Culottesteg – en lækker langtidsstegt culotte oksesteg med tilbehør og sovs. Ja uhm sådan en lækker menu skal du høre om i dag.
Det blev søndag. Skummelt vejr. November, november, november. Kuling, regn og blæst og en søndagsvagt på biblioteket.
Med søde biblioteklånere og i det allerbedste selskab med gode kolleger, er det faktisk super hyggeligt at arbejde om søndagen.
Vi spiste to gange kollegakage til kaffen, bl.a. pæretærten med marcipan og nougat fra i går. Jeg kan ALTID få afsat kage på mit arbejde. Fin deal, når nu jeg bager så opstoppeligt mange kager:-)
Derhjemme simrede en culottesteg og det var en rar tanke jeg lunede mig ved mange gange kan du tro 🙂
Skønt at komme hjem til et velduftende hus. Genialt at maden kan lave sig selv, imens man f.eks. passer sit arbejde eller er optaget af andre aktiviteter. En skovtur måske?
Hvor langtidsstege en culottesteg og hvordan gør man?
Bliver den så ikke alt for gennemstegt? Jo det gør den, men den bliver supermør!
Kunsten er at finde den rette lave temperatur, så stegen ikke steger tør. Man skal også huske at tilsætte væde undervejs.
Det lykkedes for mig! 60 grader varmluft. Det blev den lækreste steg og den LÆKRESTE flødesovs.
Tøv ikke med at sætte en steg i ovnen i 100 år, du vil ikke fortryde det. Fedt at maden, næsten, laver sig selv og ovenikøbet bliver superlækker!
Jeg skyndte mig at gøre stegen klar før jeg kørte. Salt/peber og tørret hvidløg drysset på, løg i bunden af fadet, lidt vand ved. Voila!
….og sikke en servering jeg kom hjem til. 🙂
Her kommer opskriften. Den er nem:
Culottesteg langtidsstegt med flødesovs & bønner i baconsvøb – få den lækre opskrift her
Ingredienser
Langtidsstegt culottesteg:
- 1 Culottesteg á ca. 1-1½ kg + salt/peber stegetiden afhænger af stegens størrelse
- 1 liter vand
- 3-4 3-4 friskpressede fed ell. tørret hvidløg
- 6 blandede løg/rødløg i både
Oliestegte kartofler:
- 2 kg kartofler
- ¼ dl olie
- ½-1 tsk groft salt
Flødesauce:
- Stegesky fra stegen
- 2½ dl piskefløde
- kulør
- salt/peber
- Jævning
- smages til med tyttebærsyltetøj
Bønner i svøb:
- 1 kg grønne bønner frosne eller friske
- 1-2 pakker bacon i skiver
Sådan gør du
Langtidsstegt culotte:
- Rids stegen krydr den med salt og peber på begge sider og gnid stegen med hvidløg eller drys tørret hvidløg på toppen. Du kan også skære små lommer i culottestegen og proppe hvidløgsfed heri.
- Skær 6 løg i både i læg dem ved stegen i et stegefad, gerne af støbejern.
- Læg stegen på en stegerist. Sæt fadet i ovnen på 65 grader varmluft. Hæld vand ved, til ca. midt på stegen. Supplér med resten af vandet undervejs.
- Lad stegen stege 5-6 timer.
- Sæt stegetermometret i. Når temperaturen nærmer sig 60 grader holder du øje. Stegen skal ud og hvile når den har nået denne temperatur.
- Når stegen har fået nok, så tag den ud og si stegeskyen fra. Lad stegen hvile imens du laver de oliestegte kartofler.
- Vask kartoflerne og vend dem med salt og olie. Steg dem v. 200 grader i 30 minutter. Sæt fadet med løgene i ovnen igen. Løgene bliver bedst hvis de bliver helt sprødstegte.
Bønner i baconsvøb:
- Omvikl en håndfuld bønner med en skive bacon. Steg bønnerne 15 minutter i ovnen sammen med kartoflerne.
- Sæt stegen ind i ovnen sammen med kartoflerne det sidste kvarter, så den kan blive sprød og lækker.
Flødesovs med tyttebær:
- Jævn stegeskyen, smag til med tyttebær, salt og peber og fløde. Tilsæt kulør.
- Skær tynde skiver af oksestegen på tværs af fibrene. Den smager fantastisk og er supermør!
Noter
En lækker mør oksesteg med en skøn flødesovs og tilbehør – langtidsstegt culotte smager bare godt
De bagte løg smager bedst, hvis de bliver helt sprødstegte, så smager de næsten som ristede løg.
Løgene giver også rigtig god smag til stegeskyen, som skal bruges til flødesovsen.
De grønne bønner i baconsvøb, passer perfekt til oksesteg. Det må være det nemmeste grønne tilbehør og det lækreste er det også 🙂
Hvorfor så langtidsstege en oksesteg?
Kødet bliver supermørt og lækkert. Kødet bevarer saft og kraft og tørsteger slet ikke. Den smager fantastisk!
Kan du bedst lide en rød, men mør oksesteg, skulle du prøve en intervalstegt oksesteg. DEN bliver også superlækker!Så er der serveret. Den lækreste møre culottesteg, den lækreste flødesauce, de sprødeste kartofler og bønner i svøb der jo ALTID er en gudespise.
Sådan laver du langtidsstegt culottesteg med flødesovs og grønne bønner i baconsvøb.
Her kan du se hele processen i billeder:
Når min søn siger tak for mad MANGE gange og kommer en time efter aftensmaden og siger:
“Det var godt nok noget lækkert mad, mor”. Så ved jeg bare, at maden var virkelig vellykket og sidder lige i skabet.
Undervejs var der lovprisninger fra familien til både sovs, kød, bønner og kartofler.
En sand familiefavorit og en superlækker søndagsmiddag. En helt overdådig én af slagsen, når man tænker på at moren har passet sit søndagsarbejde det meste af dagen!?
Altså jeg er vild med simremad og langtidsstegte oksestege, er du også?
Prøv det af – jeg hører jo gerne om dine erfaringer 🙂
Jeg sætter min ovn til 57grader (over under varme – ikke varmluft) og lader culotten være i ovnen i et døgn. Selv lyset i ovnen bliver slukket automatisk, så den kan styre temperaturen præcis. Jeg har checket, ovnen er præcis 57 grader. Kødet bliver helt utroligt flot lyserødt, meget saftigt og ikke mindst mørt.
God opskrift, du har lagt op. Langtidsstegning er godt, især fordi man kan holde kødets temperatur lige under det niveau, hvor det bliver gråt og gennemstegt. Dog må jeg sige, at der er noget i vejen med din ovn, hvis du mener at 60 gr. varmluft svarer til 85 gr. – ovnen får (forhåbentlig) den temperatur, den bliver indstillet på, men varmluft sørger for at cirkulere luften, så varmen fordeles bedre. I traditionel ovn står luften stille, og er derfor varmest i toppen, og koldest forneden. Du bør ikke kunne opnå 65 grader inde i kødet, hvis ovnen er indstillet… Læs mere »
En lækker steg blev det, men efter 5 timer ved 60 gr i vatmluftsovn var temperaturen i stegen kun 52 gr, så jeg satte ovnens temp op til 90 gr. Så vi fik aftensmad og den var dejlig mør.
Hej Gitte
Bruner du slet ikke stegen først, inden den ryger i ovnen?☺
Mvh Martin
hvordan kan stegen komme op på 70c når ovnen kun er sat til 60c ?
M.v.h Thomas
Hvor ser det bare lækkert ud:-)
Skal skaffe mere tid til madlavning, men det er jo et spørgsmål om prioritering;-)