Lækre grovboller med speltmel og havregryn

  • Lækre grovboller med speltmel og havregryn

Lækre grovboller med speltmel og havregryn

Weekend – ahh og god tid til at bage til dine kære.

Hvad med en lækker nybagt grovbolle med speltmel og havregryn? En grovbolle, der fint kan mætte jer, hvis I skal på tur i skoven eller på stranden. Lav et fad om morgenen og smør løs til madpakkerne eller hvad med at lave et fad til brunchbordet, når du inviterer gæster? Jeg er sikker på at mange også vil sætte pris på en lidt grovere fødselsdagsbolle-variant?

Duften af nybagt brød er der intet der kan stikke. Hyggen spreder sig og når de nybagte boller kommer ud af ovnen samles familien straks. Bollerne smager bedst helt lune med iskoldt smør på eller med lun leverpostej og rødbede – sådan er det i hvert fald her i familien. Er du vimmer der kan ryge mange boller indenbords med den servering.  🙂DSC_0634Bollerne kan fint laves en aften til aftensmad, serveret med slagterens pålægspakke, fiskemandens lune fiskefrikadeller, tapas, gode oste eller?

Dagens grovboller er bagt med rigeligt tykmælk og det gør dem saftige og lækre. De holder sig friske et par dage og kan trylles som nybagte igen, hvis de lunes i mikrobølgeovn og/eller dyppes i vand og lunes 5 minutter i ovnen.
DSC_0623Det er også rigtigt genialt hvis du pensler bollerne med tykmælk. Det giver nemlig en rigtig sprød og gylden skorpe. Du kan drysse med de kerner du lige har lyst til. Jeg er fan af græskar- og solsikkekerner. Sesam er også fint. Måske du foretrækker et helt andet drys?Lækre grovboller med speltmel og havregrynBollerne er rimeligt hurtige at lave, med to hævninger á 30 minutter. Processen kan dog speedes op, hvis du lynhæver dejen 50 grader i ovnen. Du bestemmer. Kig på uret og se hvor travlt du har. Speedhævningen giver ganske glimrende boller, men langsommelig hævning er jo også altid godt.DSC_0627

Jeg iler med at bringe dig opskriften. Du vil jo sikkert bare gerne i gang med at bage 🙂

Lækre grovboller med speltmel og havregryn
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Lækre grovboller med speltmel og havregryn
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 16 stk.
Det skal du bruge:
  • 5 dl tykmælk
  • 2½ dl. kogende vand
  • 25 gram gær
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 2-3 spsk olie
  • 2 dl hørfrø
  • 6 dl. speltmel (kan sagtens erstattes med sigtemel, Manitobamel eller hvedemel. Halvdelen kan også udskiftes med grahamsmel)
  • 5 dl. havregryn
  • 2-3 dl hvedemel
  • Pensling: Tykmælk
  • Drys: Solsikke- og græskarkerner.
Sådan gør du:
  1. Kog vandet i elkogekedlen.
  2. Hæld vandet i en skål og tilsæt tykmælken.
  3. Opløs gæren i væsken, når temperaturen er lunken/fingervarm.
  4. Tilsæt salt, sukker og olie
  5. Rør havregryn og hørfrø i.
  6. Tilsæt speltmel og hvedemel lidt efter lidt. Brug gerne din køkkenmaskine til røre/æltearbejdet.
  7. Tilsæt kun lige hvedemel nok til at dejen kan slippe fad og fingre. Måske skal du bruge mere/mindre end de 2-3 dl jeg har angivet?
  8. Dæk skålen med et klæde og lad dejen hæve et lunt sted i 30 minutter (eller speedhæv 15 minutter i ovnen v. 50 grader).
  9. Form ca. 16 boller alt efter hvor store du ønsker dem og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  10. Tildæk med et klæde og lad bollerne hæve 30 minutter et lunt sted (eller speedhæv 15 minutter i ovnen på 50 grader).
  11. Pensl bollerne med tykmælk og drys med græskar- og solsikkekerner.
  12. Bag bollerne 15-16 minutter v. 200 grader varmluft.
  13. Bollerne er færdige når de er gyldne og sprøde.
  14. Serveres straks med iskoldt smør på: prøv med honning, ost, leverpostej eller pålægschokolade?

Lækre grovboller med speltmel og havregrynDet er nemt at bage boller og opskriften kan varieres i det uendelige. Brug lige det mel du har på lager og som du synes allerbedst om i brød. Måske du er til en endnu grovere variant eller måske du foretrækker helt hvide boller? Sæt gerne dit helt eget præg på bollerne. Hvad med en gulerodsbolle-variant måske? 🙂

Den nemme proces kan du følge her:

Et styk lækkernybagt grovbolle er klar til dig. Bon appetit. 🙂
Lækre grovboller med speltmel og havregryn

Weekenden kom lige til rette tid. Sommeren indfandt sig også lige før det var for sent og weekenden og det skønne vejr skal nydes både i sommerhus og i Ebeltoft til familiefødselsdag. De store børn har egne planer, men det er jo helt som det skal være.

Familien har tempo på, men vi melder: Alt er godt. Høj puls, men med glæde og energi. Livet er det der sker imens vi har travlt med andre ting? Pludselig var endnu en uge væk. Håber du hænger på, på livets karrusel endnu? Jeg gør 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Karen 25. september 2016 af 12:40- Svar

    Det er nogle rigtig dejlige boller! Min knægt på 15 er lige begyndt i et fritidsjob i Rema1000, så jeg lovede at kigge forbi med frokost. Og bollerne her er der lidt mere gods i end de boller, der er bagt på ren hvedemel. De øvrige kunder ved kassen smilede bredt, da jeg langede en pose nybagte boller over til “kassemanden” med et “her er din frokost, skat!”
    Og resten af familien har altså også spist dem med stor fornøjelse! Kh (kyllinge)Karen

    • Gitte Hansen 25. september 2016 af 20:50- Svar

      Ej hvor lyder det altså godt Karen. Det glæder mig. Sikke da en skøn historie! Det var så sødt af dig at skrive sådan en sød tilbagemelding til mig. Den blev jeg rigtig glad for. Dejligt bollerne smager jer og de unge mennesker 🙂
      Mange kærlige hilsner
      Gitte

  2. mormormedstiletter 10. september 2016 af 09:23- Svar

    Mums!! Lækker opskrift! Jeg leder konstant efter opskrifter på sunde boller, men har aldrig rigtigt fundet D E N som jeg kan vende tilbage til – men måske har jeg det nu;-) TAK!

    • Gitte Hansen 11. september 2016 af 20:49- Svar

      Helt perfekt! Lad os håbe at denne opskrift vil være den helt rigtige for dig. Rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar