Lækker svampet fedtfattig banankage med krydderier

  • Lækker fedtfattig banankage med krydderier

DSC_3947

Lørdag. Overskyet. Meteorologerne lover bagevejr. I mine ører bliver lørdag, fridag og regnvejr til…..bagevejr.

Lørdagen blev hurtig dømt bananbagelørdag på matriklen. Hvorfor mon det? Tjo, fordi jeg lod mig lokke af 20 bananer for en 10’er i Fakta. Vi havde faktisk bananer i forvejen, rigeligt, men et godt Stop madspilds-tilbud har jeg altså svært ved at gå forbi. Kender du det?

Lækker fedtfattig banankage med krydderier

Min mand så lidt træt ud da jeg kom hjem med mit banan-bjerg “Jamen, vi har jo 10 bananer i forvejen?”

“Hvad er problemet?” det kunne jeg da ikke se? Vi bager da bare nogen kager?? 🙂

Jep – dagen blev døbt bananlørdag. Der blev bagt både banankage og et sukkerfrit bananbrød – men alligevel er der stadigvæk 12 bananer tilbage. Hvilke bananlækkerier skal vi mon finde på i morgen? 😉

DSC_3896

Når man køber stop-madspilds-bananer er det jo brune bananer man køber. Det er kun en fordel, for de er faktisk også de bedste at bage med. De brune bananer er klart de sødeste og også de nemmeste at mose 🙂

DSC_3897

DSC_3898

Den kage du skal høre om i dag er en lækker fedtfattig krydret banankage, godt proppet med bananer og tykmælk og dermed reduceret for sukker og fedtstof.

En rigtig “Stop madspilds-kage”; jeg havde nemlig også 1 liter “dato”-tykmælk i køleskabet. Også en god anledning til at få brugt noget af den.

En lækker og sund banankage, fyldt med fibre også. Et stykke af den vil fint kunne gøre det ud for sundt mellemmåltid.

Banankagen er nem at lave og kan hurtigt røres sammen med ske. Der er ikke æg i dejen – hvilket bare gør den endnu nemmere at røre. Den smager himmelsk af søde bananer og lækre krydderier – en mellemting mellem en banankage og en krydderier. Åh hvor jeg elsker den kombination, tror også du bliver vild med den 🙂

Lækker fedtfattig banankage med krydderier

Her kommer opskriften på:

Fedtfattig banankage med krydderier:

Du skal bruge (mellemstor bradepande 20×30 cm):

2 dl. sukker

½ dl. olie

5 dl. tykmælk

6 dl. hvedemel

2 dl havregryn

3 tsk. natron

4 mosede bananer

Krydderier: 3 tsk. kardemomme, 3 tsk. kanel, 1 tsk. stødt ingefær, 1 tsk stødt  nellike, 1 tsk. allehånde, ½ tsk. stødt muskatnød

Evt.: tilsæt evt. 100 gram grofthakket chokolade.

Lækker fedtfattig banankage med krydderier

Sådan laver du:

Fedtfattig banankage med krydderier:

  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  • Bland tykmælk, sukker og olie med en ske.
  • Bland de tørre ingredienser: havregryn, mel, natron og krydderier og rør det i tykmælkblandingen.
  • Mos bananerne og rør dem i.
  • Rør godt.
  • Smør en bradepande med smør og hæld dejen heri.

DSC_3901

  • Bag kagen nederst i ovnen i ca. 40-45 minutter v. 150 grader varmluft. Den lifligste duft af krydderier vil brede sig.
  • Prik i kagen med en strikkepind. Hænger der dej ved, skal den have lidt længere tid. Kagen vil føles fast når den er færdigbagt.

Lækker fedtfattig banankage med krydderier

  • Kagen kan føles lidt “klæg” indeni, men det skyldes de mange bananer og den store mængde tykmælk. Den kan fint være færdigbagt alligevel.
  • Lad kagen hvile 5-10 minutter efter færdigbagning, så bliver den nemmere at skære ud.
  • Vil du flotte dig og er du ikke sukkerforskrækket, kan du servere kagen med glasur på toppen, men det behøves faktisk slet ikke.
  • Kan kan også forsødes lidt ekstra ved at tilsætte grofthakket chokolade til dejen, men det behøves faktisk heller ikke.

Huset dufter skønt nu af både banan- og krydderkage. Lav en god kop kaffe eller te og gør dig klar til at prøvesmage.

Vi var vilde med den krydrede banankage!

Teenagerne storspiste den, også min datter, der ellers er sukker- og glutenafvænnet. Hun satte pris på at kagen ikke var for sød eller for fed. Hun var også glad for havregrynene i kagen. Faktisk bliver man mæt af et stykke kage, ja du kan sagtens spise et stykke som mellemmåltid.

DSC_5814

Den store mængde tykmælk i kagen gør den ekstra svampet og lækker. Måske du har luret hvor jeg har inspirationen fra? Jeg har da kigget på tykmælkskageopskriften – som jeg før har eksperimenteret med, se her storhittet tykmælks-chokoladekagen

Det var også lige en kage for mig. Lækker krydret smag og en liflig banansødme oveni. Kagen opfyldte lige præcis mine krydrede lørdags-banankagedrømme. Heldigt nok at kagen var fedtfattig, for hov, vi kom jo til at spise  to tre stykker pr. mand.

Lækker fedtfattig banankage med krydderier

Om du kalder kagen et bananbrød eller en banankage er op til dig. Kært barn har mange navne. 🙂

Måske du også kan komme forbi en overfyldt pose med stop madspilds-bananer i en butik et sted? Måske der bare gemmer sig 4 brune bananer i din frugtskål eller i dit køleskab? Det gør der tit hjemme hos os, i hvert fald.

Denne kage giver forkælelse og god samvittighed. På én gang kan du få brugt dine frugtoverskudslagre og samtidigt også glæde familien med en lækker kage.

Ja tak. Skønt med sådan en bananlørdag. Opskriften på dagens sukkerfrie bananbrød snyder jeg dig ikke for – den skal du nok få en af de nærmeste dage 🙂

Rigtig god weekend til dig – måske du går en banansøndag i møde måske? 🙂

Lækker fedtfattig banankage med krydderier

Mere inspiration

6 Kommentarer

  1. Jenny 2. maj 2015 af 18:29- Svar

    Suverænt med en æggefri banan kage opskrift, modsat alle andre har jeg ikke altid æg, men en gang i mellem får jeg ondt af de bananer ingen andre vil have 🙂

    • Gitte Hansen 2. maj 2015 af 20:52- Svar

      Hej Jenny

      Jamen det er jo helt perfekt, så passer denne kage jo supergodt til dig. Bananmængden kan justeres. Jo flere bananer, jo mere “kompakt” kage, du bestemmer 🙂
      Uhm den smager så lækkert med lige netop de krydderier – rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Anette Friis 2. maj 2015 af 15:10- Svar

    Hej Gitte. Jeg bagte dine jordbær-muffins som feriekage til mine kolleger – og det var en stor succes! Tak for den gode opskrift 🙂

    Jeg vil nu kaste mig over din opskrift på denne banankage, men jeg er lidt forvirret over ovn-temperaturen….skal den være 175 grader eller 150 grader? Der står begge dele i opskriften…

    kærlig hilsen Anette

    • Gitte Hansen 2. maj 2015 af 16:29- Svar

      Hej Annette
      Tak for din hilsen og dejligt dine kolleger synes om kagerne.
      Denne kage bages ved 150 grader varmluft eller 175 grader i almindelig ovn. Håber dette hjælper dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Hanne 26. april 2015 af 21:25- Svar

    Ooookay så, den er bestemt godkendt. Ungerne spiste vældigt, jeg undlod bare at omtale bananerne, så eksisterer de nemlig ikke (det er ligesom kalorier).
    Og de andre tilstedeværende spiste buddingen. Og tykmælken er brugt.
    Alt er godt på en søndag aften.

    • Gitte Hansen 27. april 2015 af 09:14- Svar

      Det glæder mig. Meget. Sund kage til sunde børn og skønt samtidigt også at kunne stoppe madspild 🙂
      God mandag til dig, tak fordi du tog dig tid til at skrive en hilsen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar