Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs. Uhm – så er der lækker mormor-mad på bloggen. Her får du opskriften på en lækker langtidsstegt culottesteg af kalvekød. Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs

En vaskeægte mormor-menu. Uhm hvor smagte det bare godt! Mør culottesteg med bagt kartoffelmos, hvidløgsbagte gulerødder og den lækreste flødesovs med tyttebær.

For at det ikke skal være løgn, så lavede sønnike budding til dessert.

Ak jamen, ikke et øje var tørt,. Så bliver det vist ikke meget mere mormor-style!? 🙂Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs

Det hele startede sådan set med et godt tilbud på kalveculotte.

Alle delikatessens culottestege sat ned til halv pris (uanset vægt, gæt lige på om jeg valgte den største??). Heldige os!

Jeg valgte en lækker kalveculotte og halløj hvor var det bare et lækkert stykke kød.

Den lækre kalveculotte skulle jeg da straks prøve at eksperimentere med.

Jeg elsker langtidsstegning, fordi det bare giver super mørt kød.

Samtidig giver det også en rigtig dejlig duft i huset dagen lang.

Saften og kraften bevares i kødet og man kan lave den lækreste flødesovs af stegeskyen.Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs

I dag fandt jeg på at tilsætte en øl. En ganske almindelig classic pilsner til oksestegen under tilberedningen.

Det var en super god idé. Øllen tilførte både væde, fugt og smag til stegen og flødesovsen blev bare SÅ lækker!

Du kan bruge lige den øl du har derhjemme. Jeg brugte bare en almindelig pilsner øl.Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs

Du kan sagtens også bruge en almindelig culottesteg eller en cuvettesteg til dagens opskrift, bare spring på.

Jeg tilberedte oksestegen i et stegefad. Retten kan også sagtens laves i en stegeso af glas, en Römertopf og måske også en slow cooker?

Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs

Vær obs på at tilberedningstiden afhænger af hvor stor din steg er.

Min vejede 2½ kg heraf den lange tilberedningstid, men brug bare stegetermometer, og hold øje undervejs, så går du ikke galt i byen 🙂Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs

Kalveculotte langtidsstegt i øl – få en god opskrift med lækker flødesovs hér

Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs
En smørmør culottesteg stegt i øl - med lækker flødesovs
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 5 timer
Samlet tid: 5 timer 20 minutter
Ret: Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs
Portioner: 8 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

Culottesteg:

  • 1 kalveculotte min vejede 2 kg. En almindelig culottesteg eller cuvettesteg kan også bruges
  • 3 løg skåret i kvarte.
  • 4 laurbærblade
  • 1 øl 33 cl.- jeg brugte en almindelig pilsner
  • ½ liter oksebouillon
  • Salt/peber.

Flødesovs:

  • Stegesky fra stegen.
  • dl. fløde piskefløde eller kaffefløde
  • 1 spsk tyttebær ca. Ribsgele kan også bruges
  • Salt/peber
  • Maizena-jævning

Sådan gør du

Oksesteg:

  • Start 5 timer før maden skal serveres. Tænd ovnen på 60 grader varmluft - eller 85 grader almindelig ovn
  • Rids og krydr stegen og læg den i et stegefad.
    Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs
  • Skær løg i kvarte og læg i bunden af fadet sammen med laurbærblade og 1 øl.
    Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs
  • Sæt stegen i ovnen og steg i ca. 5 timer v. 60 grader varmluft (svarer til 85 almindelig ovn) afhængig af størrelsen på din steg. Kernetemperaturen skal være ca. 60 grader - 58 grader hvis du ønsker en rosa steg og 62 grader hvis du ønsker den helt gennemstegt. Tjek din steg og temperatur ofte
    Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs
  • Kog bouillon og spæd til med bouillon undervejs. Stegen må ikke tørstege.
  • Lad stegen hvile ca. en halv time før servering, kun let tildækket. Giv den evt. 5-10 minutter v. 200 grader varmluft til sidst, hvis du synes fedtkanten trænger til bruning.
    Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs
  • Skær oksestegen ud i tynde skiver, på tværs af fibrene
    Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs

Flødesovs:

  • Si skyen fra og tilsæt fløde. Jævn den med maizena. Smag til med tyttebær og tilsæt evt. resten af bouillonen. Smag også til med salt og peber.
    Gulerødder i ovn med hvidløg - nem opskrift
  • Tag  løgene fra og giv dem gerne 20 minutter i ovnen - ovnbagte løg smager super godt

Noter

Du kan forbrune oksestegen eller give den lidt "ovngrill" til sidst, for at give stegen stegesskorpe
Du kan bruge en kalveculotte, en almindelig culottesteg og en cuvettesteg til opskriften.
Tilberedningstiden afhænger af stegens størrelse.
Gå efter en kernetemperatur på 58-60 grader
Du kan forkorte tilberedningstiden ved at skrue op for temperaturen.
Jeg tilberedte oksestegen i et stegefad, men retten kan også sagtens laves i en stegeso af glas, en Römertopf og måske også en slow cooker?
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

En smørmør culottesteg – uhm denne lækre langtidsstegte kalveculotte må du prøve

Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs

Opskriften kan sagtens bruges til både kalveculotte, almindelig culottesteg eller en cuvettesteg også.

Du kan forbrune stegen, inden du putter den i ovnen eller du kan give den lidt “grill” til sidst

Tilberedningstiden vil variere efter hvor stor din steg er – bare lige så du er obs på det. Min steg vejede 2 kg.

Måske du undrer dig over hvordan så stor en steg kan blive færdig på den tid?

Ovne varmer forskelligt, så tjek din steg og stegetemperatur ofte.

Jeg bruger næsten altid varmluft når jeg steger, og 60 grader varmluft svarer til 85 grader i almindelig ovn.

Du kan forkorte tilberedningstiden, ved at skrue mere op for temperaturen.

Culottesten kan også tilberedes i gryde ved svag varme. Det må vi da også prøve engang 🙂 Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs

Flødesovsen bliver rigtig god. Smag den gerne til med tyttebærsyltetøj, så får den en næsten “stegt som vildt”-smag.

Uhm jeg bruger tit tyttebær i flødesovs – men ribsgele eller lignende kan sagtens også bruges.

Tag løgene fra og giv dem gerne 20 minutter i ovnen.

Ovnbagte løg smager nemlig super lækkert, især til oksesteg og løgene kan sagtens spises som tilbehør til kalveculotten. Det ville da være synd at lade dem gå til spilde.

Løgene har undervejs givet en rigtig god smag til både steg og stegesky, men de kan jo også sagtens spises bagefter 🙂
Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs

Mage til mør smagfuld oksesteg skal man lede længe efter, og saucen??! Oh la la, det var den BEDSTE flødesovs ever.

Mine børn og min mand elskede den.

Familien blev snakkende, udadvendt, smilende og de roste den gode flere gange. Det sker ikke nødvendigvis hver dag, at teenagere er snakkende, smilende og udadvendte skulle jeg hilse og sige 😀

At saucen blev så god må være kombinationen af øl og fløde måske?

Teenagere skal man ikke tage fejl af. De kommer ikke med roser, når der ikke er grund til det! 😉

Det var i det hele taget en vindermenu, selvom det var en vintermenu serveret om sommeren.

Både steg, sauce, kartofler og grønt kan anbefales.  Lav den som søndagsmenu, eller til gæster? Den fungerer altså godt både sommer og vinter 😉
Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs

Vi spiste bagt kartoffelmos og bagte gulerødder til retten. Et hit til den lækre oksesteg.

Opskrifterne får du her:

Bagt kartoffelmos med æg og ost - opskrift
Bagt kartoffelmos - nemt og lækkert tilbehør
Se opskriften her
Bagt kartoffelmos med æg og ost - opskrift
Gulerødder i ovn med hvidløg - nem opskrift
Bagte gulerødder med hvidløg - lækre snack gulerødder
Se opskriften her
Gulerødder i ovn med hvidløg - nem opskrift
Lækker lækker menu i mormor vinderklassen! Comfort food af allerbedste slags.

Stegen blev SÅ mør og lækker, og denne langtids-tilberedningsmetode kan anbefales. Øl stegningen også.

Jeg glæder mig til at prøve den gode steg tilberedt i min stegegryde – det vil nemlig også være et scoop tror jeg.

Børnene havde julelys i øjnene og kiggede med ærefrygt på mig, da de smagte på saucen.

Den var af HØJ klasse og alle var obs. på at vi fik gemt resterne. Du kan score emme points med denne ret. Den er dødlækker og virkeligt let at tilberede 😉
Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovsDagens menu stryger direkte ind i kategorierne “Familiens Favoritter” og “Mad nok til to dage”, og så er den jo også en langsommelig simreret 😉

Skønt, at der var rester dagen derpå. Vi spiste højklasse-mormormad to dage i træk. Skønt! På 3. dagen tog jeg resten af gulerods- og culotteresterne med i en frokostbolle, SÅ lækkert!)
Kalveculotte langtidsstegt i øl med flødesovs

Sønnike eksperimenterede med budding i køkkenet. Det smagte rigtigt fint og det passede SÅ godt ind i mormor-menuerne 😉

Ja vi fortsatte mormor-style. Rigtig god fornøjelse med mormor-menuen 😉

DSC_7287


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.