Lækker stærk langtidssimret chili con carne

  • Lækker langtidssimret chili con carne

Vinter og weekend – rimer helt perfekt på lækker langtidssimret chili con carne. At fredag d. 22. 1 så ovenikøbet også er Wilbur Scovilles fødselsdag, gør det jo bare endnu mere perfekt. Scoville var ham der opfandt en model til at måle chiliens styrkeforhold. Læs mere her.Lækker langtidssimret chili con carneDenne chiliportion var stærk, men ikke uspiseligt stærk. Tror ikke engang at den ville figurere på Scovilles chili-scala? Ikke så stærk at man får rødme om munden eller svie i øjnene. Tilsæt gerne mere chili efter behag, tørret eller frisk. Er du en chili-vovevals monstro?

Portionen bliver stor, med nok til en sulten familie i to dage. En portion chili er lækkert at lune sig på, når det er koldt udenfor, men hvis man spørger mig,  smager chili nu skønt hele året rundt. En sommeraften i haven, hvor duggen er faldet. Åh suk <3

Vi spiste et lækkert løgbrød til den stærke chili con carne, og den opskrift får du snarest.DSC_0294

Dagens chiligryde er nem at lave men jeg har snydt lidt og brugt dåsebønner. Har du særligt god tid, så udblød gerne bønner i vand. Dåsebønner fungerer dog fint.
Jeg har lavet chili con carne flere gange før og du kan f.eks. finde denne opskrift på bloggen her. Jeg ELSKER chili!

Hvorved adskiller dagens chili con carne sig så?

Jo jeg har for første gang eksperimenteret med spidskommen og farin, efter gode forslag fra jer bloglæsere på bloggens FB-side. Skønt sted vi har os dér og dejligt at så mange af jer skriver hilsner og gode ideer til mig. 🙂Lækker langtidssimret chili con carneDagens chili er også overproppet med hvidløg, for vi har jo en forkølet madmor i huset, med mange baciller, der skal slås ihjel. Reducér gerne mængden, du bestemmer, akkurat som med chilimængden. Jeg ELSKER når der er meget hvidløg i lune retter, så jeg har flottet mig. En hel håndfuld, plus et par ekstra  🙂

Der er brugt dåsetomater i chiligryden også, og det passede jo helt perfekt, at der var chili i de flåede tomater. DSC_0251Jeg burde have brugt friske chili, men sådan blev det ikke. Tørret chili fungerer også rigtigt fint. Nu kommer jeg snart til opskriften, men inden så kommer der lige den vigtigste chili con carne-grundregel af dem alle:

Chili bliver bedre, jo længere tid retten simrer. Gerne timevis. Gå gerne igang i rigtig god tid.Lækker langtidssimret chili con carne

Lækker stærk langtidssimret chili con carne
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Lækker stærk langtidssimret chili con carne
Forfatter:
: Dagens ret
: Slow food - simremad
Portioner: 8 pers.
Det skal du bruge:
  • 1 kilo hakket oksekød
  • 5-6 fed friskpressede hvidløg (gerne flere)
  • 3 oksebouillonterninger (eller anden oksefond)
  • 2 store løg i tern
  • 1 stort rødløg i tern
  • 2 tsk spidskommen
  • 1-2 tsk tørret chilipulver - mit chilipulver er MEGET stærkt, jeg brugte kun 1 tsk. Brug gerne 1-2 friske eller tørrede chilipebre, afhængigt af styrke.
  • 1 spsk st. paprika
  • Salt/peber
  • 6 dåser bønner i tomatsauce (gerne kidney beans)
  • 3 dåser flåede tomater
  • 1 stor dåse tomatkoncentrat.
  • 2-3 spsk brun farin (smag til)
  • 3 dl. kogende vand
  • Tilbehør: løgbrød eller grov flutes og smørristede majs
Sådan gør du:
  1. Svits kødet til det skifter farve. Du behøver intet fedtstof.
  2. Tilsæt friskpressede hvidløg, bouillonterninger, farin og løg/rødløg i tern
  3. Tilsæt chilipulver, spidskommen, paprika, salt og peber
  4. Tilsæt bønner på dåse (skyl dåserne og tilsæt også vandet)
  5. Tilsæt flåde tomater og tomatkoncentrat (skyl dåserne og tilsæt også vandet)
  6. Hæld til sidst kogende vand ved og læg låget på gryden. Lad retten simre i mindst 2 timer. Mindre kan gøre det, men jo længere tid jo bedre.
  7. Lad chiligryden simre ved svag varme (i 100 år eller mere)
  8. Smag retten til med salt/peber og måske lidt ekstra farin. Et pift ketchup vil også være godt.
  9. Server chili con carne i en skål, med en ske. Bag gerne et lækkert brød til. Smørristede majs, laver du nemt ved at riste 2 dåser majs med smør og salt i en gryde.

Lækker langtidssimret chili con carne

En lækker, lækker servering, fyld med kraft og smag. En nem chili con carne også; her ser du processen i billeder fra start til slut:

Det er en god ide at lade 1-2 af løgene være rødløg, da den type løg giver en særlig god smag i simreretter synes jeg. Bare lige en tip.
DSC_0244

Altså indrømmet, bønnerne i de færdigkøbte chilibeans-dåser er ikke så gode som de udblødte kidneybeans, men de er et fint kompromis og alternativ, hvis chili con carne er en hurtig impulsiv tanke og du ikke gider vente på udblødningen (Kidney Beans i tomatsauce kan også købes på dåse – bare lige til info).

Nogle synes kidney-beans er for melede og har du det sådan, vil du synes de almindelige chili-beans er rigtigt fine. Der er intet melet over dem (til gengæld er de en smule konsistensløse, og jeg tænker ikke der er mange fibre i).

6 dåser chilibeans+ 3 dåser flåede tomater giver en stor portion chili, men i min familie er vi 4 voksne og når der laves mad til to dage, skal der ordentlige spandefulde til 🙂

Får du ikke spist hele portionen, kan den fryses så let som ingenting. Skønt at hive en “fast-food”-portion op en dag det skal gå ekstra hurtigt. Lækker langtidssimret chili con carneAltså jeg ved ikke med dig, men chili con carne er tæt på at være min livret.

Det var bestemt en god ide at prøve med spidskommen og farin denne gang. Nogle foreslog mig også at tilsætte mørk chokolade, men det kunne jeg alligevel ikke få mig selv til. Måske jeg lige skal prøve at smage det, før jeg tænker så sarte tanker? Når I alle skriver det er lækkert, må det jo passe? Kald mig bare en kylling 😉Lækker langtidssimret chili con carneSorry, kedelige mig. Jeg tog ingen chancer med dagens chili – men den smagte komplet fortryllende alligevel. Kast dig roligt ud i opskriften og tilsæt gerne chokolade, hvis du tør. Hvo intet vover, intet vinder 🙂

Rigtig god chili-weekend til dig…..og nej, jeg kunne simpelthen ikke styrkemåle denne chili con carne. Jeg kan dog sige, at vi kunne føre almindelige samtaler imens vi spiste (og det er mere end hvad jeg har set chili-Klaus gøre i sine chili-film 🙂

Velbekomme til dig – chili con carne – en rigtig vinder-vinter-weekendmenu. Comfortfood <3

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Susanne 23. april 2017 af 18:30- Svar

    Jeg bruger aldrig bønner i tomatsauce til chili con carne, men kidneybønner naturel. Laver altid denne ret efter opskriften på Waldemarsro.dk. Smager så godt.
    Har dog ikke prøvet din opskrift og er sikker på at den er god.

    • Gitte Hansen 23. april 2017 af 20:26- Svar

      Hej Susanne
      Tak for din hilsen. Jeg er til gengæld ikke så god til at bruge kidneybønner, men det skal da absolut prøves. Jeg må tage mig sammen til at få udblødt de bønner 🙂
      Håber chili’en vil smage dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar