Lækre flødekarameller med saltede peanuts og chokoladeovertræk

DSC_0538Det er jul. Det er lige nu der storspises godter i de små hjem. Der er stadigvæk tid til at du kan nå at trylle lækre godter i dit køkken.

Godter der f.eks. kunne være disse lækre flødekarameller, der faktisk ikke nødvendigvis har noget med julen at gøre, men som kan laves og storspises i juledagene, under påskud af at de er “julegodter”. I julens hellige navn, glider mange søde sager ned i disse dage 🙂

Hvad siger du til lækre nemme flødekarameller tilsat saltede peanuts og chokoladeovertræk?:  

Gæsterne til vores julefrokost i går nød og skamroste karamellerne. Min søde guddatter Maria havde set billeder på Instagram af peanutkaramellerne, og havde sådan glædet sig til at smage. Hun var vild med dem og fik en lille pose med hjem. Jeg iler med opskriften, da flere gæster ville hjem og have gang i karamelkogeriet.Til de lækre flødekarameller med peanuts skal du bruge: 

Lækre flødekarameller med saltede peanuts og chokoladeovertræk
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Forfatter:
: Slik, knas og lækre godter
: Familiens favoritter
Portioner: 30-40 stk
Det skal du bruge:
  • 1 dåse kondenseret mælk
  • 100 gram smør
  • 1 tsk. vanillesukker
  • 2 spsk. sirup
  • 120 gram sukker.
  • 200 gram saltede peanuts.
  • 300 gram chokolade til chokoladeovertræk
Sådan gør du:
  1. Det er rigtigt nemt at lave disse karameller, for alle ingredienserne skal bare blandes og simres sammen i en gryde.
  2. Start med den kondenserede mælk.
  3. Tilsæt sirup,sukker, vanilje og smør.
  4. Karamelblandingen koges langsomt op. Jeg lod min karamel få rigtig lang tid under svag varme, minimum 20 minutter
  5. Brug en røreske der kan holde til stærk varme, en grydeske af træ f.eks.?
  6. Karamelblandingen er lys i farven i starten, og jo længere tid den simrer, jo mørkere bliver den.
  7. Lav karamelprøven for at tjekke om karamellen har fået nok. Lav prøven, når karamellen begynder at slippe gryden. Dryp lidt karamel på en tallerken eller i et glas vand og når du kan trille en kugle, har karamellen fået nok.
  8. Har du et karameltermometer, skal temperaturen være på 125 grader, hvis du er til bløde karameller og 130-135 grader, hvis du er til hårde karameller.
  9. Når karamelmassen er færdig, røres peanuts i. Karamellen vil nu hurtigt tykne, for peanutsene afkøler karamelmassen
  10. Beklæd et ildfastfad med bagepapir og hæld hurtigt karamelmassen heri. Karamellen skal være ca. ½ cm. tyk
  11. Nu skal karamellen stilles til afkøling i et par timer.
  12. Når karamellen er kølet af, skal den betrækkes med chokoladeovetræk. Jeg smelter bare chokoladen i mikrobølgeovn, det er langt det nemmeste synes jeg. Varm chokoladen ved fuld effekt 30 sekunder af gangen, og rør godt efter hver opvarmning. Giv ikke chokoladen længere tid, for pludselig bliver den brændt af
  13. Smør den smeltede chokolade på den afkølede karamel. Brug en siliconepensel eller en smørekniv. Træk chokoladen helt ud til kanterne.
  14. Stil den chokoladeovertrukkede karamel til afkøling igen i ca. 1 time. Dæk evt. karamellen til med lidt bagepapir.
  15. Skær nu karamellen ud i tern, med en skarp kniv. Denne karamel var hård, men ikke så hård at den ikke kunne skæres. Den var nærmest toffee-agtig?

 

Det er meganemt at lave karameller, for alt skal jo bare blandes sammen. Det er lutter gode sager karamellerne består af, kondenseret mælk, sirup, sukker, smør og vanilje. Uhm <3DSC_0454DSC_0458 DSC_0465 DSC_0472Jeg fik et karameltermometer i fødselsdagsgave i går, så nu kan jeg begynde at gå prof. til værks, når jeg laver flødekarameller! Jeg har læst mig til, at bløde karameller skal have en temperatur på 125 grader og hårde karameller 130-135 grader. Øj hvor skal jeg eksperimentere. Tak til svigermor og svigerfar for den gode gaveidé.

Har du ikke et karameltermometer, så kan du bare prøve at trille lidt kugler som vist her. Når de bliver faste, er din karamel færdig. DSC_0473Jeg havde en rest peanuts, og da jeg ved at karamel, nødder og salt går op i en højere enhed sammen, så krævede det ikke stor betænkningstidt.

Peanuts-karameller skulle det være! Jeg har før, med succes, eksperimenteret med peanutskarameller. Læs f.eks. om disse karamelkugler med peanuts. Uhm de var også lækre! DSC_0479DSC_0481DSC_0483DSC_0486Smør den smeltede chokolade på den afkølede karamel. Træk chokoladen helt ud til kanterne.
DSC_0490Det var spændende om karamellen kan skæres ud efter afkøling? Jeg er altid spændt på, om karamellen er blevet for hård. Nogle gange bliver karamellen jo så hård at den må kaldes karamelbrud ?

Denne karamel var hård, men ikke så hård at den ikke kunne skæres. Den var nærmest toffee-agtig? Lækker lækker karamel. Måske det er nemmere at styre, når karamellen laves af kondenseret mælk? Brug en skarp kniv til at skære karamellen i tern. DSC_0525 Så er det nu der kan prøvesmages! 
og det er nu du skal gøre din smukkeste godtedåse klar til alle karamellerne. Af denne portion blev der karameller nok til to karameldåser. Rigeligt til den store familie og gæsterne.

Uhm lækre toffee-flødekarameller med peanuts og et tykt chokoladeovertræk. DSC_0539

Flødekarameller. Haps! Karamellerne kan snildt gøre det ud for julegodter, synes du ikke?

JO da. Det siger vi da bare! 🙂

Vi har pustet ud i dag ovenpå gårsdagens anstrengelser eller det vil sige støvsuget, vasket gulve, ryddet op…..vi har også nået at spise lækre madrester, læse bog og småsove. Ikke nogen dårlig søndag. 😉

Nu snupper jeg mig lige en arbejdsdag i morgen, og så har jeg juleferie til d. 30. Det bliver dejligt. Det bliver RIGTIGT dejligt 🙂

God jul til dig fortsat. Med eller uden godter 😉
DSC_0529

Mere inspiration

13 Kommentarer

  1. Joan 29. oktober 2015 af 17:09- Svar

    Hold da op det var nemt og de er mega lækre!!! Tak for god opskrift!
    Min blanding kogte/simrede dog ialt ca 50 minutter, uden at blive knas hårde. Jeg vil høre hvor længe du tænker de er holdbare, og om de mon kan fryses?
    Mvh Joan

    • Gitte Hansen 29. oktober 2015 af 21:22- Svar

      Hej Joan
      Så dejligt at høre. Dejligt du synes om karamellerne. Jeg tænker karamellerne kan holde sig på køl i et par uger? (læg mellemlægspapir imellem, så de ikke klistrer sammen).
      Frysning har jeg ikke prøvet, men tror de vil blive vandede/sammenklistrede. Tror ikke det vil være en god ide 🙂
      SÅ dejligt du synes om karamellerne
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Birgit 29. oktober 2015 af 08:51- Svar

    Hej Gitte
    Prøvede dine peanut karameller i går :). De faldt i god smag hos den øvrige familie, jeg var dog ikke helt tilfreds.
    Har induktionskomfur, det hele stod og simrede på 2 i rigtig længe…… Efter en times tid, uden at have opnået en temp. på 125, satte jeg lidt mere fut under (5) med omrøring hele tiden.
    Men pludselig syntes jeg det gik stærkt og fik en fornemmelse af det blev mere og mere branket, temp. fik jeg kun op omkring 100. Jeg tog det simpelthen af, af frygt for det brændte på.
    (Har et spydtermometer fra cook & bake)

    Mit smuldrede lidt da jeg skar det og virkede lidt “krystalliseret” agtigt når det kom i munden. Jeg havde nok forventet en mere “cremet” fornemmelse….
    Så hvordan skal konsistensen være når det er koldt?

    I øvrigt en skøn Blog, men dejlige opskrifter 🙂 Tak til dig Gitte.

    Mvh BIrgit

    • Gitte Hansen 29. oktober 2015 af 21:20- Svar

      Hej Birgit
      Jeg synes måske også at mine karameller krystalliserede lidt, men jeg tænkte ikke over at det gjorde noget? Smagen var jeg – og familien også – nemlig helt vild med. Jeg ved jo ikke om karamellerne vil kunne smage på anden måde, har kun prøvet at lave dem denne ene gang. Jeg har også prøvet en anden karamelopskrift med kondenseret mælk, men de fik en helt anden farve og konsistens. http://nogetiovnen.dk/floedekarameller-af-kondenseret-maelk-med-vanilje-og-hasselnoedder/ Smagte også godt, men meget mørke i farven. Ja karamelkogeriet er en svær kunst – jeg tænker at det vigtigste må være at smagen var i top. Måske du næste gang skal tage dem af varmen en lille smule før, prøv det.
      God fornøjelse i køkkenet fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Hanne Tvermose 19. juni 2015 af 11:42- Svar

    Hej 🙂

    Uh, hvor ser de bare lækre ud! 🙂 Bare for at være helt sikker, skal 1 dåse kondenseret mælk, smør, vanlilje sukker, sirup og sukker røres sammen i en gryde og simre?

    • Gitte Hansen 19. juni 2015 af 22:23- Svar

      Hej Hanne
      Ja lige præcis. Sådan gør du, helt som der står i opskriften. Det er pærelet 🙂
      Rigtig god fornøjelse
      Mange hilsner
      Gitte

  4. […] Kombinationen af sødt og salt ved vi jo er en fantastisk match (tænk bare på peanutkarameller!) […]

  5. Piskeriset 25. december 2013 af 23:22- Svar

    Vær så god: http://piskeriset.dk/karamelknas/
    🙂

    I min omgangskreds er der tradition for, at alle medbringer noget til menuen, så jeg skal kun tænke på én ret – nemlig forretten. Den ligger endnu ikke 100% fast 🙂

    • Gitte Hansen 26. december 2013 af 21:57- Svar

      Tak – uhm lækkert karamelknas!
      God deal at tage en ret med hver. Vi skal holde nytår hjemme med vores teenagere. Mon jeg kan udlicitere noget til dem? Kransekagen er min datter bedst til at lave, så den er der styr på 🙂
      Godt nytår, er sikker på du nok skal få styr på den forret, hvis jeg kender dig ret 🙂 Vi er vist på vej i retning af noget gravad laks, rejer og asparges? Det kan da kun gå godt med sådanne lækkerier, tænker du ikke det? 🙂

      Mange hilsner
      Gitte

  6. Piskeriset 25. december 2013 af 15:33- Svar

    Karamelknas er ret hurtige at lave. Jeg droppede det dog, da jeg ikke havde fløde på lager, og så bagte jeg småkager i stedet 🙂

    • Gitte Hansen 25. december 2013 af 20:35- Svar

      Karamelknas? Lyder lækkert. Hvordan laver du det? Du kunne sagtens have fået lidt af mit fløde. Er kommet til at gå amok i fløde, til 5 kr for en halv liter. Har 1½ liter på lager endnu, og orker ikke at lave flere karameller 😉
      Tror nytårsdesserten bliver med meget fløde? Hjemmelavet is, chokolademousse eller måske citronfromage?? Lækker creme brülee måske?
      Er du gået i tænkeboks med nytårsmenuen? Kunne forestille mig at du har noget lækkert på programmet 🙂
      Med venlig hilsen
      Gitte

  7. Piskeriset 23. december 2013 af 23:55- Svar

    Jeg sager jatak! Tror dog jeg laver karamelknas i morgen, da det er lidt hurtigere.

    Rigtig glædelig jul – må jeres julebord bugne af gode sager 😉

    • Gitte Hansen 25. december 2013 af 14:57- Svar

      Glædelig jul også til dig kære piskeris. Hvorfor er det mon hurtigere at lave karamelknas 1 juledag? Hører gerne om nogle tricks. 😉
      Vores juleborde bugnede, er sikker på I også får lækker mad hos jer.
      Skønt med jul, fri, lækkert mad og kærlighed 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar