Langtidsstegt kalvecuvette med hvidløg i Römertopf

  • Langtidsstegt kalvecuvette med hvidløg i Römertopf

Langtidsstegt kalvecuvette med hvidløg i Römertopf

En skøn dag i påskeferien. Solen skinnede og der blev malet stakit udenfor. Hvem laver maden? Det gjorde Römertopfen da! En lækker langtidssimret kalvecuvette – der passede sig selv imens der blev knoklet udenfor. DSC_1045Jeg har jo stegt oksesteg 1000 gange før på bloggen, hvorfor så skrive om den igen?

Tjo fordi denne gang lokkede min datter mig til at tilberede oksestegen på en ny måde, efter bedstemors anvisninger. Bedstemor steger nemlig (også) sine oksestege hundrede år i stegesoen, men hun hælder vand ved, og det plejer vi ikke at gøre.

Amanda har med julelys i øjnene fortalt om den lækre oksesteg hun spiste da hun var på ferie hos bedstemor og bedstefar for nogle uger siden. “Åh mor, kan du ikke også lave sådan én?”Langtidsstegt kalvecuvette med hvidløg i Römertopf

Vi pumpede bedstemor for oplysninger. De kan altså nogle tricks de bedstemødre! Hun steger sin steg i virkelig lang tid (også længere tid end jeg). Bruner først v. 200 grader i ovnen i 30 minutter og herefter 100 grader varmluft i 3-4 timer (og nogle gange længere tid)

Bedstemor hælder også vand ved halvt op på oksestegen – det gjorde vi også. Vi ændrede lidt i stegetiden, fordi vi kom lidt for sent igang. Stegen blev mør og lækker alligevel, så spring bare på anvisningerne nedenfor. Hvidløgsdrysset fandt vi selv på, men tror bedstemor ville give grønt lys 🙂 
Langtidsstegt kalvecuvette med hvidløg i Römertopf

Langtidsstegt kalvecuvette med hvidløg i Römertopf
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Langtidssstegt kalvecuvette med hvidløg i Römertopf
Forfatter:
: Retter til Römertopf/stegeso
: Slow food - simremad
Portioner: 4 pers.
Det skal du bruge:
  • 1 kalvecuvette (vores vejede ca. 1 kg) (kalveculotte, eller okseculotte/oksecuvette kan også bruges. Vejer din steg mere end 1 kg, kan det være stegetiden skal forlænges)
  • Frysetørret hvidløg
  • Groft salt/hvidløgspeber
  • 5-7 dl vand
  • Tilbehør:
  • Hjemmelavede pommes frites á 2 kilo kartofler, ½ dl olie og salt. Hertil smørristede majs (af 2 dåser og 1 spsk smør)
  • Flødesauce:
  • Stegesky
  • 2,5 dl fløde (gerne Milda light)
  • Tyttebær
  • Jævning
Sådan gør du:
  1. Start med at sætte Römertopf-halvdelene i vand (fyld den underste del og sænk den anden ned oveni - brug køkkenvasken)
  2. Krydr oksecuvetten godt med salt/hvidløgspeber og frysetørret hvidløg. Du kan også presse friske hvidløgsfed og gnide oksestegen med.
  3. Læg oksecuvetten i stegesoen og hæld vand halvt op (mængden varierer lidt, alt efter hvor stor din steg er)
  4. Læg låg på Römertopfen og steg 2 timer v. 125 grader varmluft. (3 timer v. 100 grader vil også være fint, hvis du har tiden til det).
  5. Skru temperaturen op til 150 grader varmluft i yderligere 30 minutter.
  6. Sæt kartoffelbådene i ovnen imens
  7. Tag Römertopfen ud af ovnen og lad stegen hvile, imens pommes frites'ene steger færdige (skru op for ovntemperaturen til 175-200 grader varmluft. Kartoflerne skal have ca. 1 time i alt)
  8. Hæld stegeskyen fra og lav saucen (hold stegen varm imens):
  9. Hæld fløde ved og jævn med meljævning/kartoffelmel. Smag til med salt/peber og tyttebær.
  10. Smørristede majs:
  11. Rist 2 dåser majs i smør og smag til med majs.
  12. Skær oksestegen ud i tynde skiver og server med majs, kartofler og tyttebær

Stegen blev rigtig fin. Jeg må indrømme, at bedstemors stegetrick er ganske fint. Væden gør stegen ekstra fugtig og der bliver rigeligt med stegesky til en lækker sauce. Normalt lægger jeg løg i bunden af stegesoen for at hæve stegen op, så den ikke “svupper” i væde, men det gjorde faktisk ingenting. Det blev en mør og lækker steg og jeg anbefaler dig opskriften. Langtidsstegt kalvecuvette med hvidløg i Römertopf

Tilbereder du en større steg, så kan det være stegetiden skal forlænges. Er din steg mindre, så skal den måske forkortes. Du kan lirke Römertopf-låget af undervejs og prikke i stegen for at tjekke om den føles mør. Brug også gerne stegetermometer. Dog skal du være obs på, at kernetemperaturen ofte bliver noget højere end  normalt, når du langtidssteger.

Nogle ville sige det er skandaløst at tilberede en kalvesteg i så lang tid. Er du mere til traditionel stegning, så gør du endelig gerne det. En kalvesteg er færdig ved en kernetemperatur f. 58-60 grader.

Du kan også grille din oksesteg?

Det blev en lækker servering, som næsten lavede sig selv imens der blev malet træværk udenfor. Flødesauce, tyttebær, pommes frites og den fineste lækreste kalvesteg, der var mør med garanti.

Et bedstemor-tip er hermed givet videre til dig og hvor var det smart, med en menu der næsten lavede sig selv. Römertopfen er en genial opfindelse. Smørmørt smagfuldt kød der passer sig selv. Her i huset er vi fan <3
Langtidsstegt kalvecuvette med hvidløg i Römertopf

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Malene 17. februar 2017 af 08:57- Svar

    Du skriver at bedstemor bruner stegen ved 200g først, men er det rigtig forstået at det gør du ikke ?

    • Gitte Hansen 17. februar 2017 af 14:26- Svar

      Hej Malene
      Jeg bruner nogen gange og nogen gange ikke. Jeg synes ikke det er nødvendigt, når man langtidssteger, men du bestemmer. 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar