Langtidsstegt oksecuvette i Römertopf på bund af kartofler & grønt

DSC_9223

Jeg arbejder på livet løs i mit nye job. Arbejder, arbejder, arbejder mig ind i alt det nye. Det er altopslugende, grænseoverskridende, inspirerende, givende og udmattende!

I mit nye job hører der undervisning til, og imorgen skal jeg f.eks. undervise 300 3-års HHXstuderende i baser jeg knap føler jeg kender endnu. Rimeligt angstfremkaldende tanke. Godt jeg har undervisererfaring og er trænet i at gribe udfald på alskens situationer, men let dirrende er jeg nu alligevel. Hvad er det nu baserne hedder, og hvad er det nu man finder hvor og hvordan? Ja tro ikke det er kedeligt at være bibliotekar. Jeg har ALDRIG kedet mig og aldrig savnet udfordringer. Gys! Men lige i morgen, der tror jeg alligevel jeg dør en smule der foran eleverne. Dybe vejrtrækninger. Ro i maven. Send mig lige lidt karma, ikke tak? Håber der kommer blogindlæg i morgen aften. Hold lige øje, om der er livstegn, jeg får mine tvivl om der er liv efter imorgen 😉

DSC_9229

Nå men mit nye arbejde involverer også weekendarbejde. Vagt hver 3. lørdag og hver 8. søndag. Det er ganske hyggeligt, når først man er kommet afsted, selvom det er naturstridigt at familien har fri og hygger sig hjemme imens man arbejde.

Det skal jeg lige vænne mig til. Jeg skal også lige vænne mig til, at jeg i arbejdsweekenderne ikke kan bage og kokkere i  lige så stor stil som jeg plejer i weekenderne, men jeg prøver alligevel efter omstændighederne. Jeg fik bagt hurtige lakridscookies søndag aften og selvfølgelig fyldte jeg da Römertopfen op inden jeg tog afsted på søndagsvagt! Selvfølgelig! (ligesom jeg også fylder den inden vi tager på familiebesøg/skovtur etc.).

Römertopf er jo en fantastisk opfindelse. Mad der kan lave sig selv imens du har travlt med andre gøremål, ja ikke engang er hjemme? DET er da fantastisk!

og hvad fyldte jeg så i Römertopfen?

Kort fortalt dette: Kartofler, rødløg, peberfrugt og en stor oksecuvette. En hel del salt og hvidløgspeber som krydderi. Låget på. 5 timer ved 100 grader varmluft og ½ times hvile. Voila.

DSC_9187

Behøver jeg næsten fortælle, at det blev den møreste steg? Römertopfen har gjort det igen!

Her kommer opskriften på langtidsstegt oksecuvette (nok til 4 personer i 2 dage, FEDT med madrester dagen efter søndag, jeg har nemlig sen mandagsvagt)

1 oksecuvette

1½ kilo kartofler

6 rødløg (sådan cirka).

1 peberfrugt i strimler.

Hvidløgspeber og salt. Alm. peber kan jo også bruges.

Sådan gør du:

Sæt Römertopfhalvdelene i vand. De skal suge vand imens du ordner grøntsagerne. Skræl kartoflerne, halvér løg i både og snit peberfrugten. DSC_9188 Bland grøntsagerne i RömertopfenDSC_9191 Krydr oksecuvetten godt på begge sider og læg den på toppen. Læg låget på og sæt Römertopfen i en kold ovn v. 100 grader varmluft. DSC_9195 DSC_9205

Da jeg kom hjem fra arbejde kiggede jeg til stegen. Jeg tog låget af og skruede temperaturen op til 150 grader varmluft, så  den kunne få lidt farve. Prik i kartoflerne, måske skal der skrues yderligere op. Jeg fiskede stegen op og lod den hvile, hældte stegeskyen fra kartoflerne og kartoffelfadet blev sat ind i ovnen igen. Lad kartoflerne stege videre selv (uden låg), gerne 15 minutter, imens du jævner stegeskyen til sauce. Den smager himmelsk. Du kan også lave en bearnaisesovs til, det gjorde vi.

Sådan så stegen ud efter bruning. Uhm!DSC_9204

Efter hviletid var stegen klar til at blive skåret. Jeg var så spændt på om projektet lykkedes. Ville jeg mon stå med en grå sej gummiklump af en steg? 5 timer er jo lang tid.

Det lykkedes. Fin mør steg og godt den lige blev brunet lidt til sidst, så overfladen blev stegt.

DSC_9224

Lækker mør oksesteg. 
DSC_9220
Så er der serveret. Hov forresten. Jeg lavede jog også lige lidt hvidløgsbagte gulerødder til (gulerødder, olie og hvidløgssalt 20 minutter i ovn), mest fordi vi havde 1½ kilo gulerødder der trængte til at blive brugt.

Hvis jeg selv skal sige det, var det en ganske fornem menu, når man tænker på at dagens kok passede sin søndagsvagt imens maden lavede sig selv.

Elsker min Römertopf! Nu ved jeg vi kan overleve her i huset, også på weekendvagter 🙂
DSC_9225

Mere inspiration

15 Kommentarer

 1. Annie 7. april 2016 af 17:47- Svar

  Jeg har haft min steg i ovnen i 5 timer nu, på 100 graders varmluft, og den er rå og det er grøntsagerne også. Nu har jeg puttet en halv liter vand ved og skruet op på 170 grader. På med låget og så håber jeg det ordner sig…. Øv øv

  • Gitte Hansen 8. april 2016 af 12:56- Svar

   Hej Annie
   Ej det er jeg da ked af at høre? Hvad skete der mon? Håber det hjalp at skrue op og at stegen blev lækker til sidst.
   Håber maden smagte jer 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. charlotte 25. marts 2016 af 19:27- Svar

  Hej igen:)
  Vil lige tilføje at jeg skruede op til 175 gr varmluft i en time og 150 gr i en halv og derefter 15 minutter uden låg. Jeg havde forøvrigt ingen kartofler, men brugte et blegselleri i store stykker. OMG det blev en festmiddag alligevel.
  Tak for mad:)

  • Gitte Hansen 25. marts 2016 af 20:47- Svar

   ÅH det glæder mig Charlotte – så godt du skrev tilbage! 🙂
   Jeg har rettet opskriften til, og anviser nu 100 grader i 5 timer og 150 grader uden låg. Håber det passer bedre? Vildt at ovne kan varme så forskelligt? Min ovn må være varmere end din? SÅ godt at du selv kunne redde stegen til sidst. Dejligt at høre at maden alligevel endte som festmiddag 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 3. charlotte levoskin 25. marts 2016 af 17:33- Svar

  Hej.
  Ville ønske jeg havde læst kommentarer inden jeg begav mig ud i retten. Efter 7 timer….. ja 7 timer på 75 gr varmluft (for jeg var ude hos hesten hele dagen) var kødet helt råt endnu. Snøft….. havde glædet mig sådan til varm mad når jeg kom hjem en kold og våd langfredag aften.
  Men god påske til dig:)

  • Gitte Hansen 25. marts 2016 af 20:39- Svar

   Ej altså det piner mig. Hvordan kan det mon være? Forstår det ikke. God dammit. Kunne du ikke skrue op til sidst? Håber da at du fik lækker mad til sidst. Tjekker lige opskriften igennem igen. Øv da også Charlotte – op på hesten igen, kunne jeg næsten få lyst til at sige :-/
   God påske til dig – med bedre madoplevelser i vente forhåbentlig
   Mange hilsner
   Gitte

 4. Mikkel 19. januar 2016 af 11:07- Svar

  Hej Gitte
  Opskriften lyder rigtig god. Jeg vil blot høre, om der slet ikke skal noget vand i Rømertopfen?
  Mvh Mikkel

  • Gitte Hansen 19. januar 2016 af 20:50- Svar

   Hej Mikkel
   Dejligt du har lyst til at springe på opskriften. Nej der skal slet ikke noget vand i Römertopfen. Steg og grønt giver rigeligt meget væde i sig selv. Dryp evt. lidt olie over, hvis der er ikke er for høj fedtkant på din steg.
   Rigtig god fornøjelse med lækkerierne
   Mange hilsner¨
   Gitte

 5. Søren 3. august 2015 af 18:37- Svar

  Jeg prøvede fuldstændig det samme som Anne Andersen. Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke, hvor den til endda fik 30 min. uden låg ved 150 grader.

  Fuldstændig rå kartofler, rå steg….. Ret skal være ret så rødløg og peberfrugt var super, ligeledes fungerede skyen udmærket.

  Men, man kan næppe blive mæt af rødløg og peberfrugt…

  • Gitte Hansen 3. august 2015 af 21:05- Svar

   Hej Søren
   Ej det lyder da rigtigt underligt og du gav den varmluft, ikke? Jeg tjekker lige opskriften igen. Jeg brugte den temperatur, så forstår det jo ikke helt. Øv da også! Mon min ovn varmer kraftigere og din mindre?
   Meget mærkeligt, har ikke hørt fra andre, men ærgerligt at det ikke lykkedes for dig. Jeg håber du gav stegen længere tid og blev godt tilfreds til sidst?
   Mange hilsner
   Gitte

  • Gitte Hansen 3. august 2015 af 21:15- Svar

   Hej igen Søren
   Så har jeg prøvet at præcisere yderligere, at kartoflerne skal stege videre uden låg, imens saucen jævnes. Så underligt dine kartofler og steg var rå? 75 grader varmluft i 6 timer svarer til 100 grader – og jeg forstår simpelthen ikke din temperatur ikke kom højere op? Jeg tænker at 100 grader varmluft – svarende til 125 grader – vil være for meget i 6 timer? Meget mystisk!
   Mvh Gitte

 6. Anne Andersen 7. december 2014 af 19:20- Svar

  Hmmm, jeg fulgte opskriften til punkt og prikke, men efter fem timer (mindre oksecuvette) i varmluft ved 75 grader, var alt stadig råt. Alle grøntsager og oksecuvetten var rå. Jeg forstår ikke hvad der gik galt. Er du sikker på at det var 75 grader og ikke 175 grader?

  • Gitte Hansen 7. december 2014 af 20:16- Svar

   I indlægget har jeg anført 6 timer, hvoraf de sidste 15-30 minutter er stegetid ved 150 grader uden låg, for at få overfladen brundet. Det burde altså kunne gøre det? Hvis du steger ved 175 grader i 5 timer vil du få en stenhård oksestegsklump.
   Er du i tvivl en anden gang kan du evt sætte et trådløst termometer i eller prøvestikke i stegen undervejs.
   Håber det lykkedes for dig at få en lækker oksesteg ud af det tilsidst. Prøv at skru op til 100 grader varmluft en anden gang og forkort evt. stegetiden hvis stegen virker for mør.
   God fornøjelse i køkkenet fortsat 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 7. Karina 12. februar 2014 af 22:10- Svar

  Vi har nu prøvet flere af dine rømertopfretter – alle har de været fantastiske.
  Tak (-:
  Et par spørgsmål til oksecuvette i rømertopfen.
  Du skriver, at du hælder stegeskyen fra, lægger stegen til hvile og sætter fadet med kartofler i ovnen igen. Hvor længe ekstra giver du kartoflerne og nu ved hvilken temperatur? Og kommer du låget på kartoffelfadet igen?
  På forhånd tak.
  Gode madhilsner
  Karina

  • Gitte Hansen 12. februar 2014 af 22:35- Svar

   Hej Karina
   Tusind tak for din hilsen og din feedback. Det glæder mig at I har haft succes med Römertopf-retterne. 🙂
   Vedr. dit spørgsmål:
   Stegen hviler ca. tyve minutter og i den tid steger kartoflerne færdige uden låg. Det giver sprøde kartofler og en mør steg.
   Rigtig god fornøjelse i køkkenet fortsat. Savner min Römertopf her i sommerhuset, glæder mig næsten til at komme hjem til den igen 😉
   Tak for din madhilsen, den blev jeg rigtig glad for 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar