Krydret æblecrumble med farin og havregryn

  • Lækker æblecrumble med farin og havregryn

Lækker æblecrumble med farin og havregrynSeptember og allerede æblenedfaldsfrugt i haven? Ja da og endnu et godt blæsevejr og der er allerede et nyt bjerg æbler i haven….

What to do?

Der skal da bare bages nogle crumbler og æblekager i lange baner skal der! Ja hvor svært kan det være? Og når du så er blevet træt af kage, så kan du trylle alskens lækre æblemarmelader. se selv her, bare kom igang 😉DSC_7387Det er stadigvæk tidligt på æblesæsonen, så her i huset har vi endnu ikke fået nok æblekager. Slet ikke. Sæsonens første æblekage var denne underskønne æblekage  med marcipan, kanel og mandelflager. Halløj den var lækker!

Nem og lækker æblekage med kanel, marcipan og mandelflagerDenne weekend var jeg – og nedfaldsæblerne – klar igen og selv med et begyndende halsonde fik jeg kreeret en lækker æblecrumble. En crumble er en smuldredej, der tager 5 minutter at lave. Det der tager tiden er at skrælle æblerne (og det skal vi nok nå at blive trætte af, før æblesæsonen slutter) Lækker æblecrumble med farin og havregrynLækker æblecrumble med farin og havregrynJeg iler med at bringe dig den lynhurtige opskrift:

Krydret æblecrumble med farin og havregryn
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Krydret æblecrumble med havregryn og farin
Forfatter:
: Frugttærter og bradepandekager
: Brød og kager
Portioner: 6-8 pers.
Det skal du bruge:
  • ca. 600 gram skrællede æbler, skåret i både
  • 75 gram blødt smør
  • 1½ dl hvedemel
  • 1½ dl. havregryn
  • 1½ dl farin
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ½ tsk stødt ingefær
  • Tilbehør: vaniljeis, cremefraiche eller flødeskum
Sådan gør du:
  1. Hak smørret i mindre stykker
  2. Smuldr smørret med farin og havregryn
  3. Bland kardemomme, vaniljesukker og ingefær i hvedemelet.
  4. Tilsæt hvedemel og smuldr dejen sammen
  5. Dejen bliver porøs og usammenhængende. Crumble kaldes også "smuldredej"
  6. Skræl æblerne og skær i både.
  7. Fordel æblerne i et tærtefad
  8. Fordel smuldredejen ovenpå
  9. Bag æblecrumblen ca. 25-30 minutter v. 175 grader varmluft
  10. Nydes lun og smager bedst med flødeskum eller vaniljeis (hvis du spørger mig)

 

Det er lynhurtigt at lave en crumble – se selv!

Denne æblecrumble har “kant” på den krydrede måde. Jeg er nemlig hemmelig fan af kardemomme og ingefær, som jeg synes går så glimrende i spænd med farin. Kagen smager ikke julet, men krydret og lækkert. Krydderierne er så fine til æble, det er kanel jo også, men der kan jo ikke komme kanel i kagerne hver gang, vel?

Den formidable kanel-æblekage, jeg lavede sidst, er det også lidt svært at komme efter, crumblen denne gang skulle derfor være helt sin egen.
Det blev en lækker smagfuld crumble. Fin kombination af de syrlige æbler og den krydrede smuldredej. Havregryn i dejen giver kagen ekstra sprødhed og ekstra bid og det kan jeg også særligt godt lide, det er jeg sikker på du også vil kunne. 🙂

Kagen egner sig fint som hverdagsdessert, som lækkeri i weekenden eller som gæstedessert. En crumble kan laves med alskens frugt. Æbler kan fint erstattes med pærer, blommer, jordbær, hindbær eller? Bare lige vær obs på krydderierne.

Hvis du bruger jordbær/hindbær ville jeg udelade krydderier og erstatte farin med alm. sukker. En ren pærecrumble smager fantastisk med ingefær i. Bare lige et tip.

Rabarbercrumble er jo også vildt lækker, du kan finde bloggens allerstørste hitopskrift lige herDSC_7616Du kan sagtens bruge denne crumble-opskrift, som en grund-crumbleopskrift du kan bruge hver gang du laver crumble. Erstat evt. farin med alm. sukker og få en helt anden smag. Krydderierne kan du jo også sagtens udelade.

Jeg har skåret lidt ned på smørmængderne, det er jeg jo lidt nødt til, nogle gange, alle de gange jeg bager kage. Brug gerne 150 gram smør i dejen, det vil bare gøre den endnu lækrere. Tag slagsmålet med dig selv, om det skal være light- eller den fuldfede version 😉

Den smagte altså fint med 75 gram smør og hvis du kan nyde crumblen uden flødeskum, så er det altså en ret kalorielet kage, hvis du er på kur og gerne vil synde – lidt – alligevel.

Ja og så det sidste håbløse crumble-foto. Kagen er nem, lækker og rasende hurtig at lave, men et kagestykke er ikke det smukkeste på jord. Det ligner en sammenrodet bunke….æblestykker med smuldredej og det er jo egentlig i ret fin overensstemmelse med virkeligheden, så skal vi ikke bare sige det er ok? 🙂
Lækker æblecrumble med farin og havregrynBloggen har været tyst et par dage, jeg har været sengeliggende med ondt i halsen og utilpashed. Æv også, det er tidligt efterårsvirusserne rammer synes jeg da nok?

Jeg er på vej ovenpå – håber du har er sluppet for sensommersnue?

Håber snart vi høres ved igen. Er bagud med opskrifterne, men alle er noteret og intet går i glemmebogen 🙂

 

Mere inspiration

Læg en kommentar