Langtidsstegt culottesteg i Römertopf med kartofler og grønt

  • Langtidstegt culottesteg i Römertopf med kartofler og grønt

DSC_9169Skønne, skønne Römertopf kom, så og sejrede igen!

Sidste weekend spiste vi en fornem, lækker oksesteg, som blev langtidsstegt i Römertopfen igen-igen.

Culotten blev lagt på en bund af kartofler, løg og peberfrugt. Stegen godt krydret og lagt på toppen. Låget på og aftensmad 2½ time senere. Lækker mør oksesteg!Langtidstegt culottesteg i Römertopf med kartofler og grønt

Du vil nok tænke ….en culottesteg og 2½ time i ovn? Fortvivl ej, stegen bliver mør, saftig og lækker og slet ikke sej. Jeg iler med at bringe dig opskriften, og den er nem. Ingredienslisten er den korteste du nogensinde har set 🙂

Langtidstegt culottesteg i Römertopf med kartofler og grønt

Langtidsstegt culottesteg i Römertopf med kartofler og grønt
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Langtidsstegt culottesteg i Römertopf med kartofler og grønt
Forfatter:
: Retter til Römertopf/stegeso
: Slow food - simremad
Portioner: 6-8 pers.
Det skal du bruge:
  • 2 kilo kartofler
  • 3 rødløg i både
  • 1 peberfrugt i strimler
  • 1 okseculotte
  • Salt/peber
Sådan gør du:
  1. Sæt din Römertopf i vand - fyld den underste del og sænk den øverste ned oveni
  2. Skræl kartofler og løg og fordel dem i bunden af stegesoen
  3. Snit peberfrugt og fordel dem i kartoffelfadet
  4. Rids din steg og krydr den godt med salt og peber på begge sider.
  5. Placér culottestegen på toppen af kartoffelfadet
  6. Sæt låget på stegesoen og sæt den i en kold ovn
  7. Tilberedningstid: 1½ time v. 175 grader varmluft, 2½ time v. 150 grader varmluft, 3½ time v. 125 grader varmluft, 4½ time v. 100 grader varmluft und so weiter. Hvor meget tid har du? Lang tilberedningstid er bedre for oksekødet, er min erfaring
  8. OBS: Lad stegen hvile et kvartér tildækket let med stanniol. Skru imens op for varmen (til 200 grader varmluft) og lad kartoflerne stege uden låg i stegens hviletid
  9. Alternativt: Fisk kartofler og grønt op og jævn stegeskyen til sauce. Rist kartoflerne 10 minutter i ovnen.
  10. Familien på 4 havde mad nok i 2 dage af denne portion.

DSC_9216Det blev en lækker mør steg og et virkeligt lækkert kartoffelfad. Jævn gerne stegeskyen eller spis stegeskyen som den er, til kartoflerne og grøntsagerne.  

Det geniale ved Römertopf-mad er jo, at kød, tilbehør og grønt laves færdigt på én og samme tid. Genialt og du KAN ikke brænde mad på i en Römertopf. Alt bliver superlækkert og velsmagende og maden bevarer saft, kraft og smag.

Retten vil være fin som weekendmenu, og ekstra forkælelse til din familie, men du vil også kunne servere den for dine gæster. Jeg tænker, at de også vil være vilde med din oksesteg 🙂Langtidstegt culottesteg i Römertopf med kartofler og grøntJeg har skrevet forskellige tilberedningsintervaller på i opskriften, og du kan “springe på” alt efter hvor meget tid du har i køkkenet.

*Jeg fralægger mig dog ethvert ansvar, da jeg jo ikke ved hvor stor din culottesteg er og hvor godt din ovn varmer. Tilberedningstiden skal derfor betragtes som ca.-angivelser*

Brug gerne stegetermometer, hvis du ønsker din steg skal være rød indeni. Min culotte blev hel gennemstegt og kernetemperaturen kom et godt stykke over 63 grader, men stegen var mør og lækker og meget saftig. 
Langtidstegt culottesteg i Römertopf med kartofler og grøntJeg jævnede ikke stegeskyen, men vi brugte den til at dryppe over kartoflerne. Uhm – hvilken smagfuld sky! Tænker den også vil være rigtig fin hvis du jævner og tilsætter fløde, og måske en spsk. tyttebær?
DSC_9231

Vi spiste en lækker bønnesalat til oksestegen. En lækker bønnesalat med sennepsdressing, rødløg og tomater. Du kan finde opskriften på den lige her.DSC_9224En lækker skive oksesteg. Skær den endelig ikke for tykt. Brug din skarpeste kniv, for de tyndeste skiver er de lækreste.
Langtidstegt culottesteg i Römertopf med kartofler og grøntEn lækker culottesteg i Römertopf.

Måske en oplagt weekendmenu hjemme hos dig? Retten er perfekt, hvis man skal en tur i skoven eller i biografen, for maden kan fint lave sig selv imens.

Vi skal i biografen i morgen, men skal ikke hjem til egne kødgryder bagefter. Vi skal spise på lækker restaurant. Mine svigerforældre kommer på besøg. Det glæder vi os til, det er længe siden.

Mon ikke du kommer til at høre mere om vores tur? Hvis jeg  – pinlige mig – kan snige mig til at tage madfotos ude i offentligheden, vil jeg gøre det og skrive et indlæg senere (hvis maden ellers er ok og jeg føler for et indlæg) 😉

Er det upassende og generende for de andre gæster at jeg tager billeder i restauranten, lader jeg selvfølgelig mobilen blive i lommen. Man har vel lidt takt  😉

Rigtig god weekend til dig – jeg er spændt på om der kommer oksesteg på din menu? Hvis ikke, er jeg sikker på at du kan finde på andre lækkerier 🙂DSC_9234

Mere inspiration

6 Kommentarer

  1. Anette 20. april 2017 af 17:26- Svar

    Kunne være rigtig dejligt hvis du skrev kerne tempratur, så man også havde det at gå efter.
    elsker dine opskrifter.

    • Gitte Hansen 21. april 2017 af 21:33- Svar

      Hej Anette
      Ja det kan jeg godt forstå. Det er jo bare smag og behag om man ønsker sin oksesteg rosa, medium eller gennemstegt. Gå efter disse anvisninger:
      Rosa: 58-60 grader Medium: 61-63 grader Gennemstegt: 64-66 grader
      God fornøjelse i køkkenet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Rita H. Svennum 16. december 2016 af 23:01- Svar

    Kære Bagenørd.

    Mange tak for dine inspirerende opskrifter.
    Hvor stor er din Römertoph, når der er plads til både 2 kg kartofler, en culotte til 6-8 personer etc.? Fx målt i antal liter vand i den underste del.
    På forhånd tak.

    • Gitte Hansen 17. december 2016 af 12:05- Svar

      Hej Rita
      Tak for din besked – dejligt du kan finde inspiration i opskrifterne.
      De første år klarede jeg mig fint med den mindste stegeso, men den var altid overproppet og fyldet piblede ovenud. Man siger at den mindste stegeso på 2,5 kg vil passe fint til en familie på 4 men hvis der skal laves til flere personer – eller retter til flere dage, så skal man op i den større model på 5 kg. http://www.imerco.dk/search?search=R%C3%B6mertopf&gclid=CjwKEAiA4dPCBRCM4dqhlv2R1R8SJABom9pHKg9ZTDOK5JpZftmlLmswdbOoK2ymRSuA2fye7gLlXhoCZD7w_wcB
      Du kan se størrelserne her – tjek lige prisen ud på andre sider, da du ofte kan være heldig at finde dem langt billigere end vist her.
      Efter jeg fik min store stegeso, har jeg næsten ikke brugt den lille. Derfor: Som svar på dit spørgsmål: Laver du mad til 6-8 personer skal du have gang i den store stegeso 🙂
      Rigtig god fornøjelse i køkkenet
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Preben Hansen 18. oktober 2016 af 15:33- Svar

    Skal der ikke væde ved vand /boulion??

    • Gitte Hansen 18. oktober 2016 af 21:01- Svar

      Hej Preben
      Nej det behøver du slet ikke. Kartofler og grønt steger i stegeskyen, som afgiver fint med væde. Kartoflerne skal bare vendes ofte undervejs 🙂
      Rigtig god fornøjelse med retten
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar