Krydderurtebrød af forvokset koldthævet dej

DSC_3843

Hvad stiller man op med en portion dej som denne?

En portion koldthævet dej der er ved at vokse sig ud over sine bredder?

Suk! Ja skålen var tydeligvis for lille her, og der måtte haste-gribes-ind…

Jeg laver en stor portion koldthævet dej i weekenden, som vi bruger som grunddej resten af ugen. Hovedsageligt til morgenboller, men også til f.eks. madbrød.

Opskriften på den koldthævede grunddej finder du her

Dejen kan holde sig 4 dage og så skal der røres lidt mere mel i. Herefter kan dejen holde sig et par dage og vupti er det weekend igen og en ny portion kan røres. Jeg lader altid en portion blive i skålen, som surdejsprincip og bollerne bliver VIRKELIGT lækre med den klump “surdej”.

NÅ men nogen gange går det lidt galt med den dér hævning.

Nogle gange hæver dejen bare mere end beregnet, uvist af hvilken grund, eller også er portionen blevet lidt for stor, eller skålen for lille eller…Ja jeg er fuld af gode (bort)forklaringer. 😉

Kan du mon gætte hvad der sker hvis man ikke når at tage lidt dej op af skålen før den hæver ud over sine bredder? Ja godt gættet! Så flyder der dej ud i HELE køleskabet. Ned på hyller, skuffer og langs med køleskabets bagvæk.

Det kan IKKE anbefales! Hvis du kommet i sådan en knibe, står dit ægteskab gerne sin prøve her. Test din mand for ved at se hvordan han reagerer. Er han 1) forstående og samarbejdsvillig og siger “pyt, jeg hjælper med at gøre køleskabet rent” eller brøler han 2) hvad f***** har du haft gang i?”

Heldigvis har jeg en mand i kategori 1. Vildt forstående, sød og hjælpsom. Dog får jeg som regel et par hints undervejs “Måske du skulle overveje hvad der gik galt med den hævning?”, “Kan du måske lave en mindre portion?”

Jo da min kære mand, det overvejer jeg da selvfølgelig, og prøver at stramme mig an, til næste gang…. 😉

Er dejen ved at vokse ud over sine bredder skal du skynde dig. Tag en god slat fra og put den over i en anden skål (og brug den til morgenbrød dagen efter f.eks.) eller lav, som jeg her, et hurtigt krydderurtemadbrød.
DSC_3844 Tag et par gode håndfulde friske krydderurter (jeg brugte rosmarin, timian og oregano). Rør krydderurterne i dejen og bred den ud på en bageplade.  DSC_3848 Lav en oliedyp med hvidløg og dryp over. 1-1 dl olie og 4-5 hvidløg. Lad herefter brødet ½ time i ovnen (på 50 grader varmluft) eller 1 time ved stuetemperatur.

Drys med groft salt inden brødet bages. DSC_3849 Bag krydderurtebrødet ca. 15-20 minutter ved 200 grader varmluft, måske lidt længere tid, tjek det undervejs. Brødet skal være gyldent og sprødtDSC_3850 Lad brødet køle en lille smule af og klip det herefter i små passende stykker. Ja klip. Det er langt det nemmeste. DSC_3853 Voila. Så er der lyn-krydderurtebrød af en forvokset morgenbolledej. Du kan også lave en variant uden krydderurter, men blot som almindeligt hvidløgsbrød. Du kan også sagtens lave pizzagtige brød på dejen tænker jeg?

Den koldthævede kæmpeportion dej er genial at have i køleskabet og bruge som grunddej. Midt i ugens travlhed er det fantastisk at kunne trylle hjemmebag på ingen tid. Skønt.

Kast dig endelig ud i et koldthævet projekt, men husk endelig lige at tænk over det der med hævning, portionens og skålens størrelse medmindre du er MEGET godt gift… 😉

DSC_3855

Mere inspiration

Læg en kommentar