Koldthævede økologiske speltboller

I dag serveres der lækre speltboller på bloggen. Lækre, nemme boller der blev nydt med en lækker Macadamia-nøddecreme på. Uhm!

Dejen er af den nemme koldthævede slags, der bare skal røres med ske, hæve langsomt i køleskabet og dagen efter lægges på bageplade med en ske. Hvor nemt kan det være?DSC_9666Opskriften på koldthævede økologiske speltboller kommer her:

Koldthævede økologiske speltboller
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Koldthævede økologiske speltboller
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 10 boller
Det skal du bruge:
  • 4 dl. koldt vand
  • 2 dl. tykmælk eller andet surmælksprodukt
  • 10 gram gær
  • 2 dl. havregryn
  • 6 dl. økologisk speltmel
  • ½ tsk. salt
  • 1 spsk olie
Sådan gør du:
  1. Bland vand og tykmælk og rør gær, salt og olie i.
  2. Tilsæt havregryn og hvedemel. Rør med ske.
  3. Sæt låg eller film på skålen og lad dejen hæve langsomt i køleskabet til næste dag.
  4. Næste dag tænder du ovnen på 200 grader varmluft. Læg dej på pladen med to skeer, evt. med lidt solsikkekerner nedenunder. Drys f.eks. med græskarkerner, sesam eller bygflager som vist her.
  5. Der bliver ca. 10 boller ud af denne portion. Sæt bollerne i ovnen, når den er varm nok. Bollerne bages 15-20 minutter og tages ud når de er gyldne, sprøde og lyder hule når man banker dem under bunden
  6. Bollerne serveres når de stadig er lidt lune.

 Tykmælken gør at hæveprocessen fungerer bedre (erstatter surdej) og bevirker også at brødet holder sig friskt længere. Smid ALDRIG tykmælk ud, heller ikke selvom det er gået “et par dage over tiden”.
DSC_9576 DSC_9629DSC_9630DSC_9665Bollerne serveres når de stadig er lidt lune. Smager fantastisk bare med lidt smør på, men også rigtigt godt med en god nøddecreme på. En creme af Macadamia nødder smager godt, så hvis du kan opdrive den, er du heldig.

Speltmelet gav brødet en rigtig lækker smag. Jeg bilder mig ind at jeg kan smage en “nøddeagtig” smag når jeg bager med speltmel, men hér ved jeg jo ikke lige om det var nøddecremen der trak i den retning? 😉

Uha har lige lavet en ny portion dåskaramel/dolce du leche opskriften finder du her og jeg siger jer, at karamelpålægget altså også smager fantastisk på øko-speltbollerne! Det eneste der skal til for at lave karamelpålæg er en dåse kondenseret mælk.
DSC_9677Uhm at sætte tænderne i en lækker friskbagt bolle med nutellaagtigt nøddecreme, bare i lys variant.DSC_9690

Mere inspiration

7 Kommentarer

  1. Karen 22. november 2013 af 08:24 - Svar

    Jeg er egentlig slet ikke til sådan noget som nøddesmør – kan heller ikke lide Nutella. Det hænger fast på tænderne, synes jeg. Jeg mangler nok også et kvindeligt chokolade-gen. Bevares, chokolade er lækkert, men ikke nogen nødvendighed. Men chili derimod – ahhhh – det rammer mine hærdede smagsløg, så de synger, og Helsebixens chilite er forrygende.:-)

    • Gitte Hansen 22. november 2013 af 21:21 - Svar

      Hej Karin

      Fnis, jeg kommer sådan til at tænke på Chili-Klaus. Du skal da vist med en tur i hans køkken, så du kan få din chili-lyst styret 🙂
      Du er da bare heldig, at du ikke har et chokoladegen og chili virker ovenikøbt som kalorieforbrænder. Hm, hm. Du heldige asen 🙂
      God weekend til dig
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Gitte Hansen 21. november 2013 af 23:06 - Svar

    Ej Lærke, er det den italienske nøddecreme du har anbefalet mig flere gange? God dammit at jeg ikke fandt den i første omgang. Nå jeg må jo prøve at lægge en ordre i kurv, den er jeg jo nødt til at prøve 🙂
    Tak for et godt tip. Igen! 🙂
    Mange hilsner
    Gitte

  3. Karen 21. november 2013 af 11:59 - Svar

    Det er sjovt at se, hvordan alle os, der har fået tilbudt gavepakke fra Helsebixen, har valgt forskellige produkter og forskellige måder at anmelde dem på. Jeg har anmeldt chilite (mums), spelrasp og en julekalender – nu mangler jeg bare fuldkornsmel af emmer og spelt. Overvejer knækbrød af noget af det. Spelt giver en god sprødhed. Men når man læser blogs for tiden, støder man på Helsebixen alle vegne. Det er lidt hyggeligt. Jeg anmelder også gerne, men kun produkter, jeg selv kan stå inde for, ligesom dig. Og – ok – jo – hvis vi fik tilbudt at prøvekøre og anmelde en ny traktor, så ville manden min nok blive glad 🙂

    • Gitte Hansen 21. november 2013 af 23:11 - Svar

      Hej Karen
      Ja jeg synes også det har været sjovt at lege med. Jeg finder nu den lækreste italienske nutella, jeg gerne ville have valgt. Er vist nødt til at lave en efterbestilling 😉
      God fornøjelse med dine “helse-bixerier” 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. A + K = ♥ 21. november 2013 af 10:15 - Svar

    Hvor ser den nøddecreme dog bare god ud, og brødet ligeså – mmmh!

    – Anne

    • Gitte Hansen 21. november 2013 af 23:09 - Svar

      Tusind tak Anne – ja det var en rigtig lækker creme og bollerne ligeså 🙂
      Tak for din hilsen. Skønt at høre fra dig

      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar