Lækker krydret Shepherds Pie med oksekød og spidskål

  • Shephards Pie med oksekød og spidskål

Det er sommer – javist – men jeg sidder her med tæppe på og har fundet strømperne frem. Igen. Hrmpf. Regnvejr og så ovenikøbet en fæl tandpine, lige midt i sommerferien?! Jamen det må da være grundlovsstridigt?

NÅ ikke mere kattejammer og selvpineri. Du har så rigeligt kunnet følge med i mine beklagelser på Facebook. Tak til alle jer der har trøstet og er kommet med gode råd. Jeg skal nok klare den. I er jo verdens bedste heppekor – i medgang og modgang 🙂

Nå, men når vi nu fryser om fødderne, så må vi godt vende blikket mod simreretterne, ikke? Du ved de lidt tungere efterårsretter, der varmer både krop og sjæl – og huset også, når nu ovnen er i gang? Jaa, varme! Du skal være så velkommen 🙂Shephards Pie med oksekød og spidskålShepherds Pie er min søns livret. Når jeg spørger efter madønsker, kræver det ikke lang betænkningstid hos ham. “Shepherds Pie, mor – den med masser af kød i og med kartoffemos på toppen”.

Jep – enig – Shepherds Pie smager godt! En lækker kødsauce med gratineret kartoffelmos på toppen. Stikker klart Moussaka, siger min familie enstemmigt i kor.

Shephards Pie med svinekød

Livretten er blevet lavet i flere afskygninger herhjemme, f.eks. denne variant med svinekød og denne med oksekød. Sønnike er vild med alle udgaver, også selvom der vist i virkeligheden skulle være brugt lammekød til den? Det har vi endnu til gode at prøve (en vis madmor her i huset er ikke storfan af lam, måske derfor?)

Shephards Pie med oksekød

Varianten du skal høre om i dag, er med spidskål og godt proppet med grøntsager og krydderier i alle afskygninger.

Opskriftlisten er lang – til gengæld har jeg ikke taget så mange billeder af processen. Håber du kan hænge på alligevel 🙂

Lækker krydret Shepherds Pie med oksekød og spidskål
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Lækker krydret Shepards Pie med oksekød og spidskål
Forfatter:
: Billig hverdagsmad
: Mad til to dage
Portioner: 6-8 pers.
Det skal du bruge:
  • 1 kg hakket oksekød
  • Smør til stegning
  • 3 løg i tern
  • 5 fed friskpressede hvidløg
  • 3 oksebouillonterninger
  • 2 spsk paprika
  • 1 spsk hvidløgspeber (eller 1-2 tsk friskkværnet)
  • 2 tsk salt
  • 15 spsk engelsk sauce
  • 1 dåse majs
  • 1 ds. tomatkoncentrat
  • 1 ds flåede tomater
  • Grøntsager skåret i tern:
  • 1 spidskål
  • 5 gulerødder
  • 2 peberfrugter
  • 1 bakke champignon (eller 1 glas)
  • 3 breve kartoffelmos - eller kartoffelmos af 1½-2 kilo kartofler (hjemmelavet er bedst. Mosen skal være lidt tyndere end du plejer at lave den)
  • Smørklatter til toppen
Sådan gør du:
  1. Svits løg, hvidløg og bouillonterninger i lidt smør
  2. Tilsæt oksekød og steg til kødet har skiftet farve
  3. Tilsæt krydderier og engelsk sauce.
  4. Snit grøntsagerne og tilsæt. Husk også majs
  5. Lad grøntsagerne dampe lidt med og tilsæt så flåede tomater og tomatkoncentrat.
  6. Lad kødsaucen simre under låg imens du laver kartoffelmosen.
  7. Jeg er vild med hjemmelavet kartoffelmos, men i en snæver håndvending kan kartoffelmos på brev fint bruges.
  8. Hæld kødsaucen i 1-2 ildfaste fade (afhængig af størrelse) og fordel kartoffelmosen på toppen. Kartoffelmosen skal være lidt mere lind end den plejer at være, ellers kan du ikke trække den ud på kødsaucen.
  9. Fordel lidt smørklatter på toppen
  10. Sæt fadet i en 175 grader varm ovn (varmluft) i ca. 1 time.
  11. Din Shephards Pie er færdig når den er gylden og sprød på toppen.
  12. Nydes med en frisk grøn salat

Det er oplagt at bruge en Shepherds Pie som anledning til at få tømt køleskabet. Tøm lagrene og få brugt de grøntsager du lige har i grøntsagsskuffen. Det fungerede rigtigt fint med spidskål i, og det vil jeg bestemt huske en anden gang. En god og oplagt måde at få indsneget ekstra grøntsagsfibre og vitaminer. Shephards Pie med oksekød og spidskålDenne ret kan bære MEGET grønt, uden det går ud over smagen. Du undrer dig måske over den store mængde engelsk sauce? Jamen det har vi simpelthen fundet ud af hører sig til i retten, hvis man spørger alle os herhjemme.Vi er sikre på, at den engelske sauce er en af grundingredienserne i denne ret? Engelsk sauce er en genial smagsforstærker, hvis du spørger mig 🙂

Hun er da ikke rigtig klog, at servere en simreret midt om sommeren? Jo det er ganske vist og du vil ikke blive skuffet. Jeg er sikker på, at retten også vil kunne blive et hit hjemme i dit køkken og det er helt genialt, for portionen er så stor, at I vil have nok til 2 dage. Her skal der dog vogtes lidt som en høg over fad nr. 2 – det får kastet lange blikke 🙂

Et stk. Shepherds Pie er klar til dig – lidt at lune dig på 🙂
Shephards Pie med oksekød og spidskål

Mere inspiration

Læg en kommentar