Lækker gullash med flødesauce og ris

  • Gullash med flødesauce

DSC_3691

Det lykkedes! Vi fik lavet en stor og lækker grydefuld gullash på en højhellig onsdag! Uhm – en lækker menu, med rigeligt mørt oksekød og rigeligt fløde i saucen.

Ok som hverdagsmenu er det da en “mundfuld” i forhold tilberedningstid, men 1½ time alt incl. og så er der en kæmpe portion gullash, ovenikøbet til to dage. Ja tak! 🙂

DSC_3661

Det blev en rigtig lækker gullash – og jeg iler med at bringe opskriften til dig:

Lækker gullash med flødesauce og ris:

Du skal bruge (4 pers. i 2 dage):

1 kilo skært oksekød (jeg faldt over et billigt “dato” tilbud, ellers kan kødet være ret dyrt at købe. Jeg fylder tit fryseren med datokød – bare lige et tip til dig).

4 grofthakkede løg

Smør til stegning

5 gulerødder i skiver

1 bundt forårsløg (ikke strengt nødvendigt, men jeg havde et bundt på lager, stop madspild-you-know 😉

DSC_3655

1 stor ds. tomatkoncentrat

3 oksebouillonterninger

1½ liter kogende vand

2 glas champignon incl. væde (eller 1 bakke friske)

6 spsk stødt paprika, salt og peber.

5 laurbærblade

1/4 madlavningsfløde

1/4 piskefløde

Jævning

Gullash med flødesauce

Sådan laver du:

Lækker gullash med flødesauce og ris:

  • Hak løgene groft og svits dem til de er klare.

Gullash med flødesauce

  • Tilsæt forårsløg (også den grønne del)
  • Tilsæt oksekødstern og svits til kødet har skiftet farve. Hvis du bruger friske champignon skal de svitses med her.
  • Tilsæt bouillonterninger og paprika, salt og peber.
  • Tilsæt koncentreret tomatpure og champignon fra glas, hvis du vælger det.
  • Tilsæt gulerodsskiver, laurbærblade og kogende vand.

DSC_3669

  • Lad gullashen simre ved middel varme i minimum 30 minutter under låg (jo længere tid, jo bedre)
  • Tilsæt madlavningsfløden og skyl kartonen med vand og tilsæt også det.
  • Tilsæt jævning
  • Tilsæt piskefløden til sidst. Gullashen skal helst ikke boblekoge herefter. Skyl flødekartonen med vand og tilsæt også det.
  • Smag gullashen til med salt, peber og måske lidt mere paprika.
  • Servér med kartoffelmos eller ris.

Hvorfor dog både tilsætte madlavningsfløde og piskefløde? Tjo, fordi piskefløde fuldender enhver sauce. Jeg bruger det glad og gerne i sammenkogte retter med godt kød i. I lukusudgaven du ved – til retter hvor der ikke mangle noget. Madlavningsfløden havde jeg på lager og piskefløden var også et datokøb til ingen penge.

Gullash med flødesauce

Altså det ville da næsten være dumt ikke at snuppe sådan en karton med under armen, især når man ved at der er gullash i farvandet, ikke? Elsker “Se dato”-butikker!

Retten smager lækkert med ris eller kartoffelmos til.

En nem men lidt dyr hverdagsret, medmindre du går på datojagt. Ok når menuen rækker til to dage eller det vel heller ikke så slemt? Servér gullash’en til hverdag, weekend og eller som skrub-af-mad når der er fest. Jeg tænker dine gæster vil juble, men det vil din familie højst sandsynligt også, hvis du fremtryller en baljefuld gullash en højhellig onsdag?

Gullash med flødesauce

Tilsæt gerne ristede cocktailpølser og ristet bacon til at drysse på toppen. Det fik jeg serveret til en mørbradgryde engang på en restaurant i Viborg og jeg har aldrig glemt det. Jeg tror det vil passe perfekt ovenpå en gullash også (ja hvad passer bacon og cocktailpølser ikke til? 😉

Retten kunne vel også strengt taget kaldes “ungarsk paprikagryde” tror du ikke? Måske du kan forklare mig hvad forskellen er? Jeg kan lide begge dele og spørger du mig, kan jeg ikke lige finde den store forskel? Måske er laurbærbladene den store og vigtige afgørende faktor? 🙂

Rigtig god fornøjelse med din gullash/ungarske paprikagryde

Husk nu – fløde – rigeligt fløde 🙂

Mere inspiration

Læg en kommentar