Lækker rissalat med hamburgerryg og oreganodressing

  • Rissalat med hamburgerryg og oreganodressing

Røget hamburgerrygKender du godt det dér med kun at være nået halvvejs i december, men alligevel allerede have fået nok af det søde og det fede?

Altså jeg er ikke hellig, slet ikke, kan f.eks. slet ikke blive fra kagedåserne, men altså det fede julefrokostmad, medisterpølse og ribbensteg? Jeg havde lige brug for en lille pause. Har du det også sådan, så læs med her.Rissalat med hamburgerryg og oreganodressingI dag serveres der en lækker sund rissalat, røget hamburgerryg og hvid dressing med oregano. 

Menuen er nem og lækker og der bliver rigeligt mad til 2 dage og faktisk også frokostbøtter til arbejdet/skolen dagen derpå.

Retten fungerer fint som hverdagsret men vil også være et hit på julefrokostbordet. Fint med lette retter og sunde alternativer hér også. DSC_9763Rissalaten er taknemmelig. Du kan tilsætte lige nøjagtig de grøntsager du er vild med, årstidens grønt eller de forhåndenværende grøntsager i dit køleskab.

Her kommer opskriften – skift gerne grøntsagerne ud eller tilføj andre. Rissalaten kan også laves med tørrede abrikoser a la bulgursalaten her. Det ville også være superlækkert.

Røget hamburgerryg

Lækker rissalat med hamburgerryg og oreganodressing
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Sund rissalat med røget hamburgerryg og oreganodressing
Forfatter:
: Billig hverdagsmad
: Mad til to dage
Portioner: 4-6 pers. i to dage
Det skal du bruge:
  • 1 hamburgerryg á 1½ kilo
  • Rissalat:
  • 1 kilo fuldkornsris
  • Alle grøntsager skåret i tern:
  • 2 peberfrugter
  • 1 stort rødløg
  • 10 gulerødder
  • 3 tomater
  • 1 agurk
  • 1 bundt forårsløg skåret i skiver
  • 1 håndfuld frisk fintskåret basilikum
  • Marinade:
  • 1 dl ekstra jomfruolivenolie
  • 3 spsk hvidvinseddike
  • 5 fed friskpressede hvidløg
  • salt/peber
  • Oreganodressing:
  • ½ liter fromage frais
  • 1 spsk tørret oregano
  • Salt/peber
  • 1 tsk akaciehonning
Sådan gør du:
  1. Har du ikke en risrest, så skal der koges ris om morgenen eller dagen før.
  2. Jeg kogte en gryde efter morgenmaden og stillede den straks til afkøling udenfor. Genialt med 5 grader i det fri - ét stort køleskab. 🙂
  3. Kog hamburgerryggen. Den skal være helt tildækket med vand. Kog gerne vandet i elkogekedlen, det får gryden hurtigere i kog (og er også mere energivenligt)
  4. Hamburgerryggen skal koge ca. 1 time +/- afhængigt af størrelse. Den må gerne "trække" i kogevandet yderligere ½ time.
  5. Start med at lave marinaden:
  6. Bland olie og hvidvinseddike
  7. Pres hvidløgsfed og bland heri med salt og peber
  8. Snit basilikumblade og vend i
  9. Bland marinaden med de kolde ris.
  10. Snit grøntsagerne og bland med risene.
  11. Det bliver en kæmpe portion, så fordél gerne i to skåle. Det ene fad opbevares bare på køl og så er der nem mad på dag to.
  12. Virker rissalaten lidt for tør, så dryp gerne med lidt ekstra olivenolie.
  13. Lav oreganodressingen. Er du ikke vild med oregano, så brug gerne andet krydderi. Oreganodressing smager fint til rissalaten med basilikumstrejf, så prøv det gerne.
  14. Skær hamburgerryggen i skiver og servér med rissalat og dressing.
  15. Nemt og lækkert

HamburgerrygEn lækker, mør, saftig hamburgerryg. Foretrækker du din hamburgerryg glaseret, kan du finde en opskrift lige her. Den bliver lidt sundere, når den bliver kogt, men mere sprødstegt og med en mere intens smag, hvis den bliver ovnstegt og/eller glaseret. Rissalat med hamburgerryg og oreganodressing

Jeg brugte frisk basilikum i min marinade, for det var faktisk den eneste friske krydderurt jeg lige havde på lager. Jeg har også en rosmarin indendørs, men det er efterhånden en gammel plante og kvistene er ved at blive ret grove. Måske den snart skulle udskiftes? Det blev basilikum i dag. 🙂DSC_9767Har du ingen friske krydderurter, kan tørrede sagtens bruges. Er du mere vild med en anden krydderurt, så brug selvfølgelig gerne den. Du kan også nøjes med salt og peber og får herved en  mere “neutral” rissalat. Du bestemmer 🙂

Dagens menu er en nem og ret billig menu. Der er mad til flere dage og bruger du fuldkornsris, bliver retten både sundere og mere mættende. Køb gerne de brune ris med skaldele, der også har langt mere smag. Rissalat med hamburgerryg og oreganodressing

Her ser du processen i billeder fra start til slut:

Hamburgerryggen blev rationeret og den blev skåret i tynde skiver. Hvis der skal være mad nok til to dage, er vi nogen gange nødt til at gå på kompromis og rationere her i familien. 🙂 Jeg har jo to store teenagere. Altid meget sultne fugleunger at brødføde i fuglereden Bare rolig, ingen er nogensinde gået sultne i seng her i huset 🙂
DSC_9794Så er der serveret. Retten er ikke kaloriefri, for der er jo stivelse i ris, men bruger du de brune, er der fint med kostfibre i. Kunne vi kalde det en slanke-menu? Måske?

Skønt med en menu uden flødesauce og fed tilbehør. Bare lige engang imellem, ikke? 🙂

Siger Gitte så, og nummer en ekstra kanelsnitte 😉
Rissalat med hamburgerryg og oreganodressing

Håber du har haft en rigtig god weekend? Jeg har arbejdet lørdag og søndag med en fæl ørepine. Gud ske lov da for Treo, Hexokain og næsespray! Jeg satser på at det går til levesiden med mig. Når jeg har lyst til julesmåkager, er det vist ikke helt skidt? 😉

Håber du har julehygget og julebagt for mig denne weekend?`Vist fint nok jeg lige har taget en bagepause. Med 6 fyldte kagedåser vi har på lager, har vi vist rigeligt 🙂

See you – og god fornøjelse med den kaloriette dagens ret 🙂

Mere inspiration

Læg en kommentar