cncpt-lb1
cncpt-tab-lb1
cncpt-mob1

Lækre, bløde kanelsnegle med æblemos, Sukkerfrie og fedtfattige

Jamen jamen det GÅR da ikke sådan at svipse kanelbollens dag?! Højhellig kanelbolledag d. 4. oktober?!Skulle hilse og sige, at kanelboller/kanelsnegle ellers også smager ganske glimrende d. 5. oktober. Det er nemlig testet i dag. 🙂

Jeg bagte de lækreste kanelsnegle! Bløde, sprøde, søde, karamelliserede. Det mest fantastiske var, at dagens snegle var både sukker- og fedtfattige. Kanelbollens dag satte snegle-tankerne igang, men det var Madbloggerudfordringen, som Nada Cay har sat gang i, der førte mig til dagens opskrift. Madbloggerudfordringen går ud på at en madblogger udfordrer en anden madbloggers opskrift og selv bliver udfordret.Spændende initiativ! Jeg lod mig da selvfølgelig lokke med. Jeg skulle lege med bloggen Fenjas Mad og jeg slog straks en smut forbi siden. Vupti var der en opskrift på kanelsnegle på Fenjas blog. Jamen det kunne da ikke passe bedre!Fenjas kanelsnegle var i den sunde kategori, uden sukker, med speltmel og uden store mængder smør. Der var æblemos i dejen. Det kunne ikke passe bedre!. Vi har en million æbler i haven og netop i formiddag havde vi gang i det helt store æblepluk, æbleskræl, æblekogeri.

Vi fik litervis æblemos ud af vores æble-projekt. Rigeligt med æblemos både til kanelsnegledej og kanelsneglefyld. Perfekt. Der var også rigeligt med æblemos til æblekage  med æblekagerasp og flødeskum og der blev også lavet æblechutney. Mere herom en anden dag. 

Nu starter vi med Fenjas Kanelsnegle med æblemos, eller som Fenja kalder dem: Kanelsnegle uden sukker og mælk. 

Altså jeg må indrømme, at jeg ikke har fulgt Fenjas opskrift til punkt op prikke. Den fulde opskrift kan ses her Jeg tilsatte tykmælk i stedet for vand til dejen (fordi jeg ved at tykmælk giver saftighed og fugt til bagværk, og fordi ingen i vores familie har mælkeallergi).

Jeg dryssede faktisk også med lidt perlesukker. Indrømmer også at jeg kom en lille klat chokoladeglasur på toppen. Jeg kom også en lille bitte smule smeltet i som fyld. En lille smule. Jeg vil derfor ikke kunne kalde kanelsneglene sukker- og mælkefrie, men fedtfattige og næsten sukkerfattige tør jeg godt sige. Jeg brugte stevia-sukker til dejen.Men genialt Fenja, at tilsætte æblemos til dejen. Fenja tilsatte revet æble og daddelpure som fyld til sneglene, jeg valgte at smøre 3 dl. æblemos i stedet for, mest fordi jeg lige havde 2 liter æblemos lige ved hånden (og ingen daddelpuré).

Det var bare en rigtig god idé med den æblemos! Det blev nogle lækre svampede fugtige søde snegle, og absolut ikke vammelsøde og fedtede.DSC_8801

Her kommer opskriften på fedtfattige sukkerfrie kanelsnegle:

Lækre, bløde kanelsnegle med æblemos, Sukkerfrie og fedtfattige

Forberedelse: 

Tilberedelse: 

Tidsforbrug ialt: 

Portioner: 25 stk

Lækre, bløde kanelsnegle med æblemos, Sukkerfrie og fedtfattige
Det skal du bruge:
  • 1½ dl. lun æblemos
  • 2 dl. tykmælk (eller kærnemælk/mælk/creme fraiche)
  • ¼ dl. olie
  • 25 gram gær
  • 200 gram grahamsmel (eller speltmel eller fuldkornsmel)
  • ca. 350 gram hvedemel
  • Evt. 10 gram smeltet smør
  • 1 tsk. salt
  • 1 dl. stevia erstatningssukker (eller 1 dl. almindeligt sukker eller ingenting)
  • Fyld:
  • 3 dl. æblemos
  • 2-3 spsk. kanel
  • 1 spsk kardemomme (kan udelades)
Sådan gør du:
  1. Kog æblemos. Kog æbler med en vanillestang i ca. en halv time. Hjemmelavet smager bedst, men du kan også købe æblemos på glas. Vil skyde på at du skal bruge 8-10 æbler til 4 dl. mos (3 dl i fyldet og 1 dl i dejen).
  2. Du kan også bare rive en 5-6 æbler henover dejen tænker jeg?
  3. Jeg var snedig. Min æblemos var meget varm, og det passede så fint, at da jeg tilsatte tykmælken, blev blandingen så lunken at den passede fint til gæren. Lun evt. din mælk/tykmælk, hvis du ikke koger æblemos.
  4. Bland gær og salt i den lunkne blanding af æblemos/tykmælk..
  5. Tilsæt olien også.
  6. Tilsæt mel og evt. Stevia eller rigtigt sukker (eller slet ingenting!. Gem lidt hvedemel til sidst, måske skal du tilsætte lidt ekstra? Dejen skal kun lige akkurat have så meget mel tilsat, at den ikke klistrer til fingrene. Jo mere mel, jo mere hårde og tørre bliver sneglene.
  7. Dejen æltes færdig og stilles til hævning i en halv time på husets luneste sted, gerne på 30 grader varmluft i ovnen.
  8. Efter hævning rulles dejen ud på en en meldrysset flade. Rul så tyndt ud som muligt.
  9. Drys med kardemomme og evt. lidt smeltet smør
  10. Drys med kanel
  11. Læg æblemosen i klatter på dejen og fordel den godt over hele fladen med en dejskraber.
  12. Rul dejen sammen til en lang pølse og læg den med sammenføjningen nederst.
  13. Skær kanelsneglene ud med en skarp kniv og læg dem på en bageplade. Drys evt. med perlesukker.
  14. Stil bagepladen til hævning et lunt sted i ca. 20 minutter.
  15. Kanelsneglene bages i ca. 15 minutter ved 175 grader varmluft. Hold øje med dem. De skal være gyldne men stadig bløde. Ikke mørke og hårde

 DSC_8825DSC_8827DSC_8830 Her ser du den færdige grydefuld æblemos.

Det tog 100 år at skrælle den portion æbler, men mosen smagte himmelsk. Næsten alle anstrengelserne værd. Næsten 😉 Fisk vanillestangen op til sidst. Jeg har flækket stangen og blandet vaniljekornene med lidt sukker. Jeg tilsatte både vaniljekorn og “tomme” stænger til æblemosen.DSC_8831DSC_8836DSC_8838 Drys med kardemomme og evt. lidt smeltet smør.  Drys med kanelDSC_8841 Læg æblemosen i klatter på dejen og fordel den godt over hele fladen med en dejskraber. DSC_8847 Rul dejen sammen til en lang pølse og læg den med sammenføjningen nederst. Skær kanelsneglene ud med en skarp kniv og læg dem på en bageplade. Drys evt. med perlesukker. DSC_8859Så er der et fad nybagte kalorielette kanelsnegle klar med fyld af æblemos. Normalt er der er store mængder smør i kanelsnegle, men med denne variant, lykkes det faktisk at lave en rimelig kalorielet version.

Æblemosen gør kanelsneglene svampede, søde og lækre. Man kunne vove den påstand, at kanelsneglene næsten bliver endnu bedre? I hvertfald kan de roligt spises med god samvittighed og de kan tages med i madpakken som et rimeligt sundt mellemmåltid også.

Jeg er sikker på at dine børn vil juble og dine kaffegæster også. Sneglene smager let og lækkert og man kan sagtens spise to, uden at få kanelsnegl nok 🙂
DSC_8867

Rør gerne lidt chokoladeglasur og smør på toppen, når kanelsneglene er kølet af. Den kan strengt taget godt undværes, da der jo er drysset med perlesukker, men der er altså noget med kanelsnegle og chokoladeglasur? Det er noget med et tæt sammenhold?? Ihvertfald kan de svært undvære hinanden! -)
DSC_8870Her får du et sidste foto, af en lækker snegl i eftermiddagssolen. Kanelsneglene var et hit. Mand og søn (som er mine værste dommere) tog faktisk to hver, og sønnike spurgte “Hvor mange må man tage?” Den ultimative test. Det spørger han ellers kun om når der serveres frikadeller. Det er virkeligt et kvalitetsstempel, så sneglene kan anbefales. 😉

Jeg har stadigvæk 1000 æbler i haven. Suk hvor er det hårdt med alle de lækkerier man er nødt til at spise sig igennem.DSC_8878

21 Kommentarer

  1. Katrine 19. maj 2015 af 07:39- Svar

    Hvor mange snegle bliver der ca ud af opskriften?

    • Gitte Hansen 19. maj 2015 af 20:55- Svar

      Hej Katrine

      Så vidt jeg husker en 25-30 stykker, selvfølgelig afhængig af tykkelse.
      Rigtig god fornøjelse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. […] Noget i ovnen hos Bagenørden fortolker Fenjas mad. […]

  3. madblogger-udfordringen-part-one | Madbloggerneshimmel.dk 26. juni 2014 af 20:47- Svar

    […] Lækre bløde kanelsnegle med æblemos – Noget i Ovnen […]

  4. Louise 5. marts 2014 af 13:24- Svar

    Lækkert med en “sund” opfskrift på kanelsnegle!
    Jeg overvejer at bage til min fødselsdag på lørdag – men tror du – eller er der nogen der har erfaring med – at bage dem aftenen før, hvisa de skal spises til brunch dagen efter?
    Jeg gider dælme ikke de bliver tørre nemlig 🙂
    Og er de mon fryseegnede??

    • Gitte Hansen 5. marts 2014 af 22:36- Svar

      Hej Louise
      Lækket at servere disse snegle til brunch. Jeg tror fint de kan holde sig, lun dem evt. 30 sekunder i mikrobølgeovnen på dagen. Frys dem evt. og tø dem op samme dag de skal serveres.
      Uhm. Godt du lige mindede mig om disse snegle. Jeg prøver at holde igen med det usunde bagværk, så denne var jo et supergodt tip.
      Rigtig god fornøjelse med din brunch. Er sikker på dine gæster bliver glade og tilfredse 🙂
      Skriv gerne lige igen hvordan det går?
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Madblogger Udfordringen – læs hvordan 54 madbloggere har håndteret udfordringen! « La Cucina Nada 18. oktober 2013 af 13:04- Svar

    […] stund har to madblogs allerede postet deres svar på udfordringen, den ene i den søde afdeling med kanelsnegle m. æblemos som faktisk inspirerede mig til at lave mine kanelgifler i en æblegiffel version. Sådan bliver […]

  6. Malene 17. oktober 2013 af 10:31- Svar

    Hej.
    Sikke en skøn opskrift, og nogle virkelig gode og inspirerende billeder. De skal helt sikkert prøves at laves. Det lyder helt perfekt at de både er fedt- og sukkerfrie. Så kan man næsten spise dem med helt god samvittighed. Jeg tror dog ikke, at jeg kan undvære bare en smule mere sødme i fyldet, så her ville jeg eventuelt tilføje en halv dl. sirup, for at gøre sneglende mere snaskede. 🙂
    Mvh. Malene

    • Gitte Hansen 17. oktober 2013 af 17:24- Svar

      Hej Malene

      Tusind tak for din søde hilsen. Den blev jeg glad for 🙂

      Det var en rigtig god ide med sirup, honning vil måske også kunne bruges?

      Rigtig god fornøjelse med sneglene og dejligt du har lyst til at kigge forbi

      Mange hilsner
      Gitte

  7. Jenny 16. oktober 2013 af 20:20- Svar

    Hej Gitte

    Du får en like fra mig.
    Jeg har selv fået rigtig meget lyst til kanelsnegle, efter at have læst om dine, og efter en tur til Malmø i sidste uge, der lugte jo af kanelsnegle hvergang jeg købte kaffe, at jeg ikke udviklede englevinger af at stå imod er en gåde.

    Jenny

    • Gitte Hansen 16. oktober 2013 af 20:59- Svar

      Tak skal du have søde Jenny 🙂 Så flot at du kunne sige nej i Sverige. Mindes lækre svenske konditorier med kager til ingen penge på vores sommerferie for år tilbage. Så lækkert og ja kanelbullar er der alle vegne 😉
      Du må lave en dansk og mere fedtfattig variant og springe lige på en snegl. Rigtig god fornøjelse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  8. Fenja 16. oktober 2013 af 12:09- Svar

    Hvor ser de lækre ud. Jeg får helt lyst til at bage mine, eller dine, kanelsnegle. Det vil helt sikkert være et hit hjemme hos manden og børnene 😉

    • Gitte Hansen 16. oktober 2013 af 18:30- Svar

      Hej Fenja
      Tusind tak for din søde hilsen og selv tak for god og lækker inspiration. Det er bestemt heller ikke sidste gang vi bager de lækre kanelsnegle med æblemos her i huset. Godt vi har 10 glas mos at tage af 😉
      Perfekt med kanelsnegle til efterårsferiens kagebag 🙂
      Supergod æbleide Fenja TAk
      Mange hilsner
      Gitte

  9. Jenny 16. oktober 2013 af 10:02- Svar

    Hej Gitte

    Personligt synes jeg det lyder bedre (og mere svampet) med MOS 🙂

    Jenny

    • Gitte Hansen 16. oktober 2013 af 19:51- Svar

      Hej Jenny
      Tak du trofaste læser og afprøver. Æblemos i fyldet betyder jo også at man kan reducere betydeligt i mængden af fedtstof, og det er jo dejligt, for så kan man tillade sig at spise lidt flere snegle 😉
      Har du prøvet at bage sneglene med mos?
      Mange hilsner
      Gitte

  10. Jenny 15. oktober 2013 af 08:54- Svar

    Hej Gitte

    I orginal opskriften står æbleMOST, jeg tænker, at det giver en mere våd dej end med mos. Er det noget, du har korrigeret for?

    • Gitte Hansen 15. oktober 2013 af 21:59- Svar

      Hej Jenny
      Nej det har jeg nu ikke korrigeret for? Gud ja, og jeg opdager det først nu. Jeg havde læst det som æbleMOS. Hovsa men det gik jo egentlig ganske fint?
      Godt du er opmærksom, men jeg ved ikke om det gør den store forskel, det virkede det ikke til.
      Måske jeg skulle prøve udgaven med æblemost? Dejligt med en undskylding for nye kanelsnegle 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  11. Helle 6. oktober 2013 af 19:41- Svar

    Hej Gitte

    Hvor ser de bare lækre ud og det gør det ikke mindre dårligt at de er uden sukker!

    Men jeg tænker “1 dl. stevia erstatningssukker”, jeg troede Stevia var meget, meget sødere end almindelig sukker, som du også skriver man kan bruge 1 dl. af?

    Går det ellers godt på dit nye arbejde? 🙂

    Vh en af de studerende på VIA som du har hjulpet mange gange 🙂

    • Gitte Hansen 6. oktober 2013 af 20:46- Svar

      Hej Helle
      Hyggeligt med en hilsen fra dig. Dejligt du har lyst til at læse med her 🙂
      Godt du spørger til Stevia. Det er ikke Stevia i dråbeform, men i pulverform. Jeg købte sådan et glas i et supermarked, håber du kan finde et tilsvarende?
      Jo tak det er et spændende arbejde, men hårdt. Jeg her komplet kvadret, hårdt når alt er nyt. Jeg er stadigvæk glad for det og får rigeligt med udfordringer, men savner da også jer! 🙂
      Håber alt vel med dig og studierne
      Pøj pøj med studierne.
      Mange hilsner
      Gitte

  12. La Cucina Nada 6. oktober 2013 af 09:34- Svar

    Ihh så spændende at du allerede har været i køkkenet –
    og sikke nogle lækre kanelsnegle!

    Dejligt at du ville lege med i Madblogger Udfordringen, håber du evt er frisk på en runde 2?

    Mvh La Cucina Nada

    • Gitte Hansen 6. oktober 2013 af 18:04- Svar

      Hejsa Nada
      Du kan tro jeg er frisk på en runde to. Sjovt og fint påhit du fin der.
      God fornøjelse med at samle trådene 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar