Lynboller og varm kakao på en efterårsagtig forårsdag

Det regner og blæser og det er bidende koldt. Det er maj måned. Sig mig, er foråret aflyst??

Der har været LAN-party i hjemmet i nat, så to teenagedrenge har snorkboblet i stuen til langt op af dagen. De har holdt sig vågne det meste af natten på koffeindrik (cult) for at spille pc. Næsten ligesom moren i huset! Hun har holdt sig vågen på koffeindrik (kaffe) for at nusse om sin blog til klokken alt for sent. 😀 Tænk, hvor sejt som 40+ at hænge ud med sin PC hele natten. Forskellen er vidst bare, at jeg godt kan finde ud af at stå op kl. 8 dagen efter alligevel 😉

Dagen er lidt søvnig, råkold og trist, men i køkkenet lægges der store planer.

Der skal bages rabarberkage med marengstopping og laves kæmpestore hjemmelavede pizzaer. Først skulle vi dog lige finde på noget sen frokost til de trætte drenge og vi andre.

Man scorer nemme point her i huset hvis man bager store, bløde, velhævede boller på hvidt mel, masser af hvidt mel. Hvem er ikke interesseret i at score billige points? Det er jeg 😀

Klokken var pludselig blevet halv to, så det skulle gå lidt stærkt. Det blev boller efter lynmetoden, med kun en enkelt hævning og det gik faktisk ganske glimrende.

Jeg varmede noget mælk i mikrobølgeovnen (et par dl.) så det blev rygende varmt. Jeg hældte koldt mælk i til det var fingervarmt. Jeg brugte nok ca. 6-7 dl. i alt. Heri opløste jeg ½ pk. gær, ½ tsk salt og 4 tsk sukker og en sjat olie.

Jeg brugte min røremaskine og tilsatte mel lidt efter lidt indtil dejen begyndte at slippe.Jeg tilsatte også ca. 1 dl havregryn. Dejen skal ikke hænge fast på siderne, men være som en fin kugle der slipper. Så er den færdig og der skal ikke mere mel i. Dejen skal have en sådan konsistens at du kan forme bollerne uden at dejen er alt for klistret på fingrene. Den skal være blød og formelig. Hvis dejen får for meget mel bliver bollerne hårde. Fortvivl ikke hvis dette er sket. Put dejen tilbage i røreskålen og tilsæt mere flydende væske (mælk, yoghurt, vand ell. lign. ) og rør til den er fin igen.

Jeg bruger ikke nøjagtige mål, da det svinger lidt hvor meget mel en dej har brug for synes jeg.

Jeg havde en lille rest frugtyoghurt som jeg tilsatte, min dej var nemlig blevet lidt for fast. Jeg rørte dejen på ny og lidt efter kunne jeg trille bollerne. Bliver dejen lidt for klistret så dyp fingrene i mel, hellere for lidt mel i boller end for meget.Sæt god afstand mellem bollerne, med ½ pk. gør hæver de godt op.

Bollerne skulle kun hæve 15 minutter på pladen og her kommer et godt tip!

Sæt din ovn på 50 grader varmluft og sæt dine boller derind når de skal hæve. De får en lynhævning i lun behagelig temperatur og det er rigtigt godt for hæveprocessen. På ingen tid bliver de superstore og flotte!

Efter 15 min satte jeg temperaturen op til 175 gr. varmluft tog jeg bollerne ud og penslede dem med æg (du kan bruge tykmælk, æg, etc). Jeg satte dem ind igen da ovnen havde den rette temperatur.

Bollerne skal have 15-20 minutter i ovnen på midterste rille. Kig til dem et par gange

Det gjorde jeg og undervejs så de sådan ud :

og efter 15 minutter sådan :

Snart efter var der boller til en flok trætte sultne teenagere.

Jeg havde lunet en leverpostej i ovnen, imens bollerne blev bagt. Det er altid et hit her i huset, boller og varm leverpostej.

Bollerne var en succes! Helt bløde, store og skønne. (Mikkels kammerat ville gerne have en lille pose boller med hjem, det er vist tegn på at de er godkendt 😉 Med koldt smør og en god ost på var det en skøn sen frokost.

Vi fik varm kakao til. Det gav energi til de trætte og det efterårsagtige forårsvejr indbød til det.

Mere inspiration

Læg en kommentar