jeg finde et enkelt, kunne det da godt blive at bage flere grove flutes selv. Måske jeg også har fået dig med på vognen nu?:-)

Jeg håber du er kommet godt ind i 2018? Tak for alle de søde nytårshilsner I har sendt mig på Facebook. Det var været totalt inspirerende at læse om jeres nytårsmenuer – halløj hvor har I virkelig tryllet lækre retter derude 🙂

Tak fordi I læser med, hilser på og kommenterer så flittigt. Jeg glæder mig meget til bloglivet i 2018 med jer i ryggen 🙂
Koldthævede flutes - grove, sprøde og nemme

Mere inspiration

Læg en kommentar