Lækker bedstefars skæg kage med æble, marcipan og marengs

  • Lækker bedstefars skæg kage med æbler og marengs

Lækker bedstefars skæg kage med æbler og marengsKan ikke få armene ned!

Er totalt høj i hatten efter dagens vellykkede æblekage med marengs. Høj, luftig marengs, der ikke skvattede sammen. Sprød på toppen, blød i midten. Voila – sådan skal det gøres!  (onde tunger ville sige mere held end forstand?)

Har du også prøvet at bage kager med marengs? Hvis ja, så vil du vide, at resultaterne kan være ret svingende. Nogen gange klasker marengsen sammen og bliver slatten og blød som gummi. I dag stod den høj, rank, sprød og flot på kagen – for filen, kagen kunne jo have deltaget i en eller anden form for bagedyst?!Lækker sommerlig abrikostærte med marcipan og marengsSød og syndig kage, men alligevel knap så sød som en almindelig Bedstefars skæg kage. Jeg synes det bliver en tand for meget med syltetøj og marengs. Dagens Bedstefars-skæg-kage-med-æbler var tilpas syrlig/sød. Helt i top.Lækker bedstefars skæg kage med æbler og marengsKagen var en videreudvikling af denne abrikostærte, der er så hulens populær på bloggen. Jeg fik brugt æbler fra haven – tjek, jeg fik eksperimenteret med en bund der var knap så smørtung – tjek. En lækker kage, der lykkedes helt over forventning, og jeg iler da også med hurtigt at bringe dig opskriften.

Du kan bruge al slags frugt til kagen tænker jeg. Friske bær, frisk frugt. Prøv denne frugtvariant, fremfor syltetøjsversionen næste gang du skal bage Bedstefars skæg kage. Den smager meget bedre 🙂DSC_9185

Lækker bedstefars skæg kage med æble, marcipan og marengs
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Lækker bedstefars skæg kage med æbler, marcipan og marengs
Forfatter:
: Frugttærter og bradepandekager
: Brød og kager
Portioner: 8-10 pers.
Det skal du bruge:
  • Dej:
  • 4 æggeblommer
  • 100 gram sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 100 gram revet marcipan (kan undværes)
  • 225 gram hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 175 gram smeltet smør
  • 1 dl tykmælk
  • 6-8 æbler skåret i både (pærer, nektariner, blåbær, hindbær, jordbær - alle frugter og bær kan bruges)
  • Marengs:
  • 4 æggehvider
  • 150 gram sukker
Sådan gør du:
  1. Pisk æggeblommer med sukker og vanilje
  2. Riv marcipanen i.
  3. Tilsæt smeltet smør og tykmælk
  4. Bland mel med bagepulver og vend det forsigtigt i med en dejspatel.
  5. Smør et stort ildfast fad (25 cmx 30 cm) med smeltet smør og fordel dejen heri
  6. Skræl æblerne og skær dem i både. Stik æblebåde ned i dejen, så hele overfladen er dækket. Æblernes størrelse afgør hvor mange æbler der skal bruges. Jeg brugte 1 stort æble og 5 små.
  7. Forbag kagen 20 minutter v. 175 grader varmluft
  8. Klargør marengsen - ikke i alt for god tid, den skal helst være nypisket:
  9. Pisk æggehvider næsten helt stive (et par minutter med elpisker)
  10. Tilsæt ⅓ af sukkeret
  11. Pisk godt
  12. Tilsæt ⅓ af sukkeret.
  13. Pisk godt
  14. Tilsæt resten af sukkeret og pisk godt. Pisk til marengsen er blød, glat og lidt "stiv" i det.
  15. Tag kagen ud af ovnen og fordel marengsen på toppen med en dejspatel.
  16. Bag kagen med marengstop i ca. 20 minutter v. 175 grader varmluft. Bag kagen nederst i ovnen og hold øje med at kagen ikke "branker" på toppen.
  17. Smager fortrylllende lun, men kan også serveres afkølet. Vær obs på at marengsen godt kan blive blød, hvis den opbevares tildækket.

Lækker bedstefars skæg kage med æbler og marengsAltså det er en totaltlækker kage, hvis du skulle være i tvivl. Tror en hindbærvariant vil være så lækker, og hvad med en blåbær- eller rabarbervariant? Jeg har før eksperimenteret med rabarber i Bedstefars skæg-kager. Kig f.eks. med her. Skønne, skønne kager. Kagefan og kageafhægig? Næh nej da! 🙂

Kagen er nem at lave, hvis man altså lige får held med marengsen. Marengs skal piskes længe, men ikke for længe. Al sukkeret må IKKE komme i fra starten, men skal piskes ind i marengsen løbende undervejs. Snak sødt til din marengs imens du pisker. Kryds fingre. Be’ om godt vejr. Plag til kageguderne. Alle kneb gælder. 🙂DSC_9186Lækker bedstefars skæg kage med æbler og marengsKig til kagen undervejs, men åbn ikke ovnlågen for ofte, så vil kagen kunne skvatte sammen.

Hvis du bager kagen nederst i ovnen, så undgår du at marengsen branker på toppen. Marengsmassen skal være luftig indeni, men sprød på toppen. Uha, der er meget på spil her! Flopper marengsen, er kagen svær at redde. Kageflops er en sand kattepine! Kryds derfor fingre, når du laver marengs og SELVFØLGELIG bliver din marengs da også god! 🙂Lækker bedstefars skæg kage med æbler og marengsKagen er nem at lave. Bunden er knap så smørtung, men bliver alligevel saftig og lækker p.g.a. tykmælken. God idé du Bagenørd! Her kan du i billeder se processen fra start til slut:

Du kan sagtens udelade marcipan, for kagen bliver rigeligt sød i sig selv. Jeg brugte marcipan, fordi jeg lige havde en lille marcipanklump til overs. Æbler og marcipan kan altså noget sammen, så kig gerne køkkenskabet efter for marcipan.

Sådan ser en virkelig vellykket marengs ud. Jeg er ikke til at skyde igennem, så et enkelt billede er ikke nok. Håber du bærer over med mig. Ja jeg blærer mig lige lidt, ok? 🙂
Lækker bedstefars skæg kage med æbler og marengsLækker bedstefars skæg kage med æbler og marengsEn skøn søndagskage – der helst skal spises samme dag. Heldigt at hele min familie elsker den. De store teenagere og min gemal har gjort gevaldigt indhug på kagen. Sjældent at en kage vækker så stor jubel herhjemme hos os alle 4 på én gang? Normalt skal jeg nærmest presse min mand til at prøvesmage. Det behøvedes ikke denne gang 🙂

Rigtig god fornøjelse med kagen til dig. Jeg er spændt på hvilke bær/frugter du finder på at komme i? Skriv gerne en lille kommentar herunder, det ville jeg blive glad for 🙂
Lækker bedstefars skæg kage med æbler og marengs

Håber du har haft den skønneste weekeend? Det har jeg, men vupti, var den væk. Kan man få en bytter? 🙂

Mere inspiration

10 Kommentarer

  1. Helle Pedersen 27. oktober 2017 af 13:55- Svar

    Nøj, en lækker kage 😋 Totalt lækker kombination. Tak for opskriften 🙂

    • Gitte Hansen 28. oktober 2017 af 13:24- Svar

      Hej Helle

      Skønt I syntes om kagen! Det glæder mig 🙂 Tusind tak for din søde tilbagemelding og rigtig god weekend til dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Ida Jørgensen 18. november 2015 af 12:51- Svar

    hehe, den frosne kage er et tip fra min tidligere arb.plads ( en bager som lavede 120 kager af gangen) men det kolde gør faktisk at marengsen ikke “smelter” så nemt og er også bagerens fif at den skal have et ordentlig “power-trip” til sidst og må så ikke stå efter piskningen så falder den sammen

    • Gitte Hansen 18. november 2015 af 20:41- Svar

      Ej hvor spændende. Dejligt med pro-tips. Elsker det 🙂 Power-trip, betyder det 5 minutters piskning i alt eller?
      Godt fif ikke at lade marengsen stå – det husker jeg da til næste gang 🙂
      Mange tak for din feedback Ida -det var betænksomt af dig 🙂
      God fornøjelse med bageriet fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Ida Jørgensen 17. november 2015 af 17:33- Svar

    hej

    et lille fif, din kage skal være kold inden du putter marengs på ( evt fra frost, så kan du forbage en del og bruge i en snæver vending) og marengsen skal piskes hårdt og det smager også godt med et drys kanelsukker på æblerne 😉

    • Gitte Hansen 17. november 2015 af 19:57- Svar

      Hej Ida

      Tak for de gode fifs – har aldrig hørt det med den kolde kage før? Spændende, det skal da næsten prøves. Hvad mener du med at marengsen skal piskes hårdt? Jeg oplever, at når jeg pisker den for længe, så bliver marengsen slatten og gummiagtig.
      Jeg synes det er svært, med marengs og jubler højlydt når det lykkes.
      Fantastisk ide med kanel i kagen – selvfølgelig da! God ide – tak
      Håber kagen smagte dig? Jeg kan næsten ikke forestille mig andaet 😉
      Mange hilsner
      Gitte

      • Birthe Sørensen 21. januar 2017 af 14:37- Svar

        Har lige bagt din dejlige kage. Havde ikke nok æbler så jeg improviserede lige, havde et glas hjemmelavet brombærsyltetøj med bacardirom. Den blev supergod.
        Brugte også syltetøjer i weekenden da jeg lavede Othellolagkage, min mand sagde den var mere end god.

        • Gitte Hansen 21. januar 2017 af 16:58- Svar

          Hej Birthe
          Ej hvor lyder det da bare godt. Jeg kan sagtens forestille mig at kagen blev ekstra god med brombærsyltetøj i. Alt det søde har godt af noget kontrast. Så godt at du/I synes godt om kagen. Det glæder mig 🙂
          Tusind tak for din tilbagemelding.
          Mange hilsner
          Gitte

Læg en kommentar