Koldthævede havregrynsboller

I fredags snuppede jeg mig en fridag. Jeg har kniven for struben. Der skal skrives konfirmationssang. Der er 1½ uge til. Pyha da to-do-listen er ved at være lang. Lige for tiden vokser den mere end den skrumper…Men mon ikke vi når det hele? Håber det..

Jeg havde jo satset på, at konfirmationsdrengen ville være i skole i fredags, så jeg kunne lave hemmeligheder i ro og mag. Hm. hm. Der kom så lige en lockout på tværs.

Skoledrengen var hjemme hele dagen (men en computerdreng på værelset mærker man nu heller ikke meget til)

Planen var at der skulle være skrevet en sang før dagen var omme. Det blev det ikke til. Det blev til en tale. En LAAANG én. Manden vil også holde en tale. Nu har vi to, men ingen sang. Hm.hm.

DSC_3749

Nå men tilbage til fridagen.Når jeg har fri på hverdage (det sker ret sjældent), så er der en lille tradition for en form for bagværk om eftermiddagen, når de store skolebørn kommer hjem. Vi forbinder det med hygge, god tid og dejligt samvær at mødes omkring lunt bagværk. Det kunne være hurtige scones? Det kunne også være boller og varm kakao?DSC_3793Jeg eksperimenterer en del med forskellige koldthævede deje . Det er så nemt! Dejen skal jo hverken æltes eller rulles. Den røres hurtigt sammen og skal minimum på køl i 6 timer.

Fredag morgen besluttede jeg mig for at røre en hurtig dej sammen.

Jeg havde 8 dl. grovvalsede havregryn jeg gerne ville have brugt. Børnene brokkede sig over de grovvalsede. Havregrøden blev underlig. De havregryn skulle bare bruges, så brokkeriet kunne stoppe.

Sønnike foretrækker ellers godt nok boller uden kerner, men pyt. Han ville ALDRIG opdage de ekstra fibre! 😉

Opskriften kommer her:

Koldthævede havregrynsboller
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Forfatter:
Portioner: 20-25 stk.
Det skal du bruge:
  • 1½ liter vand
  • ½ spsk. honning.
  • 8 dl. havregryn
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. gær ca. 5 gram
  • Hvedemel/tiipo 00 eller Manitobamel (tilsættes til sidst. Du skal akkurat bruge så meget hvedemel at røreskeen kan stå af sig selv i røreskålen. Ja jeg ved det. Det er ikke en særlig præcise mål du får her, men bare rolig. Det virker!).
Sådan gør du:
  1. Udrør gær, salt og honning i vandet.
  2. Rør havregryn i
  3. Tilsæt hvedemel, til røreskeen kan stå af sig selv i skålen.
  4. Dejen skal nu dækkes med film og stilles i køleskab minimum 6 timer, gerne natten over.
  5. Du kan også lade den stå 2 timer på køkkenbordet, hvis det skal gå lidt hurtigere.
  6. For mig passede det at lave dejen om morgenen og bage bollerne om eftermiddagen.
  7. Ovnen varmes op 225 grader varmluft og dejen sættes på bagepladen med to skeer.
  8. Sæt en skål vand i bunden af ovnen mens du bager. Det giver en god skorpe og dampen fremmer hævningen i ovnen.
  9. Brødene bages i 15-20 minutter ca. Når de er sprøde og gyldne er de færdige. Bank lidt på dem til slut, lyder de hule har de fået nok.
  10. Bollerne skal helst afkøle 5 før servering, ellers er de klæge indeni.

 DSC_3737

DSC_3738

DSC_3743Imens bollerne køler, kan du lige nå at trylle en omgang varm kakao Det passer helt perfekt. I den tid kan du nemlig lige nå at koge varm kakao. 1 liter mælk, 3 spsk kakao og 3//4 dl. sukker.

Så er der serveret. Knasende varme boller med iskoldt smør og kakao med flødeskum.

Uhm – den er altså svær at stikke! 
DSC_3750

Der var rigeligt dej tilbage til weekenden. Jeg satte bare resten i køleskabet igen. Her kan dejen fint stå 3-4 dage. Du kan så blot hive skålen frem og lave boller når du har brug for det.

Jeg lavede endnu sådan en portion igen i dag. 
DSC_3794Jeg lunede en leverpostej i ovnen imens jeg bagte bollerne.

Mine børn ELSKER varm leverpostej på lune boller. Det har i flere år været en weekendtradition hjemme hos os. Varm leverpostej og lune boller. SÅ er det weekend hjemme hos os! På toppen lagde vi farmors hjemmesyltede rødbeder. Uhm!DSC_3795

Koldthævede dej er en fantastisk opfindelse.

Dejen er hurtig at lave og du kan lynhurtigt få lækkert friskbagt brød på bordet. Den kan varieres i det uendelige! Tilsæt blot de melsorter du foretrækker, grove som lyse. Husk blot tricket med røreskeen. Når den kan stå selv, er dejen færdigrørt. Husk også honning, salt og tricket med skålen med vand i bunden af ovnen.

Lune boller….

DSC_3748Så er der serveret.

P.S.: Den kerne-forskrækkede dreng var vild med bollerne og opdagede slet ikke de ekstra fibre. Genial måde at få fibre i ungerne på.

Mere inspiration

25 Kommentarer

  1. Mette Juel 30. november 2017 af 11:55- Svar

    Disse boller er efterhånden blevet vores favoritter her i huset med havregryn og manitobamel😊jeg har så fået tjansen 1. Juledag, at stå for morgenbollerne og vil så også bage nogle andre med appelsin og tranebær. Men nu har jeg opdaget, at det ene hold skal bages på 225 grader varmluft og det andet hold på 200 grader varmluft… what to do… idag bager jeg forresten dine fastelavs-klatkager😜der er chokolade, tranebær, mandler og marcipan i, så de lugter altså også lidt af jul.

    • Gitte Hansen 30. november 2017 af 20:29- Svar

      Hej Mette
      ….og tak for din glade, positive hilsen. Dejligt du synes om både morgenboller og fastelavnsklatkager. 🙂
      No problemos med morgenbollerne. Bag du bare ved 200 grader varmluft – det vil blive stor succes. Bagetiden er den samme, hvis du laver bollerne lige store. Det vil blive så godt 🙂
      God fornøjelse i køkkenet og mange tak for din fine hilsen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Hanne Poulsen 29. april 2017 af 14:30- Svar

    Hvor længe kan dejen holde sig i køleskabet? 😊

    • Gitte Hansen 29. april 2017 af 17:46- Svar

      Hej Hanne
      Dejen kan holde sig 3-4 dage – perfekt hele weekenden over 🙂
      Rigtig god fornøjelse med bageriet
      Mange hilser
      Gitte

  3. Lotte 29. april 2017 af 12:55- Svar

    Skal prøve dine koldthævede havregrynsboller, men har et spørgsmål: er det koldt vand, eller skal det være lunt som til almindelige boller.

    • Gitte Hansen 29. april 2017 af 17:46- Svar

      Hej Lotte
      Jeps – det er koldt vand du skal bruge.
      Rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Karoline 29. april 2017 af 08:34- Svar

    Jeg ville så gerne uploade et billede af de nybagte boller som er SÅ vellykket og har hævet flot. Jeg elsker at have en dej i køleskabet jeg lige kan forvandle til hurtige og lækre boller flere dage i træk

    • Gitte Hansen 29. april 2017 af 10:19- Svar

      Hej Karoline
      Tusind tak for din søde hilsen. Det lyder vel nok rigtigt godt. Her i huset elsker vi også de koldthævede boller og spiser dem både til morgen og som frokostboller. Dejligt du er blevet glad for opskriften og god fornøjelse med bageriet fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Hanne 24. april 2017 af 22:38- Svar

    Hej Gitte. Tak for opskriften på disse fantastisk nemme og velsmagende boller. Har også prøvet din citronmåne med marcipan. Den blev også fantastisk!

    • Gitte Hansen 26. april 2017 af 20:59- Svar

      Hej Hanne
      Tusind tak for din søde hilsen. Jamen det er jo da komplet skønt at høre, at du er så vild med opskrifterne. Det glæder mig at høre. Det var dejligt du tog dig tid til at skrive så sød en tilbagemelding til mig <3
      Mange hilsner
      Gitte

  6. Karen 1. april 2017 af 09:00- Svar

    Tak for den opskrift! Min teenager har vagt i Rema fra 7-12 i dag, og husbonden skulle tidligt ud af klappen pga en golft turnering. Så i går lavede jeg dejen, og kl 6.20 var der de fineste boller klar til både morgenmad og madpakker. Bollerne er virkelig både nemme og gode, og de hævede fint (jeg brugte 8 g gær). Og så er det nemt at lave flere, når resten af familien står op! Det er ikke sidste gang, jeg laver dem!. Rigtig god forårsweekend til alle herfra!

    • Gitte Hansen 1. april 2017 af 22:07- Svar

      Hej Karen
      Ej hvor lyder det bare godt! Det var da godt nok den fineste anbefaling du giver der. Skønt at du og din familie synes om bollerne og tak fordi du tog dig tid til at skrive en sød hilsen til mig 🙂
      Rigtig god weekend også til jer – mon I også får lækre morgenboller søndag morgen monstro. Det håber jeg 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  7. Ayah 15. juni 2016 af 00:28- Svar

    Mine blev helt flade. Bollerne havde godt nok en dejlig sprød skorpe, men bollerne lignede mest af pita-brød 🙁
    Har du et bud på hvad jeg gjorde forkert? Måske var min dej ikke tyk nok?

    • Gitte Hansen 16. juni 2016 af 20:40- Svar

      Hej Ayah
      Ej da også, hvorfor mon det? Jeg har en mistanke om, at du måske ikke havde helt nok hvedemel i måske? Prøv lidt mere næste gang. Du glemte ikke gær vel?
      Håber ellers bollerne smagte dig. De flade kan bruges til bruschetta, så smid dem endelig ikke ud 🙂
      Håber ikke helt det har taget lysten fra dig til at bage igen? Op på hesten igen, siger Gitte med mange flade bagerboller i bagagen 🙂

  8. Mari-Ann 20. januar 2016 af 10:42- Svar

    Hejsa Gitte
    Jeg har lige fundet din hjemmeside, og kom forbi denne opskrift, som jeg er i gang med at afprøve i min Delonghi Fry
    Tror de bliver rigtig gode.
    Der er en ovenfor der skriver noget om en bage regl med en ske og 1/3 mel, hvad betyder det?????
    Mvh Mari-Ann

    • Gitte Hansen 20. januar 2016 af 19:51- Svar

      Hej Mari-Ann
      Dejligt du har fundet vejen forbi bloggen og det lyder godt at du har fået lyst til at kaste dig ud i opskrifterne.
      Jeg forstår godt du kommer i tvivl, men kort fortalt betyder det at blot mindst 1/3 del af melet skal være hvedemel, for bedst resultat. Hvis du bruger alt for meget groft mel, hæver bollerne ikke ordentligt op. Bagereglen med en ske betyder blot at der skal mel og havregryn i, i sådan en mængde, at røreskeen til sidst vil kunne stå selv 🙂
      Rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  9. Inge Have 20. november 2015 af 16:08- Svar

    Hej Gitte. Jeg har prøvet mange af dine gode og lækre opskrifter. I dag har jeg lavet koldhævede boller det blev en stor succes.? Hilsen Inge.

    • Gitte Hansen 20. november 2015 af 22:30- Svar

      Hej Inge
      Hvor det glæder mig. Sikke da en dejlig glad melding at få. Tak for din feedback og så godt at du synes om bollerne 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  10. Lene meyer 14. september 2015 af 22:18- Svar

    Gitte! Tak! Det var lige den opskrift jeg havde brug for. Jeg har forsøgt at lave alle mulige boller og brød, og nogle af dem lykkedes da også. Brugte dog mange år på at lave mislykkede Camilla Plum rugbrød. Min fejl er tit at jeg ikke kan holde mig til opskriften. Kommer altid til liiige at putte en gulerod i…eller nogle havregryn….! Aha! Nu virker det. Reglen med skeen og 1/3 hvedemel bringer mig i mål hver gang. Tak. Også fra min familie 🙂 Lene

    • Gitte Hansen 15. september 2015 af 21:22- Svar

      Hej Lene
      Hvor det glæder mig! Dejligt at høre fra dig og hvor jeg dog kender det der med lige at ville justere en opskrift, det går også tit galt for mig 😉
      Ja jeg bruger også tricket med grydeskeen og hvedemelsmængden hver gang jeg bager de koldthævede boller. Det slår aldrig fejl.
      Dejligt at I nu kan spise lækre morgenboller.
      P.S.: Disse havregrynsboller kan jo også sagtens varieres – og tilsæt da endelig en gulerod eller flere, kogte kartofler, en rest ris etc. 🙂
      Fortsat god fornøjelse i dit køkken
      Mange hilsner
      Gitte

  11. […] udenfor døren  Hov og så bagte jeg jo også lige lidt ekstra morgenboller lørdag morgen (de koldthævede boller smager så meget bedre end bagerens […]

  12. Mia 15. november 2013 af 22:30- Svar

    Har fulgt din opskrift med succes. Har fået de lækreste boller ud af det, til en meget billig pris. Tusinde tak :)!

    • Gitte Hansen 15. november 2013 af 22:51- Svar

      Hej Mia
      Så skønt at høre! Elsker at få god og dejlig feedback fra sådan en som dig 🙂
      God fornøjelse i dit køkken fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

  13. Helle 11. maj 2013 af 09:21- Svar

    Mums de ser lækre ud. Er det muligt at fryse dem med nogenlunde resultat? Helle

    • Gitte Hansen 11. maj 2013 af 10:13- Svar

      Hej Helle
      Tak for din hilsen 🙂
      Du kan sagtens fryse bollerne. Når du tager dem op af fryseren, så hold lige bollerne en tur under vandhanen inden du sætter dem i ovnen og varmer op.
      Så bliver overfladen fin og sprød igen.
      Rigtig god fornøjelse med dine havregrynsboller
      Mange hilser
      Gitte

Læg en kommentar