Lækre bløde boller og franskbrød med speltmel, rugmel og havregryn

  • Lækre bløde boller og franskbrød med speltmel, rugmel og havregryn

Lækre bløde boller og franskbrød med speltmel, rugmel og havregrynSøndag og gang i røremaskinen. En nem og lækker bolledej der snildt kan trylle et lækkert franskbrød  også.

Her får du opskriften på de lækreste boller med speltmel, rugmel og havregryn. Sundt mættende brød, fyldt med fibre.

Lækre bløde boller og franskbrød med speltmel, rugmel og havregrynDer bliver 25 boller og 1 franskbrød af denne portion – så der bliver rigeligt til din sultne familie, til fødselsdagsbordet, til madpakkerne eller til fryseren. Altid skønt at kunne hive en pose boller op – boller giver glæde <3

Opskriften nedenfor kan sagtens varieres. Tilsæt de meltyper du foretrækker, måske du har lyst til at putte mere rugmel i, eller måske du hellere vil bruge noget andet mel end spelt?

Dejen skal bare røres til den har sådan en konsistens, at den kan slippe dejfad og fingre, men vær endelig gerne gerne kreativ med melet. (Tilsæt dog max 1/3 rugmel, hvis du tilsætter mere kan det gå ud over hæveevnen). Lækre bløde boller og franskbrød med speltmel, rugmel og havregryn

Lækre bløde boller og franskbrød med speltmel, rugmel og havregryn
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Lækre bløde bolle og franskbrød med speltmel, rugmel og havregryn
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 25 boller og 1 franskbrød
Det skal du bruge:
  • 1,2 liter lunkent vand
  • 25-50 gram gær
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 10 dl havregryn
  • 1 kg speltmel
  • 3 dl rugmel
  • 4-6 dl hvedemel
  • Pensling: Tykmælk
  • Drys: sesamfrø/solsikke - og græskarkerner
Sådan gør du:
  1. Udrør gæren i det lunkne vand
  2. Rør salt og sukker i
  3. Brug gerne din køkkenmaskine eller elpisker med dejkroge
  4. Tilsæt havregryn og rugmel
  5. Tilsæt speltmel
  6. Rør hvedemel i, til dejen slipper fad og fingre
  7. Jeg brugte ca. 6 dl, men det kan variere. Måske skal du bruge lidt mere/mindre
  8. Lad dejen hæve i skålen et lunt sted ½ time, dækket med et klæde. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse. Hvis du kun bruger 25 gram gær kan det tage lidt længere tid.
  9. Hæld solsikkekerner i bunden af din franskbrødsform og put herefter dej i. Det smager godt med sprøde solsikkekerner i bunden af et franskbrød.
  10. Form boller af resten af dejen.
  11. Pensl bollerne og franskbrød med tykmælk og drys med forskellige kerner efter eget valg. Jeg brugte græskarkerner og sesamfrø, men du bestemmer.
  12. Lad bollerne/brødet hæve ½ time på pladen eller til dobbelt størrelse.
  13. Varm ovnen op til 175 grader varmluft.
  14. Bag bollerne ca. 20 minutter eller til de er gyldne og sprøde. Bollerne skal lyde hule, når du banker dem under bunden.
  15. Franskbrødet skal have ca. den dobbelte tid.
  16. Tag straks brødet ud af formen og lad det køle lidt, før det skæres. Bollerne må gerne spises imens de er helt lune.

Lækre bløde boller og franskbrød med speltmel, rugmel og havregryn

Lun gerne en leverpostej, imens ovnen alligevel er igang, det vil vække jubel hos din familie. Jubelen bliver endnu større, hvis der serveres farmors hjemmesyltede rødbeder på toppen  🙂

Bollerne smager også rigtigt godt med smør og sukker på – ja det er en hemmelig last her i familien, når der serveres nybagte boller. Sig det ikke til nogen 🙂

Lækkert, lækkert brød og boller og der er rigeligt brød til flere dage. Mine teenagere glæder sig allerede til at komme hjem i morgen og smøre en skive nybagt franskbrød. Det varmer en mors hjerte at kunne gøre sine børn glade med brød <3

Kender du solsikkekerne-tricket?

Vi bruger det hver morgen når vi bager koldthævede morgenboller. En lille håndfuld solsikkekerner under bollen, og vupti ligner dine boller en af bagerens skagenlapper. Kernerne giver sprødhed og smag. Prøv det, også gerne under franskbrødet.
Lækre bløde boller og franskbrød med speltmel, rugmel og havregrynTotalt lækkert brød. Blød krumme og sprød skorpe – helt perfekt.

Weekendtid er bagetid  – skønt!

Har du god tid en hverdag, så spring også gerne på. Nogen gange bager vi brød til aftensmad og spiser med lækkert pålæg til, gode oste eller som burgere? Samlet set så tager det faktisk ikke længere tid at lave, end almindeligt aftensmad? Bare lige et tip?

Dagens brød – fra mig til dig <3

Håber du har haft den skønneste weekend 🙂
Lækre bløde boller og franskbrød med speltmel, rugmel og havregryn

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Josephine 18. januar 2017 af 19:11 - Svar

    Kan det fryses

    • Gitte Hansen 18. januar 2017 af 21:02 - Svar

      Ork ja Josephine – det kan alt nybagt brød næsten vil jeg tro 🙂
      Rigtig god fornøjelse med bageriet
      Med venlig hilsen
      Gitte

  2. Solvejg Bøger 25. januar 2016 af 10:07 - Svar

    Hej…
    Det ser knageme godt ud det brød…
    Her i huset er der også altid hjemmebagte grovboller i fryseren. Bagt efter devisen – hvad skuffen gemmer af mel og kerner.
    Ha’ en god dag…..

    • Gitte Hansen 25. januar 2016 af 21:23 - Svar

      Hej Solvejg
      Det er altid de bedste brød der kommer ud af det på den måde 🙂
      Fra en brød-elsker til en anden.
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar