Lækre sveler – store, bløde, norske pandekager

  • Lækre sveler - store, bløde, norske pandekager

Lækre sveler - store, bløde, norske pandekager

*Delvist sponsoreret indlæg*

Når vi er i Norge på ferie, elsker vi at sejle på de smukke, dybe fjorde med udsigt til stejle fjeld. Små sejlture imellem øer og fastland. Nogle korte, nogle lidt længere.

Man er en heldig kartoffel, når man sejler på de små norske færger. Man kan nyde det smukke landskab, men man kan også være så heldig, at man kan blive fristet af en lækker svele i cafeen.

Orv manner, da vi smagte en svele første gang, var der kærlighed ved første mundfuld. En blød, tyk, luftig pandekage smurt med smør og drysset med sukker. Haps.  Et sødt lille mellemmåltid perfekt at tage med på farten – overfarten 😉

Vi har været i Norge på utallige ferier i årenes løb og vi elsker det smukke, bjergtagende land. Du kan læse om flere af vores norske ferieoplevelser på bloggen, et af indlæggene finder du f.eks. her.

Efter hver Norges-ferie har jeg tænkt, at jeg ville prøve at genskabe de ægte norske sveler og iubii – ved du hvad – det lykkedes sørme i dag 🙂

Og hvad er det så de kan, de norske sveler, i forhold til de danske pandekager?Lækre sveler - store, bløde, norske pandekagerDe er tykke, de er bløde, der er mere smør og sukker i.

Der er både natron og hjortetaksalt i, som hævemiddel, og jeg tror at det må være det, der gør dem så lette og luftige? Åh de sveler er bare SÅ meget lækrere end de danske pandekager, hvis man spørger mig. Så er det sagt! 🙂

Efter sigende skulle sveler være indført på en færge i Møre – Romsdal-området af en færgekok, og sveletraditionen har nu bredt sig til flere af vestlandets færger.  “Sveler er mye brukt som kaffematfortæller Wikipedia og jep – hvis der er noget Sveler passer særligt godt til, er det da en god kop kaffe. Lækre sveler - store, bløde, norske pandekagerVi spiste sirup og syltetøj til svelerne – uhm – og det var selvfølgelig med specialimporteret norsk jordbær-syltetøy. Ak jamen ikke et øje var da tørt! Kan man som dansker mon snakke om “Norge-hjemve”? Nå men det var da dét vi lige blev ramt af i dag, da vi satte tænderne i dagens lækre sveler. 🙂

Svelerne var hurtige at lave og jeg kunne have 6 af gangen på min gigantisk store pande fra Scanpan. Du skal bruge ca. ½-1 dl dej pr. svele, så på en alm. pande, kan du nok have en 4-stykker?

Jeg iler med at bringe dig opskriften på svelerne. Opskriften er nem og består heldigvis af ingredienser, der ofte er på lager i mit og i  dit køkken tænker jeg?Lækre sveler - store, bløde, norske pandekager

Lækre sveler - store, bløde, norske pandekager
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Lækre sveler - store, bløde, norske pandekager
Forfatter:
: Familiens favoritter
: Mad til de travle
Portioner: ca. 25 stk
Det skal du bruge:
  • 3 æg
  • ½ liter tykmælk eller kærnemælk
  • 75 gram sukker
  • 300 gram hvedemel
  • ½ tsk natron
  • ½ tsk hjortetaksalt
  • 35 gram smør
Sådan gør du:
  1. Smelt smørret og lad det afkøle lidt
  2. Pisk æg med sukker og tykmælk
  3. Bland natron og hjortetaksalt i hvedemelet og rør det i dejen
  4. Tilsæt smørret
  5. Pisk til der ikke er klumper i dejen længere
  6. Varm en stor pande op på middel varme.
  7. Hæld ½-1 dl dej på panden, når den er varm nok.
  8. Steg svelerne ca. 1-1½ minut på hver side
  9. Når der begynder at være små luftbobler i dejen, er svelerne klar til at blive vendt.
  10. Læg svelerne på et fad og hold dem varme under stanniol, til alle er klar.
  11. Serveres straks. Resten kan, når de er afkølede, smøres med smør og drysses med sukker.

Lækre sveler - store, bløde, norske pandekagerPå de norske færger, kan en svele godt have samme størrelse som en lille desserttallerken, men du bestemmer hvor store dine sveler skal være. Jeg brugte ca. ½ dl dej pr. svele og det var rigtigt fint – ellers synes jeg godt, at en svele kan blive et lidt for prægtigt måltid?

Det er klart hurtigere at bage sveler, end danske pandekager, som jo kun kan laves en enkelt af gangen. Svele-fremstillingen går tjept og det er lækkerier der bliver tryllet på ingen tid. Det passer så fint til mit temperament: når svele-trangen kommer over én, kan der hurtigt handles. 🙂

Her ser du svele-fremstillingsprocessen i billeder fra start til slut.

Dagens svele-historie var en sand succeshistorie, som jeg har glædet mig til at dele med dig. Jeg håber du vil have lyst til at springe på et forsøg?Lækre sveler - store, bløde, norske pandekagerSvelerne vil vække jubel i din familie når du serverer dem til et brunchbord, til fødselsdag for børnehave- eller klassekammerater, eller bare som ekstra kolorit til familien hjemme på en regnvejrsdag?

Peter Plys ville have jublet, over sådan en stabel lækkerier, som på fadet her. Tror du ikke også, at Peter Plys ville have været svele-fan? Det tror jeg.  🙂Lækre sveler - store, bløde, norske pandekagerDenne fredag var en fridag og hvilken skøn én af slagsen. Forårssolen skinnede, så der kom fregner på næsen. Kalle og jeg nød solen på terrassen, med en god krimi. Læse/slumren i timevis i solen. Åh hvor jeg bare elsker det. 🙂Jeg er igang med en rasende god krimi, og du plejer jo gerne at ville have læsetip? Kig med her. Oxen-krimierne af Jens Henrik Jensen er anbefalelsesværdige – og det samme er solskinslæsetid på terrassen 🙂Skønt at vi har et helt nyt og ubrugt forår i vente. Jeg bliver utålmodigt, trippende og opfører mig som en ko der skal på græs efter en lang vinter 🙂

Håber sådan, at vi får det skønneste forår, du og jeg <3

Indlægget er delvist sponsoreret – Scanpan har sendt mig en pande til testafprøvning. Den er godkendt 🙂

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Ulla Kjær Kristensen 22. marts 2017 af 16:27- Svar

    Hej Gitte.
    Jeg har en opskrift på norske lapper, som minder lidt om disse her. I min opskrift skal jeg dog dele æggene, og piske hviderne for sig selv, og vende det i dejen. I daglige tale kalder vi dem de små tykke pandekager.
    Jeg har også tit lavet dem over bål, sammen med børnehave børn.

    • Gitte Hansen 23. marts 2017 af 20:06- Svar

      Uhm Ulla – jeg kan godt forestille mig at de norske lapper er super lækre. Tror at de piskede hvider gør dem endnu lækrere?
      Tak for dit tip og din gode historie. Kan sagtens forestille mig at lapperne har været et hit omkring bålet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar