Lækre bløde burgerboller med rugmel og havregryn

  • Bløde burgerboller med rugmel og havregryn

Bløde burgerboller med rugmel og havregrynEr du på jagt efter en opskrift på store, bløde lækre burgerboller, så kig med her. Opskriften er nem og bollerne kan være klar på kort tid, selvom der er to gange hævninger inkluderet. Lynhurtige burgerboller faktisk.

Her i huset foretrækker vi ret grove boller, så der er både rugmel og havregryn i. Du kan sagtens tilsætte endnu mere groft mel, dog skal minimum halvdelen være hvedemel for at bollerne hæver ordentligt op og bliver bløde og luftige.

Når du én gang har prøvet de grovere burgerboller, finder du ud af, at der er noget mere “gods” i dem. De hvide købe-burgerboller batter ikke meget, når det handler om at give mæthed og fylde i maven.
DSC_2116Vi er fan af rugmel i brød, i tærtebunde, i grove knækbrød og i hjemmelavet rugbrød selvfølgelig også. Prøv også dette lækre grydebagte rugmelsbrød med øl og valnødder.

Bruger du meget rugmel, bliver bagværket tungt og klægt, som rugbrød. Jeg bruger derfor max. 1/3 rugmel når jeg bager, af samme grund. DSC_2117Havregryn bruger jeg også meget når jeg bager. Du tror det er løgn, men ja her i husstanden konsumeres der hver uge 2 kilo havreryn, enten serveret som havregrød, som morgenhavregryn, eller i brød eller muffins.

Vi spiste de lækre boller med pulled pork og løg i. Halløj en lækker menu. Sidste weekends fornemme servering i sommerhuset.

Pulled pork skriver jeg om en anden dag, men smugkig i denne opskrift her, hvis du slet ikke kan vente. Pulled pork laves nemmest og lækrest i Römertopf, hvis du spørger mig. Mørt, lækkert og smagfuldt kød. Uhm. 🙂Bløde burgerboller med rugmel og havregryn

Vi starter med burgerbollerne i dag og du får opskriften lige her:

Lækre bløde burgerboller med rugmel og havregryn
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug ialt
 
Lækre bløde burgerboller med rugmel og havregryn
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 18 stk
Det skal du bruge:
  • 1 liter lunkent vand
  • 50 gram gær
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • ½ dl olie
  • 5 dl havregryn
  • 3-4 dl rugmel
  • 15-17 dl hvedemel
  • Pensling:Mælk
  • Drys: Groft salt, hvidløgspeber og sesamfrø
Sådan gør du:
  1. Udrør gæren i det lunkne vand.
  2. Tilsæt salt, sukker og olie.
  3. Rør først havregryn og rugmel i. Brug gerne din røremaskine eller brug dejkrogene til elpiskeren.
  4. Tilsæt hvedemel lidt af gangen og kun lige nok til at dejen kan slippe fad og fingre. Jo mindre mel, jo bedre, men dejen må ikke klistre.
  5. Læg et klæde over dejfadet og stil det til hævning ½ time ved stuetemperatur. Vil du gerne speede hævningen op, så kan du stille fadet i ovnen et kvarter ved 50 grader.
  6. Form boller og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Der bliver ca. 16-18 af denne portion
  7. Pensl bollerne med mælk og drys med groft salt, hvidløgspeber og sesamfrø.
  8. Dæk bagepladen med et klæde og lad bollerne hæve et lunt sted 30 minutter ved stuetemperatur eller 15 minutter i ovnen ved. 50 grader.
  9. Bag bollerne ca. 15 minutter v. 175 grader varmluft.
  10. Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde.
  11. Serveres straks som burgerboller, eller nydes med ost, marmelade, lun leverpostej...?

Bløde burgerboller med rugmel og havregrynVi fik 18 boller af denne portion og der var burgerboller til 2 dage. Hvis du ikke lige orker at lave pulled pork, så kan f.eks. du stege hakkebøffer eller riste kyllingeschnitzler til burgerne. Du kan også bruge fyld som æg & rejer, hønsesalat, røget laks og asparges eller? Din familie vil juble, når du serverer burgere. Brug gerne det grønne tilbehør du synes allerbedst om. Bløde burgerboller med rugmel og havregrynHar du en god køkkenmaskine, så er det “piece of cake” at røre dejen.  Du har hænderne frie til at jonglere med melposer f.eks. og du slipper for ømme overarme.

Her kan du se den nemme fremstillingsproces i billeder fra start til slut:

Det smager godt med lidt salt og peber på toppen af burgerbollerne og det pynter også så fint sammen med sesam. Brug også gerne paprika, hvidløgssalt, oregano eller det krydderi du synes allerbedst om? 
Bløde burgerboller med rugmel og havregryn Min familie jubler altid når vi skal spise burgerboller og især de grove boller er et hit.

Mine store teenagere elsker især når der er boller til overs til madpakken dagen efter. Tit laver de en ekstra burger om aftenen, pakker den ind og har så allerede fået styr på madpakken til dagen efter. Smart og altid fornøjeligt med udsigt til en lækker frokostburger.:-)

Du behøver jo ikke bruger bollerne til burgerboller. De er også fortrinlige som et groft alternativ til de ordinære fødselsdagsboller, de vil være gode på et brunchbord, til pølsebord, til ost, til lun leverpostej, lune med Nutella eller hjemmelavet rabarbermarmelade måske?
Bløde burgerboller med rugmel og havregryn

Bon appetit! Gid at burgerbollerne vil smage dig og at de vil bekomme dig vel 🙂

Mere inspiration

Læg en kommentar